Το χρήμα σε όποια ομάδα πήγαινε έρεε άφθονο. Σε αντίθεση με τους τίτλους που έρχονταν με το... τσιγκέλι. Ο λόγος για τον Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Η αρχή ήταν (οικονομικά) δύσκολη

Τη σεζόν 2000-01, 36 χρονών, είπε να δει πως παίζεται το ποδόσφαιρο στην Αγγλία και δέχτηκε να πάει δανεικός στη Λέστερ. Παίζει σε τέσσερα παιχνίδια, όμως η Φιορεντίνα μένει χωρίς προπονητή και του κάνει πρόταση για τη θέση. Αυτός αυτόματα κρεμάει τα παπούτσια του κι αναλαμβάνει το δύσκολο αυτό έργο.

Η Φιορεντίνα περνάει μια κρίση πολύ άσχημη αφού παίκτες όπως ο Τόλντο κι ο Ρούι Κόστα αναγκάζονται να πουληθούν. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν τόσα, που ο Μαντσίνι δουλεύει αρκετούς μήνες απλήρωτος. Η Φιορεντίνα πέφτει κατηγορία τον Ιούνιο του 2002, αφού πρώτα έχει πουλήσει όλους τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές της, όμως νωρίτερα ο Μαντσίνι την οδηγεί στην κατάκτηση του Κόπα Ιτάλια, δέκα μήνες αφού είχε αναλάβει την ομάδα.

Ο Ιταλός δεν αργεί να βρει την επόμενη ομάδα του, με τη Λάτσιο να τον κάνει δικό της. Οι “αλμπισελέστε” είχαν επίσης οικονομικά προβλήματα κι αναγκαστηκά πουλάνε τα αστέρια τους, Κρέσπο και Νέστα μεταξύ άλλων. Παρ’ όλα αυτά ο Μαντσίνι οδηγεί την ομάδα στους ημιτελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ ένα χρόνο αργότερα κατακτά και πάλι το Κόπα Ιτάλια. Η Λάτσιο τερματίζει τέταρτη και έκτη στις δύο σεζόν με τον Μαντσίνι στον πάγκο και η Ίντερ τον βάζει στο μάτι.

Ευθύνες και πρωταθλητής

Στις δύο προηγούμενες δουλειές του τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά και οι ευθύνες αυτόματα λιγότερες. Κανείς δεν του έριξε ευθύνες για τον υποβιβασμό της Φιορεντίνα, πόσο μάλλον για τις θέσεις που κατέκτησε με τη Λάτσιο, η οποία από διεκδικήτρια είχε γίνει “μεγαλομεσαία” ομάδα.

Πλέον οι ευθύνες ήταν περισσότερες και η λέξη αποτυχία υπήρχε στο λεξιλόγιο της Ίντερ. Αυτό δεν πείραζε τον Μαντσίνι ο οποίος κατακτά το τρίτο Κόπα Ιτάλια στην καριέρα του, αλλά τον πρώτο εγχώριο τίτλο για την Ίντερ μετά το 1989. Τερματίζει τρίτος στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ φτάνει στους προημιτελικούς.

Τη σεζόν 2005-06, η Ίντερ κατακτά το δεύτερο Σούπερ Καπ Ιταλίας στην ιστορία της, με νίκη 1-0 κόντρα στη Γιουβέντους, ενώ ξανακατακτά το Κόπα Ιτάλια. Με το σκάνδαλο “Καλτσιόπολι” να βγαίνει στη φόρα στο τέλος της σεζόν, το τρόπαιο του πρωταθλητή βγαίνει από το μουσείο της Γιουβέντους και απονέμεται στην Ίντερ.

Οι “μπιανκονέρι” πέφτουν κατηγορία, η Μίλαν ξεκινάει με -30 κι όλα είναι ξαφνικά πιο εύκολα για την Ίντερ. Μαζί με τον Μαντσίνι κάνουν ένα σερί 17 συνεχόμενων νικών και κατακτούν άνετα το πρωτάθλημα, με τον προπονητή να γίνεται ο τρίτος στην ιστορία της Ίντερ που κάνει το back-to-back. Η Ίντερ κερδίζει το πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, με μόλις μία ήττα και σπάει το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών φτάνοντας τους 97. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, μένει εκτός από τη φάση των 16 όπου αποκλείεται από τη Βαλένθια.

