Το Debut.gr συνάντησε τον Ιβάν Ρούσεφ σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για την καριέρα του, την ΑΕΚ αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Πολλοί ξέρουν την ατάκα “Ιβάν, ο τρομερός”. Αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως αυτή δημιουργήθηκε για χάρη του Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς που ήταν ο πρώτος Τσάρος του βασιλείου της Ρωσίας στον 15ο αιώνα μ.Χ.

Αρκετούς αιώνες αργότερα, οι συγκεκριμένες τρεις λέξεις θα έχουν και πάλι νόημα. Στο αριστερό πόδι του Ιβάν Ρούσεφ που με την ακρίβειά του τρομοκρατούσε τις αντίπαλες άμυνες.

Το μακρινό 2000 ήρθε στη χώρα μας χωρίς να γίνει μεγάλος ντόρος και ο ίδιος δεν φανταζόταν ότι θα περάσει μια ολόκληρη ζωή στα ελληνικά γήπεδα.

Αγάπησε την Ελλάδα, την ΑΕΚ και μίλησε στο Debut.gr για την καριέρα του, την «Ένωση» αλλά και τη μεγάλη του αγάπη. Το ποδόσφαιρο.

“Η ΑΕΚ άξιζε φέτος το πρωτάθλημα. Ήταν καλύτερη και δικαιώθηκε. Ίσως της το χρώσταγε και η μοίρα”.

Το ξεκίνημα στην Ελλάδα

Πως προέκυψε η προοπτική της Ελλάδας;

Είχα αναδειχτεί καλύτερος νέος παίκτης στη Βουλγαρία, έπαιξα στην Εθνική νέων, παίδων και ελπίδων. Σε ένα παιχνίδι με την Εθνική Ουκρανίας ήταν ένας μάνατζερ που με είδε και μου ζήτησε να έρθω στην Ελλάδα για το Αιγάλεω που ήταν τότε στην Β Εθνική.

Φαντάζομαι δεν σκέφτηκες τότε ότι θα περάσεις μια ολόκληρη ζωή στην Ελλάδα.

“Όχι καθόλου. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα, αλλά επειδή ο πατέρας μου έχει παίξει μπάλα στην Κύπρο και από επτά μέχρι 12 ετών έζησα στην Κύπρο. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήξερα τη γλώσσα και ήταν πιο εύκολο για εμένα. Μετά από τόσα χρόνια μένω εδώ γιατί μου αρέσει πολύ η χώρα.

Μετά το Αιγάλεω με πήρε η ΑΕΚ και με έδωσε δυο φορές δανεικό στον Απόλλων και τον Αθηναϊκό. Τότε με κάλεσε ο Μάκης Ψωμιάδης που ήταν τότε πρόεδρος και μου είπε ότι ο Μπάγεβιτς με ήθελε πίσω στην ομάδα.”

Βοήθησε στην καλύτερη προσαρμογή σου η παρουσία του Μίλεν Πέτκοφ στην ομάδα ;

Ναι ο Μίλεν ήταν στην ΑΕΚ πριν από εμένα και με βοήθησε αρκετά, ήταν πιο έμπειρος από εμένα και με στήριξε για να προσαρμοστώ πιο εύκολα στην ομάδα.

Έχουν ακουστεί πολλά για τον Μάκη Ψωμιάδη. Πως ήταν σαν άνθρωπος με τους παίκτες του;

Εγώ προσωπικά δεν είχε κάποιο πρόβλημα μαζί του. Έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά την ΑΕΚ την αγαπούσε και έφερε καλούς παίκτες και φυσικά ένα μεγάλο προπονητή, τον Φερνάντο Σάντος.

Για ποιος λόγους εκείνα τα χρόνια η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα ;

Ήταν μια δύσκολη περίοδος, μετά ήρθε στην ομάδα ο Μπάγεβιτς και κάποιοι οπαδοί δεν τον ήθελαν. Υπήρχε ένα εσωτερικό πρόβλημα, ένα αρνητικό κλίμα. Τότε είχαμε στην ομάδα πολλούς μεγάλους ποδοσφαιριστές όπως ο Τσιάρτας, ο Ντέμης και ο Ζαγοράκης.

Έζησες από μέσα το εγχείρημα Νικολαΐδη το καλοκαίρι του 2004. Πως κρίνεις εκείνη την εποχή ;

Αυτή η περίοδος ήταν καλή για την ΑΕΚ γιατί ο κόσμος μας στήριξε πολύ. Είχαμε σχεδόν 40.000 κόσμο σε όλα τα ματς. Πήγαμε καλά εκείνη τη χρονιά, αλλά δεν πήραμε το πρωτάθλημα. Τότε δεν είχαμε τόσο καλούς ποδοσφαιριστές. Με τον Σάντος όμως είχαμε πολύ δεμένη ομάδα. Χάσαμε τον τίτλο από ένα ματς με τον Ιονικό που είχαμε πολλές κλασικές ευκαιρίες, αλλά τελικά δεν καταφέραμε να σκοράρουμε και στο τέλος χάσαμε με 1-0.”

Ποια είναι η άποψη σου για τον Ντέμη σαν πρόεδρος, ήταν κοντά στους ποδοσφαιριστές της ομάδας ;

Ναι ήταν πολύ κοντά, εγώ τον είχα και συμπαίκτη για έξι μήνες πριν πάει στην Ατλέτικο. Μας έλεγε ότι θέλει να βλέπει ότι δίνουμε το 100%. Ήξερε ότι το λάθος είναι μέσα στο παιχνίδι,αλλά ήθελε να έχουμε πάθος για την ΑΕΚ. Έδωσε πολλά στην ομάδα σαν παίκτης αλλά και σαν πρόεδρος.

Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ αξίζει το φετινό πρωτάθλημα με την εικόνα που έχει δείξει ;

Σίγουρα η ΑΕΚ είναι πολύ κοντά στο να πάρει το πρωτάθλημα. Υπάρχουν ακόμα τέσσερις αγωνιστικές και πρέπει να δει αυτά τα παιχνίδια με την ίδια σοβαρότητα για να σηκώσει τον τίτλο. Η ΑΕΚ φέτος έκανε πάρα πολύ καλή πορεία και στην Ευρώπη, αλλά και στο Κύπελλο είναι μέσα στον στόχο. Πιστεύω ότι αξίζει να πάρει το πρωτάθλημα γιατί έχει δείξει μια σταθερότητα.”

Απομένουν τέσσερα παιχνίδια για το φινάλε της σεζόν φοβάσαι ότι η ΑΕΚ μπορεί να έχει στραβοπατήματα ;

Δεν έχει τελειώσει το πρωτάθλημα,αλλά πιστεύω ότι έχει καλό πρόγραμμα. Πάντα στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι εκπλήξεις και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα παίξει με τον Απόλλων και την Κέρκυρα που παλεύουν για τη σωτηρία. Θα πρέπει να είναι προσεκτική η ΑΕΚ.

Το 2018 θυμίζει λίγο 1968, είναι η χρονιά της ΑΕΚ ;

Ναι πήγα και είδα και την ταινία που βγήκε. Είναι και το γήπεδο που χτίζεται, μάλιστα πριν λίγες μέρες επισκέφτηκα τη Νέα Φιλαδέλφεια να δω τα έργα. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα.

Με όλες τις περιπέτειες που πέρασε η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, της χρωστάει η μοίρα το φετινό πρωτάθλημα ;

Η ζωή πολλές φορές σου παίρνει πράγματα και κάποιες φορές σου δίνει. Είναι η στιγμή που θα δώσει στην ΑΕΚ το πρωτάθλημα, μακάρι και το Κύπελλο.

Αυτό το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια θα το βιώσεις σαν φίλος της ΑΕΚ ή σαν πρώην παίκτης;

Περισσότερο σαν φίλαθλος, θα είμαστε όλοι κοντά στην ομάδα να πανηγυρίσουμε. Πιστεύω ότι όλοι οι παλιοί παίκτες θα χαρούν γιατί είναι πολλά τα χρόνια.

Το πρωτάθλημα είναι ένα τρόπαιο, αλλά το γήπεδο είναι το πιο σημαντικό ;

Το γήπεδο είναι το σημαντικότερο για μια ομάδα, δεν μπορεί να υπάρχει μεγάλη ομάδα χωρίς το σπίτι της. Όταν ήμουν στην ΑΕΚ πηγαίναμε μια στη Νέα Σμύρνη και μια στα Λιόσια. Δεν είχαμε σταθερή έδρα. Αυτό δεν ήταν καλό και σίγουρα έπαιξε το ρόλο του στο να μην έρθει το πρωτάθλημα 24 χρόνια.

“Θα ήθελα να έχω αγωνιστεί με την Εθνική ανδρών της Βουλγαρίας. Δε μου έγινε ποτέ πρόταση. Όπως και από την Εθνική Ελλάδος. Αν μου γινόταν θα έπαιζα. Είναι δεύτερη πατρίδα μου”.

Έχεις κάποιο απωθημένο στην καριέρα σου ;

Στα 20 χρόνια που είμαι εδώ έχω περάσει πολύ ωραία. Το μόνο που μου έχει μείνει είναι ότι δεν έπαιξα ποτέ στην Εθνική ανδρών της Βουλγαρίας, ενώ έχω παίξει σε όλες τις μικρές ομάδες. Δεν ξέρω τι έφταιξε, ήμουν στην ΑΕΚ, έπαιξα Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα ήμουν αρχηγός στις ομάδες νέων, αλλά στην πρώτη δεν κλήθηκα ποτέ.

Θα προτιμούσες να παίξεις με την Εθνική Βουλγαρίας, να πάρεις πρωτάθλημα με την ΑΕΚ ή να παίξεις στην Αγία Σοφιά;

Δύσκολη ερώτηση, αλλά επέλεγα να πάρω πρωτάθλημα με την ΑΕΚ.

Σου έγινε ποτέ κάποια πρόταση παίξεις με τα χρώματα της Ελλάδας ;

Δεν μου είχε γίνει κάποια πρόταση ποτέ. Αν μου είχαν κάνει πρόταση θα δεχόμουν γιατί η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Μια χώρα με ιστορία και πολιτισμό όλα από εδώ ξεκίνησαν.

Πιστεύεις ότι θα ανακάμψει η Εθνική προκειμένου να τη δούμε ξανά σε μεγάλη διοργάνωση ;

Νομίζω ότι θα βρει το δρόμο της και τώρα με τον Σκίμπε έχει κάνει καλή πορεία, έχει καλούς παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό και το μέλλον θα είναι καλύτερο.

Χρίστο Στόιτσκοφ ή Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ;

Είναι δυο μεγάλες προσωπικότητες για το ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας, αλλά ο Στόιτσκοφ πήγε στη Μπαρτσελόνα και έγινε ο καλύτερος στον κόσμο. Νομίζω ότι εκείνος είναι ο κορυφαίος Βούλγαρος όλων των εποχών.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ποδόσφαιρο Βουλγαρίας και Ελλάδας ;

Έχει πέσει αρκετά το Βουλγάρικο ποδόσφαιρο. Μόνο η Λουντογκόρετς κάνει καλές πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ και γενικά στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι το παν είναι οι υποδομές, εκεί πρέπει να επενδύσουν. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερο επίπεδο αυτή τη στιγμή.

Στηρίζουν οι ομάδες στη Βουλγαρία τους νεαρούς ποδοσφαιριστές;

Κάποιες ομάδες ναι στηρίζουν τους νεαρότερους γιατί δεν έχουν οικονομική δυνατότητα για ξένους ποδοσφαιριστές.

“Χρειάζεται πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα της βίας. Είναι θλιβερό να βλέπεις τέτοιες εικόνες σήμερα. Το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να ενώνει. Πλέον τα παιχνίδια κρίνονται στις δικαστικές αίθουσες όχι στο γήπεδο”.

Είναι λύση για την καταπολέμηση της βίας οι πολύ αυστηρές τιμωρίες ;

Το θέμα της βίας μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτική βούληση. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε το ποδόσφαιρο σαν γιορτή. Στο μπάσκετ ας πούμε είναι καλύτερα τα πράγματα και εκεί η ΑΕΚ κάνει καλή χρονιά.

Οι διοικήσεις έχουν εμμονή με τη νίκη και δεν τους ενδιαφέρει αν θα έρθει εκτός γηπέδου. Ποια είναι η δική σου άποψη;

Είναι θέμα νοοτροπίας και τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολλά. Αυτό πιστεύω ότι φταίει, δεν είναι ωραίο να περιμένεις δικαστικές αποφάσεις για να δεις ποιος θα πάρει ένα πρωτάθλημα. Έτσι πάμε πίσω σαν χώρα και σαν πρωτάθλημα.

