Τζορτζ Μπεστ,ένας μύθος που λατρεύτηκε όσο λίγους και η συμβουλή που έδωσε που ραγίζει καρδιές... «Ένα πράγμα σας εύχομαι,να μην πεθάνετε σαν εμένα»...

  • Τα παδικά του χρόνια:  Ο Τζορτζ Μπεστ γεννήθηκε λίγο καιρό μετά το τέλος των συρράξεων στο Μπέλφαστ,στις 22 Μα’ί’ου του 1946.Τα παιδικά χρόνια του Μπεστ,δεν ήταν και τα καλύτερα,τα χρήματα που είχε η οικογένεια του ήταν ελάχιστα,καθώς άνηκε στο εργατικό στρώμα του Κρέγκαφ,στο κέντρο της πρωτεύσουσας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Μπεστ τα πήγαινε εξαιρετικά στο χολείο και ήταν ο καλύτερος μαθητής της τάξης του,ωστόσο την ώρα της γυμναστικής έπαιζε συνέχεια ποδόσφαιρο κάτι το οποίο του απαγόρευσαν οι καθηγητές του,επειδή οι μαθητές που φοιτούσαν σε γραμματικό σχολείο δεν επιτρεπόταν να ασχολούνται με αυτό το άθλημα!

  • Και κάπως έτσι αρχίζει το…παραμύθι:

Ο 15χρονος τότε Τζορτζ,αποφάσισε να γραφτεί στον τοπικό Σύλλογο.Σε ένα παιχνίδι της Κρέγκαφ με την Μπόιλαντ(γεμάτη από 18χρονους+),ο Μπεστ κατάφερε και σκόραρε δις και έδωσε την νίκη στην ομάδα του με 4-2.Για καλή του τύχη αυτόν τον αγώνα παρακολούθησε ο σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μπομπ Μπίσοπ,ο οποίος αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα έστειλε τηλεγράφημα στο Ματ Μπάσμπι,τεχνικό της Αγγλικής ομάδας.

.Ο Μπάσμπι,διαβάσε το τηλεγράφημα και έδωσε το «ΟΚ».Ο Τζορτζ δοκιμάστηκε στην Γιουνάιτεντ ως ερασιτέχνης μαζί με άλλους και την επόμενη μέρα γύρισε στην πατρίδα του.Όμως 2 εβδομάδες αργότερα ο ίδιος,πήρε πτωτοβουλία και πήγε μόνος του στο Μάντσεστερ,ο προπόνητής ενθουσιάστηκε από το πείσμα του και κυρίως από το ταλέντο του Μπεστ,που ήταν μόλις 17 ετών.

  • Έκανε το μπαμ αμέσως

Ο Τζορτζ Μπεστ έκανε το ντεμπόυτο του σε αγώνα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1963,σε έναν αγώνα απέναντι στην Γουεστ Μπρομ,σε ηλικία μόλις 17ετών και 4 μηνών!Ο μικρός τότε έκανε εξαιρετική εμφάνιση,ενώ συμμετείχε και για πρώτη φορά με την Εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας,πριν καν συμπληρώσει τα 18χρόνια ζωής.

Στο επόμενο παιχνίδι που αγωνίστηκε,χρίστηκε σκόρερ,ήταν το παιχνίδι απέναντι στην Μπέρνλι στις 29 Δεκεμβρίου του 1963.Σε αυτήν την αναμέτρηση όλοι κατάλαβαν πως αυτό το παιδί,θα γράψει την δικιά του ιστορία.

  • Μια καριέρα γεμάτη δόξα

Ο Μπεστ,σιγά σιγά άρχιζε και ξεδίπλωνε το ταλέντο τουξαι το 1968 ο ίδιος κατέκτησε τον τίτλο του Κορυφάιου Ευρωπάιου Ποδοσφαιριστή,ο Τζορτζ ήταν μάλιστα και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 28 τέρματα,αν και δεν ήταν καθαρόαιμος επιθετικός.Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα χριζόταν ο κορυφαίος σκόρερ του Συλλόγου.Ο Τζορτζ ήταν πκλεον είδωλο,ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός το οτί δεχόνταν πάνω από 10.000 γράμματα κάθε εβδομάδα!Όμως αυτή του η δημοσιότητα….θα τον καταστρέψει.

  • Η αρχή του…τέλους

Ο Μπεστ ήταν μόλις 22 χρονών και τα είχε κατακτήσει όλα.Ωστόσο μπήκαν στην ζωή του τα ναρκωτικά,το αλκοόλ και ο τζόγος,πράγματα που έγιναν οι καλύτεροι του φίλοι.

Το 1969 ο Μπεστ δεν μπορούσε να αποδεχθεί πως ο Μπάσμπι έφυγε από την Γιουνάιτεντ,καθώς οι δυο τους είχαν εξαιρετική σχέση. Το 1970 βρέθηκε εκτός από την Εθνικη ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας,αφού πέταξε λάσπη σε έναν διαιτητή!Στην Μάντσεστερ άρχισε σταδιακά η αποχώρησή του,δεν πήγαινε σε προπονήσεις,ενώ η απόδοσή του ήταν αισθητά μειωμένη.Το τελευταίο του παιχνίδι με την Γιουνάιτεντ ήταν με την ΚΠΡ και την ήττα με 3-0.

Ο Μπεστ αν και δεν σταμάτησε το ποδόσφαιρο,περιπλανιόταν συνέχεια σε δευτεροκλασσάτους συλλόγους.Αναλυτικά αγωνίστηκε στην Βρετανία,Αυστραλία και ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις Φουλαμ,Τάουν,Χιμπέρνιαν,Σαν Χοσέ,Φορτ Στράικερς,Στόκπορτ Κάουντι,Λος Άντζελες Άζτεκτς.Τελικώς κατέληξε στην Μπόρνμουθ,εκεί που το 1983 και σε ηλικία 37 ετών σταμάτησε άδοξα την καριέρα του…

  • Το αντίο ήταν αναμενόμενο…
Στα τέλη του 1984,πιάνεται να οδηγάει μεθυσμένος,ενώ έβρισε και τον αστυνομικό,ως αποτέλεσμα 3 μήνες φυλάκισης…που δεν του έβαλαν μυαλό.Το 1991,ορκίστηκε πως είχε ξεγράψει το ποτό,κάτι που ήταν ψέμα όπως παραδέχτηκε ο ίδιος αργότερα.To 2003 αναγκάζεται να πουλήσει το τρόπαιο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της Ευρώπης,με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσει σπίτι στην Κέρκυρα!
Ο Τζορτζ Μπεστ ύστερα από μεγάλη και άνιση μάχη με το αλκοόλ,έχασε την μάχη στις 25 Νοεμβρίου του 2005.