Οι “νερατζούρι” κατακτούν και την επόμενη σεζόν το πρωτάθλημα, όμως αυτή ήταν η τελευταία χρονιά με τον Μαντσίνι στον πάγκο. Το Τσάμπιονς Λιγκ χάθηκε πάλι από τη φάση των 16, αυτή τη φορά από τη Λίβερπουλ, με τον Ιταλό τεχνικό να χει πολλά παράπονα από τους παίκτες του, αφού ο Ματεράτσι δέχτηκε απευθείας κόκκινη κάρτα στο πρώτο παιχνίδι στην Αγγλία, μόλις στο 30ο λεπτό, ενώ στον επαναληπτικό ο αντικαταστάτης του, Μπουρντίσο, βλέπει επίσης το ίδιο χρώμα κάρτας στο 50′.

Ο Μοράτι απολύει τον Μαντσίνι με τη δικαιολογία ότι η ομάδα στην Ευρώπη ήταν απογοητευτική. Στη θέση του έρχεται ο Μουρίνιο, ο οποίος λίγα χρόνια μετά κατακτά το τρεμπλ. Η αποζημίωσή του έφτασε κοντά τα 5 εκατομμύρια ευρώ, με τις φήμες να τον θέλουν να κάνει την αντίθετη από τον Πορτογάλο πορεία, πηγαίνοντας στη Τσέλσι. Αυτό δεν γίνεται ποτέ, όμως το ταξίδι στην Αγγλία ήταν μονόδρομος.

Μαντ-Σίτι

Η απόλυση του Μαρκ Χιούζ, φέρνει τον Μαντσίνι στο Μάντσεστερ για λογαριασμό της Σίτι, το Δεκέμβριο του 2009. Ο Ιταλός ξεκινάει με τέσσερις σερί νίκες ενώ το Φεβρουάριο για τον ημιτελικό του Λιγκ Καπ, κερδίζει το πρώτο του ντέρμπι του Μάντσεστερ με 2-1. Παρ’ όλα αυτά, η Γιουνάιτεντ νικάει με 3-1 στον επαναληπτικό και πετάει εκτός τελικού τη Σίτι.

Η ήττα με 1-0 από την Τότεναμ τις τελευταίες αγωνιστικές, πετάει τη Σίτι εκτός τετράδας και την αφήνει χωρίς εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ που ήταν ο στόχος. Οι “πολίτες” τερματίζουν πέμπτοι(η υψηλότερη θέση που κατέκτησαν μέχρι τότε στην Πρέμιερ λιγκ).

Μπόατενγκ, Σίλβα, Τουρέ και Κολάροφ έρχονται στο Μάντσεστερ και η Σίτι ενισχύεται σημαντικά. Αντίθετα με την προηγούμενη σεζόν η Σίτι νικά τη Τότεναμ με 1-0 και διασφαλίζει τη θέση της στην πρώτη τετράδα. Η ομάδα του Ιταλού, ήταν διεκδικήτρια μέχρι ένα σημείο, όμως το FA Cup και το Γιουρόπα Λιγκ την “μπέρδεψαν” χάνοντας αρκετούς σημαντικούς βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Τερματίζει στην τρίτη θέση, με τη διαφορά τερμάτων να τη χωρίζει από τη δεύτερη Τσέλσι, ενώ κατακτά τον πρώτο τίτλο για τη Σίτι, νικώντας στο τελικό του FA με 1-0 τη Στόουκ.

Χρονιά σημείο αναφοράς

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η σεζόν 2011-12 θα μνημονεύεται από όλους ως η πιο συναρπαστική στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, ειδικά για το τέλος της. Η Σίτι διαλύει την Γιουνάιτεντ στο “Όλντ Τράφορντ” με 6-1, ενώ την τελευταία αγωνιστική ανατρέπει το εις βάρος της 1-2 από την ΚΠΡ, κάνοντας το 3-2 με δύο γκολ στις καθυστερήσεις, κατακτώντας έτσι το πρωτάθλημα στη διαφορά τερμάτων από τη συμπολίτισσα.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτή είχαν οι δύο μεταγραφές του καλοκαιριού με τον Σαμίρ Νασρί να δίνει το κάτι παραπάνω στο χώρο του κέντρου και τον Σέρχιο Αγκουέρο να πετυχαίνει σημαντικά γκολ, μεταξύ άλλων και αυτό στο 90+4′ τη τελευταία αγωνιστική. Ο Μαντσίνι έγινε ο δεύτερος Ιταλός που κατακτά την Πρέμιερ Λιγκ, μετά τον Κάρλο Αντσελότι τρία χρόνια πριν.

Το τέλος

Η επόμενη ήταν και η τελευταία σεζόν για τον Ιταλό στην Αγγλία. Η Σίτι αποτυγχάνει να κάνει το back-to-back ενώ στην Ευρώπη είναι και πάλι απογοητευτική. Όλα αυτά σε συνδιασμό με τα άσχημα αποδυτήρια που είχε ο Ιταλός, τον έφεραν εκτός Μάντσεστερ. Ο μόνος τίτλος που κατέκτησε εκείνη τη χρονιά, ήταν το Κομιούνιτι Σιλντ.

Τουρκία

Ο Μαντσίνι πηγαίνει το Σεπτέμβριο του 2013 στη Γαλατασαράι, υπογράφοντας συμβόλαιο τριών χρόνων. Στόχος ήταν η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα και να προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε ένα δύσκολο όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους και Κοπεγχάγη. Η Γαλατά παίρνει βαθμό στο Τορίνο με το γκολ της ισοφάρισης να έρχεται στο 90+3′, ενώ νικά την Κοπεγχάγη δύο φορές, με ισάριθμες αποτυχίες να έρχονται από τη “βασίλισσα”.

Στο πρωτάθλημα κάνει 12 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες, όμως βλέπει σε όλη τη διάρκειά του την πλάτη της Φενερμπαχτσέ. Η τελευταία αγωνιστική των ομίλων, έχει τη Γιουβέντους να ταξιδεύει στην Τουρκία. To παιχνίδι αναβάλλεται λόγω κακοκαιρίας και γίνεται την επόμενη μέρα. Οι Τούρκοι παίρνουν τεράστια νίκη και προκρίνονται στην επόμενη φάση. Η κλήρωση τους δίνει τη Τσέλσι και αναπόφευκτα πια μένουν εκτός συνέχειας.

Η ομάδα του Μαντσίνι κατακτά το Κύπελλο Τουρκίας, όμως τερματίζει πίσω από τη μισητή Φενέρ στο πρωτάθλημα. Ο Ιταλός αποχωρεί σε κοινή απόφαση, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως όταν δέχτηκε τη δουλειά του υποσχέθηκαν πολλά παραπάνω από αυτά που πήρε.

Επιστροφή, καταστροφή

Ο Μαντσίνι επέστρεψε στην Ίντερ μετά την απόλυση του Ματσάρι, δύο μήνες μετά την έναρξη της σεζόν, και “ντεμπούταρε” στο ντέρμπι ντελά Μαντονίνα, με τις Ίντερ και Μίλαν να έρχονται ισόπαλες με 1-1.

Η Ίντερ δεν έκανε τίποτα το εντυπωσιακό όσο είχε στον πάγκο της το στυλάτο προπονητή κι έτσι τον Αύγουστο του 2016, λίγο πριν ξεκινήσει για τα καλά η αγωνιστική περίοδος δηλαδή, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη κοινή απόφασή τους να “χωρίσουν”. Ο Μαντσίνι ξανά έριξε τις ευθύνες στα λίγα χρήματα που είχε διαθέσιμα για μεταγραφές αλλά και στις πωλήσεις βασικών παικτών.

Τον Ιούνιο του 2017 ανακοινώθηκε από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, στης οποίας το τιμόνι είναι ακόμα, ωστόσο με 17 νίκες σε 31 παιχνίδια δε βλέπουμε να μακροημερεύει κι εκεί.