Π.Α.Ο.Κ. 2018-2019: Τα πρώτα συμπεράσματα
Ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης αναλύει στο Debut.gr τις πρώτες του σκέψεις για την νέα σεζόν του Δικεφάλου, ύστερα από το ματς με τους Ελβετούς.
Πρώτο ματς λοιπόν ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο για τους Θεσσαλονικείς, με την ρεβάνς ασφαλώς στην Ελβετία να αποτελεί πλέον την βασική προτεραιότητα της ομάδας του Π.Α.Ο.Κ.
Σίγουρα μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από την αγωνιστική παρουσία των παικτών της ομάδας, αν και ασφαλώς είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξάγουμε κάποιου είδους πόρισμα.
Παρόλα αυτά εντοπίσαμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, και σίγουρα αξίζει να τα τονίσουμε.
Πάμε λοιπόν να πιάσουμε ένα ένα τα χαρακτηριστικά της ομάδας του Λουτσέσκου.
- Το αγωνιστικό δέσιμο της ομάδας
Είναι λογικό μια ομάδα που έχει μείνει η ίδια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της να βρίσκει πολύ καλύτερα πατήματα.
Κάτι τέτοιο συνέβη φέτος με τον ΠΑΟΚ μιας και ήταν από τις λίγες φορές που δεν είχαμε πολλές προσθαφαιρέσεις παικτών, και σε συνδυασμό φυσικά με την παραμονή του Ρουμάνου τεχνικού.
Ο Λουτσέσκου ουσιαστικά έχει να διαχειριστεί μια έτοιμη ομάδα, δομημένη από τον ίδιο καθ΄όλη την διάρκεια της περσινής σεζόν.
Αποτέλεσμα ήταν να δούμε πολλούς αυτοματισμούς, πολύ κατοχή της μπάλας από τους παίκτες, και πάνω από όλα σιγουριά για θετικό αποτέλεσμα.
Η αγωνιστική τακτική και το πλάνο μείνανε τα ίδια, ο Βιεϊρίνια έμεινε για ακόμα μια φορά στην θέση του αριστερού μπακ (πόσο μας είχανε κουράσει πέρυσι με αυτό), και όλα δείχνουν ότι και ο φετινός ΠΑΟΚ θα πορευτεί με το συγκεκριμένο σύστημα.
- Η καλή κυκλοφορία
Σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν επέτρεψαν στην ομάδα της Βασιλεία να έχει την μπάλα στην κατοχή της, παρότι οι Ελβετοί παρατάχθηκαν με σαφή αμυντικό προσανατολισμό.
Ο Δικέφαλος κατόρθωσε να δημιουργήσει μια αίσθηση υπεροπλίας, που μεταφράστηκε σε πολλές επιθετικές ενέργειες, και περιορισμό του αντιπάλου στα καρέ του.
Σίγουρα η καλή κυκλοφορία πρέπει να συνδυαστεί όμως με περισσότερη ουσία, και εκεί ο ΠΑΟΚ έδειξε να έχει προβλήματα μια και αρκετές φορές θα μπορούσε να είχε καθαρίσει κάπως το παιχνίδι.
Υπάρχει όμως χρόνος για βελτίωση του συγκεκριμένου τομέα, μιας και ακόμα δεν ξέρουμε αν έχει ολοκληρωθεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός της ομάδας.
- Το λειτουργικό κέντρο
Είδαμε μετά από καιρό τον Μαουρίσιο να πραγματοποιεί πολύ καλή εμφάνιση, με τον Βραζιλιάνο να προωθεί επιτέλους κατάλληλα το παιχνίδι της ομάδας.
Από κοντά και ο σκόρερ του πρώτου τέρματος, Κάνιας, που έτρεξε αρκετά δίνοντας πολλές βοήθειες, σκοράροντας κιόλας ένα πανέμορφο τέρμα.
Ο Πέλκας πίεζε από την αρχή ψηλά, ενώ και ο Ελ Καντουρί έκανε μια πολύ μεστή εμφάνιση δείχνοντας και αυτό να βρίσκει τα πατήματα του έπειτα από αρκετό χρόνο.
Αν βάλουμε και στην εξίσωση την παράμετρο απόκτησης ενός ακόμα κεντρώου και φυσικά την επάνοδο του Μπίσεσβαρ, καταλαβαίνουμε πως ο ΠΑΟΚ φέτος μπορεί να έχει να αξιοποιήσει μαι πλειάδα ποδοσφαιριστών στον νευραλγικό αυτό χώρο.
