Το 2010 στα γήπεδα του Wimbledon έλαβε χώρα ο μακρύτερος σε διάρκεια αγώνας του τένις στην ιστορία του αθλήματος.

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιουνίου του 2010 όταν για το γήπεδο 18 του Wimbledon είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η αναμέτρηση ανάμεσα στον Γάλλο, Νίκολα Μαχούτ και στον Αμερικάνο, Τζον Ίσνερ, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου της διοργάνωσης. Οι λίγοι φίλοι του τένις που είχαν βρεθεί στον περιβάλλοντα χώρο για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση δε θα μπορούσαν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα να διανοηθούν ότι μπροστά στα μάτια τους θα γραφόταν ιστορία. Επρόκειτο να παρακολουθήσουν τον μακρύτερο σε διάρκεια αγώνα τένις, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κράτησε 11 ώρες και 5 λεπτά ενώ διεξήχθη μέσα σε ένα διάστημα τριών ημερών σπάζοντας αμέτρητα ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο τενιστικός αυτός “μαραθώνιος” ξεκίνησε στις 6:13μ.μ. ώρα Αγγλίας για να διακοπεί λόγω χαμηλού φωτισμού στις 9:07 μ.μ. με τους 2 παίκτες να έχουν μοιραστεί από 2 σετ (σ.σ. στο Γουίμπλεντον μόνο το κεντρικό γήπεδο διαθέτει προβολείς). Η συνέχεια δόθηκε την επόμενη μέρα στις 2:05μ.μ. και στις 5:45μ.μ έσπασε το ρεκόρ του μεγαλύτερου μέχρι τότε σε διάρκεια παιχνιδιού τένις, στον οποίο μέσα σε 6 ώρες και 33 λεπτά, ο Φαμπρις Σαντόρο είχε επικρατήσει του Άρνολντ Κλεμέντ με 16-14 στο πέμπτο σετ στο πλαίσιο του πρώτου γύρου το Ρολάν Γκαρός. Επιστρέφοντας στο παιχνίδι του Γάλλου πια παλαίμαχου με το νυν Αμερικάνο βετεράνο, ούτε η δεύτερη μέρα ήταν αρκετή προκειμένου να ολοκληρωθεί ο αγώνας τους, καθώς στις 9:09μ.μ, με τον ήλιο να έχει δύσει και το σκορ στο 59 όλα στο πέμπτο σετ, ο διαιτητής αναγκάστηκε να σταματήσει για δεύτερη φορά το παιχνίδι.

Έτσι, η αναμέτρηση επανεκκίνησε την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 3:40μ.μ για να ολοκληρωθεί τελικά στις 4:47μ.μ, με τον Τζον Ίσνερ να κερδίζει στα σημεία τον αντίπαλο του με  6–4, 3–6, 6–7(7–9), 7–6(7–3), 70–68. Το τελευταίο σετ, μάλιστα, διήρκησε 8 ώρες και 11 λεπτά, περισσότερο δηλαδή από ολόκληρο το παιχνίδι ανάμεσα στον Σαντόρο και τον Κλεμέντ.

Η ιστορία του παιχνιδιού:

Τα πρώτα 4 σετ διεξήχθησαν χωρίς κάποιο ασυνήθιστο περιστατικό. Ο Ίσνερ κέρδισε το πρώτο σετ με 6-4 σπάζοντας το σερβίς του Μαχούτ στο τέταρτο game ενώ ο Μαχού έφερε το παιχνίδι στα ίσα κερδίζοντας με 6-3 το δεύτερο σετ. Στα δύο επόμενα σετ κυριάρχησαν τα σερβίς, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε κανένα break, με αποτέλεσμα οι δύο παίκτες να κερδίσουν από ένα tiebreak. Ειδικότερα, ο Γάλλος πανηγύρισε το τρίτο σετ με 9-7 επιμέρους σκορ ενώ ο Αμερικάνος έστειλε στο καθοριστικό σετ την αναμέτρηση κερδίζοντας με 7-3 το tiebreak.

O 25χρόνος τότε τενίστας από τη Βόρεια Καρολίνα σπατάλησε 4 match point προτού φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Ειδικότερα ο Μαχού “έσβησε” το πρώτο όταν σέρβιρε στο 9-10 για να σώσει δύο ακόμα με το σκορ στο 32-33. Ο Μαχού κατάφερε να παραμείνει στο παιχνίδι για μία τελευταία φορά λίγο πριν ηττηθεί με το σκορ στο 58-59. Από την άλλη πλευρά, ο Ίσνερ “έσβησε” δύο break point του αντιπάλου του, με το παιχνίδι ισόπαλο στο 50-50. Η δεύτερη μέρα (23 Ιουνίου) ολοκληρώθηκε με τους δύο παίκτες να έχουν μαζέψει από 59 game έκαστος και τους οπαδούς να ζητωκραυγάζουν για παραπάνω.

