Ο Λετονός center, Kristaps Porziņģis εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στο ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια. Το Debut.gr «βάζει» στο «μικροσκόπιό» του τον πανύψηλο άσο των New York Knicks, «παρακολουθώντας» τη, μέχρι τώρα, διαδρομή και «ακτινογραφώντας» το αγωνιστικό profile ενός από τους πλέον ταλαντούχους και ανερχόμενους μπασκετμπολίστες.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

  

Γεννημένος στη λετονική πόλη Liepāja (2/8/1995) και προερχόμενος από αμιγώς μπασκετόφιλη οικογένεια, ο Porziņģis δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει μία παρόμοια «διαδρομή» (όντας, μάλιστα, τόσο ψηλός). Έτσι, ο νεαρός Λετονός ξεκίνησε να παίζει basket στα 6 του χρόνια (με την αρωγή των δύο μεγαλύτερων αδελφών του) στην ομάδα της γενέτειράς του (BK Liepājas Lauvas), στην οποία παρέμεινε μέχρι τα 15 του. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα, άρχισε να «ξεδιπλώνει» το ταλέντο του, με αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των scouters από την Ιταλία και την Ισπανία.

ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ «ΠΕΡΑΣΜΑ»

  

Το 2010 μετέβη στην Ισπανία, για να δοκιμαστεί από τους ιθύνοντες της Baloncesto Sevilla. Παρά τα προβλήματα υγείας και προσαρμογής τον πρώτο καιρό, ο Porziņģis κατάφερε να τα ξεπεράσει και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Σεβιγιάνους. Έκανε το ντεμπούτο του με τη νεανική ομάδα το Γενάρη του 2012 και 8 μήνες αργότερα προήχθη στην ανδρική ομάδα. Στο πρωτάθλημα Νέων της Ισπανίας είχε μ.ο. 16.6 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 2.6 τάπες και 48.1% στα τρίποντα (στατιστικά αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτα), ενώ στο πρωτάθλημα Ανδρών και το Eurocup πραγματοποίησε εξίσου καταπληκτικές – για την ηλικία του – εμφανίσεις. Τη σεζόν 2013-2014 συμπεριελήφθη στην «Καλύτερη Πεντάδα Νέων της La Liga Endesa» και την επόμενη (και τελευταία) χρονιά βοήθησε τα μέγιστα, ώστε η ομάδα της Ανδαλουσίας να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ήταν πρόδηλο, συνεπώς, ότι το «άστρο» του 20χρονου – τότε – Λετονού «έλαμπε» για τα καλά.

ΤΟ «ΟΝΕΙΡΟ» ΤΟΥ NBA

Όπως είναι λογικό, ο Porziņģis κατόρθωσε, με τις επιδόσεις του, να «τραβήξει» την προσοχή των scouters του ΝΒΑ. Η ομάδα που ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την απόκτηση των δικαιωμάτων του ήταν οι New York Knicks, οι οποίοι τον επέλεξαν στο νούμερο 4 (!) του draft για το 2015. Έτσι, ο Porziņģis έγινε ο πρώτος παίκτης από τη Λετονία (και εν γένει τις χώρες της Βαλτικής) που καταφέρνει να διακριθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ο Λετονός «γίγαντας» πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως rookie τον Οκτώβριο του 2015 σε ένα παιχνίδι απέναντι στους Milwaukee Bucks, σκοράροντας 16 πόντους και μαζεύοντας 5 rebounds. Τον επόμενο μήνα, μάλιστα, έκανε και το πρώτο του double-double με 13 πόντους και 14 rebounds απέναντι στους San Antonio Spurs, ενώ κόντρα στους Houston Rockets σημείωσε 24 πόντους με 14 rebounds και 7 τάπες! Στην πρώτη του σεζόν στο αμερικανικό πρωτάθλημα (15/16), ο Porziņģis είχε μ.ο. ανά παιχνίδι 14,3 πόντους, 7,3 rebounds και 1,9 τάπες.

