Το Debut.gr πάει πίσω το χρόνο και θυμάται τον αγώνα θανάτου που είχε διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτήν την φορά θα πάμε πολύ πίσω και θα μιλήσουμε για έναν αγώνα διαφορετικό από τους άλλους με αγάπη για το ποδόσφαιρο,αγάπη για την πατρίδα και πολλούς ήρωες. Κάποιες φόρες δεν έχεις άλλη επιλογή και έτσι γίνεσαι ήρωας! Στο σχολείο μας μάθαμε πως οι Γερμανοί και ο Χίτλερ χάσανε στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο αλλά κανένας καθηγητής δεν μας είπε ότι  δεν χάσανε ΜΟΝΟ στον πόλεμο. Μια ομάδα 11 ατόμων τους νίκησαν (όχι μόνο μια φορά) στο ποδόσφαιρο με αντάλλαγμα την ζωή τους. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η γέννηση της ” FC Start”

Όλα ξεκινούν το καλοκαίρι του 1942 οπού οι παίκτες της Ντιναμό διαλύονται λόγο της γερμανικής εισβολής,κάποιοι κατατάσσονται στον στρατό και άλλοι οδηγούνται αιχμάλωτοι στα ναζιστικά στρατόπεδα .Ο τερματοφύλακας της ομάδας Mykola Trysevich καταφέρνει να γλιτώσει και δουλεύει σαν φούρναρης στον φούρνο Bread Factory No.1 με ένα φιλοναζι αφεντικό ονόματι Georg Svetsof o οποίος είχε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο την “Rukh”,μετά την άρνηση του Mykola να συμμετέχει στην ομάδα του αφεντικού του δημιουργεί μια νέα ομάδα με το όνομα ” FC Start” και ξεκινάει να βρει τους πρώην  συμπαίκτες του έτσι βρίσκει 8 από αυτούς  (Mykola Trusevich, Mikhail Svyridovskiy, Mykola Korotkykh, Oleksey Klimenko, Fedir Tyutchev, Mikhail Putistin, Ivan Kuzmenko, Makar Honcharenko) και 3 “αντίπαλους” παίκτες της Λοκομοτίβ Κιέβου (Vladimir Balakin, Vasil Sukharev και Mikhail Melnyk).

Οι πρώτοι αγωνες 

Ο πρώτος αγώνας διεξάγετε στης 7 Ιουλίου του 1942 με την  FC Start να αντιμετωπιζει την Rukh και να νικάει με 7-2, η FC Start ήταν καταιγιστική νίκαγε κάθε αντίπαλο που βρισκόταν μπροστά της, στης 6 Αυγούστου του ίδιου χρόνου αντιμετωπίζει και συντρίβει με 5-1  την Flakelf την ομάδα της γερμανικής αεροπορίας,μετά από αυτήν την ήττα οι Γερμανοί και ο χιτλερ πείσμωσαν και αρχίζουν να μαζεύουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστες για να φταίξει μια ομάδα που θα μπορεί να κερδίσει την FC Start και διοργανώνει μια ρεβάνς μεταξύ τον 2 οπού θα γίνει στο Zenit stadium στης 9 Αυγούστου, μόλις 3 μέρες μετά. Ήταν τόσο μεγάλη η διψά τους για εκδίκηση που έφτιαξαν και τοιχοκόλλησαν σε όλο το Κίεβο ένα φυλλάδιο που  μεταξύ άλλων, έγραφε «εκδίκηση», καλώντας τον κόσμο στο γήπεδο. Περίπου 45.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το γήπεδο «Zenit», για να παρακολουθήσουν το πολυσυζητημένο ματς.

Το μεγάλο φινάλε και ο διασυρμός 

Εννοείται πως ο αγώνας ήταν στημένος. Από νωρίς στρατιωτικοί των SS είχαν περικυκλώσει το γήπεδο και είχαν πάρει δρακόντια μετρά ασφαλείας.O διαιτητής…ένας αξιωματικός τον SS! Πριν ξεκινήσει ο αγώνας με τους παίχτες της FC Start να είναι στα αποδυτήρια τους επισκέφτηκε  άλλος ένας αξιωματικός τον SS μαζί με τον Georg Svetsof και τους πρότειναν να χαιρετίσουν ναζιστικά και να χάσουν στον αγώνα για το κάλο τους….τίποτα από τα 2 δεν έγινε. Στο χαιρετισμό των ομάδων, οι Ουκρανοί παίκτες της FC Start αντί για “Hail Hitler” βροντοφώναξαν “Fizcult Hura”, τον αντίστοιχο σοβιετικό χαιρετισμό. Άπαντες αντιλήφθηκαν ότι θα τα έπαιζαν όλα για όλα….Το παιχνίδι ξεκινάει η υπεροχή της FC Start φαίνεται και πάει στα αποδυτήρια με 3-1  .Εκεί δέχονται ακόμα μια επίσκεψη των 2 ναζιστών που τους λένε ακριβώς τα ίδια αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να τα παρατήσουν. Το δεύτερο ημίχρονο έχει 2 γκολ για κάθε ομάδα με το σκορ να λήγει 5-3. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμυντικός της FC Start Oleksey Klimenko στα τελευταία λεπτά πέρασε όλη την γερμανική ομάδα και τον τερματοφύλακα φτάνοντας στην γραμμή του τέρματος και κλοτσώντας την μπάλα προς το κέντρο!!!

Τα αντίποινα τον Ναζί 

 Σοβιετικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εκτέλεση αμέσως μετά τον αγώνα πράγμα που δεν αποδεικνύετε,βεβαία η τιμωρία τους δεν ήταν και καλύτερη από αυτό. Πολλοί παίκτες της συνελήφθησαν από την Γκεστάπο και βασανίστηκαν. Ο Mykola Korotkykh πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη. Οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, όπου ο Ivan Kuzmenko, ο Oleksey Klimenko και ο Mykola Trusevich θανατώθηκαν από τους ναζί το Φεβρουάριο του 1943.Οι υπόλοιποι αφανής ήρωες χάθηκαν μέσα στα χρόνια. Λίγο αργότερα το 1971 έξω από το στάδιο της Zenit, όπου έγινε ο αγώνας, στήθηκε ένα τεράστιο μνημείο για τους 11 ήρωες και 10 χρόνια αργότερα το 1981 το στάδιο της Zenit μετονομάστηκε σε Start.