Όταν το ταλέντο δεν φέρνει αποτελέσματα. Ο ιδιόρρυθμος Max Verstappen στο προσκήνιο.

Στο μυαλό μου το κείμενο, έχει ήδη γραφτεί. Ήθελα από καιρό να γράψω για αυτό τον ατίθασο και ταλαντούχο οδηγό, μα παρά τις κάποιες μικρές αναφορές σε άλλα μου άρθρα, δεν είχα αφιερώσει τον χώρο και χρόνο που του αρμόζει. Τελειώνοντας όμως τον αγώνα της Κίνας, ο κύβος ερρίφθη, η αφορμή δόθηκε. Ήταν εκείνο το κενό που ο Max Verstappen θεώρησε πως προσφέρεται για προσπέρασμα, το ίδιο που οδήγησε σε τετακέ αυτόν και τον Sebastian Vettel. Τελικό αποτέλεσμα; Μια χαμένη ευκαιρία για τον ίδιο να κυνηγήσει την νίκη, μαζί με 10 δευτερόλεπτα ποινή, ενώ για τον συναθλητή του μια κατρακύλα στην κατάταξη. Και εδώ γεννάται ένα μεγάλο, μα συνάμα πολύ απλό ερώτημα: Γιατί;

Γιατί να βουτήξεις σε ένα τέτοιο σημείο; Γιατί να ρισκάρεις, ενώ πριν κάποιους γύρους, η και τότε ανυπομονησία σου στη μονομαχία με τον Hamilton σε έστειλε εκτός πίστας; Σε σημείο μάλιστα που είσαι πιο γρήγορος από τον αντίπαλο σου, και αργά ή γρήγορα θα προσπεράσεις. Γιατί το φαινομενικά μεγάλο ταλέντο σου, να μην μπορεί να φέρει αποτελέσματα;

Λίγα λόγια για τον ίδιο, πριν προσπαθήσω να απαντήσω σε ερωτήματα, που μάλλον ταλανίζουν πολλούς από εμάς. Ο Max Emilian Verstappen, γεννήθηκε τις 30 Σεπτεμβρίου του 1997, και πρόκειται για τον νεότερο οδηγό που έχει λάβει μέρος σε αγώνα Formula 1, αφού σε ηλικία  17 ετών και 166 ημερών, οδήγησε στο Αυστραλιανό Grand Prix του 2015 για την Scuderia Toro Rosso. Κρατάει ακόμη ρεκόρ όπως του νεότερου οδηγού που έχει προηγηθεί σε αγώνα, που έχει γράψει τον ταχύτερο γύρο σε αγώνα, που έχει σκοράρει βαθμούς, που έχει ανέβει στο βάθρο, και που έχει πανηγυρίσει νίκη, στην παρθενική του μάλιστα εμφάνιση με την Red Bull.

Τι έχουμε λοιπόν στα χέρια μας; Σίγουρα ένα ταλέντο. Οι οδηγικές του ικανότητες, το οδηγικό του θράσος και ταχύτητα, τον έστειλαν άρον άρον στην μαμά Red Bull από την Toro Rosso, μόλις στην 2η του χρονιά στην F1. Πρόκειται για έναν οδηγό που μπορεί να κάνει άνω κάτω έναν αγώνα, να προσφέρει θέαμα, να κάνει αυτό το κάτι παραπάνω που αποζητάμε οι θεατές, και τρέμουν οι αντίπαλοι. Σε προηγούμενο μου άρθρο, τον είχα χαρακτηρίσει «κωλόπαιδο».  Και τον αποζητούσα. Δεν θα το αρνηθώ, δεν θα κάνω κωλοτούμπα. Αποζητώ οδηγούς που αγαπάνε να τρέχουν, θα ρισκάρουν, θα κάνουν τσαμπουκά, θα τσακωθούν. Δεν αποζητώ όμως οδηγούς που δεν σέβονται, που βλέπουν ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο πολύς Ayrton Senna είχε πει κάποτε πως «if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver». Κακοποιημένο απόφθεγμα θα έλεγα, μιας και ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να το φέρει στα μέτρα του. Εγώ απλώς αναρωτιέμαι, όσο ταλέντο, όση ταχύτητα, όσο καλά και αν χειρίζεται το μονοθέσιο, μπορεί ο Verstappen, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Senna, να θεωρηθεί οδηγός  αγώνων;

Ποιος είμαι εγώ να κρίνω. Ναι, το ξέρω. Στην ηλικία του, κάνω μια πολύ πιο «φυσιολογική» ζωή, και αρθρογραφώ όσο εκείνος πηγαίνει με 300km/h. Όμως κάποια πράγματα, φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Ο Verstappen δεν χρησιμοποιεί το μυαλό του. Δεν έχει την υπομονή που θα όφειλε να έχει όντας οδηγός F1. Βιάζεται, κάνει λάθη που τα πληρώνει, αλλά πολύ χειρότερα, τα πληρώνουν και άλλοι οδηγοί. Στον προηγούμενο αγώνα, έχοντας προσπεράσει τον Hamilton, δεν άφησε χώρο στον Βρετανό, ακούμπησαν, του κλάταρε το ελαστικό. Αγώνας καταστροφή. Στο παρελθόν είχε συμβάν με τον Raikkonen, με τον Vettel, ακόμη και με τον team mate του, Daniel Ricciardo.

Ο Max έχει την ταχύτητα ενός παγκόσμιου πρωταθλητή. Δεν ξέρω όμως αν διαθέτει και το πακέτο ενός τέτοιου. Την υπομονή, την σταθερότητα, την ωριμότητα, το βήμα πίσω που θα σου διαφυλάξει όσα έχεις εκείνη την στιγμή. Διότι μόνη της η ταχύτητα, δεν σε πάει πουθενά. Πρέπει να οδηγείς εκτός από γρήγορα, και έξυπνα.  Ο Ολλανδός έχει όλο το μέλλον μπροστά του να αλλάξει την εικόνα του, όμως ήδη στην 4η του χρονιά στην Formula 1, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει το οτιδήποτε.

Τρέχει σαν να μην υπάρχει αύριο. Βλέπει μόνο το τώρα. Και αυτό πάντα θα (του) κοστίζει. Ο ίδιος, ας προσπαθήσει να το δεχτεί. Ας δεχτεί ότι σήμερα, έχασε μια νίκη. Διότι σήμερα κέρδισε ο Ricciardo, ο οποίος σε όλο τον αγώνα ήταν πίσω του. Φυσικά έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα. Αυτό που μένει για τον έτερο οδηγό της Red Bull, είναι ένα μεγάλο αν..
ελπίζω να μην τον ακολουθήσει σε όλη του την καριέρα, ελπίζω η καριέρα του να γράψει αποτελέσματα και όχι αιτιολογίες και δικαιολογίες..
Όσο για τους άλλους οδηγούς, μόνο η FIA μπορεί να τους βοηθήσει.