Η καριέρα του Ρενάτο Σάντσες στην Σουόνσι αναμένεται να τελειώσει άδοξα και το debut θυμίζει τις περιπτώσεις παικτών που είχαν απότομη προσγείωση.

Έχουν περάσει μόλις δυο χρόνια από τότε που όλοι μιλούσαν για το μεγάλο ταλέντο που είχε στα χέρια της η Μπενφίκα.

Ο Ρενάτο Σάντσες μας συστήθηκε με τα χρώματα των “αετών” και πριν στεφτεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία, η Μπάγερν Μονάχου φρόντισε να τον κάνει δικό της.

Με τρομερή ψυχολογία, ο νεαρός ήταν από τους καλύτερους της Πορτογαλίας στο Euro και οι άνθρωποι των “Βαυαρών” πίστευαν πως έχουν στα χέρια τον επόμενο μεγάλο χαφ.

Η πρώτη του σεζόν στο Μόναχο δεν ήταν η καλύτερη. Ο Κάρλο Αντσελότι του έδωσε αρκετές ευκαιρίες αλλά δεν κατάφερε να τις αρπάξει από τα μαλλιά. Το αποτέλεσμα ; Το καλοκαίρι να δοθεί δανεικός στην Σουόνσι.

Ο Πορτογάλος δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην Αγγλική ομάδα και όλα δείχνουν πως θα επιστρέψει άμεσα στην πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Με αφορμή την πορεία του Ρενάτο Σάντσες το debut θυμίζει 5 +1 περιπτώσεις παικτών που είχαν απότομη προσγείωση.

1)Αλέν Χαλίλοβιτς

Σε ηλικία 16 ετών έκανε το ντεμπούτο του με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ σε ένα ντέρμπι με την Χάιντουκ Σπλιτ. Δυο χρόνια μετά η Μπαρτσελόνα προχώρησε στην απόκτηση του πιστεύοντας πως έχει στα χέρια της τον νέο Μόντριτς.

Ο Κροάτης αγωνίστηκε αρχικά στην ομάδα νέων και εν συνεχεία προωθήθηκε στους “μεγάλους”. Ακολούθησε ένας δανεισμός στην Σπόρτινγκ Χιχόν και η επιστροφή στη Βαρκελώνη το επόμενο καλοκαίρι.

Τον Ιούλιο του 2016 το Αμβούργο πρόσφερε 5.5 εκατομμύρια ευρώ και έκανε δικό του τον παίκτη, με τη Μπαρτσελόνα να έχει ρήτρα επαναγοράς ύψους 10 εκατομμυρίων. Ο νεαρός δεν κατάφερε να δείξει όσα περιμέναμε ούτε στη Μπουντεσλίγκα με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Ισπανία.

Πλέον στα 21 του αγωνίζεται δανεικός στη Λας Πάλμας χωρίς να μπορεί να θεωρηθεί βασικό στέλεχος των “καναρινιών”.

2)Χεσέ Ροντρίγκες

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε πολλά χρόνια να βγάλει κάποιο μεγάλο αστέρι από τις ακαδημίες της και πολλοί περίμεναν αυτός να είναι ο Χεσέ Ροντρίγκες.

Η θέση,η σωματοδομή και η ευχέρεια στο σκοράρισμα έκαναν πολλούς να τον συγκρίνουν με τον μεγάλο Ράουλ Γκονζάλες. Η αλήθεια είναι πως ο Ισπανός επιθετικός είχε όλα τα φόντα για να κάνει μεγάλη καριέρα, αλλά η ατυχία του χτύπησε την πόρτα.

Σε ένα παιχνίδι με τη Σάλκε για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Χεσέ τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε αρκετούς μήνες εκτός δράσης. Από τότε δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος παίκτης, έμεινε άλλον ένα χρόνο στη Ρεάλ και στη συνέχεια έφυγε για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι Παριζιάνοι έδωσαν 25 εκατομμύρια ευρώ αλλά σύντομα κατάλαβαν πως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Παραχωρήθηκε δανεικός στη Λας Πάλμας αλλά ούτε στη γενέτειρα του κατάφερε να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν.

Φέτος παραχωρήθηκε και πάλι δανεικός αυτή τη φορά στη Στόουκ έχοντας 9 συμμετοχές και μόλις ένα γκολ.

3)Μπόγιαν Κρίκιτς

Τι να πρωτογράψει κανείς για τον Μπόγιαν ; Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα μιλούσαν για το μεγαλύτερο ταλέντο μετά τον Λιονέλ Μέσι.  H αλήθεια είναι πως δεν ήταν αρνητικός στην παρουσία του με τα “μπλαουγκράνα” αλλά σίγουρα ήταν κατώτερος του αναμενόμενου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν έξι διαφορετικές ομάδες αλλά σε καμία δεν κατάφερε να έχει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε κάποια σεζόν.

Από το καλοκαίρι που μας πέρασε ο 27χρονος Μπόγιαν αγωνίζεται στη Λα Λίγκα με τη φανέλα της ουραγού Ντεπορτίβο Αλαβές.

4)Γκάνσο

Για πολλά χρόνια ακούγαμε για έναν τρομερό χαφ που έχει στα χέρια της η Σάντος και ακούει στο όνομα Γκάνσο.  Λίγο αργότερα ήρθε ο Νεϊμάρ και οι δυο τους μεγαλούργησαν. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν από τον Γκάνσο να κάνει το βήμα στην Ευρώπη.

Τελικά ο Βραζιλιάνος έφυγε από τη Σάντος για λογαριασμό της Σάο Πάολο. Πέντε σεζόν μετά ήρθε η ώρα της Ευρώπης με τη Σεβίλλη να φέρνει επιτέλους τον παίκτη στη Γηραιά Ήπειρο.

Πέρα από κάποια καλά παιχνίδια ο 28χρονος χαφ δεν θυμίζει τον παίκτη που οι συμπατριώτες του είχαν χρίσει τον επόμενο ηγέτη της “Σελεσάο”.

5) Γκαπριέλ Μπαρμπόσα

Όταν σε μόλις τέσσερις σεζόν σαν επαγγελματίας έχεις πετύχει 56 τέρματα δεν είναι δύσκολο να σου κολλήσουν το παρατσούκλι “Γκαμπιγκόλ”. Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2016, η Ίντερ έβγαλε από τα ταμεία της σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ.

Δυο χρόνια μετά ο Μπαρμπόσα είχε αγωνιστεί σε δέκα παιχνίδια με τους “νερατζούρι” πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ. Σήμερα είναι δανεικός στη Μπενφίκα αλλά ούτε εκεί έχει καταφέρει να ξεχωρίσει.

** Μάρτιν Όντεγκαρντ

Άφησα για το τέλος την περίπτωση του Μάρτιν Όντεγκαρντ γιατί είναι ο μικρότερος από όλους και δείχνει να έχει βρει τον δρόμο του.  Ο Νορβηγός ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα και μετά από πολιορκία μηνών κατέληξε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αγωνίστηκε κυρίως στη δεύτερη ομάδα καθώς Αντσελότι και Ζιντάν έκριναν πως δεν είναι έτοιμος για το υψηλό επίπεδο. Ο νεαρός επέλεξε να δοθεί δανεικός για δυο χρόνια στην Ολλανδική Χέρενφεν.

Παρά την μέτρια πρώτη σεζόν, ο 19χρονος επέλεξε να μείνει και τελικά δικαιώθηκε καθώς πλέον είναι βασικός και όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ευχαριστημένη με την εξέλιξη του.