Tο Debut.gr «γυρίζει πίσω» τη «μηχανή του χρόνου» και «θυμάται» τις καλύτερες στιγμές ενός από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που γνώρισε το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια: του Gianluigi Buffon, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 40ά γενέθλιά του.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ “GIGI”

  

  • Ο Gianluigi (χαϊδευτικά Gigi) Buffon γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1978 στην ιταλική πόλη Carrara (περιφέρεια της Τοσκάνης). Οι γονείς του ήταν αμφότεροι αθλητές: αρσιβαρίστας ο πατέρας, δισκοβόλος η μητέρα.
  • Αφού έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα» στην Parma σε ηλικία 13 ετών, πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τους «Crociati» το 1995. Στο διάστημα της εξαετούς παραμονής του στην Parma (1995-2001), ο νεαρός – τότε – Buffon πραγματοποίησε 220 εμφανίσεις (σε όλες τις διοργανώσεις) και αποτέλεσε παίκτη-«βαρόμετρο» στην άκρως επιτυχημένη σεζόν 1998-1999 (όταν η Parma κατέκτησε το Κύπελλο και το Super Cup Ιταλίας, αλλά και το Κύπελλο UEFA).
  • Το καλοκαίρι του 2001, ο Buffon θα μεταγραφεί στη Juventus έναντι του ποσού-ρεκόρ των 52 εκ. ευρώ. Και η Juventus, τελικά, θα ήταν η ομάδα με την οποία ο Ιταλός goalkeeper θα «συνέδεε» το ποδοσφαιρικό του «όνομα», η ομάδα όπου θα περνούσε τα 17 από τα 23 χρόνια της σπουδαίας του καριέρας. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, πραγματοποιεί συνολικά κοντά στις 700 (!) εμφανίσεις (638 μέχρι την ώρα που γράφονταν οι συγκεκριμένες γραμμές) και, σε αγαστή συνεργασία με την – πάντοτε στιβαρή – γιουβεντίνικη άμυνα, πετυχαίνει το ένα clean sheet μετά το άλλο. Ακόμη και όταν ξεσπά το σκάνδαλο Calciopoli το 2006 (η Juventus υποβιβάζεται στη Serie B), ο Gigi θα παραμείνει στην ομάδα του Torino, με αποτέλεσμα να λατρευτεί από τους οπαδούς για την πίστη και την αφοσίωσή του. Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο Buffon αποτελεί εμβληματική φιγούρα των «Bianconeri».
  • Με την Εθνική Ομάδα της Ιταλίας, ο Buffon πραγματοποίησε 175 εμφανίσεις μέσα σε μία δεκαετία περίπου (1997-2017). Αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος της “Squadra Azzurra” σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2004, 2008, 2012, 2016 – Mundial 1998, 2002, 2006, 2010, 2014). Αναμφίβολα, η κορυφαία στιγμή του ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006 εναντίον της Γαλλίας. Το Νοέμβριο του 2017, μετά τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Mundial του 2018, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εθνική ομάδα.
  • Σε επίπεδο τίτλων, ο Gigi έχει να επιδείξει πολλαπλές (ατομικές και ομαδικές) διακρίσεις στο παλμαρέ του. Με την Parma, όπως προαναφέρθηκε, κατέκτησε 3 τίτλους (όλους την ίδια σεζόν). Με τη Juventus κατέκτησε 8 πρωταθλήματα Ιταλίας, 3 Κύπελλα και 5 Super Cups, αλλά κανένα Champions League, μολονότι η «Μεγάλη Κυρία» βρέθηκε 3 φορές finalist στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση! Τέλος, σε προσωπικό επίπεδο, έχει κερδίσει πάμπολλα βραβεία: Τερματοφύλακα της Χρονιάς στη Serie A, Καλύτερου Ευρωπαίου Τερματοφύλακα, Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς της UEFA και διάφορα άλλα όμως ποτέ τη Χρυσή Μπάλα!

 

ΜΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ: 6+1 ΣΤΙΓΜΕΣ

  

  • Στις 19 Νοεμβρίου 1995, ο Buffon πραγματοποιεί το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τη φανέλα της Parma απέναντι στη Milan. Στην πρώτη του εμφάνιση στη Serie A, ο Gigi είναι εξαιρετικός: πραγματοποιεί «σωτήριες» επεμβάσεις απέναντι σε παίκτες όπως ο Roberto Baggio και ο Marco Simone και συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε το match να λήξει 0-0. Πιο ονειρεμένη αρχή (clean sheet στο ντεμπούτο του) δεν θα μπορούσε να κάνει ο 17χρονος Ιταλός!
  • Στις 29 Οκτωβρίου 1997, ο 19χρονος Gigi θα κάνει το ντεμπούτο του με την Εθνική Ιταλίας υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: η Ιταλία αντιμετωπίζει τη Ρωσία στα knock-out για την πρόκριση στο Mundial της Γαλλίας σε έναν κάκιστο αγωνιστικό χώρο λόγω χιονιού και τσουχτερού κρύου. Ο βετεράνος keeper Pagliuca τραυματίζεται σοβαρά και ο Buffon περνά ως αλλαγή, για να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Τελικά, ο νεαρός Ιταλός «έβαλε το λιθαράκι του» και, χάρη στο πολύτιμο 1-1, η Ιταλία εξασφάλισε την πρόκριση.
  • Όντας ακόμη παίκτης της Parma, o Buffon θα κερδίσει το προσωνύμιο του «Superman» σε έναν αγώνα εναντίον της Inter το Μάρτιο του 1998. Ο Crespo θα δώσει τη νίκη στην Parma (1-0), όμως ο Buffon θα «κατεβάσει ρολά» με αποκορύφωμα το penalty που έπιασε εναντίον του Βραζιλιάνου Ronaldo. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, βγάζει τη φανέλα του, μέσα από την οποία φορά ένα κλασικό μπλε μπλουζάκι με το σήμα του Superman.
  • Την ίδια χρονιά, ο Gigi θα κάνει την απόκρουση …της ζωής του! Σε match κόντρα στην Inter, o Ιταλός keeper «απογειώνεται» και κατορθώνει να πιάσει ένα απίστευτα δύσκολο και φαλτσαριστό shoot του Ουρουγουανού μέσου, Alvaro Recoba. Πρόκειται, σίγουρα, για μία από τις εντυπωσιακότερες αποκρούσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
  • Στις 26 Αυγούστου 2001, ο Ιταλός «Superman» κάνει το ντεμπούτο του με τα χρώματα της Juventus στο εναρκτήριο match του πρωταθλήματος απέναντι στη Venezia. Ο αγώνας θα λήξει 4-0 υπέρ της «Vecchia Signora» και ο Buffon θα πετύχει ξανά clean sheet στο ντεμπούτο του όπως και πριν από 6 χρόνια!
  • Στις 23 Μαΐου 2003 Juventus και Milan θα αναμετρηθούν στο μεγάλο τελικό του Champions League. Μετά από 120 λεπτά, ο αγώνας παρέμεινε στο 0-0 και ακολούθησε η «ρώσικη ρουλέτα» των penalties. Μία «ρουλέτα» που εξελίχθηκε σε αναμέτρηση μεταξύ Buffon και Dida. Τόσο ο Ιταλός όσο και ο Βραζιλιάνος αποκρούουν από 2 penalties. Στο κρίσιμο, όμως, penalty, o Buffon δεν υπολογίζει σωστά την (κακή) εκτέλεση του Alessandro Nesta, με αποτέλεσμα το βαρύτιμο τρόπαιο να καταλήξει στους Μιλανέζους. Είχε μόλις χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία για τον «Superman», η οποία τον «σημάδεψε» ψυχολογικά.
  • Last but not least: το συγκινητικό τελευταίο match του Buffon με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τον περασμένο Νοέμβρη. Η Ιταλία δεν καταφέρνει να αποκλείσει τη Σουηδία στα παιχνίδια-μπαράζ για την πρόκριση στο Mundial της Ρωσίας (1-0 το πρώτο, 0-0 το δεύτερο). Μετά το τέλος του αγώνα, ο μεγάλος Gigi ξεσπά σε κλάματα, καθώς ανακοινώνει πως αυτή ήταν η τελευταία του εμφάνιση με τους “Azzurri”.

Υ.Γ. 1:  Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η φετινή σεζόν επιφυλάσσει κάποιο/κάποιους τίτλο/τίτλους ακόμη για τον μεγάλο Ιταλό τερματοφύλακα, ο οποίος ανακοίνωσε πως η σεζόν 2017-2018 θα είναι (μάλλον) η τελευταία του.

Υ.Γ. 2:  Το παραπάνω αφιέρωμα το αφιερώνω σε μία μεγάλη fan του Gigi Buffon: τη μητέρα μου.

Πηγές εικόνων:

  • Κάντε click επάνω στην κάθε εικόνα

Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

Και ορισμένα videos με τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του Buffon:

https://www.youtube.com/watch?v=rxRC1o1skqs