Η τελευταία μεγάλη Ζαρ(ι)ά…
Σπουδαίο ματς στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη νίκη με 66-65 επί του Άρη.
Μόνο αυτό το χαρακτηρισμό θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για το μεγάλο τρίποντο του Θοδωρή Ζάρα στα 4.2 πριν το τέλος του μεγάλου ντέρμπι Άρης-Π.Α.Ο.Κ. που ουσιαστικά “σκότωσε” τους γηπεδούχους που πλέον βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (χωρίς φυσικά να θέλω να παραπέμψω στη γνωστή επιτυχία του κύριου Νίκου Μακρόπουλου) και όλο και πιο κοντά στον εφιάλτη του υποβιβασμού. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή…
Ξεκίνημα αγώνα και ο Άρης αρχίζει με τους Φλιώνη, Μποχωρίδη, Μούρτο, Τσαιρέλη και Μάρας ενώ οι φιλοξενούμενοι με τους Κατσίβελη, Γκός, Τζόουνς, Χρυσικόπουλο και Τζάκσον(ιδιαίτερα ντεφορμέ αυτή την περίοδο). Στις αρχές του πρώτου δεκαλέπτου οι γηπεδούχοι πήραν ένα σημαντικό προβάδισμα(7-3) και έδειχναν πιο επιθετικοί τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ωστόσο καθώς κυλούσε ο χρόνος αν μην τι άλλο κυριάρχησε η νευρικότητα. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έχανε εύκολους πόντους στο trasition game και ο Π.Α.Ο.Κ. σταδιακά αποκτούσε ενέργεια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Καταλύτης σε όλο αυτό ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ο οποίος με τους 16 πόντους του αποδείχθηκε χωρίς αμφιβολία κλειδί του αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι μετά το αρχικό ξέσπασμα του Άρη απέκτησαν το προβάδισμα και το κράτησε μέχρι τις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου(21-28). Από εκείνο το σημείο και μετά η τακτική των γηπεδούχων άλλαξε. Απέκτησαν συνεργασίες στην επίθεση και ευστοχία αφού με 3/3 τρίποντα η διαφορά πήγε στους -2(30-32) για τους γηπεδούχους. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν μάταια να βρουν λύσεις από τον Γκος ο οποίος ουσιαστικά ”κλειδώθηκε” από την πολύ καλή άμυνα του Μούρτου. Το 36-37 στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ήταν δίκαιο και για τις δύο ομάδες.
Ξεκίνημα δευτέρου ημιχρόνου με τις δύο ομάδες να αντιμετωπίζουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στην επίθεση. Ο μεν Άρης δυσκολευόταν να κατεβάσει τη μπάλα(πράγμα που σήμαινε πως είχε 10-12 δευτερόλεπτα για να εκτελέσει επίθεση) και ο δε Π.Α.Ο.Κ. αρκετά άστοχα σουτ τόσο από τα 6.75 όσο και μέσα στο ζωγραφιστό. Νευρικότητα λοιπόν και πάλι αλλά και κακό ποιοτικά παιχνίδι. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν η μοναδική αξιόπιστη λύση για τον ΠΑΟΚ με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σημείωσε τους επτά από τους 13 πόντους της ομάδας του σ’ αυτό το διάστημα. Ο Άρης πήρε πόντους από τον Γιάννη Αθηναίου και στο τέλος της περιόδου προηγήθηκε με 52-50. Όλα λοιπόν θα κρίνονταν στη τέταρτη περίοδο. Από την αρχή του δεκαλέπτου ο Άρης βρήκε λύσεις από τα χέρια του Μπελ και Τσαιρέλη μαζεύοντας παράλληλα και αρκετά επιθετικά ριμπάουντ φτάνοντας τη διαφορά στο μέγιστο για τους κίτρινους(64-57). Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου απέκτησε επαφή με το αντίπαλο καλάθι βρίσκοντας λύσεις από μακρινή απόσταση. Με αρχή ένα τρίποντο του Φιλ Γκος το οποίο τον κράτησε στο παιχνίδι για να ακολουθήσουν δύο πολύ μεγάλα σουτ από τον Θόδωρο Ζάρα έπειτα από διαδοχικές άστοχες βολές των Αθηναίου, Τσαϊρέλη. Ο ΠΑΟΚ πέρασε μπροστά με 65-66, 4.2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Γκάρι Μπελ αστόχησε στην τελευταία επίθεση του Άρη και ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε τη σπουδαία νίκη.
Τα δεκάλεπτα: 13-21, 36-37, 52-50, 65-66.
Άρης (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μάρας 2, Μποχωρίδης 5, Φλιώνης 3(1), Τσαιρέλης 16(1), Μούρτος 3, Πουλιανίτης 2, Χρηστίδης 1, Αθηναίου 18(3), Ντουβιέρ 3(1), Μπελ 12.
Π.Α.Ο.Κ. (Ηλίας Παπαθεοδώρου): Χρυσικόπουλος 3(1), Κατσίβελης 3, Τζάκσον, Γκος 12(2), Τζόουνς 7(1), Πεττεγουέι 2, Κρούμπαλι 6, Κόνιαρης 5, Τσόχλας, Μαργαρίτης 6, Ζάρας 6(2), Χαραλαμπόπουλος 16(2).
Υ.Γ1: Με την ήττα αυτή ο Άρης αρχίζει να μπαίνει σε ΠΟΛΥ μεγάλες περιπέτειες. Δεν θέλω προσωπικά να σκέφτομαι τον υποβιβασμό αυτής της ομάδας για ιστορικούς αλλά και πολλούς άλλους λόγους. Σημαντικός αγώνας το Σάββατο με την ομάδα του Προμηθέα επίσης στο Nick Gallis. Οψόμεθα…
Υ.Γ2: Δεν θα σταθώ στο εμφανή αλλά στον αφανή ήρωα του παιχνιδιού Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Μεγάλο ταλέντο ΑΚΟΜΗ. Είναι 21 χρόνων θέλει πάρα μα πάρα πολλή δουλειά σε επίπεδα φυσικής κατάστασης αλλά και σε τακτικά ζητήματα( ο συγκεκριμένος αλλά και τα υπόλοιπα ελληνικά μπασκετικά ταλέντα αναμένεται να αποτελέσουν θέμα ενός από τα επόμενα άρθρα μου).