- Το δίδυμο Λημνιού-Ζαμπά
Και μόνο το ότι ο Λουτσέσκου επέλεξε να τους ξεκινήσει σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι, μας δείχνει πως οι δύο νεαροί εξτρέμ θα αποτελέσουν φέτος βασικές επιλογές.
Ο νεοαποκτηθείς Ζαμπά, παρότι πολλές φορές έδειξε κάποια κενά στην απόδοση του, εντούτοις παίρνει συνολικά θετικό βαθμό, μιας και πολλές φορές ταλαιπώρησε τους αμυντικούς της Βασιλείας και δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις.
Ο νεαρός Βραζιλιάνος έχει ασφαλώς χρόνο να εγκληματιστεί ακόμα περισσότερο στην ομάδα και να δικαιώσει τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για πάρτη του.
Ο Λημνιός από την άλλη άρεσε για την ταχύτητα του και τον τρόπο που έμπαινες στις φάσεις, και σίγουρα φέτος θα έχει την ευκαιρία να καθιερωθεί ως ένας παίκτης πρώτης γραμμής.
Πολλά τρεξίματα, και πλαγιοκοπήσεις για τον νεαρό εξτρέμ του ΠΑΟΚ, ενώ ήταν και αυτός που έκανε την πάσα για το δεύτερο γκολ του Πρίγιοβιτς.
Οι δύο τους πολλές φορές μέσα στον αγώνα άλλαζαν θέσεις, και αυτό έφερνε σύγχυση στους Ελβετούς.
Οι δύο νεαροί λοιπόν παίρνουν πολύ καλό βαθμό στην πρώτη τους παρουσία από κοινού στην ενδεκάδα, και σίγουρα ο Λουτσέσκου έχει να περιμένει πάρα πολλά από αυτούς κατά την διάρκεια της σεζόν.
- Η σφιχτή άμυνα
Πολύ καλή λειτουργία και από την άμυνα του ΠΑΟΚ καθώς ήταν ελάχιστες οι φάσεις που πραγματοποιήθηκαν προς την εστία του Πασχαλάκη.
Η επιλογή του Βιεϊρίνια για το αριστερό άκρο της άμυνας φαίνεται πως θα συνεχιστεί και φέτος, με τον Πορτογάλο αρχηγό του ΠΑΟΚ να ανταποκρίνεται απόλυτα στον ρόλο του, έχοντας μαζί με τον Μάτος πολλά ανεβάσματα κατά την διάρκεια του αγώνα.
Από κοντά και ο Βαρέλα με τον Κρέσπο που δείξανε να συνεργάζονται καλά, ενώ μένει να δούμε και τον Χατσερίδη όταν και όποτε πάρει φανέλα βασικού.
- Τα ατομικά λάθη
Ασφαλώς δεν υπήρξαν μόνο θετικά από την παρουσία του Δικεφάλου στο ματς με τους Ελβετούς.
Η Βασιλεία παρότι αμυντικά προσανατολισμένη και με δυσκολία στην ανάπτυξη της, εκτός του ότι σκόραρε ένα εκτός έδρας τέρμα, είχε άλλες δύο κλασσικότατες φάσεις για να σκοράρει άλλα δύο τέρματα τουλάχιστον.
Μιλάμε δηλαδή σύνολο για τρεις φάσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας ατομικών λαθών των παικτών του ΠΑΟΚ, όλα σχεδόν ασυγχώρητα.
Φυσικά σε τέτοιο επίπεδο τέτοιου είδους λάθη πληρώνονται έστω και αν μέρη όπως έγινε στο ματς της Τρίτης.
Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βελτιώσει πολύ τις μεταβιβάσεις της μπάλας, καθώς τις φορές που η Βασιλεία πίεσε λίγο τους παίκτες του Δικεφάλου, βρήκε την ευκαιρία να κλέψει την μπάλα έπειτα από λάθη στις πάσες.
Αποτέλεσμα ήταν να χάσει ένα εύκολο πλασέ μέσα από την περιοχή, ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ, και φυσικά να σκοράρει ένα γκολ από το πουθενά, με την άμυνα να πελαγοδρομεί.
Ο Λουτσέσκου ασφαλώς και πρέπει να το λάβει αυτό πολύ υπόψη του για τα επόμενα ματς που θα ακολουθήσουν και θα καθορίσουν την παρουσία της ομάδας στην Ευρώπη.