Για την άνοδο των “μικρότερων” ομάδων όπως ο Πανιώνιος και ο Ατρόμητος.

Είναι καλό σημάδι, βλέπουμε τον Πανιώνιο που τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά στην τετράδα και ο Ατρόμητος, αλλά και ο ΠΑΣ. Ο Πανιώνιος είχε πάντα πολύ καλές ακαδημίες.

Αν μπορούσες να δώσεις το βραβείο του MVP του φετινού πρωταθλήματος σε ποιον παίκτη θα το έδινες ;

Πιστεύω ο Αραούχο με τα γκολ που πέτυχε στα κρίσιμα ματς. Θυμίζει λίγο Νικολαίδη, έχει το ένστικτο του γκολ και μεγάλη πίστη στις ικανότητες του.

Υπάρχει κάποιος παίκτης που σου θυμίζει εσένα όταν ήσουν στα καλύτερά σου ;

Είναι αρκετοί ποιοτικοί παίκτες στην Ελλάδα, αν έπρεπε να διαλέξω έναν Έλληνα είναι ο Πέλκας του ΠΑΟΚ. Από την ΑΕΚ ο Λάζαρος και από ξένους ο Λιβάγια, είναι πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής και ο Αραούχο που είναι εκτελεστής.”

Από ποια εξέδρα αγαπήθηκες περισσότερο στην Ελλάδα στην παρουσία σου στα γήπεδα μας;

Έχω περάσει από πολλές ομάδες. Στην ΑΕΚ περισσότερο και στο Λεβαδειακό που πέρασα τρία χρόνια,αλλά και στον ΌΦΗ ήταν όμορφα. Γενικά έχω πολύ καλές αναμνήσεις από το Ελληνικό κοινό.

Έχεις κρατήσει επαφές με ανθρώπους από τις ομάδες που έπαιξες; 

Έχω κρατήσει πολλές επαφές και έχω κάνει πολλούς φίλους σε πολλές περιοχές, μιλάω μαζί τους στο τηλέφωνο, είναι πολύ σημαντικό να κρατάς επαφές και μετά το ποδόσφαιρο. Μπορεί με κάποιους να έχεις μια χημεία και με κάποιους άλλους όχι, είναι λογικό αυτό.

Ποιος χτυπούσε καλύτερα φάουλ, εσύ ή ο Τσιάρτας ;

Εντάξει ο Βασίλης είχε φοβερό αριστερό, αλλά εμένα με εκτιμούσε και έλεγε ότι μετά από εκείνον πρέπει να τα εκτελώ εγώ.

Θες να σχολιάσεις κάτι για τις αναρτήσεις του Τσιάρτα στα Social media ;

Ο Βασίλης είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Έχει τις απόψεις του και είναι σεβαστές. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω εγώ.

Σε όλα τα χρόνια που αγωνίστηκες, είδες ποτέ κάποιον συμπαίκτη σου να μην τα δίνει όλα στο γήπεδο ;

Σίγουρα υπήρξαν κάποιες φορές, αλλά γιατί μπορεί να ήταν κουρασμένος ή να είχε κάποια προβλήματα. Υπάρχει μεγάλη πίεση αν είσαι σε μεγάλη ομάδα, υπάρχει μόνο η νίκη και τίποτα άλλο. Ο πιο πωρωμένος συμπαίκτης που είχα ήταν ο Ζαγοράκης, είχε πνεύμα νικητή. Μας παρέσυρε και εμάς τους νεότερους να τα δώσουμε όλα.

Ο χαμένος ρομαντισμός και… η Μπαρτσελόνα

Τα τελευταία χρόνια τα χρηματικά ποσά για μεταγραφές έχουν ξεφύγει. Έχει χάσει το ρομαντισμό του το ποδόσφαιρο;

Ναι έχει αλλάξει αρκετά δεν είναι τόσο ρομαντικό πια, έχουν μπει στη μέση τα χρήματα και κάθε ποδοσφαιριστής σκέφτεται που θα πάει να πάρει περισσότερα.

Αγωνιστικές και σε μικρότερες κατηγορίες τα τελευταία χρόνια.Είναι εκεί πιο ρομαντικό το ποδόσφαιρο;

Είναι πιο αγνό στις χαμηλές κατηγορίες. Εγώ ήθελα να προσφέρω στις ομάδες που αγωνίστηκα και να μένει ευχαριστημένος ο κόσμος, Ήθελα να είμαι καλά με τον εαυτό μου.

Πιστεύεις ότι οι παλαίμαχοι ακόμα και αν δεν έχουν τα χρήματα, πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στις ομάδες;

“Αυτές οι προσωπικότητες έχουν θέση στις ομάδες από κάποιο πόστο.  Δεν είναι εύκολο να γίνεις πρόεδρος μόνο με το όνομα,αλλά μπορούν να βοηθήσουν σε άλλες θέσεις με την εμπειρία τους. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βοηθηθεί έτσι.”

Σαν πρώην ποδοσφαιριστής βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά, ποιον θεωρείς το μεγαλύτερο ταλέντο στον κόσμο;

Θα πω τον Νεϊμάρ. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα παίρνει τη “Χρυσή Μπάλα”κάθε χρόνο. Μακάρι να βλέπουμε Ρονάλντο και Μέσι για πολλά χρόνια, αλλά μεγαλώνουν και αυτοί. Νομίζω αυτός θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.

Υποστηρίζεις κάποια ομάδα στο εξωτερικό;

Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο της  Μπαρτσελόνα. Παράγει πολλές φάσεις, είναι πολύ όμορφος ο τρόπος που παίζει.

Βλέπεις κάποιο φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ;

Θα ήθελα να δω έναν τελικό Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Σίτι γιατί είναι δυο ομάδες που έχουν ίδιο στιλ εξαιτίας της παρουσίας του Γκουαρντιόλα.

Σε ποια ομάδα του σήμερα θα ήθελες να παίζεις ;

Στη Μπαρτσελόνα ξεκάθαρα, είμαι μεγάλος φαν του Μέσι.

Βλέπουμε τον Ρονάντο να είναι τρομερός σε αυτή την ηλικία, αλλά και άλλους παίκτες να είναι σε τοπ επίπεδο για πολλά χρόνια, ποιο πιστεύεις ότι είναι το μυστικό;

Πρώτα από όλα είναι η ζωή που κάνεις, η προπόνηση και φυσικά οι δυνάμεις που έχει κάθε σώμα. Δεν είναι εύκολο να παίζεις μέχρι τα 40 θέλει μεγάλη προσπάθεια και θυσίες.

Αγωνιζόσουν σαν δεκάρι. Από τους παίκτες της σύγχρονης εποχής σε αυτή τη θέση ποιος παίκτης σου αρέσει περισσότερο;

Είναι δύσκολο να διαλέξω κάποιον. Παλιότερα έβγαιναν περισσότερα δεκάρια, τώρα οι παίκτες πάνε περισσότερο στην ταχύτητα και τη δύναμη και λιγότερο στη φαντασία. Έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο.

Για να ξεχωρίσει ένας ποδοσφαιριστής θέλει ταλέντο και πολύ δουλεία ή το αντίθετο;

Είναι σημαντικά και τα δυο, και πολύ ταλέντο, αλλά και πολύ δουλειά. Πρέπει να είναι πειθαρχημένος και να έχεις μεγάλους στόχους στη ζωή σου. Εγώ ασχολούμαι με τις μικρότερες ηλικίες. Τα παιδιά θέλουν αγάπη, καθοδήγηση και υπομονή.

Από ποια ηλικία είναι το ιδανικότερο να ξεκινάει ένα παιδί ;

Από 7-8 χρονών και εγώ σε αυτή την ηλικία ξεκίνησα. Ήμουν άρρωστος με το ποδόσφαιρο ήθελα πολύ να παίξω. Είναι σημαντικό να έχεις θέληση.

Τι θα συμβούλευες εσύ τους νέους ποδοσφαιριστές;

Να δουλεύουν πολύ, να έχουν επιμονή και υπομονή και να μην τα παρατάνε ποτέ.”

Έχεις σκεφτεί να γίνεις πρώτος προπονητής σε ομάδα ανδρών ;

Για την ώρα όχι. Μου αρέσει που ασχολούμαι με τα παιδιά, αλλά δεν ξέρεις στο μέλλον. Είναι η πρώτη μου χρονιά θα δείξει το μέλλον.

