29 Νοεμβρίου σήμερα και το Debut.gr «κάνει» ένα ειδικό αφιέρωμα σε έναν από τους καλύτερους μέσους των τελευταίων δεκαετιών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: τον Ryan Giggs, ο οποίος συμπληρώνει τα 44 χρόνια του.

Αν και το rugby αποτελεί το «εθνικό της άθλημα», η Ουαλία, τα τελευταία χρόνια, «κινείται» ανοδικά και στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό «χάρτη» όντας μία αξιόλογη κι υπολογίσιμη εθνική ομάδα. Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύεται όχι μόνο από την επιτυχημένη πορεία των Welsh στο τελευταίο Euro του 2016 (όπου έφτασαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης), αλλά, παράλληλα, και από την ανάδειξη πολλών ποιοτικών ποδοσφαιριστών (Gareth Bale, Aaron Ramsey, Joe Allen, Hal Robson-Kanu, κ.ά.). Πριν, όμως, από αυτούς, το ουαλικό ποδόσφαιρο «είχε αναδείξει» ένα ακόμη όνομα που άφησε το «αποτύπωμά» του στο βρετανικό και ευρωπαϊκό, εν γένει, ποδόσφαιρο: ο λόγος για τον Ryan Giggs που σήμερα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά του.

TO ΞΕΚΙΝΗΜΑ

O Ryan Joseph Wilson (το επώνυμο Giggs – της μητέρας του – το «πήρε» μετά το χωρισμό των γονιών του) γεννήθηκε στο Cardiff της Ουαλίας (29/11/1973). Σε ηλικία 6 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Salford City, μία μητρόπολη του Manchester. Εκεί, πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα»: αρχικά, παίζοντας για τους Salford Boys και, ακολούθως, μεταπηδώντας στη Manchester City το 1985. Στη νεανική ομάδα των “Citizens” παρέμεινε για δύο χρόνια, στο διάστημα των οποίων βρισκόταν υπό τη στενή «επίβλεψη» των scouters της Manchester United και, ειδικότερα, του Sir Alex Ferguson. Ανήμερα των 14ων γενεθλίων του, ο Giggs δέχθηκε την προσφορά των «Κόκκινων Διαβόλων» και εντάχθηκε στο δυναμικό τους, όντας ένα από τα αγαπημένα «παιδιά» του Sir Alex. Από τότε και μέχρι το 1990, ο Ουαλός μέσος θα είναι μέλος της νεανικής Man Utd..

TO ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

O νεαρός – τότε – και ταλαντούχος Ουαλός θα πραγματοποιήσει το επίσημο ντεμπούτο του με την Man Utd. το Μάρτιο του 1991 σε έναν αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Everton, μπαίνοντας ως αλλαγή. Το παρθενικό του goal θα το σημειώσει δύο μήνες αργότερα απέναντι στην πρώτη του ομάδα, τη Manchester City. Ήταν εμφανές ότι το «άστρο» του Giggs μόλις είχε αρχίσει να «λάμπει», με αποτέλεσμα να αναδειχθεί, στο τέλος της σεζόν, ως ο Καλύτερος Νέος Παίχτης της Χρονιάς (“PFA Young Player of the Year”). Μάλιστα, θα ξανακερδίσει τον εν λόγω τίτλο και την επόμενη χρονιά (1992-1993) και, έτσι, έγινε ο πρώτος παίκτης που αποσπά το βραβείο δύο συνεχόμενες σεζόν (αργότερα ακολούθησαν ονόματα, όπως ο Fowler, o Rooney και ο Alli). Μέχρι το 1997, ο Ryan Giggs θα κατακτήσει 4 πρωταθλήματα Αγγλίας, πραγματοποιώντας 167 εμφανίσεις και σημειώνοντας 37 goals!

Η ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Τελικά, η μοίρα «έδειξε» πως ο Giggs θα «ριζώσει» στη Man Utd. (πάντοτε υπό την καθοδήγηση του μέντορα Sir Alex). Έτσι, ο αριστεροπόδαρος μέσος θα αγωνιστεί στους “Red Devils” για άλλες 16 (!) σεζόν. Σε όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί βασικό κομμάτι της 11άδας της United και λατρεύεται ιδιαίτερα από τους οπαδούς της ως «παλιά καραβάνα». Από το 1998 έως το 2013, κατορθώνει να κατακτήσει 9 Premier League και 2 Champions League. Στο συγκεκριμένο διάστημα, ταυτόχρονα, πραγματοποιεί 453 εμφανίσεις και σκοράρει 72 φορές. Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, πλέον, ότι ο Giggs αποτελεί (μεταξύ κι άλλων φυσικά) «σημαία» των «Κόκκινων Διαβόλων».

 

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Η σεζόν 2013-2014 θα είναι και η τελευταία για τον Giggs. Ο πολύπειρος Ουαλός ποδοσφαιριστής θα αποχαιρετήσει συγκινημένος την ενεργό δράση σε ηλικία 41 (!) ετών σε ένα εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στη Hull City. Το τέλος της σεζόν αυτής θα «σφραγίσει», λοιπόν, και το τέλος μίας αξιοζήλευτης και «πλούσιας» καριέρας για τον Ryan Giggs. Εκτός από τα προαναφερθέντα τρόπαια, ο Ουαλός μέσος κατέκτησε, επίσης, 4 FA Cups, 4 Κύπελλα Αγγλίας, 9 Community Shields και (παμ)πολλές ακόμη διακρίσεις (ατομικές και συλλογικές). Ο άνθρωπος που συνέδεσε το (ποδοσφαιρικό) όνομά του με τη Manchester Utd και τον Sir Alex Ferguson θα «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια με τρία «νούμερα» που «προκαλούν» …ζαλάδα: 898 εμφανίσεις – 155 goals – 158 assists (σε όλες τις διοργανώσεις). Πλέον, ο Giggs ακολουθεί την προπονητική καριέρα και είναι (συν)μέτοχος στην τοπική ομάδα Salford City απ΄όπου και ξεκίνησε (μαζί του και οι αφοί Neville και ο Paul Scholes).

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΑΛΙΑΣ

Ο Ryan Giggs αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Ουαλίας για περίπου 16 χρόνια (1991-2007). Με τους Welsh, πέτυχε 12 goals σε 64 εμφανίσεις, όμως δεν μπόρεσε ποτέ να μετάσχει σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ούτε σε παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου (με μόνη εξαίρεση μία συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του 2012 με τα χρώματα της Μεγάλης Βρετανίας). Μολαταύτα, άφησε μία σημαντική παρακαταθήκη πίσω του, μια και, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η Ουαλία πραγματοποιεί δυναμικά βήματα εδραίωσης στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό «χάρτη».

Πηγές εικόνων:

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό και τους τίτλους του Ryan Giggs μπορείτε να ανατρέξετε στα παρακάτω links:

Και ορισμένα videos με τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του Giggs: