Το Debut.gr γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Τον Τζορτζ Μπεστ.

Στης 22 Μαΐου του 1946 στο Μπελφαστ  γεννιέται ένας από τους καλύτερους παίχτες στον κόσμο και αναμφίβολα ο ποιο εριστικός παίχτης που έχει περάσει από τα παγκόσμια γήπεδα,ένας άνθρωπος πρότυπο για τις ικανότητες του μέσα στο γήπεδο και ταυτόχρονα ένα παραδειχμα προς αποφύγει έξω από αυτό,σπάταλες ανεφ ορίων σε πότο,αμάξια και γυναίκες. Σε μια συνέντευξη του είχε αναφέρει πως κάποια στιγμή είχε ξεκόψει από το αλκοόλ και της γυναίκες και ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής του….φυσικά μιλάμε για τον Τζορτζ Μπεστ έναν εφάμιλλο ποδοσφαιριστη τον Πελε και Μαραντονα.

Τα χρονιά της νιότης

Το 1962 ο Μπομπ Μπίσοπ ο σκάουτ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κανει μια ανακαληψη που επρόκειτο να αλλάξει ολο το ποδοσφαιρο,στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας σε ένα παιχνίδι της Κρέγκαφ με την Μπόιλαντ βρίσκει εναν 15 χρονο απο σκοραρε 2 γκολ σε αυτον τον αγωνα και στελνει αμεσως ενα τηλεγραφημα στον Ματ Μπάσμπι(προπονητη της Μαντσεστερ) λεγοντας του “Ματ βρήκα μια ιδιοφυΐα”.

Ο Τζορτζ κάνει το ντεμπούτου του στο επαγκελματικο ποδόσφαιρο στις 14 Σεπτεμβρίου του 1963 σε ηλικία 17 ετών κόντρα στην Γουέστ Μπρομ αλλά δεν καταφέρνει να ανοίξει λογαριασμό στα γκολ…πράγμα που κάνει στον δεύτερο αγώνα του στης  στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου κόντρα στην Μπέρνλι κερδίζοντας με 5-1,έτσι η Γιουναιντετ γίνεται ο φόβος και ο τρόμος της εποχής έχοντας μια απίστευτη επίθεση με τους Χερντ, Τσάρλτον, Λόου και Μπεστ,έτσι στέκονται πρωταθλητές για 2 φόρες το 1965 και το 1967. Η φήμη του εκτοξεύετε στα ύψη στις 9 Μαρτίου 1966 σε ηλικία 19 χρονών  όταν σκόραρε δύο γκολ στον προημιτελικό αγώνα του ευρωπαϊκού κυπέλλου με την Μπενφικα,με την ίδια αντίπαλο 2 χρονιά μετά θα βρεθούν αντιμέτωπη στον τελικό αυτήν την φορά με νικητή πάλι την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-1,ο Τζορτζ πέτυχε το δεύτερο σε σειρά γκολ περνώντας όλοι την άμυνα και τον τερματοφυλακα και εξομωλογοντας μετά τον αγώνα πως σκέφτηκε να σταματήσει στην γραμμή και να βάλει την μπάλα με το κεφάλι…!Την ίδια χρονιά γίνετε κάτοχος και της χρυσής μπάλας,για τα επόμενα 4 χρόνια γίνεται ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου και κάνει μια θαυμαστή πορεία άλλα μέχρι εκεί..!

Η καταστροφή ενός θρύλου 

Το 1970 αποκλείεται από την εθνική του αφού πέταξε λάσπη σε έναν διαιτητή..!!Το 1972 αρχίζει και “πέφτει” σε απόδοση αφού συχνά δεν πήγαινε στην προπονήσεις ως αποτέλεσμα το 1974 η γιουναιντετ να τον διώξει σε ηλικία 27 χρονών,όμως δεν σταμάτησε να αγωνίζεται… τριγυρνούσε σε διάφορες ομάδες σαν ξεπεσμένος σε Αυστραλία,ΗΠΑ και Βρετανία όμως όλοι ξέρουμε ότι πραγματικά το ποδόσφαιρο για αυτόν σταμάτησε το 1974.Ο καλύτερος του φίλος..;Το πότο…δεν το αποχωριζόταν ποτέ,το 1984 καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση, επειδή οδηγούσε μεθυσμένος και πρόσβαλε αστυνομικό και η κακή ζωή μόλις αρχίζει, δεν αρνήθηκε πότε ότι χτύπησε την γυναίκα του, Αλεξ 2 φορές όπως έγινε γνωστό…πολλές γυναίκες της μεγάλης Βρετανίας είχαν περάσει από το κρεβάτι του, τραγουδιστριες,ηθοποιοί,μοντέλα κ.α. Μάλιστα ο δημοσιογράφος Σου Μοτ παίρνει τηλέφωνο τον Μπεστ και του λέει: «Θεέ μου! Συνειδητοποιείς ότι οι μισές γυναίκες του πλανήτη θα πλήρωναν για να έχουν αυτόν τον αριθμό» και η απάντηση του Μπεστ: «Μα ήδη οι μισές γυναίκες στη Γη έχουν τον αριθμό μου» αλλά το αλκοόλ έπαιζε σημαντικοτερο λόγο για αυτόν και το είχε αναφέρει με τον τρόπο του λέγοντας «Σταματώ να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι».Παρόλο που κάνει αυτήν την ζωή έξω από το γήπεδο είναι αγαπητός από πολλούς ποδοσφαιριστες της εποχής με τον Πελε να λέει πως είναι ο καλύτερος σε όλο των κόσμο των Σερ Ματ Μπάσμπι: «Οποτε μπορείτε δώστε την πάσα στον Μπεστ»και των Σερ Αλεξ Φέργκιουσον: «Ηταν απίστευτος, δεν παιζόταν και δεν μπορεί να τον φτάσει κανείς».Ο ίδιος ήταν θαυμαστής του Καντονα και είχε πει:«Θα έδινα όλη τη σαμπάνια που έχω καταναλώσει για να παίξω μαζί του ένα ματς στο Ολντ Τράφορντ. Ο Γάλλος απάντησε: Μετά την πρώτη του προπόνηση στον Παράδεισο, ο Θεός που έπαιζε αριστερά, γύρισε να δει ποιος ήταν δεξιά. Θα ήθελα να είμαι στην ομάδα του, όχι του Θεού, αλλά του Μπεστ!.Την εποχή της μεγάλης δόξας του George Best, ένα ειδικό φορτηγάκι του βρετανικού Ταχυδρομείου μετέφερε κάθε εβδομάδα στο Old Trafford περί των 10.000 επιστολών θαυμαστών (και κυρίως θαυμαστριών).

Το αντίο του

Δύστυχος ένα ταλέντο χάθηκε σταμάτησε πολύ νωρίς και δεν έδωσε στο ποδόσφαιρο ότι μπορούσε το 2002 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος, το 2003 πούλησε το τρόπαιο του καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης για να πάρει ένα σπίτι στην Κέρκυρα άλλα δεν τα κατάφερε,το 2004 καταδικάζετε πάλι επειδή οδηγούσε μεθυσμένος,το 2005 συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρενόχλησε ένα ανήλικο κορίτσι και χτύπησε μία ενήλικη και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου αποχαιρετα την ζωη στην ηλικία τον 59 χρονών