Οι δύο “μαχητές” δεν ήταν διατεθειμένοι να τους χαλάσουν το χατήρι και γι΄αυτό προσπάθησαν να διαχειριστούν την κούρασή τους φροντίζοντας το σώμα τους. Έτσι, ο Ίσνερ ήπιε ένα ενεργειακό ποτό και έκανε παγοθεραπεία. Ο συνάδελφος και συμπατριώτης του, Άντι Ρόντικ, μάλιστα, αγόρασε για τον “Big John” και τον προπονητή του τρία κουτιά πίτσα καθώς και κοτόπουλο με πατάτες. Ο 32χρονος πια αθλητής είχε δηλώσει τότε ότι ήταν τόσο πεινασμένος που μπορούσε να καταναλώσει “12Βig Macs” ενώ υποστήριξε ότι κατόρθωσε να αποφύγει την αφυδάτωση και τις κράμπες που τόσο τον είχαν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν, πίνοντας νερό καρύδας. Το επόμενο πρωϊ, το BBC μετέδωσε ότι ο Μαχούτ έκανε προπόνηση ενώ το νούμερο 1 για το έτος 2016, Άντι Μάρει, ενημέρωσε τον κόσμο ότι ο Ίσνερ έκανε διάδρομο λίγες ώρες πριν επανεκκινήσει το τρίτο μέρος του παιχνιδιού.

Με την αγωνία στο κατακόρυφο και το σκορ στο 68-68 και το 0-30 o Ίσνερ αξιοποίησε το σερβίς του για να κερδίσει 4 συνεχόμενους πόντους και να μεταφέρει ξανά την πίεση στον αντίπαλό του. Στο επόμενο game, με το σκορ στο 15-15, ο παλαίμαχος πια τενίστας πραγματοποίησε αβίαστο λάθος χτυπώντας ένα drop shot στο φιλέ. Μετά την αναμέτρηση, ο Ίσνερ είχε δηλώσει ότι αν ευστοχούσε στο συγκεκριμένο χτύπημα ο αντίπαλος του, δε θα είχε την ενέργεια να φτάσει στη μπάλα. Ο Ίσνερ έβλεπε για πέμπτη φορά μία ευκαιρία να τελειώσει το παιχνίδι και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη. Έτσι, με το σκορ στο 30-30 κατάφερε να περάσει τον αντίπαλο του με ένα inside out ντράιβ που “ζωγράφισε” την πλάγια γραμμή. Αυτός ο κερδισμένος πόντος τον έφερε προ του πέμπτου του match point και του 14ου του break point, το οποίο εν τέλει αξιοποίησε με ένα πέρασμα με το backhand. Κλάσματα δευτερολέπτων μετά την προσγείωση της μπάλας μέσα στο γήπεδο, ο Ίσνερ ξάπλωσε στο χόρτο, πανηγυρίζοντας μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην καριέρα του.

Παραλειπόμενα της αναμέτρησης:

Ήταν τέτοια η ένταση και το διακύβευμα του παιχνιδιού, όπου ο ανάγκασε τον διαιτητή του αγώνα, Μοχάμεντ Λεόνι, να παραδεχθεί μετά το τέλος του ότι ουδέποτε σκέφτηκε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης να πάει τουαλέτα ή για φαγητό. Στη δεύτερη μέρα του αγώνα, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν 14 επόπτες γραμμών και 4 ομάδες των 28 ball boys και ball girls ενώ ο Λεόνι ανακοίνωσε με λάθος σειρά το σκορ των tiebreak όταν ανακοίνωνε το τελικό σκορ.

Και μπορεί τα κορμιά των δύο αθλητών να άντεξαν σε αυτό το μαραθώνιο αλλά το ταμπλό με το επίσημο σκορ του αγώνα δεν ήταν κατασκευασμένο για να μπορεί να καταγράφει πέρα από το 47-47. Ακόμα και το σκορ, όπως καταγραφόταν στην επίσημη ιστοσελίδα του Wimbledon, αδυνατούσε να ακολουθήσει μετά το 50-50. Έτσι, ζητήθηκε από τους χρήστες να προσθέτουν 50 game στο σκορ που έβλεπαν.

