Με την δύναμη του κόσμου του αλλά και της «Απολλώνιας» ψυχής που έδειξε στα κρίσιμα λεπτά ο Απόλλων Πάτρας νίκησε για τρίτη φορά σε σύνολο τεσσάρων αναμετρήσεων φέτος τον Ηρακλή με σκορ 84-74 πανηγυρίζοντας μία σπουδαία πρόκριση στους τελικούς των play off που δίνουν το εισιτήριο για την Α1.

Ο Απόλλωνας, με υπηρεσιακό προπονητή τον Κώστα Δελέγκο μετά την παραίτηση Οικονόμου, ξεκίνησε με τους Μαστρογιαννόπουλο, Ματαλλών, Άκερ, Χείλαρη και Γόντικα. Από την άλλη ο Ηρακλής, που είχε την συμπαράσταση του κόσμου του σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι, παρατάχθηκε με τους Καλαΐτζίδη, Γουάσινγκτον, Κακαρούδη, Χαριτόπουλο και Αθανασούλα.

Ο Απόλλωνας ξεκίνησε με δίποντο από τον Μαστρογιαννόπουλο, όμως ο Ηρακλής απάντησε αμέσως με τρίποντο από τον Κακαρούδη. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο στα πρώτα λεπτά, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στην πρωτοπορία του σκορ. Μέχρι τη στιγμή που ο Ηρακλής έτρεξε ένα σερί 5-0 (τρίποντο ο Γουάσινγκτον, 2/2 βολές ο Αθανασούλας) και έδειχνε σε εκείνο το σημείο να ελέγχει το παιχνίδι. Το τρίποντο του Άκερ έδωσε ανάσα στον Απόλλωνα (12-15) όμως αυτό που χαρακτήριζε τις δύο ομάδες στα πρώτα λεπτά ήταν η νευρικότητα. Τα πολλά άστοχα τρίποντα των Πατρινών τον ανάγκασαν να περάσει τη μπάλα περισσότερο στο ζωγραφιστό ενώ Ηρακλής κρατούσε εύκολα το προβάδισμα (12-16). Κάπου εκεί όμως ο Απόλλωνας, χτυπώντας αρκετές φορές στον αιφνιδιασμό με εκφραστές τους Κιτσούλη και Μαστρογιαννόπουλο κατάφερε να τελειώσει την πρώτη περίοδο προηγούμενος με 20-18.

Με «σπασμένα» φρένα μπήκαν στη δεύτερη περίοδο οι γηπεδούχοι τρέχοντας ένα σερί 7-0 (27-18). Ο Ηρακλής όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Κατάφερε με συνεχόμενα καλάθια και με αρκετούς εκφραστές στην επίθεση (Παπαδιονυσίου, Αγγελακόπουλος, Γιαννακίδης) να ρίξει την διαφορά στους δύο πόντους (29-27). Τα καλάθια των Κιτσούλη και Ματαλλών έδωσαν ώθηση στον Απόλλωνα, όμως ο Ηρακλής ήταν και πάλι εκεί. Με lay up των Γιαννακίδη, Γουάσινγκτον και μία βολή του Γεωργάκη πέρασαν μπροστά στο σκορ (34-39), φέρνοντας το ματς τούμπα και δίνοντάς του αρκετό ενδιαφέρον. Ο Απόλλωνας, όμως, παρά την «μίνι» κυριαρχία του Ηρακλή, κατάφερε να μείνει κοντά στο σκορ κι έτσι το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με σκορ 39-41.

Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου οι δύο ομάδες ήταν αρκετά άστοχες και η διαφορά παρέμενε στις τάξεις των δύο πόντων υπέρ του Ηρακλή (43-45). Κάπου εκεί όμως η έδρα έπαιξε το δικό της ρόλο. Ο Απόλλωνας έτρεξε ένα σερί 13-0 με κύριο εκφραστή τον Χείλαρη που πέτυχε 1/1 δίποντο και 3/3 τρίποντα αλλά και με δύο εύστοχες βολές του Μαστρογιαννόπουλου ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο +11 (56-45). Μετά από ώρα και με καλάθι του Αγγελακόπουλου ο Ηρακλής κατάφερε να σταματήσει αυτό το σερί μέχρι να ξεκινήσει μία ακόμα ραψωδία τριπόντων. Κλέψιμο από τον Άκερ και στην άλλη μεριά του γηπέδου πετυχαίνει τρίποντο για το 62-50. Απαντάει ο Γκαγκαλούδης με σουτ πίσω από τη γραμμή, για να σκοράρει ξανά ο Άκερ για τρεις βάζοντας «φωτιά» στο κλειστό τη Περιβόλας. Ακολουθήσαν εκατέρωθεν καλάθια και η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 67-57 με το επιμέρους σκορ αυτής της περιόδου να είναι 28-16 υπέρ των γηπεδούχων.

Ο Ηρακλής πλέον έπρεπε να τα παίξει όλα για όλα αν ήθελε να φέρει την σειρά ξανά στην Θεσσαλονίκη. Ο Απόλλωνας όμως με τον Τσιάρα (τρίποντο) και την τρομερή διείσδυση του Μαστρογιαννόπουλου (κρατήθηκε στον αέρα) έφερε το σκορ στο 72-57. Ο Γουάσινγκτον μείωσε μετά από επαναφορά κάτω από το καλάθι αλλά ο Τσιάρας, που βοήθησε πάρα πολύ όσο ο Γόντικας ήταν εκτός, έκλεψε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου και ο Ματαλλών σκόραρε δείχνοντας πως οι γηπεδούχοι καθάρισαν το ματς. Ο Ηρακλής όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Αρχικά άλλαξε την άμυνά του, παίζοντας μία match up ζώνη, «βραχυκυκλώνοντας» τον Απόλλωνα και στην άλλη μεριά του γηπέδου ο Κακαρούδης πέτυχε δύο συνεχόμενα καλάθια. Με το σκορ στο 79-70 και με τις δύο ομάδες να είναι αρκετά νευρικές και άστοχες, ο Κακαρούδης πετυχαίνει ένα μεγάλο σουτ τριών πόντων κάνοντας τους Ηρακλειδείς να ξεσηκωθούν ξανά. Το αντιαθλητικό φάουλ όμως που έγινε πάνω στον Άκερ, 1.05 πριν το τέλος, έδωσε το έναυσμα στου Πατρινούς φιλάθλους να αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με σκορ 84-74 και τον Απόλλωνα να πανηγυρίζει την πρόκριση στους τελικούς των play off όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Χολαργός-Εθνικός Πειραιά.

Απόλλων Πατρών (Δελέγκος): Άκερ 24 (3/6 διπ., 5/7 τριπ., 8 ριμπ., 3 ασίστ), Ματαλών 12 (1/3 τριπ.), Μαστρογιαννόπουλος 13 (1/3 τριπ., 3 ασίστ), Αποστολίδης 6, Τσιάρας 5 (1/4 τριπ.), Κιτσούλης 6, Γόντικας 5 (4 ριμπ.), Χείλαρης 13 (3/7 τριπ.).

Ηρακλής (Χατζηκυριακίδης): Αγγελακόπουλος 4, Αθανασούλας 4 (4 ριμπ.), Παπαδιονυσίου 7 (1), Χαριτόπουλος 7 (6 ριμπ.), Γκαγκαλούδης 3 (1), Κακαρούδης 15 (2/4 τριπ., 4 ριμπ.), Γεωργάκης 5, Ουάσινγκτον 14 (5/14 διπ, 1/3 τριπ., 6 ριμπ.), Γιαννακίδης 6, Καλαϊτζίδης 9 (1/2 τριπ., 6 ριμπ.)