Ο Κόμπε, ο Ντιρκ και τρεις ακόμα από τους κορυφαίους όλων των εποχών που έμειναν πιστοί και έδειξαν αφοσίωση σε μία μόνο ομάδα κατά την διάρκεια ολόκληρης της μπασκετικής τους καριέρας. Κάτι το οποίο στο NBA σήμερα δεν είναι και πολύ συνηθισμένο.

I got loyalty inside my DNA” είχε γράψει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε μια δημοσίευση του στο Twitter το καλοκαίρι. Κάπως έτσι διαβεβαίωσε ότι θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα στους Μπακς παρά τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να αποχωρεί μέσω ανταλλαγής από το Μιλγουόκι. Έχει όμως καιρό ακόμα μπροστά του για να δείξει πόσο πιστός είναι. Άλλωστε  δεν θα είναι πάντα στο χέρι του το αν θα μείνει στην ομάδα. Υπήρχαν, και ακόμα υπάρχουν, όμως αθλητές που πέρασαν μια ολόκληρη καριέρα σε μία ομάδα και κατάφεραν αξιοθαύμαστα επιτεύγματα μ’αυτήν στο NBA. Ας πάρουμε μία γεύση από το τι πράγματι σημαίνει αφοσίωση. χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα τους πέντε παρακάτω κυρίους.

1. Κόμπι Μπράιαντ-20 σεζόν(Λέικερς)

NBA

To 1996 οι Χόρνετς έστειλαν μέσω ανταλλαγής τον Κόμπι Μπράιαντ στο L.A και τους Λέικερς. Από τότε όλα τα υπόλοιπα είναι γραμμένα με μεγάλα γράμματα στα βιβλία της μπασκετικής ιστορίας του NBA. Πέντε πρωταθλήματα, από τα οποία τα τρία κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Λέικερς την περίοδο 2000-2002. Ένα βραβείο MVP, 2 βραβεία MVP τελικών και πολλές πολλές ακόμα διακρίσεις. Είκοσι χρόνια διήρκησε η καριέρα του “Mamba” και σε κανένα απ’αυτά δεν βρέθηκε μακριά από το L.A. Οι οπαδοί των Λέικερς θα τον θυμούνται για πάντα ως τον πιο πιστό “στρατιώτη” της ομάδας και ο υπόλοιπος κόσμος ως έναν από τους κορυφαίους που υπήρξαν ποτέ.

2. Ντιρκ Νοβίτσκι-20 σεζόν (Μάβερικς)

NBA

Ο μοναδικός στη λίστα μας που αγωνίζεται, στα 39 του πλέον, είναι ο Γερμανός πάουερ φόργουορντ των Μάβερικς. Ο Νοβίτσκι μπορεί να έγινε κι αυτός ντραφτ από άλλη ομάδα αλλά παραχωρήθηκε επίσης μέσω ανταλλαγής από τους Μπακς στο Ντάλας. Αδιαμφισβήτητα είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος που έχει αγωνιστεί στο NBA. Πρωταθλητής μία φορά με το Ντάλας τo 2011, μία φορά πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος το 2007 και επίσης το 2011, MVP των τελικών απέναντι στους πανίσχυρους Μαιάμι Χιτ των Τζέιμς, Γουέιντ και Μπος. Αυτήν τη στιγμή είναι 6ος στη λίστα με τους περισσότερους πόντους στην ιστορία του NBA και εκτός από τα υπόλοιπα επιτεύγματα του θα μείνει σίγουρα στην ιστορία για το χαρακτηριστικό fade away σουτ του που τον καθιέρωσε.

3. Τιμ Ντάνκαν-19 σεζόν (Σπερς)

NBA

Ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών αγωνίστηκε 19 χρόνια με τους Σπερς από τους οποίους έγινε ντραφτ το 1997. Στις 19 αυτές σεζόν στο Σαν Αντόνιο κατέκτησε πέντε φορές το πρωτάθλημα, με την πιο πρόσφατη το 2014. Δύο φορές πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος και τρεις φορές καλύτερος παίκτης των τελικών, ο Ντάνκαν είναι ένας από τους σημαντικότερους καλαθοσφαιριστές της δεκαπενταετίας 1999-2014 και μελλοντικός “Hall of Famer”. Αποσύρθηκε στο τέλος της σεζόν 2015-2016 και θα τον θυμόμαστε όχι μόνο για τα κατορθώματα του αλλά και για τον σεβασμό και την αθλητική παιδεία που έδειχνε μέσα στο γήπεδο.

4. Τζον Στόκτον-19 σεζόν (Τζαζ)

Ο άνθρωπος-πάσα μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να στεφθεί πρωταθλητής στα 19 χρόνια που αγωνίστηκε με τους Τζαζ. Ωστόσο είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο σημαντικότερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας. Είναι σίγουρα και ένας από τους κορυφαίους πλέι μέικερ που αγωνίστηκαν. Επιλέχθηκε στην 16η θέση του ντραφτ το 1986 από την ομάδα της Γιούτα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ρεκόρ του, κρατάει τη πρώτη θέση στον πίνακα των περισσότερων ασίστ όλων των εποχών(15.806) και των περισσότερων κλεψιμάτων (3.265). Η φανέλα του με τον αριθμό 12 έχει αποσυρθεί από την ομάδα του και ο ίδιος έγινε μέλος του “Hall of Fame” το 2012.

5. Ρέτζι Μίλερ-18 σεζόν (Πέισερς)

Τελευταίος στη λίστα, με 18 σεζόν στο ενεργητικό του, είναι ο Ρέτζι Μίλερ. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2005, 18 χρόνια μετά την επιλογή του στο ντραφτ από τους Πέισερς (1987). Παρόλο που ούτε αυτός κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο δαχτυλίδι, έχει μείνει γνωστός ως ένας από τους πιο clutch παίκτες στην ιστορία του αθλήματος. Ήταν ένας εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων και βρίσκεται μάλιστα στην δεύτερη θέση στη λίστα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα πίσω από τον Ρέι Άλλεν. Είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους σουτέρ και γκαρντ του αθλήματος και ο κορυφαίος στην ιστορία της ομάδας του.