Η αναγνώριση και συνεισφορά του “ατελείωτου” αγώνα στο άθλημα:

Μετά τη λήξη της αναμέτρησης απονεμήθηκε στους συμμετέχοντες αυτού του έπος μία κρυστάλλινη μπάλα καθώς και σαμπάνια από τα χέρια του Τιμ Χένμαν και της Ανν Χέιντον Τζόουνς εκ μέρους του All England Club. Στις 14 Ιουλίου, ο Ίσνερ και ο Μαχούτ βραβεύτηκαν από το ESPY για την κορυφαία απόδοση της χρονιάς, κερδίζοντας τους Ρότζερ Φέντερερ και Γιουσέιν Μπολτ. Τέλος, το ίδιο έτος το περιοδικό TIME συμπεριέλαβε την αναμέτρηση στη λίστα με τα 10 κορυφαία αθλητικά γεγονότα του 2010.

Οι δύο παίκτες πήραν τα εύσημα και από κορυφαίους τους συναδέλφους, οι οποίοι έστρεψαν για 3 μέρες την προσοχή τους σε έναν αγώνα που δεν τους επηρέαζε άμεσα. “Είναι τόσο εντυπωσιακό να τους βλέπεις. Παρακολουθούσα τον αγώνα και δεν ήξερα αν έκλαιγα ή αν γελούσα” είχε δηλώσει ο Ρότζερ Φέντερερ ενώ ο Τζόκοβιτς υποστήριξε ότι και οι δύο τους βγήκαν νικητές από τη συγκεκριμένη μονομαχία.

Ο συγκεκριμένος αγώνας, μάλιστα, αύξησε τη δημοφιλία του αθλήματος και αποτίναξε μία τάμπελα που “κουβαλούσε” το τένις για πολλά χρόνια. Ειδικότερα, η αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία του αθλήματος ως ο “ατελείωτος” αγώνας και μνημονεύεται μέχρι σήμερα, καθώς απέδειξε ότι η αντοχή στο τένις αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού και συνδέεται τόσο με την πνευματική όσο και με τη φυσική κατάσταση του αθλητή.

“Αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση για το άθλημα μας. Με κάνει περήφανο που ήμουν μέρος του αγώνα. Συχνά δεν παίρνουμε το σεβασμό που αξίζουμε στο τένις όσον αφορά τις σωματικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας τενίστας. Αυτή η επιτυχία, όμως, θα επιφέρει το σεβασμό” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος τενίστας και νυν σχολιαστής σε τηλεοπτικά δίχτυα, Τζον Μάκενροου.

Σύμφωνα, μάλιαστα, με έναν χειρούργο αθλητών, οι δύο παίκτες ρίσκαραν πιθανή αφυδάτωση, υπερθερμία και ζημιά στο νεφρό με τη συμμετοχή τους σε έναν τόσο μεγάλης διάρκειας αγώνα. Επίσης, οι δύο τους ήταν πιθανό να αποκτούσαν ένα μόνιμο τραυματισμό για τους επόμενους έξι μήνες, όπως πρόβλημα στον ώμο, τενοντίτιδα και πόνους στο γόνατο καθώς και ανικανότητα διατήρησης της πνευματικής του σταθερότητας μέχρι το τέλος εκείνου του αγώνα.

Κατάρριψη 10 ρεκόρ:

  1. Μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι τένις (11 ώρες και 5 λεπτά).
  2. Μεγαλύτερο σε διάρκεια σετ (πέμπτο σετ, 8 ώρες και 11 λεπτά).
  3. Περισσότερα game σε ένα σετ (138 game στο πέμπτο σετ).
  4. Τα περσσότερα game σε μία αναμέτρηση (183 games).
  5. Περισσότεροι άσοι σε ένα παιχνίδι από έναν παίκτη (Ίσνερ, 113).
  6. Συνολικά περισσότεροι άσοι σε ένα παιχνίδι (Ο Μαχούτ σέρβιρε 103 άσους που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη σχετική επίδοση πίσω από τον Ίσνερ, με αποτέλεσμα οι συνολικοί άσοι να φτάσουν τους 216).
  7. Περισσότερες συνεχόμενες υπερασπίσεις του σερβίς (168: 84 για τον κάθε παίκτη).
  8. Τα περισσότερα game που κέρδισε τόσο ο κερδισμένος όσο και ο χαμένος σε έναν αγώνα (92, Ίσνερ), (91, Μαχούτ).
  9. Περσσότεροι κερδισμένοι πόντοι σε ένα παιχνίδι (Μαχούτ, 502), (Ίσνερ, 478).
  10. Περισσότεροι παιγμένοι πόντοι σε αγώνα (980 πόντοι)

Υ.Γ. Για την ιστορία, ο “εξουθενωμένος” από την προσπάθεια του προηγούμενου αγώνα, Τζον Ίσνερ, ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο με “κάτω τα χέρια” από τον Τιέμο Ντε Μπάκερ με 0-6, 3-6, 2-6 μέσα σε 74 λεπτά.