Δυνατά, όχι όμως τόσο "καυτά", ήταν τα ζευγάρια που προέκυψαν από την κλήρωση των προημιτελικών για το εφετινό Champions League. Το debut.gr σχολιάζει.

Αγγλικός “εμφύλιος” μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, “επανάληψη” του περσινού τελικού, Γιουβέντους- Ρεάλ Μαδρίτης, στα “μαλακά” Μπαρτσελόνα και Μπάγερν, που θα αντιμετωπίσουν Ρόμα και Σεβίλλη αντίστοιχα. Αυτά είναι τα τέσσερα ζευγάρια των φετινών προημιτελικών της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από το ποδοσφαιρικό -και όχι μόνο- κοινό. Τα πρώτα ματς θα διεξαχθούν Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη, ενώ οι ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα, με φόντο τον τελικό του Κιέβου.

Ένα από τα πιο αμφίρροπα Champions League της δεκαετίας μπαίνει σιγά-σιγά στην τελική του ευθεία, και εμείς με τη σειρά μας θα πούμε δύο λόγια για την κάθε μια από τις τέσσερις “μάχες”..

Μπαρτσελόνα – Ρόμα

Είναι το ένα εκ των δύο ζευγαρωμάτων που έχει -τουλάχιστον θεωρητικά- ξεκάθαρο φαβορί. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε απέκλεισε την Τσέλσι με συνολικό σκορ 4-1 (1-1 εκτός, 3-0 εντός) στην προηγούμενη φάση, ενώ στους ομίλους τερμάτισε πρώτη με 14 βαθμούς, απέναντι σε Γιουβέντους, Σπόρτινγκ  και Ολυμπιακό. Παραμένει αήττητη στη διοργάνωση με τέρματα 13-2. Ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, πρώτη στο ισπανικό πρωτάθλημα και φιναλίστ του Copa Del Rey (21/4 με Σεβίλλη). Οι Καταλανοί δείχνουν πιο αποτελεσματικοί με τον ”Τσινγκούρι” στην άκρη του πάγκου, έχουν τον Λίο Μέσι σε δαιμονιώδη φόρμα, και όταν το ”Μαγικό τετράγωνο” (Πικέ, Ουμτιτί, Μπουσκέτς και Ράκιτιτς) αποδίδει, δεν φοβούνται κανέναν! Από την άλλη, η Ρόμα είναι μεν το “αουτσάιντερ”, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ο Ντι Φρανσέσκο και οι ποδοσφαιριστές του πήραν την πρώτη θέση (11β.) του πολύ απαιτητικού τρίτου γκρούπ, αντιμετωπίζοντας τις Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης και Καραμπάχ. Στη φάση των “16”, απέκλεισε δύσκολα τη Σαχτάρ, χάρη στο εκτός έδρας γκολ του Ουντέρ (2-1,1-0), και κυρίως χάρη στην εντυπωσιακή εμφάνιση του γκολκίπερ Άλισον. Κοιτόντας τα εγχώρια, οι “τζιαλορόσι” βρίσκονται στην 3η θέση της Serie A με 56 πόντους, μακριά όμως από τη δεύτερη Νάπολι, που έχει 70. Ο Έντιν Τζέκο μαζί με τον Άλισον Μπέκερ αποτελούν τα δύο “βαριά χαρτιά” των Ρωμαίων, ενώ και ο “δικός μας” Κώστας Μανωλάς, θα τα δώσει όλα ώστε η ομάδα του να παλέψει για την έκπληξη.

Προηγούμενη συνάντηση:

Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων της σεζόν 2015-2016, με τους “μπλαουγκράνα” να διαλύουν τη Ρόμα 6-1 στο ”Κάμπ Νου”, ενώ το ματς του “Ολίμπικο” είχε λήξει ισόπαλο 1-1.

