Η άλλη πλευρά του Μαραθωνίου
Το Debut.gr έζησε από κοντά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και αποτυπώνει τα όσα είδε και βίωσε στο μεγάλο αυτό αθλητικό ραντεβού του πλανήτη.
«Βαγγέλη γύρνα να σε βγάλω μια φωτογραφία» αρχίζουν να φωνάζουν 2-3 θεατές τη στιγμή που ένας εκ των μαραθωνοδρόμων περνά τη γραμμή του τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν κι αυτοί μία απ’ τις οικογένειες που κατά τη διάρκεια του αγώνα είχαν στηθεί στα κιγκλιδώματα λίγο έξω απ το τερέν περιμένοντας να φθάσουν στο Καλλιμάρμαρο.
Δίπλα λοιπόν σ’ αυτούς τους θεατές για περισσότερες από 5 ώρες περνούσαν ασταμάτητα αθλητές οι οποίοι τερματίζοντας άλλες φορές πανηγύριζαν, άλλες φορές έπεφταν στα γόνατα από συγκίνηση και άλλες πάνω στα κάγκελα προσπαθώντας να ηρεμήσουν όταν το κορμί από την υπερκόπωση είχε αρχίσει να παρουσιάζει σπασμούς. Έναν μάλιστα απ αυτούς βλέποντας πως είχε ξαπλώσει για αρκετά λεπτά στο τερέν τον προσέγγισαν άνθρωποι της διοργάνωσης για να δουν αν είναι καλά, την ίδια στιγμή που κατά τη διάρκεια όλου του Μαραθωνίου υπήρχαν δύο και περισσότερα οχήματα του ΕΚΑΒ.
Πολλοί μάλιστα απ τους θεατές επέλεξαν να στηθούν στο δρόμο κατά τη διάρκεια της διαδρομής προκειμένου να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν τους μαραθωνοδρόμους οι οποίοι πλησίαζαν το στάδιο.
«Έλα λίγο ακόμα έμεινε, συνέχισε», φώναξε μια γυναίκα τη στιγμή που ένας πιο ένθερμος θεατής έμπαινε στο δρόμο για δώσει το χέρι του στους δρομείς. Ένας μάλιστα απ τους δρομείς πάνω στην υπερπροσπάθεια να τερματίσει πήγε να πέσει στο Μέγαρο Μάξιμου με έναν απ’ τους υπεύθυνους του μαραθωνίου να τον κρατά και να συνεχίζουν μαζί μέχρι το στάδιο. Ήταν η στιγμή που όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί έτρεξαν να τον χειροκροτήσουν.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», παραδέχεται ο Μπάμπης Ζαννιάς, υπεύθυνος τύπου του ΣΕΓΑΣ που διοργανώνει τον Κλασικό Μαραθώνιο, όταν καταφέραμε να του αποσπάσουμε λίγα λεπτά. «Φέτος ξεπεράσαμε τους 51 χιλιάδες αθλητές που τρέξανε στον αγώνα από 101 χώρες» επισημαίνει. Μερικές μάλιστα απ’ αυτές είχαν και απεσταλμένους δημοσιογράφους όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική ακόμη και η Ταϋλάνδη. Μιλώντας, μάλιστα, με τη δημοσιογράφο απ’ την Κίνα η οποία βρίσκονταν εκεί για να χαιρετήσει και να μιλήσει με κάθε Κινέζο και Κινέζα δρομέα που τερμάτιζε αντιληφθήκαμε τη σημασία που δίνουν σ’ αυτόν το Μαραθώνιο. «Φτάσαμε τις 213 συμμετοχές», παραδέχεται γελώντας.
Κοιτώντας το στάδιο μπορούσες να αντιληφθείς πόσο έντονο ήταν το διεθνές στοιχείο στο Μαραθώνιο. Τα μάτι μας έπεσε κατευθείαν πάνω σ’ έναν Καταλανό, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο κρατούσε στο ίδιο χέρι και κυμάτιζε την καταλανική και την ελληνική σημαία φορώντας μια μπλούζα η οποία ανέγραφε χαρακτηριστικά «Si», σλόγκαν εκείνων που ήταν υπέρ της απόφασης για ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας απ’ την Ισπανία στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Είχαν περάσει ήδη 4μίση ώρες απ’ την έναρξη του μαραθωνίου συνέχιζε να συρρέει κανονικά. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πρέπει να βρίσκονται στο στάδιο πάνω από 20 χιλιάδες θεατές», παραδέχεται ο Μπάμπης Ζάννιας. Ήταν τέτοια η προσέλευση κόσμου που αρκετές φορές οι υπεύθυνοι απ τα μικρόφωνα μετέδιδαν πως η τάδε μητέρα περιμένει τα παιδιά της που είχαν χαθεί μέσα στο πλήθος σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο.
Μεταξύ των θεατών και αρκετοί ηλικιωμένοι οι οποίοι είτε μόνοι τους είτε για να δουν ακόμη και τα εγγόνια τους να τρέχουν είχαν φτάσει στο Καλλιμάρμαρο. Πολλοί προσπάθησαν να κάνουν το γύρο του σταδίου. Άλλοι αποφάσισαν να ξαποστάσουν στα πέταλα. Δίπλα τους οι δρομείς οι οποίοι είχαν τελειώσει την κούρσα και προσπαθούσαν να ζεσταθούν φορώντας το χαρακτηριστικό εσωθερμικό που δίνεται στους δρόμους μετά στο τέλος των αγώνων. Λίγο πιο πέρα, η άλλη πλευρά του τερέν όπου εθελοντές προσέφεραν ένα αναμνηστικό μετάλλιο στους δρομείς.
«Του χρόνου πάλι», τους είπε χαιρετώντας τους ένας απ τους μαραθωνοδρόμους και βγήκε απ’ το στάδιο.