Είναι μερικές φορές που η μοίρα δεν σε ρωτάει. Επιλέγει αυτή εκείνους που θα πάρει μαζί της, άλλωστε υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν στο πεπρωμένο και πως είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις. Για την δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, αυτούς που πιστεύουν πως το δημιουργούν οι ίδιοι, καλύτερα να προσπεράσουν το άρθρο, πως αλλιώς μπορείς να […]

Είναι μερικές φορές που η μοίρα δεν σε ρωτάει. Επιλέγει αυτή εκείνους που θα πάρει μαζί της, άλλωστε υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν στο πεπρωμένο και πως είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις. Για την δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, αυτούς που πιστεύουν πως το δημιουργούν οι ίδιοι, καλύτερα να προσπεράσουν το άρθρο, πως αλλιώς μπορείς να εξηγήσεις το ανεξήγητο; Πόσο απέχει η τραγωδία από την ευτυχία; Ελάχιστα.

Για την ομάδα της Σαπεκοένσε η μοίρα επέλεξε να γραφτεί στην ιστορία ως τραγωδία. Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το αεροπορικό ατύχημα της Βραζιλιάνικης ομάδας, από τους 77 επιβαίνοντες (ποδοσφαιριστές, τεχνικό επιτελείο, σταφ, δημοσιογράφοι, διοίκηση, προσωπικό πτήσης) οι 71 βρήκαν τραγικό θάνατο. Σχεδόν σε όλους το νήμα της ζωής κόπηκε ακαριαία. Ο γκολκίπερ της ομάδας, Ντανίλο, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε ύστερα από λίγες ώρες στα τραύματά του.

O Neto ήταν ο μόνος επιζών από την ομάδα

Πάμε λοιπόν να δούμε αεροπορικά δυστυχήματα που συγκλόνισαν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη (και όχι μόνο). Ομάδες που ξεκληρίστηκαν, οι περισσότερες από αυτές πολλά υποσχόμενες από τη μεγάλη «γκρανάτα» του Τορίνο και τους «μπέμπηδες» του Μπάσμπι στην Βραζιλιάνικη Σαπεκοένσε, ομάδες που «πέταξαν» και έμειναν για πάντα στους αιθέρες…

Manchester United: Ο χρόνος πάγωσε στις 03:04

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γυρνούσε στην Αγγλία ύστερα από Ευρωπαϊκό αγώνα που έδωσε στο Βελιγράδι. Η ομάδα του Μπάσμπι είχε εξασφαλίσει την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μετά το ισόπαλο 3-3 απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Όλα φάνταζαν τέλεια για την ομάδα της οποίας το αεροπλάνο θα σταματούσε για ανεφοδιασμό στα καύσιμα στο Μόναχο.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν πολύ άσχημες παρόλα αυτά ο πιλότος του αεροπλάνου αποφάσισε πως η πτήση έπρεπε να γίνει κανονικά. Τρεις προσπάθειες για απογείωση έγιναν από τον πιλότο του μοιραίου αεροπλάνου και οι τρεις απέτυχαν. Το αεροπλάνο θα βρεθεί να «κείτεται» σε ένα μάτσο από συντρίμμια σε ένα διπλανό σπίτι το οποίο ήταν ακατοίκητο. Όσοι δεν σκοτώθηκαν από την πτώση έτρεχαν για να σωθούν, μόνο όσοι μπορούσαν. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα το αεροσκάφος εξερράγη.

Οι περισσότεροι από τους παίκτες της Γιουνάιτεντ άφησαν την τελευταία τους πνοή εκείνη την ώρα, ενώ άλλος ένας υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ημέρες νωρίτερα. Οι μόνοι διασωθέντες από την θρυλική ομάδα του Μπάσμπι ήταν ο ίδιος και ο Μπόμπι Τσάρλτον.

Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Liam “Billy” Whelan είναι οι 8 πεσόντες της μοιραίας πτήσης, για τον Μπάσμπι και τον Μπόμπι όμως ήταν καθήκον προς τους «μπέμπηδες» να πετύχουν και ήταν καταδικασμένοι για αυτό ακριβώς.

Δεν το έβαλαν κάτω και το 1963, πέντε μόλις χρόνια μετά την τραγωδία η Γιουνάιτεντ αρχίζει να αναγεννάτε από τις στάχτες της. Κατακτά το κύπελλο Αγγλίας και δέκα χρόνια μετά το 1968 ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης για να εκπληρωθεί η υπόσχεση του Μπάσμπι στα «μωρά» του. Ο Τσάρλτον με την βοήθεια του Μπέστ θα σηκώσει αυτό το οποίο δεν πρόλαβαν οι συμπαίκτες του το 1958 και θα νικήσει την Μπενφικα του Εουσέμπιο με 4-1 αποδίδοντας φόρο τιμής στα αδικοχαμένα «αδέλφια» του.

Grande Torino

Εννέα χρόνια μόλις πριν την τραγωδία του Μονάχου μία άλλη μεγάλη ομάδα αυτή τη φορά της Ιταλίας βύθιζε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο. Μιλάμε βεβαίως για την μεγάλη Τορίνο, ίσως μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που αντίκρισε ποτέ ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, θύμα και αυτή της μοίρας.

Η θρυλική ομάδα του Τορίνου ήταν το απόλυτο αφεντικό στην πόλη, η Γιουβέντους δεν υπήρχε καν στον χάρτη και η μεγάλη «γκρανάτα» είχε κατακτήσει ήδη 4 σερί πρωταθλήματα και πήγαινε για το 5ο. Στις 4 Μαΐου του 1949 η Τορίνο επέστρεφε στο σπίτι της μετά από ένα φιλικό παιχνίδι με την Μπενφίκα τιμής ένεκεν στον παλαιό άσο των γηπέδων Φρανσίσκο Φερνάντες ο οποίος κρέμαγε τα παπούτσια του.

Το αεροπλάνο θα πέσει στο λόφο ”Σουπέργκα” στα περίχωρα της πόλης του Τορίνο με τραγικό απολογισμό 31 άτομα να βρίσκουν τραγικό θάνατο. Η μεγάλη ομάδα του Τορίνο πλέον δεν υπήρχε και αυτό κατά πολλούς στην Ιταλία έδωσε το πάτημα στην μεγάλη αντίπαλο Γιουβέντους να γιγαντωθεί και να γίνει η ομάδα που είναι σήμερα. Η Τορίνο άργησε να συνέλθει και ανεβοκατέβαινε τις κατηγορίες μέχρι προσφάτως να βρει και πάλι τα πατήματά της στην Serie A.

1969: The strongest

Ομάδα της Βολιβίας η «The Strongest» η οποία ξεκληρίστηκε στην επιστροφή της από ένα φιλικό με την Σάντα Κρουζ. Τα σωστικά συνεργεία έψαχναν την άτρακτο μία ολόκληρη ημέρα χωρίς κανένα εύρημα. Την επομένη η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε πως και τα 25 μέλη της ομάδας έχασαν τη ζωή τους λόγω συντριβής του αεροπλάνου.

1993: Ζάμπια

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπιας στις 27 Απριλίου του 1993 θα ταξιδέψει στην Σενεγάλη για παιχνίδι των προκριματικών του Μουντιάλ του 1994. Καθώς το αεροπλάνο ήταν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό η μία τουρμπίνα του αεροπλάνου έπαψε να λειτουργεί, το αεροσκάφος έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα τα 30 άτομα που επέβαιναν (18 της Ζάμπια) να χαθούν.