Βράχος. Τοίχος. Ή αλλιώς Αλνταΐρ. Ποιος όμως είναι στα αλήθεια ο άνθρωπος που έκανε τη Ρώμη να προσκυνήσει;

Πως ξεκίνησε

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του στη Φλαμένγκο με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα Βραζιλίας το 1987 αλλά και το Κύπελλο την προηγούμενη χρονιά. Έφτασε τις 54 συμμετοχές σε τρεις σεζόν, πετυχαίνοντας τρία τέρματα και τράβηξε αμέσως τα βλέμματα ευρωπαϊκών ομάδων.

aldairGrd

Η Μπενφίκα τον έκανε δικό της και όλοι ήξεραν πως αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα του για μια μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη. Έμεινε μόλις μία σεζόν στους “Αετούς” κάνοντας 22 συμμετοχές με πέντε γκολ και κερδίζοντας το Σούπερ Καπ Πορτογαλίας.

benfica

Θρύλος

Η Ρόμα τον απέκτησε και αυτός την δικαίωσε, όντας το τοίχος στην άμυνα. Αν και υπήρχαν αμυντικοί θρύλοι στη Σέριε Α, κατάφερε αμέσως να μπει ανάμεσά τους, χαρακτηριζόμενος από το φανταστικό μαρκάρισμά του και την αποτελεσματικότητά του να κόβει τον αντίπαλό του σε μονομαχία.

Φόρεσε 330 φορές τη φανέλα της Ρόμα στο πρωτάθλημα, μένοντας για 13 σεζόν στην ομάδα και κερδίζοντας ένα Κύπελλο, ένα πρωτάθλημα κι ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας.

aldairrr

Μπήκε εννιά φορές στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς, ενώ όταν έφυγε από τη Ρώμη, το νούμερο 6 που φορούσε, αποσύρθηκε μέχρι πέρσι το καλοκαίρι όπου το φόρεσε ο Στρόοτμαν.

Είναι ο ένας από τους 11 παίκτες που έχουν θέση στο Hall of Fame της Ρόμα και οι εμφανίσεις του παραμένουν αξιομνημόνευτες. Θεωρείται θρύλος όχι μόνο των “τζιαλορόσι” αλλά και του ιταλικού ποδοσφαίρου, όντας ένας από τους καλύτερους μη-Ιταλούς ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν εκεί.

Φεύγοντας από τη Ρόμα, πήγε για ένα χρόνο στη Τζένοα, κάνοντας άλλες 17 συμμετοχές κι εν συνεχεία πήγε στο Σαν Μαρίνο και την Μουράτα, όπου τελείωσε την καριέρα του.

8_galdair

Εθνική

Με τη Βραζιλία έζησε ένδοξες στιγμές, όντας παρών στο Μουντιάλ του 1994 όπου κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, αλλά και στο Μουντιάλ του 1990(έφτασε μέχρι τους 16) και το 1998 όπου έχασε στο τελικό από τη διοργανώτρια Γαλλία.

Πήρε μέρος σε τρία Κόπα Αμέρικα, κατακτώντας τα δύο από αυτά(1989, 1997) ενώ το 1995 το Κύπελλο χάθηκε στο τελικό. Επίσης με τη Βραζιλία κατέκτησε το 1997 το Κονφεντερέισον, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 της Ατλάντα.

Συνολικά φόρεσε το εθνόσημο 81 φορές πετυχαίνοντας δύο τέρματα.

info_1323123524