Ποιος είναι ο νέος σούπερ ήρωας της Άρσεναλ; Το Debut.gr αναλύει την περίπτωση του Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.

Ο Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ είναι μια από τις κορυφαίες, και συνάμα πιο ακριβές, μεταγραφές της χειμερινής περιόδου. Πώς όμως έφτασε ο Γκαμπονέζος επιθετικός να κοστίζει …μια περιουσία; Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Ήταν 18 Ιουνίου του 1989, όταν στην πόλη Λαβάλ στη δυτική Γαλλία, γεννήθηκε ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, από Γκαμπονέζο πατέρα και Γαλλίδα μάνα. Έχει γενέθλια την ίδια μέρα με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τον Φάμπιο Καπέλο. Όταν ήταν στη Ντόρτμουντ, δήλωσε πως επισκέπτεται τη Λαβάλ 4-5 φορές το χρόνο. «Γυρίζω στο Ντόρτμουντ γεμάτος ενέργεια» έχει πει.

Τα πρώτα του σοβαρά ποδοσφαιρικά βήματα έγιναν όταν τον πήγε ο παππούς του στην ακαδημία της Λαβάλ. «Το ποδόσφαιρο είναι στο αίμα μας», αναφέρει ο Ομπαμεγιάνγκ, που είχε καταλάβει από μικρός τι θέλει να κάνει στη ζωή του.

Η ΣΕΝΤ-ΕΤΙΕΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Τον Ιανουάριο του 2011, ο νυν επιθετικός της Άρσεναλ παραχωρείται δανεικός από τη Μίλαν στη Σεντ-Ετιέν. Παρά το γεγονός ότι θα πετύχει μόλις 2 γκολ σε 15 συμμετοχές στο γαλλικό πρωτάθλημα, ο Κριστόφ Γκαλτιέ αποφασίζει να τον κρατήσει και τον αγοράζει με κανονική μεταγραφή. Είχε δει σε αυτόν την τρομερή ταχύτητα που αναπτύσσει με την μπάλα στα πόδια και ήταν σίγουρος ότι η επιλογή του θα δικαιωθεί. Και έτσι έγινε. Στα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνει 35 γκολ σε 73 εμφανίσεις και η Ντόρτμουντ χτύπησε την πόρτα.

Τα 13εκ. ευρώ που πρόσφερε στη Σεντ-Ετιέν έγιναν αποδεκτά και ο Γκαμπονέζος μετακόμισε στη Γερμανία. Εκεί θα κάτσει 4,5 χρόνια και θα γράψει τη δική του ιστορία. Σε 213 συμμετοχές θα πετύχει 141 γκολ, ενώ το 2016/17 θα πάρει το Χρυσό Παπούτσι στη Μπουντεσλίγκα με 31 τέρματα! Κατά την παραμονή του στο Βέσταφαλεν, θα κατακτήσει 1 Κύπελλο και 2 Σούπερ Καπ. Το 2015 θα αναδειχθεί ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής. Η χρηματιστηριακή του αξία έφτασε το 2018 τα 65εκ. ευρώ.

Ο ΒΕΝΓΚΕΡ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙ

Οι φήμες πολλές, εδώ και 1-2 χρόνια. Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, και άλλοι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, ακούστηκαν ως υποψήφιοι σταθμοί για τον Ομπαμεγιάνγκ. Εν τέλει, αυτός που τον κέρδισε ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ, που αποφάσισε να ξοδέψει 63.750.000 ευρώ για να τον φέρει στο Εμιρέϊτς. Ο Πιέρ-Εμερίκ θα αποχαιρετήσει τους οπαδούς της Ντόρτμουντ με ένα συγκινητικό μήνυμα στο οποίο απολογείται για την άτακτη εξωαγωνιστική συμπεριφορά του: «Είμαι τρελό αγόρι», ομολογεί.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

«Ήταν απόφαση καρδιάς. Θέλω να δώσω στους ανθρώπους στη Γκαμπόν μια μικρή χαρά». Έτσι υποστήριξε ο Ομπαμεγιάνγκ την απόφασή του να παίξει με την εθνική ομάδα της Γκαμπόν και όχι της πανίσχυρης Γαλλίας. Το όνειρό του, είναι να φτάσει σε ένα Μουντιάλ με τη χώρα του. Έχει αγωνιστεί με το εθνόσημο 49 φορές και έχει ματώσει τα δίχτυα 19.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΛΤ!

Ο Ομπαμεγιάνγκ έχει χρονομετρηθεί να τρέχει τα 30 μέτρα σε 3.7 δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή, ο Γιουσέϊν Μπολτ όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, διένυσε τα πρώτα 30 σε 3.78 δευτερόλεπτα. Έτσι εξηγείται ότι έχει προκαλέσει τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ σε μονομαχία τρεξίματος, θεωρώντας ότι μπορεί να τον κερδίσει!