Ο φετινός Ολυμπιακός των χιλίων προβλημάτων κατάφερε να σπάσει την έδρα του Παναθηναϊκού, κάνοντας το 1-0 και το debut.gr αναλύει.

Το πρώτο ματς στο Νίκος Γκάλης ήταν όπως σχεδόν όλοι περιμέναμε. Είχε πάθος, ανατροπές, θεαματικές φάσεις και κλειστό σκορ. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν έναν Ολυμπιακό που κέρδισε ολοκληρωτικά τον αντίπαλό του, γιατί τα 40 ριμπάουντ έναντι των 35 του τριφυλλιού και οι 17 ασίστ αντίστοιχα έναντι των 8 αυτό υποδεικνύουν.

Οι 37 βολές του Παναθηναϊκού, φανερώνουν εκτός των άλλων, πως οι πράσινοι στόχευαν στην ρακέτα τους ψηλούς του Ολυμπιακού. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τακτική δεν τους βγήκε σε καλό, καθώς οι Μιλουτίνοφ και Μακ Λιν κατάφεραν να περιορίσουν τους Βουγιούκα, Γκίστ και Αντετοκούμπο, οι οποίοι πέτυχαν μαζί μόλις 13 πόντους. Στην άμυνα ήταν εξαιρετικός και ο Παπανικολάου, τόσο στις βοήθειες που έδωσε στα miss match, όσο και στα διαστήματα που μάρκαρε τον Καλάθη.

Ο Έλληνας guard του Παναθηναϊκού έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, μετρώντας οκτώ πόντους, ενώ από τα 6.75 είχε επτά άστοχα τρίποντα. Παρ’ όλα αυτά, βοήθησε την ομάδα στο γρήγορο tranzition και μοίρασε πέντε ασίστ.

Από την άλλη μεριά, οι Τζέιμς και Σίγκλετον  ήταν ίσως οι μόνοι που δικαιούνταν να κερδίσουν απόψε. Οι Αμερικανοί πέτυχαν τους 41 από τους 65 πόντους του τριφυλλιού, αλλά η απόδοσή τους δεν ήταν ικανή για το κάτι παραπάνω.

Αντίθετα, οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν ολοκληρωτικό μπάσκετ, με επιθετικό πλουραλισμό και σχετικά καλή κυκλοφορία της μπάλας. Το σχετικά το αναφέρω διότι ο Ολυμπιακός έκανε μερικά παρολίγον κρίσιμα λάθη προς το τέλος του παιχνιδιού, που επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να μειώσει τη διαφορά (βλέπε το λάθος κατέβασμα του Παπανικολάου και το καλάθι του Ρίβερς).

Όπως και να χει ήταν η πρώτη φορά για φέτος, που θυμάμαι τον Ολυμπιακό να μην βασίζεται στον Σπανούλη και τον Πρίντεζη. Ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού δεν φάνηκαν καθόλου στο ματς και ήταν εμφανώς επηρεασμένοι από την κούραση (Σπανούλης) και τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε τον τελευταίο μήνα (Πρίντεζης).

Ο Ολυμπιακός είχε αρκετούς πρωταγωνιστές και αυτή είναι πιστεύω η σημαντικότερη αιτία που έκανε το break. Οι Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Μάντζαρης και Ρόμπερτς σημείωσαν διψήφιους πόντους. Μάλιστα ο Μάντζαρης πέτυχε 3/4 τρίποντα, το ένα εκ των οποίων στα δύο λεπτά πριν την λήξη, αυξάνοντας την διαφορά στους 11.

Στην τέταρτη περίοδο οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν εκπληκτικό μπάσκετ, με αποκορύφωμα το πικ εν ρολ του Στρένλιεκς με τον Μπόγρη και την έξτρα πάσα του τελευταίου για το έυστοχο σουτ του Παπανικολάου από την περιφέρεια. Στο διάστημα αυτό αφυπνίστηκε ο Λετονός guard του Ολυμπιακού που πέτυχε και τους επτά πόντους του στο ματς, σε ένα σημείο που ο Παναθηναϊκός πίεζε για την ανατροπή.

Το πλεονέκτημα έδρας μεταφέρεται πλέον στο Σ.Ε.Φ και απομένει να δούμε εάν ο Ολυμπιακός θα το αξιοποιήσει. Η σειρά έχει εννοείται πολύ δρόμο ακόμα και ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο πως θα αντιδράσει.

*Η συμπεριφορά του κόσμου του Παναθηναϊκού ήταν σε γενικές γραμμές κόσμια, παρά το τεταμένο κλίμα που υπήρξε τις τελευταίες μέρες και ήταν κάτι που ήθελα να σχολιάσω.

*Ο Μάντζαρης έκανε εκπληκτικό παιχνίδι και έδειξε σε πολλούς γιατί βρίσκεται ακόμα στο ρόστερ του Ολυμπιακού.