Πρόβλεψη:

Η ”Μπάρτσα” είναι σαφώς το φαβορί για το εισιτήριο της επόμενης φάσης, όχι μόνο λόγω δυναμικότητας, αλλά και λόγω εμπειρίας. Κανείς πάντως δε πρέπει να ξεγράφει μια ομάδα όπως η Ρόμα…

Σεβίλλη – Μπάγερν Μονάχου

Το δεύτερο ζευγάρι στο οποίο υπάρχει φαβορί, είναι αυτό μεταξύ της Σεβίλλης και της Μπάγερν. Φυσικά μιλάμε για τους “Βαυαρούς”. Ας αρχίσουμε όμως από την γηπεδούχο του πρώτου ματς, Σεβίλλη. Ο ισπανικός σύλλογος πραγματοποιεί μια πολύ καλή σεζόν, και για να φτάσει ως εδώ, χρειάστηκε να αφήσει “έξω” τη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-1 συνολικό σκορ), παίρνοντας τεράστιο διπλό στο ”Θέατρο των ονείρων”. Προηγουμένως, τερμάτισε στη δεύτερη θέση (9β.) του πέμπτου ομίλου, με αντιπάλους Λίβερπουλ, Σπάρτακ Μόσχας και Μάριμπορ. Στη La Liga, οι ”Σεβιγιάνοι” βρίσκονται στην 5η θέση, 11 πόντους πίσω από την 4η Βαλένθια, ενώ στις 21 Απριλίου θα διεκδικήσει το Κύπελλο, μαζί με τη Μπαρτσελόνα. Ένα δυνατό σύνολο για τον Μοντέλα, ο οποίος ευελπιστεί να “βάλει δύσκολα” στον Γιούπ Χάϊνκες. Πάμε και στο φαβορί. Η Μπάγερν, διανύει μια από τις…συνηθισμένες για τα “κυβικά της” χρονιά. Βρίσκεται πλέον στην κορυφαία οκτάδα της Ευρώπης, έχοντας προκριθεί ως δεύτερη του δεύτερου γκρούπ με 15 πόντους, και έχοντας αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και τις Σέλτικ-Άντερλεχτ. Στον πρώτο νοκ-άουτ γύρο, απέκλεισε με χαρακτηριστική άνεση και συνολικό σκορ 8-1 την Μπεσίκτας (5-0 εντός, 3-1 εκτός). Στη Bundesliga παρελαύνει, ευρισκόμενη 20 (!) βαθμούς πάνω από τη 2η Σάλκε, ενώ στο Κύπελλο θα αντιμετωπίσει τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, για μια θέση στον τελικό. Προφανής στόχος για την “αρμάδα” του Χάϊνκες, το “τρέμπλ”. Και με τόσα όπλα στην κατοχή της (Λεβαντόφσκι, Ρόμπεν, Μίλερ κτλ), μόνο απίθανο δε φαντάζει…

Προηγούμενη συνάντηση:

Η φωτογραφία για το συγκεκριμένο ζευγάρι, μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκε, καθώς αποτελεί το τελευταίο ντοκουμέντο από αγώνα μεταξύ των δύο αντιπάλων. Πρόκειται για φιλική αναμέτρηση, στην οποία οι Ισπανοί με τον Ντιέγκο Μαραντόνα στη σύνθεσή τους, επικράτησαν 3-1 της γερμανικής ομάδας.

Πρόβλεψη:

Δε θα αποτελέσει σοκ πιθανός αποκλεισμός της Μπάγερν, ωστόσο η ομάδα από τη Βαυαρία είναι πολύ ανώτερη, ποιοτικά,ποσοτικά αλλά και “εμπειρικά” της αντιπάλου της. Η Σεβίλλη από την άλλη είναι ομάδα ικανή για όλα, όπως απέδειξε στο “Όλντ Τράφορντ”, αλλά κυρίως με όσα μας έχει δείξει την τελευταία δεκαετία…

Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης

Δυνατές αναμετρήσεις αναμένεται να μας προσφέρουν οι δύο ομάδες, σε μια “επανάληψη” του περσινού τελικού της διοργάνωσης. Από τη μια, η Γιουβέντους, θέλει “εκδίκηση” για το χαμένο τρόπαιο, ενώ από την άλλη η Ρεάλ, κυνηγάει το…”απίθανο” τρίτο σερί Champions League, σε μια κατά τ’ άλλα τραγική σεζόν. Για ακόμη μια σεζόν, η “Γίουβε” αποδείχθηκε “Κυρία” στο ραντεβού της. Αφού κατέκτησε τη δεύτερη θέση του ομίλου της (11β.) κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Σπόρτινγκ και Ολυμπιακό, φρόντισε να υπενθυμίσει σε όσους την είχαν…”ξεγραμμένη”, τι εστί ”Μεγάλη Κυρία”. Με την πλάτη στον τοίχο, κατάφερε να ανατρέψει το 1-0 του Σον σε 1-2, και -σε συνδυασμό με το 2-2 της Ιταλίας- πανηγύρισε στο “Γουέμπλεϊ”, μια ακόμη πρόκριση στα προημιτελικά. Φιναλίστ στον τελικό κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει τη Μίλαν, ενώ είναι και πρώτη στη Serie A, με “μαξιλαράκι” 4 πόντων έναντι της δεύτερης  Νάπολι. Κάτι αντίστοιχο με τη Γιουβέντους ζει και η Ρεάλ, στην Ευρώπη. Οι “μερέγχες” αφού έμειναν στη δεύτερη θέση του προτελευταίου γκρούπ (13β.) πίσω από την Τότεναμ και πάνω από Ντόρτμουντ και ΑΠΟΕΛ, κληρώθηκαν με την Παρί για τους “16”. Και εκεί, απέδειξαν -όχι μόνο σε αντιπάλους, αλλά και στους ίδιους τους οπαδούς τους- πως το Champions League είναι μια άλλη υπόθεση, πως τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία. Συνολικό σκορ 5-2, νίκες μέσα (3-1)- έξω (2-1), και “σφαλιάρα” στην πολυδιαφημισμένη ομάδα του Παρισιού. Στα “εσωτερικά” πάντως, η ομάδα του Ζιντάν ήδη από Φλεβάρη δε διεκδικεί κάτι. Βρίσκεται 15 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα για τη La Liga, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε στους “8” από τη Λεγανές. Όμως είπαμε..το Champions League είναι “άλλη ιστορία”…

Προηγούμενη συνάντηση:

Οι δυο τους “κονταροχτυπήθηκαν” περίπου ένα χρόνο πριν, στο Κάρντιφ, στον τελικό της διοργάνωσης. Για ένα ημίχρονο, το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο, με το σκορ στο 1-1 και σκόρερς τους Κριστιάνο 20′ και Μάντζουκιτς -με ένα από τα πιο όμορφα γκολ στην ιστορία του θεσμού- 27′. Στο δεύτερο μέρος όμως, η “Γιούβε” δε βγήκε πότε…με αποτέλεσμα η “βασίλισσα” να κάνει πάρτι. Τελικό σκορ 4-1 (Καζεμίρο 61′, Κριστίανο 64′, Ασένσιο 90′), δεύτερο συνεχόμενο, τρίτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δωδέκατο (!) συνολικό τρόπαιο για την ομάδα της Μαδρίτης.

Πρόβλεψη:

Ζευγάρι στο οποίο μπορεί να συμβούν τα πάντα. Όποιος και να προκριθεί δε θα προκαλέσει εντύπωση, ωστόσο δίνω ένα παραπάνω “πόντο” στη Ρεάλ, δεδομένου ότι στην Ισπανία είναι εκτός στόχων, οπότε η “δίψα” για απαντήσεις θα δώσει ώθηση στους αστέρες του “Ζιζού”..