Την περσινή αγωνιστική περίοδο (16/17) ο Porziņģis συνέχισε τις «υψηλές πτήσεις» με τους Knicks: σημειώσε ρεκόρ καριέρας σε παιχνίδι εναντίον των Detroit Pistons (35 πόντοι!) και «ανέβασε» τα ατομικά του νούμερα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά (18,1 πόντοι – 7,2 rebounds – 2 τάπες). Φέτος (προσώρας) πραγματοποιεί ακόμη καλύτερη σεζόν σε επίπεδο πόντων (24,7 κατά μ.ο.) και παραμένει σταθερός στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες (rebounds, τάπες, κ.λπ.). Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι κατάφερε μέσα σε πολύ λίγες μέρες να «καταρρίψει» το ρεκόρ καριέρας του: στις 30 Οκτωβρίου πέτυχε 38 πόντους απέναντι στους Denver Nuggets και στις 5 Νοέμβρη σκόραρε 40 πόντους κόντρα τους Indiana Pacers (και ακόμη έχουμε δρόμο)!

  

Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΕΤΟΝΙΑΣ

Ο Porziņģis αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Νέων της Λετονίας στο Eurobasket U18 του 2013 (4η θέση) και της Εθνικής Ανδρών στο πρόσφατο Eurobasket του 2017. Στην τελευταία αυτή διοργάνωση, αποτέλεσε (μεταξύ κι άλλων) έναν από τους πρωταγωνιστές της πολύ πετυχημένης πορείας της χώρας (5η θέση), έχοντας κατά μ.ο. 23,6 πόντους και 5,9 rebounds.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ STYLE

Αναμφίβολα, ο Kristaps Porziņģis συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των καλύτερων παικτών στο ΝΒΑ αυτήν την περίοδο. Βλέποντας τον κόσμο από τα 221 εκατοστά (και όντας ακόμη 22 προς 23 ετών), βρίσκεται στη λίστα με τους πιο ψηλούς παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. O Λετονός άσος έχει προκαλέσει τέτοια αίσθηση, ώστε να έχει χαρακτηριστεί ως “Porzin-god” (από το μπασκετόφιλο κοινό) και “unicorn” (από τον Kevin Durant). Μάλιστα, μερικοί έχουν αρχίσει (λανθασμένα κατ΄εμέ) να παραλληλίζουν/συγκρίνουν τον Porziņģis με τους Dirk Nowitzki και Pau Gasol ως προς τον τρόπο παιχνιδιού.

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα πραγματικό beast, έναν ολοκληρωμένο μπασκετμπολίστα που κάνει πάρα πολλά πράγματα: καρφώνει, σκοράρει, ντριμπλάρει, δίνει assists, κ.ά.. Αν και ογκώδης, διαθέτει «πλαστικές» κινήσεις και δεν παραμένει στατικός∙ αν και πανύψηλος, είναι ταυτόχρονα αρκετά γρήγορος. Με άλλα λόγια, διαθέτει στοιχεία σπάνια για το «σκαρί» του και περισσότερο συνηθισμένα σε κοντούς παίκτες, όπως το τρίποντο, το shoot από μέση απόσταση και το μπάσιμο. Πέραν τούτου, είναι πολύ δυνατός και μπορεί, με την ίδια ευκολία, να παίξει και με πλάτη και με πρόσωπο. Φυσικά, υστερεί ακόμη σε εμπειρία, αλλά χρόνο με το χρόνο θα την αποκτήσει. Εφόσον συνεχίσει να αξιοποιεί το δεδομένο ταλέντο του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική του αξία στο διεθνές μπασκετικό στερέωμα. Ίδωμεν…

Πηγές εικόνων:

  • Κεντρική: Flashlarevista.com
  • Υπόλοιπες: Κάντε κλικ επάνω στην κάθε εικόνα

Οι πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία του κειμένου αντλήθηκαν από τις κάτωθι πηγές:

Παρακολουθήστε, επιπρόσθετα, ορισμένα videos με τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του Kristaps Porziņģis: