Fitness trend ή η πλέον ολοκληρωμένη μέθοδος γυμναστικής; Τι είναι τελικά το CrossFit; Το Debut.gr έψαξε, έμαθε και σας εξηγεί.

Αντοχή, δύναμη, πόνος. Τρεις λέξεις που σίγουρα θα χρησιμοποιήσει κάποιος όταν τον ρωτήσεις τι είναι το CrossFit. Σχετικά καινούριο στο χώρο της σωματικής εκγύμνασης, το CrossFit έχει καταφέρει σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο αυτών που ασχολούνται εκτενώς με τη γυμναστική όσο και αυτών που δεν έχουν δοκιμάσει κάτι ανάλογο.

©George Psychas

Και αυτό γιατί ουσιαστικά πρόκειται για μία από τις λίγες μεθόδους γυμναστικής που δίνει στον κάθε εκπαιδευόμενο αυτό που επιθυμεί. Γρήγορη και ριζική αλλαγή στο σώμα του. Φυσικά όλη αυτή η αλλαγή δε θα μπορούσε παρά να επιτευχθεί με μόχθο και ιδρώτα. Πολύ ιδρώτα. Άλλωστε πέραν της αποτελεσματικότητάς του, το CrossFit φημίζεται και για την σκληρότητά του.

Δεν υπάρχουν «δε μπορώ». Δεν υπάρχουν διαλείμματα. Το CrossFit τόσο ως μέθοδος γυμναστικής όσο και ως φιλοσοφία πρεσβεύει την απόλυτη, ολοκληρωμένη και αρμονική εκγύμναση του σώματος τόσο στον τομέα της δύναμης αλλά και σε αυτόν της αντοχής, της πειθαρχίας, της ευκινησίας, της ισορροπίας καθώς και της ακρίβειας.

Τι εστί CrossFit;

Πρόκειται ουσιαστικά για ομαδικό πρόγραμμα γυμναστικής που αποτελείται από ασκήσεις της ολυμπιακής άρσης βαρών, της ενόργανης γυμναστικής, της κωπηλατικής και του στίβου, οι οποίες, όμως, εναλλάσσονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να μη χάνουν το ενδιαφέρον τους αλλά και να ακολουθούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης.

©George Psychas

Ο ασκούμενος καλείται να τις εκτελέσει με ένταση, έχοντας απέναντί του ως βασικό αντίπαλο τον χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσεται αρμονικά το σώμα και ο ίδιος ο εκπαιδευόμενος να προπονείται σε μία ολοκληρωμένη παλέτα πολλών διαφορετικών ασκήσεων, εκ των οποίων κάθε μία γυμνάζει διαφορετικό σημείο του σώματός του.

To νέο Fitness Trend βασίζεται στην ομαδικότητα και τη συντροφικότητα, τις επιδόσεις και τον συναγωνισμό, την καθημερινή εναλλαγή προπονήσεων με πολύ μεγάλο εύρος ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη γενική φυσική κατάσταση.

Η γέννηση και η εξέλιξη του CrossFit

Εμπνευστής της ιδέας αλλά και δημιουργός του CrossFit είναι o Greg Glassman, επαγγελματίας γυμναστής, που ουσιαστικά εισήγαγε τον συνδυαστικό τρόπο εκγύμνασης, ο οποίος περιελάμβανε αερόβια άσκηση, τρέξιμο, άρση βαρών και αρκετές άλλες μεθοδολογίες.

© George Psychas

Αν και το CrossFit έκανε το εντυπωσιακό του ξεκίνημα το μακρινό 2000, η τεχνική αυτού του είδους εκγύμνασης είχε ήδη ξεκινήσει να προσφέρεται σε ορισμένα γυμναστήρια από το 1995, κερδίζοντας τις εντυπώσεις αλλά και την εμπιστοσύνη πολλών γυμναστών αλλά και εκπαιδευόμενων.

Η μεγάλη και ουσιαστική «έκρηξη» του CrossFit παρατηρήθηκε έντονα το 2010, όταν και σχεδόν δύο χιλιάδες εγκαταστάσεις φυσικής κατάστασης και γυμναστήρια προσέφεραν τη συγκεκριμένη μέθοδο. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί στα διπλάσια, ενώ πλέον παρατηρείται η ύπαρξη εξειδικευμένων κέντρων CrossFit, που έχει πλέον καταστεί το νούμερο ένα fitness trend παγκοσμίως.

©George Psychas

Το Debut.gr ήρθε σε επαφή με τον Νίκο Βαλσαμάκη, CrossFit Trainer, και μίλησε μαζί του για το ίδιο το CrossFit, τους μύθους γύρω από αυτό αλλά και για όσα θα πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτό.