Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ είναι μόλις μια μέρα μακριά και το Debut.gr ανατρέχει σε όλη τη σεζόν για να σας παρουσιάσει όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μεγάλο παιχνίδι.

Ακόμα ένας τελικός Τσάμπιονς Λιγκ είναι προ των πυλών. Μετά από ένα ταξίδι αρκετών μηνών, Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο ραντεβού του Κιέβου, κόντρα σε πολλά προγνωστικά που μίλαγαν για διαφορετικό ζευγάρι φιναλίστ.

Το ταξίδι της «Βασίλισσας»

Ακόμα μία χρονιά, ακόμα ένας τελικός για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στην πρεμιέρα κόντρα στον ΑΠΟΕΛ και θα ολοκληρωθεί στην Ουκρανία το βράδυ του Σαββάτου (26/05).

Οι «μερέγχες» από τους ομίλους μέχρι και τα ημιτελικά έδειξαν δύο κυρίως πρόσωπα. Αφενός εμφανίστηκαν ως… βασίλισσα και «σκόρπισαν» πολλούς από τους αντιπάλους τους και αφετέρου αντιμετώπισαν κάποια μπλακ-άουτ που ευτυχώς για αυτούς, δεν τους κόστισαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι άνετες νίκες κόντρα σε Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους και Ντόρτμουντ και στον αντίποδα τα στραβοπατήματα απέναντι στην Τότεναμ αλλά και οι παρ’ ολίγο αποκλεισμοί από Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου.

Η επιστροφή των «reds»

Η φανέλα συνηθίζουν να λένε πως είναι βαριά. Βαριά σαν την ιστορία της κάθε ομάδας. Μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί με αυτό αλλά η Λίβερπουλ φέτος το απέδειξε. Τα τελευταία χρόνια πάλευε σταθερά να φτιάξει το όνομα που κάποτε προκαλούσε φόβο και τρόμο στην Ευρώπη και τα κατάφερε.

Όχι μόνο επέστρεψε μετά από τρία χρόνια απουσίας από τα… χλιδάτα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά κατάφερε μετά από μία δεκαετία να βρεθεί ξανά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αντίπαλός της; Η «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης. Η Λίβερπουλ όμως δε… μασάει. Τουλάχιστον έτσι δείχνει. Με αρχιτέκτονα τον τρελό Γερμανό, Γιούργκεν Κλοπ και τα βαριά της όπλα να ακούνε στα ονόματα των Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο, δε δείχνει τίποτα να την τρομάζει. Και έτσι θα έπρεπε. Η χρονιά έχει κριθεί με απόλυτη επιτυχία ακόμα και αν το τυπικό τέλος της δε συνοδευτεί με την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Στο δρόμο της μέχρι το Κίεβο, άλλωστε, η Λίβερπουλ πέρασε από σαράντα κύματα. Ξεκίνησε από τα προκριματικά με αντίπαλο τη Χόφενχαϊμ ενώ την πρώτη της νίκη στους ομίλους την έκανε μόλις την τρίτη αγωνιστική κόντρα στην αδύναμη Μάριμπορ. Διέλυσε στους «16» την Πόρτο, πέρασε σα σίφουνας από την Μάντσεστερ Σίτι που θεωρείτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και «καρδιοχτύπησε» στα ημιτελικά όταν είδε τη Ρόμα να φτάνει μία ανάσα από τον τελικό.

Λάθη; Σίγουρα πολλά. Τρέλα; Ακόμα περισσότερη. Η ομάδα του Κλοπ βγάζει την εικόνα του «όλα ή τίποτα» αλλά όποιος την έχει μελετήσει καλά βλέπει ακριβώς το σχέδιο του Γερμανού πίσω από κάθε τι. Θα του βγει στην Ουκρανία; Άγνωστο. Σίγουρα όμως δεν έχει χαθεί τίποτα μέχρι να λήξει το παιχνίδι.

Τα «όπλα» των φιναλίστ

Άμυνα, κέντρο, επίθεση. Κάθε ομάδα δίνει βάρος σε διαφορετική «ζώνη» για να κυριαρχήσει στο χορτάρι.

Οι «μερέγχες» από τη μεριά τους δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανασταλτική λειτουργία τους αλλά και στο κομμάτι της κυριαρχίας στο χώρο του κέντρου. Φυσικά δεν υστερούν στο κομμάτι της επίθεσης, με μοναδική, ωστόσο, πηγή γκολ τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 30 γκολ που έχει σκοράρει φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ η «βασίλισσα» τα 15 (το 50%) προέρχεται από τον Πορτογάλο σούπερ σταρ.

Σε αντίθεση με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην τρομερή επιθετική της γραμμή, εκεί που Σαλάχ, Φιρμίνο και Μανέ… κεντάνε στο χορτάρι, προσπαθώντας πολλές φορές βέβαια να διορθώσουν τα λάθη της άμυνάς τους.

Στατιστικά, λοιπόν, Σαλάχ και Φιρμίνο έχουν βρει δίχτυα από 10 φορές (25% έκαστος για τη φετινή Λίβερπουλ) ενώ ακολουθεί ο Μανέ με 9 τέρματα (23%). Οι τρεις τους, συνεπώς, αγγίζουν το φοβερό ποσοστό του 73% των γκολ της ομάδας τους.

Όπως είναι φυσικό, η Λίβερπουλ έχει το advantage στο συγκεκριμένο κομμάτι αφού μπορεί να περιμένει από τρεις παίκτες της να βρουν δίχτυα και όχι μόνο από έναν.

Ο δρόμος προς το Κίεβο σε αριθμούς

Ρεάλ και Λίβερπουλ μπορεί να πανηγυρίζουν τη συμμετοχή τους στον μεγάλο τελικό του Κιέβου, αλλά σίγουρα δεν έφτασαν εκεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Τόσο οι «μερέγχες» όσοι και οι «reds» έφτασαν πολύ κοντά στον αποκλεισμό (με Γιουβέντους και Ρόμα αντίστοιχα), «καθάρισαν» αρκετά δυνατές αντιπάλους (Παρί Σεν Ζερμέν/Μπάγερν Μονάχου και Πόρτο/Μάντσεστερ Σίτι αντίστοιχα) ενώ στους ομίλους βρήκαν αρκετές δυσκολίες (από Τότεναμ και Σεβίλλη).

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως η ομάδα του Κλοπ πέρασε από τη διαδικασία των προκριματικών, εκεί που απέκλεισε τη Χόφενχαϊμ με 2/2 νίκες.