Πιο δύσκολο είναι να προπονείς πιτσιρικάδες ή έτοιμους ποδοσφαιριστές ;

Σίγουρα με τα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο, θέλει υπομονή. Στις μεγάλες ομάδες οι παίκτες είναι έτοιμοι και η δουλειά του προπονητή είναι ευκολότερη.

“Μου άρεσε ο Μπάγεβιτς σαν προπονητής. Καταλάβαινα τη φιλοσοφία του”.

Από τους προπονητές που είχες στην καριέρα σου με ποιον ταίριαξες περισσότερο και με ποιον είχες διαφορά φιλοσοφίας;

“Μου άρεσε πολύ η φιλοσοφία του Μπάγεβιτς γιατί έδινε στον παίκτη ελευθερίες. θυμάμαι μου έλεγε να βγάλω το ταλέντο μου στο χορτάρι. Είναι μεγάλη κουβέντα να σου λέει κάτι τέτοιο ένα προπονητής. Ο Σάντος σε περιόριζε, σε ήθελε πιο πολύ πειθαρχημένο.”

Περίμενες ότι ο Σάντος θα φτάσει τόσο ψηλά στην προπονητική του καριέρα ; 

Είναι πολύ καλός προπονητής και δουλευταράς. Δεν πίστευα ότι η Πορτογαλία μπορεί να πάρει το Ευρωπαϊκό, δεν είχε δείξει τέτοια εικόνα. Αυτός ο άνθρωπος με τη δουλειά του στο τέλος δικαιώθηκε.

Ένας άλλος προπονητής με πέρασμα από την Ελλάδα που τώρα είναι στους κορυφαίους, είναι ο Βαλβέρδε. Πιστεύεις ανταποκρίνεται σωστά στις απαιτήσεις ;

“Η Μπαρτσελόνα παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και είναι μέσα στους στόχους της. Για να είναι αυτός ο άνθρωπος στη Μπαρτσελόνα πάει να πει ότι κάτι κάνει σωστά.”

Τι άποψη έχεις για τον Ζοσέ Μουρίνιο, είναι τόσο καλός προπονητής τελικά ;

Δεν μου αρέσει η νοοτροπία του, το αμυντικός ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά είναι μεγάλος προπονητής. Την τελευταία πενταετία δεν κάνει καλές πορείες.”

Η πίεση που ασκούν οι φίλαθλοι στις μεγάλες ομάδες επηρεάζει τους παίκτες και τον προπονητή ;

Ο κόσμος δημιουργεί μεγάλη πίεση. Είναι σημαντικό να σε συμπαθεί ο κόσμος. Υπάρχουν μεγάλοι παίκτες που δεν έγιναν καλοί προπονητές. Ο Ζιντάν και ο Γκουαρντιόλα ήταν μεγάλοι παίκτες και εξίσου μεγάλοι προπονητές. Παίζει μεγάλο ρόλο η προπόνηση, αλλά και η ψυχολογία. Αν τσακωθείς με έναν παίκτη το εύκολο είναι να τον διώξεις. Το δύσκολο είναι να παραβλέψεις και κάποια πράγματα“.

Εσύ είχες κάποια ένταση με κάποιον προπονητή στην καριέρα σου ;

Είχα με τον Αναστόπουλο όταν ήμουν στον ΟΦΗ. Παίζαμε μπαράζ για άνοδο στη Νέα Σμύρνη. Με έβαλε στο 86 και είχα πολλά νεύρα, ένα λεπτό μετά έβαλα γκολ. Εκτονώθηκα λίγο εκείνη τη στιγμή, αλλά μετά τα βρήκαμε.

Ο ΌΦΗ είναι έτοιμος να επιστρέψει στην πρώτη Εθνική παίζοντας καλό ποδόσφαιρο. Θα συνεχιστεί αυτό και στη Σουπερ Λιγκ;

Ο ΟΦΗ είναι πολύ μεγάλη ομάδα, είναι η 5-6η δύναμη. Του χρόνου πρέπει να κάνει κάποιες προσθήκες για να μείνει στην κατηγορία. Έχει πολύ κόσμο και στην Κρήτη είναι τρελαμένοι με την ομάδα. Τους εύχομαι το καλύτερο.