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι

Για μένα, είναι το ζευγάρι που ξεχωρίζει, το ζευγάρι που όλοι αναμένουν λίγο περισσότερο απ’ τα άλλα. Αγγλικός “εμφύλιος”, μεταξύ της ομάδας που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, παίζει την καλύτερη μπάλα στην Ευρώπη, και της ομάδας που την κέρδισε στο πρωτάθλημα, αλλά κυρίως, της ομάδας που με τις εφετινές εμφανίσεις της, δείχνει ικανή για όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια! Ο λόγος για τη Λίβερπουλ, που προκρίθηκε “εύκολα” ως πρώτη, μαζεύοντας 12 πόντους κόντρα σε Σεβίλλη, Σπάρτακ Μόσχας και Μάριμπορ. “Εύκολα” προκρίθηκε και στην οκτάδα, αφού το εντυπωσιακό 5-0 μέσα στο “Ντραγκάο” επί της Πόρτο, δεν άφηνε περιθώρια συζήτησης. Εντός συνόρων, βρίσκεται μέσα στον στόχο της, την τετράδα, στα όρια αυτής, δηλαδή την 4η θέση, με 60 βαθμούς, τέσσερις περισσότερους από την 5η Τσέλσι. Ικανή για όλα η ομάδα του Κλόπ, που διαθέτει στις τάξεις της ένα από τα πιο “hot” ονόματα στην ποδοσφαιρική σκηνή, τον Μοχάμεντ Σαλάχ, φιλόδοξο για “μακρινή” πορεία στο θεσμό. Για το σύνολο του Γκουαρντιόλα, τα λόγια είναι περιττά. Περίπατος στην Ευρώπη, περίπατος και στην Αγγλία (παρά τον αποκλεισμό στο κύπελλο). “Χαλαρή” πρωτιά με 15 βαθμούς, σε όμιλο με Σαχτάρ, Νάπολι και Φέγενορντ, χαλαρά βρίσκεται και στα προημιτελικά, αφού η Βασιλεία -παρά το διπλό στο “Έτιχαντ”- , “έπεσε” με συνολικό σκορ 5-2. Ο Πεπ έχει ήδη κατακτήσει το πρώτο εφετινό του τρόπαιο (League Cup, 3-0 την Άρσεναλ), και λέω πρώτο, διότι έχει εξασφαλίσει και το πρωτάθλημα, όντας 16 πόντους μπροστά από τη συμπολίτισσα Γιουνάϊτεντ. Κέβιν Ντε Μπρούιν, Νταβίδ Σίλβα και Λιρόι Σανέ, είναι μερικά μόνο από τα βέλη που έχει για το τόξο του ο Καταλανός κόουτς, στο δρόμο για το Κίεβο..

Προηγούμενη συνάντηση:

Το εντυπωσιακό 4-3 του “Άνφιλντ”, για την 23η αγωνιστική της εφετινής Premier League. Οι “ρεντς” έγιναν η πρώτη -και μέχρι στιγμής μοναδική- ομάδα που κερδίζει τη Σίτι (για το πρωτάθλημα), χωρίς ωστόσο αυτό να κοστίσει βαθμολογικά στους “πολίτες”. Ισόπαλο 1-1 το ημίχρονο (Τσάμπερλεϊν 9′, Σανέ 40′), καταιγιστικό ματς στην επανάληψη, με τους Φιρμίνο (59′), Μανέ (61′), και Σαλάχ (69′) να δίνουν “αέρα” 3 τερμάτων στην ομάδα τους. Ο Μπερνάρντο Σίλβα μείωσε σε 4-2 στο 84ο λεπτό, και ο Γκιντογάν στο 91′ έκανε το 4-3, δίνοντας “δραματικό τόνο” μέχρι το τελικό σφύριγμα.

Πρόβλεψη:

Δύσκολο να πεις με βεβαιότητα, όχι ποιος θα περάσει, ακόμη και ποιος έχει “αβαντάζ”. Η Σίτι έχει την ομάδα, τους “παικταράδες” και τον Πεπ, όμως η Λίβερπουλ έχει τη φανέλα, και μερικές προσωπικότητες, όχι τόσο “φανταχτερές” όσο των “πολιτών”, αλλά ικανές για όλα. Να ευχηθούμε να διεξαχθούν ματς αντίστοιχα του 4-3, και…ας περάσει ο καλύτερος!