Το Debut.gr βρέθηκε στη Λεωφόρο για το παραδοσιακό ντέρμπι της Αθήνας μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ και «φωτογράφισε» την άλλη πλευρά του σπουδαίου αυτού ραντεβού.

Φτάνοντας μισή ώρα πριν στο γήπεδο της Λεωφόρου ήδη το κλίμα είχε αρχίσει να προοικονομεί το αθηναϊκό ντέρμπι που επρόκειτο να συμβεί σε λίγη ώρα μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Οι συρμοί του μετρό με το που σταμάταγαν στους Αμπελόκηπους άρχιζαν να αδειάζουν απ’ τους φιλάθλους που έφταναν απ’ όλη την Αττική για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.

Ανεβαίνοντας τις σκάλες του σταθμού μπορούσες να μυρίσεις και να δεις τον καπνό απ’ τις ψησταριές που οι πλανόδιοι είχαν στίσει ακριβώς έξω απ το σταθμό για να πουλήσουν σάντουιτς στους φίλαθλους.

Μαζί με αυτούς άλλοι τόσοι μικροπωλητές οι οποίοι έστηναν ακόμα και πάνω σε απλώστρες που είχαν φέρει, πουλούσαν φανέλες και κασκόλ του Παναθηναϊκού, μερικά μάλιστα απ’ αυτά παλαιότερων χρόνων. Μεταξύ αυτών και μερικοί οι οποίοι πουλούσαν καλύμματα από αφρολέξ για προστασία από πιθανή βροχή κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τελικά η προνοητικότητα τους φαίνεται πως έπιασε τόπο καθώς οι πρώτες ψιχάλες λίγα μέτρα απ το γήπεδο άρχιζαν να πέφτουν, με τους μικροπωλητές να αρχίζουν να μαζεύουν βιαστικά τις σημαίες και να τυλίγουν με νάιλον τους πάγκους με τις πράσινες φανέλες.

Φτάνοντας έξω απ το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας η εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Τη διαφορά ωστόσο εκεί έκανε το πλήθος των ανθρώπων ιδιωτικής ασφάλειας και αστυνομικών που βρίσκονταν σε όλη την περίμετρο του γηπέδου για να διασφαλίζουν την είσοδο εκείνων μόνο που είχαν εισιτήριο. Ήταν ωστόσο τέτοια η ρουτίνα για κάποιους που πολλές φορές κάθονταν σε μια γωνία απασχολούμενοι με το κινητό τους.

Την ηρεμία αυτή έσπαγαν κάποιοι που προσπαθούσαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο ή ακόμα και με πλαστό όπως έγινε σε μια απ’ τις θύρες που έτυχε να βρεθούμε εκείνη τη στιγμή. Μερικοί μάλιστα τα πρώτα λεπτά προσπάθησαν να δουν έστω και λίγο τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου από κάποιες μικρές εισόδους στα πλάγια του γηπέδου. Για λίγα λεπτά, ωστόσο, καθώς άνθρωποι της ασφάλειας έτρεξαν μόλις τους αντιλήφθηκαν να τους βγάλουν έξω.


Αυτοί λοιπόν οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν κάποιο εισιτήριο- ή δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν- είδαν τον αγώνα στη καφετέρια που βρίσκεται μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της Λεωφόρου όπου και υπάρχουν πολλά απ’ τα τρόπαια του συλλόγου ψηλά στις τζαμαρίες. Εκεί λοιπόν περισσότεροι από 100 άτομα είδαν τον αγώνα από ένα προτζέκτορα που είχε τοποθετηθεί στην αίθουσα, πίνοντας μια μπύρα απ τα κυλικεία που υπάρχουν εντός αυτού.

Μιλώντας μάλιστα μ’ έναν απ’ τους παρευρισκόμενους, αντιληφθήκαμε πως μια τέτοια επιλογή έχει και τα καλά και τα κακά της. “Αρχικά βλέπεις τον αγώνα σχεδόν στο γήπεδο” παραδέχεται γελώντας. Απ’ την άλλη, όμως, πολλές φορές, όπως επισημαίνει, είναι που μαθαίνεις ότι μπήκε γκολ νωρίτερα, απ τις φωνές και το τράνταγμα των φιλάθλων στο γήπεδο καθώς είναι λογικό πως ο φυσικός ήχος κινείται πιο γρήγορα απ την εικόνα της τηλεοπτικής μετάδοσης.

Κάνοντας το γύρο του γηπέδου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούσες να καταλάβεις τι γίνεται στο ματς χωρίς να το παρακολουθείς απαραίτητα από ένα τηλεοπτικό δέκτη. Αν παραδείγματος χάριν χανόταν μια μεγάλη ευκαιρία άκουγες κάτω απ τη θύρα 13 τις λαμαρίνες να τρίζουν απ’ τα χτυπήματα των φανατικών οπαδών πάνω σ’ αυτές.

Κατά τις 9.30 όμως αυτά τα τραντάγματα άρχιζαν να σταματούν σιγά σιγά καθώς οι οπαδοί όσο και οι φίλαθλοι άρχιζαν να βγαίνουν ομαδικώς απ’ το γήπεδό όταν και το ματς είχε λήξει. Τότε ήταν που έκαναν ξανά την εμφάνισή τους σε χρόνο ντε τε οι γνωστοί μικροπωλητές και καντινιέριδες που πριν βρίσκονταν έξω απ’ το σταθμό του μετρό.


Οι δρόμοι γύρω απ’ το γήπεδο που πριν λίγο ήταν γεμάτοι μόνο από αστυνομικούς που περίμεναν να λήξει το παιχνίδι είχαν αρχίσει να κατακλύζονται απ τους χιλιάδες φιλάθλους που είχαν βγει από το γήπεδο κι όλα αυτά μέσα σ’ ένα νέφος απ τις ψησταριές των πλανόδιων. Λίγα λεπτά μετά όλοι είχαν αποχωρήσει με τους αθλητικούς ρεπόρτερ να είναι εκείνοι που έκλεισαν τελευταίοι την πόρτα παραμένοντας στο γήπεδο για πολλή ώρα μετά το τέλος του αγώνα για να αναλύσουν το παιχνίδι και να μιλήσουν με τους πρωταγωνιστές.

Εκτός βέβαια απ’ τους αθλητές του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού οι οποίοι ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα στη Λεωφόρο βρίσκονταν στα υπόγεια του γηπέδου για να κάνουν προπόνηση. Δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα που περνώντας απ τα πλάγια του γηπέδου μπορούσες να ακούσεις απ’ τα συστήματα εξαερισμού μπάλες να σκάνε πάνω στο παρκέ του Τάφο του Ινδού, του ιστορικού υπόγειου γηπέδου μπάσκετ του τριφυλλιού.

Για την ιστορία, ο αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ έληξε 1-1 με τη δεύτερη να ισοφαρίζει στο τελευταίο λεπτό τον καθυστερήσεων.