Ο Ole Gunnar Solskjær συμπληρώνει σήμερα τα 45 του χρόνια και το Debut.gr «θυμάται» τα κατορθώματα του μεγάλου Νορβηγού striker.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

   

  • Γεννηθείς στις 26 Φλεβάρη του 1973 στη νορβηγική πόλη Kristiansund, ο Ole Gunnar Solskjær πραγματοποιεί τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα» σε ηλικία 17 ετών στην τοπική ομάδα Clausenengen. Στο διάστημα της πενταετούς παραμονής του στην ομάδα, ο Νορβηγός επιθετικός θα ξεχωρίσει για την αξιοσημείωτη επιθετική του «παραγωγικότητα» (116 goals σε 109 matches!), με αποτέλεσμα το 1995 να μεταπηδήσει στη Molde.
  • Με τη φανέλα της Molde αγωνίζεται μόλις 1,5 χρόνο, ωστόσο κατορθώνει να κάνει αισθητή την παρουσία του χάρη στο αξιοζήλευτο επιθετικό του ταλέντο. Αγωνίζεται συνολικά σε 44 matches και πετυχαίνει 32 goals, προσελκύοντας, έτσι, το ενδιαφέρον πολλών «μεγάλων» ευρωπαϊκών clubs.
  • Τελικά, η ομάδα εκείνη που θα καταφέρει να τον κάνει δικό της είναι η Manchester United. Τον Ιούλιο του 1996 μεταγράφεται στους «Κόκκινους Διαβόλους» έναντι του πόσου των 1,5 εκατ. στερλινών (ποσό αμελητέο αν το αντιπαραβάλουμε με τα σημερινά δεδομένα). Όντας προσωπική επιλογή του Sir Alex Ferguson, o Solskjær θα βρει την «ποδοσφαιρική του Ιθάκη» στην Αγγλία, καθώς θα παραμείνει στην ομάδα του Manchester 11 ολόκληρα χρόνια. Στο διάστημα όλων αυτών των ετών, ο Νορβηγός θα αγωνιστεί σε 358 παιχνίδια και θα σκοράρει 121 goals, ενώ, παράλληλα, θα μοιράσει και 31 assists (σε όλες τις διοργανώσεις). Αποκορύφωμα της καριέρας του στο Old Trafford ήταν η σεζόν 1998-1999, όταν η United κατέκτησε το treble και ο Νορβηγός striker αποτέλεσε παίκτη-«κλειδί» στο «χτίσιμο» της επιτυχίας. Από το 2002 και ύστερα, ωστόσο, οι συνεχείς τραυματισμοί στο γόνατο και τα αλλεπάλληλα χειρουργεία «ανέκοψαν» την ανοδική του «πορεία». Τελικά, το 2007, ο Solskjær θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση σε ηλικία 34 ετών, όντας μία από τις (πολλές) «παλιές καραβάνες» στην ιστορία των Reds. Πλέον, ακολουθεί την προπονητική καριέρα.
  • Σε επίπεδο τίτλων, ο Solskjær κατέκτησε, με τη φανέλα της Manchester Utd., 6 πρωταθλήματα Αγγλίας, 2 FA Cups, 3 Community Shields, 1 Champions League και 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (δες εδώ αναλυτικά).
  • Με την Εθνική ομάδα της Νορβηγίας, ο Solskjær αγωνίστηκε από το 1995 μέχρι και το 2007, πραγματοποιώντας 67 επίσημες εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 23 goals. Αποτέλεσε μέλος των αποστολών στο Mundial του 1998 και στο Euro του 2000.

 ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

  • Στις 25 Αυγούστου 1996, ο Solskjær πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Man. Utd. περνώντας ως αλλαγή σε ένα match απέναντι στη Blackburn Rovers. Στην πρώτη του εμφάνιση στην Premier League, o νεαρός Νορβηγός θα πετύχει το παρθενικό του goal έξι λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο χαρίζοντας το βαθμό της ισοπαλίας στους Reds (τελικό score: 2-2).
  • Στις 6 Φεβρουαρίου 1999, ο Solskjær καταφέρνει να σκοράρει 4 φορές μέσα σε 10 (!) λεπτά, αφότου πέρασε ως αλλαγή στο 72’, σε παιχνίδι εναντίον της Nottingham Forest.
  • Στις 26 Μαϊου 1999, η Manchester Utd. αντιμετωπίζει την Bayern Munich στο μεγάλο τελικό του Champions League. Τί κι αν η Bayern προηγήθηκε μόλις στο 6ο λεπτό με τον Mario Basler; Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» «χαμογέλασαν» τελευταίοι στο …παρά τρία χάρη σε δύο «χρυσές» αλλαγές: στο 90+1’ o Teddy Sheringham ισοφαρίζει σε 1-1 για την ομάδα του Sir Alex και στο 90+3’ ο Solskjær θα χαρίσει με το goal του το πολυπόθητο τρόπαιο στους Άγγλους. Επρόκειτο για ένα από τα συγκλονιστικότερα φινάλε σε τελικό Champions League και, συνάμα, η κορυφαία στιγμή της καριέρας του Νορβηγού επιθετικού.
  • Στις 4 Σεπτεμβρίου 2007, ο Solskjær θα «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια μπροστά στο κοινό του Old Trafford με ένα συγκινητικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα μετά το τέλος του παιχνιδιού με τη Sunderland.

Αναμφίβολα, ο Ole Gunnar Solskjær συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους σύγχρονους επιθετικούς. Ήταν ένας striker με εξαιρετική αίσθηση του χώρου και του χρόνου, φοβερό τελείωμα και ευέλικτη τεχνική. Σε ένα roster που, σε όλα αυτά τα χρόνια, έβριθε πολλών αξιόλογων επιθετικών (Ruud van Nistelrooy, Dwight Yorke, Louis Saha, Andy Cole, Diego Forlan), o Solskjær κατάφερε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο (τουλάχιστον μέχρι να τον καταβάλουν οι τραυματισμοί). Όχι μόνο συνεισέφερε τα μέγιστα στις επιτυχίες των «Κόκκινων Διαβόλων», αλλά, ταυτόχρονα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι συνεκτίμησαν, μεταξύ άλλων, την πίστη και την αφοσίωσή του. Μάλιστα, λόγω της νεανικής φυσιογνωμίας του, του χαμογελαστού προσώπου του και της επιθετικής του δεινότητας, τού αποδόθηκε ως παρατσούκλι ο όρος “Baby-faced Assassin” (μτφ. «Δολοφόνος με το αγγελικό/μωρουδιακό πρόσωπο»). Εκτός από αυτό, «κέρδισε» και το χαρακτηρισμό της «σούπερ αλλαγής» (“Supersub”), μια και σκόραρε σε πάρα πολλά παιχνίδια ερχόμενος από τον πάγκο. Αν, μάλιστα, δεν τον «πρόδιδαν» οι τραυματισμοί, πιθανόν να βλέπαμε ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα από τον χαρισματικό Νορβηγό striker.

Πηγές εικόνων:

  • Κεντρική: Footmercato.net
  • Υπόλοιπες: Κάντε κλικ επάνω στην κάθε εικόνα

Οι πληροφορίες του παρόντος κειμένου αντλήθηκαν από τις κάτωθι πηγές:

Και, τέλος, ένα video με τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του «δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο»:

https://www.youtube.com/watch?v=Jllklavpk6A