Έπεσε, τη λοιδόρησαν, μάζεψε δυνάμεις και επέστρεψε. Και μάλιστα στην κορυφή. Μετά από την προσωπική της Οδύσσεια, η ΑΕΚ κατάφερε να αναγεννηθεί και να αφήσει πίσω τις σκοτεινές ημέρες του υποβιβασμού.

Μετά και τη απόρριψη της έφεσης του ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ είναι πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια «ξηρασίας». Το επίτευγμα γίνεται αυτομάτως μεγαλύτερο, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από ακριβώς πέντε χρόνια η «Ένωση» έβαζε προσωρινό επίλογο στην Α’ Εθνική στο γήπεδο του Περιστερίου.

Οι «κιτρινόμαυροι» επέλεξαν το ξεκίνημα από την τρίτη κατηγορία με μπροστάρη τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Σε εκείνη την συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ στο Ζάππειο είχε θέσει τους βασικούς πυλώνες της επιστροφής.

Ο πρώτος και σημαντικότερος ήταν η οικονομική υγεία, χωρίς υπερβολές του παρελθόντος. Μπορεί η ΑΕΚ να μην υστέρησε σε τίποτα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά οικονομικά πάντα πρόσφερε τα λιγότερα, αποδεικνύοντας πως το χρήμα δεν είναι το Άλφα και το Ωμέγα στο κτίσιμο μιας δυνατής ομάδας.

Ο δεύτερος στόχος του «δικεφάλου» ήταν να φτιαχτεί ένας κορμός με προτεραιότητα τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε πως και αυτό έγινε επιτυχημένα. Παίκτες όπως οι Μπάρκας, Τσιντώτας, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Λάζαρος, Κονέ, Μάνταλος και Μπακασέτας ήταν από τα βασικά στελέχη στη φετινή τρομερή χρονιά, ενώ πολλοί από αυτούς αποτελούν βασικές επιλογές της Εθνικής μας.

Η τρίτη δέσμευση του Δημήτρη Μελισσανίδη ήταν η επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια με το δικό της γήπεδο. Παρά τις πολλές δυσκολίες, τα έργα προχωράνε κανονικά και οι άνθρωποι που «τρέχουν» το έργο εκτιμούν πως την μεθεπόμενη χρονιά η ΑΕΚ θα παίζει στο σπίτι της.

Τις τελευταίες μέρες κυριαρχεί η άποψη ότι η ΑΕΚ πήρε αυτό που της χρωστούσε η τύχη για όσα έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως μόνοι μας καθορίζουμε την τύχη μας. Η ΑΕΚ μάλλον ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Από τη μέρα της επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία κάθε χρόνο ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Κύπελλο την πρώτη χρονιά, πρωτιά στα πλέι οφ και τώρα κατάκτηση του πρωταθλήματος και φυσικά μια αξιοπρεπής πορεία στην Ευρώπη.

Η ΑΕΚ σε αυτά τα πέντε χρόνια έκανε λάθη και τα πλήρωσε, δεν έχασε ποτέ την πίστη στο πλάνο της και στο τέλος δικαιώθηκε. Δεν χρειάζεται να είσαι οπαδός της ομάδας για να το αναγνωρίσεις αυτό.

Η περίπτωση των «κιτρινόμαυρων» δεν είναι μόνο αθλητικό παράδειγμα, αλλά και κοινωνικό. Στην εποχή μας η φράση «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» έχει γίνει κλισέ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΑΕΚ έπεσε, δεν το έβαλε κάτω και τώρα όχι μόνο επέστρεψε, αλλά ευελπιστεί πως θα μεγαλουργήσει τα επόμενα χρόνια.