Τι μπορούν να κάνουν πλέον οι Cavs; Θα σώσουν την παρτίδα; Ή οι Warriors θα πάρουν ακόμα ένα δαχτυλίδι;

Το δύο πρώτα φετινά  παιχνίδια της σειράς των τελικών του NBA αποτελούν παρελθόν, όμως ένα ερώτημα παραμένει. Μπορούν οι Κάβαλιερς να ισοφαρίσουν τη σειρά στο Οχάιο ή η μόνη τους ελπίδα χάθηκε με την ήττα στο πρώτο παιχνίδι στην Oracle Arena;

1ο Παιχνίδι

Ο Λεμπρόν έβαλε 51 πόντους, μοίρασε 8 ασίστ και μάζεψε 7 ριμπάουντ. Ο Λαβ έβαλε 21 πόντους και μάζεψε 13 ριμπάουντ. Οι Κλίβελαντ Κάβαλιερς έμειναν για 48 λεπτά ζωντανοί σε ένα γήπεδο που οι περισσότερες ομάδες  εξαφανίζονται στα μέσα του τρίτου δωδεκαλέπτου. Πολλές φορές ακόμα νωρίτερα. Μετά όμως από αυτά είχαν να ευκαιρία να τελειώσουν τον αγώνα στα 4.7 δευτερόλεπτα με ελεύθερη βολή και την έχασαν. Είχαν και δεύτερη ευκαιρία παίρνοντας επιθετικό ριμπάουντ και ο βασικός τους γκαρντ τους έκανε ένα από τα χειρότερα σφάλματα στην ιστορία του αθλήματος.

Αυτή είναι η σύνοψη του πρώτου φετινού τελικού του NBA για τους Κλίβελαντ Κάβαλιερς. Ενός τελικού που είχε τα πάντα, μπορούσε να τους στρέψει ένα βήμα πιο κοντά στο να κατακτήσουν τα πάντα. Τελικά τους έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο να χάσουν τα πάντα, όπως ήταν αναμενόμενο. Γιατί αναμενόμενο; Διότι ελάχιστοι είναι αυτοί που πριν το Game 1 είχαν στο μυαλό τους ότι οι Καβς μπορούν να πάρουν τον φετινό τίτλο. Από τους οπαδούς μέχρι τις στοιχηματικές εταιρίες και τους δημοσιογράφους . ‘Ίσως και οι ίδιοι οι παίκτες της ομάδας δεν το πίστευαν. Όχι πάντως ο Λεμπρόν Τζέιμς. Ο “βασιλιάς” έκανε τα πάντα για τους συμπαίκτες του. Αυτοί όμως έκαναν ελάχιστα γι’ αυτόν, πλην του Λαβ.

Οι Warriors δεν ήταν και στην καλύτερη μέρα καθώς ο Ντουράντ είχε 8/22 σουτ και ο πάγκος είχε μόνο 24 πόντους. Κάτι που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι συμπαίκτες του Τζέιμς αλλά δεν το έκαναν. Ο βασικός σέντερ της ομάδας τελείωσε τον αγώνα με 2 πόντους. Ο βασικός πόιντ γκαρντ έχασε την τελευταία καθοριστική βολή πριν το τέλος της κανονικής περιόδου. Ο βασικός σούτινγκ γκαρντ έκανε αυτό που έκανε. Δεν γίνεται να βασίζεσαι για ολόκληρη τη διάρκεια ενός αγώνα πάνω σε έναν 33χρονο που αφήνει ότι έχει και δεν έχει στο γήπεδο. Κάποια στιγμή πρέπει να βασιστεί και αυτός σε σένα.

2ο Παιχνίδι

Όσον αφορά το δεύτερο παιχνίδι τα πράγματα πήραν την φυσική και αναμενόμενη τροπή τους. Ο Λεμπρόν βασίστηκε γι’ ακόμη μια φορά στους συμπαίκτες του και αυτοί , παρά τις 13 ασίστ που τους μοίρασε δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Ο Λάβ προσπάθησε, τελειώνοντας τον αγώνα με 22 πόντους, ενώ ο Χιλ είχε 15 αλλά κανέναν σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Αλλά το πρόβλημα του δεύτερου τελικού για το Κλίβελαντ δεν ήταν η επιθετική προσπάθεια των παικτών αλλά κυρίως η αμυντική. Αν εξαιρέσεις τους Κάρι, Τόμσον και Ντουράντ που κυριολεκτικά ήταν αδύνατο να αστοχήσουν, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες των “Νταμπς” βρέθηκαν πολλάκις ολομόναχοι μέσα στη ρακέτα. Υπήρχαν σημεία που η άμυνα των Καβς ήταν άφαντη και αυτό οδηγούσε στα αμέτρητα σκαμπανεβάσματα του σκορ, πάντα υπέρ των γηπεδούχων.

Όταν οι Καβς αναγκάστηκαν στην τέταρτη περίοδο να ανεβάσουν την απόδοση τους για να αποκτήσουν έστω μια μικρή ελπίδα ισοφάρισης, οι Γουόριορς δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο, ο Κάρι ευστοχούσε από παντού, και τελικά οι γηπεδούχοι επικράτησαν στον δεύτερο τελικό με διαφορά 19 πόντων.

Με το σκορ στο 2-0 υπέρ των Γουόριορς τα περιθώρια για τους Καβς έχουν στενέψει υπερβολικά, κι αν δεν επικρατήσουν και στα δύο παιχνίδια στο Οχάιο θα χαθεί κάθε ελπίδα. Διότι από το 3-1 επανέρχεσαι μία φορά, και για να το κάνεις χρειάζεσαι και έναν Κάιρι Ίρβινγκ. Για να επικρατήσεις όμως χρειάζεσαι κάποιες σημαντικές αλλαγές, ή καλύτερα για να έχεις ελπίδες να επικρατήσεις.

Πρώτη και βασικότερη ο Τζέι Αρ Σμιθ.

Ο βετεράνος γκαρντ φέτος διανύει μία από τις χειρότερες χρονιές της καριέρας του. Σαν αποκορύφωμα κάνει το τραγικό αυτό λάθος (ακολουθεί βίντεο) σε παιχνίδι τελικών του NBA. Σε έναν παιχνίδι που ήταν τουλάχιστον μέτριος, σε σχεδόν 40 λεπτά συμμετοχής. Στο δεύτερο παιχνίδι είχε 5 πόντους σε 31 λεπτά συμμετοχής. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να σταματήσει να υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του; Υπάρχουν παίχτες στον πάγκο των Κάβαλιερς οι οποίοι μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλεία από αυτόν και οφείλουν να το αποδείξουν. Όπως ο Ρόντνει Χουντ και ο Τζόρνταν Κλάρκσον. Μαζί με τον Κόρβερ και τον Σμιθ μπορούν να βγάλουν αρκετά ποιοτικά λεπτά στη θέση 2. Για να μη χρειάζεται ο Τζέιμς να καλύπτει και αυτήν.

https://www.youtube.com/watch?v=os8vE0ziWeQ

Η έλλειψη βάθους στη θέση του σέντερ είναι φανερή για τους Κάβαλιερς καθώς πέραν του Τρίσταν Τόμπσον δεν υπάρχει κάποιος άλλος καθαρόαιμος ψηλός.

Είναι ένα κομμάτι που ένας τρόπος υπάρχει να διορθωθεί. Να καταφέρει να ανεβάσει την απόδοση του ο βασικός σέντερ της ομάδας. Οι 2 πόντοι του πρώτου τελικού είναι αδικαιολόγητοι και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα που επίσης δεν έχει κάποιον ξεκάθαρο ψηλό στη θέση 5. Οι 11 του δεύτερου δείχνουν μια βελτίωση αλλά και πάλι δεν είναι αρκετοί. Ο Τόμπσον οφείλει να δείξει πως αξίζει τη θέση του στους τελικούς, με ξεκίνημα τη τρίτη πράξη της Πέμπτης.

Έχουν όμως όλα αυτά νόημα πλέον; Πιστεύετε πως θα μπορέσουν οι Κάβαλιερς και ιδίως ο Λέμπρον Τζέιμς, να κοντράρουν την υπερομάδα του Γκόλντεν Στέιτ ξανά στο γήπεδο της; Έστω κι αν πάρουν τα επόμενα δύο παιχνίδια στο δικό τους; Η απάντηση πολλών στην ερώτηση αυτή είναι απλή και μονολεκτική: “σκούπα”. Άλλων είναι πως όλα θα κριθούν στα δύο παιχνίδια στο Οχάιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι Καβς έχασαν μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία στον πρώτο τελικό. Οι Γουόριορς σίγουρα δεν συνηθίζουν να δίνουν δεύτερες ευκαιρίες στους αντιπάλους τους. Την Πέμπτη το ξημέρωμα λοιπόν θα κριθούν πολλά, κυρίως για τον Λεμπρόν και την παρέα του. Μέχρι τότε απολαύστε τα καλύτερα στιγμιότυπα του πρώτου και του δεύτερου τελικού.

https://www.youtube.com/watch?v=GwQqLeR2uHM

https://www.youtube.com/watch?v=N9SktNidsy4