Φεύγοντας από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Ζινεντίν Ζιντάν άφησε πολλούς από εμάς τους... κοινούς θνητούς να ξύνουμε το κεφάλι μας με απορία.

Όσες φορές και αν τύχει να δω κάποιο video ή κάποιο αφιέρωμα στην τηλεόραση που έχει να κάνει με το τέλος της (ποδοσφαιρικής) καριέρας του Ζινεντίν Ζιντάν πάντα μου σηκώνεται η τρίχα. Και ό,τι άλλο μπορεί να… σηκωθεί.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Μέχρι να βγάλει… μαλλιά ο “Ζιζού”. Δεν ήταν ποδοσφαιριστής. Ήταν ένας χορευτής με εξάταπα. Ήταν ο άνθρωπος που μετέτρεψε ένα άθλημα σε τέχνη. Συγκεκριμένα καλή.

Όμως και αυτός, όπως κάθε άνθρωπος, κρύβει μέσα του έναν άγγελο και έναν Διάβολο. Ο τελευταίος βγήκε στο φινάλε με την περίφημη κουτουλιά στο στήθος του Μάρκο Ματεράτσι. Σωστό; Λάθος; Ο καθένας έχει τη δική του απάντηση και τη δική του λογική. Όταν παίζεις στα “κόκκινα” και σε ένα τέτοιο ματς (τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου), τότε όλα είναι σχετικά. Κάθε έννοια λογικής καταργείται. Ειδικά όταν είσαι ο Ζιντάν.

Το… κοστούμι της λογικής δεν πάει στον Ζιντάν

Όπως ήταν και ως παίκτης είναι και σαν προπονητής. Εγκεφαλικός. Ο Ζιντάν δεν δουλεύει μόνο τα πόδια του πολύ καλά. Αλλά και αυτό που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του.

Ο Γάλλος τεχνικός κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όσα δεν έχουν καταφέρει άλλοι και άλλοι σε μία ολόκληρη προπονητική καριέρα.

Μπορεί να μην έφερε κάποια… επανάσταση. Ούτε και η Ρεάλ Μαδρίτης να έπαιξε τόσο καλό ποδόσφαιρο που μας έκανε να παραμιλάμε. Ωστόσο, ο “Ζιζού” με μια τέτοια προσωπικότητα δεν γινόταν να μην αφήσει το στίγμα του και στα αποδυτήρια της “βασίλισσας”.

Με τις δικές του οδηγίες και τη δική του καθοδήγηση οι “μερένχες” έφτασαν τις τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι που δεν έχει γίνει από καμία άλλη ομάδα όσον αφορά τον εν λόγω θεσμό και όχι το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ο Ζιντάν φόρεσε το κοστούμι του και συνέχισε να κατευθύνει μαεστρικά. Όπως και τότε που ήταν παίκτης. Ωστόσο, όπως λέει και ο σοφός λαός μας, “πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι”. Λίγες μέρες μετά την τρίτη “αστεράτη” κούπα ο Γάλλος παίρνει την απόφαση να παραιτηθεί. Και πάλι κόντρα στη λογική.

Ήδη έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για την απόφασή του. Και σίγουρα όλα αυτά δεν πρόκειται να κοπάσουν σύντομα. Κάθε άλλο. Ποια είναι η αλήθεια; Λίγοι την ξέρουν και αυτοί που θα τη μάθουν είναι ακόμη λιγότεροι.

Αυτό όμως που ξέρουμε όλοι είναι πως ο άνθρωπος που γεννήθηκε στη Μασσαλία σίγουρα δεν πάει by the book. Σίγουρα η επιτυχία που έχει γνωρίσει από κάθε πόστο δεν τον έχει κάνει να χάσει την εκρηκτικότητά του. Ποτέ δεν του άρεσε να τον περιορίζουν ή να του βάζουν στενά πλαίσια. Ένας επαναστάτης χωρίς αιτία κάποιες φορές. Όμως όλες κόντρα στη λογική.