Το Debut.gr εντοπίζει όσα καλά άφησε ο Γιάννης Αλαφούζος πίσω του, μετά το πέρασμά του από την καρέκλα του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου και το Debut.gr επιχειρεί να βρει τα θετικά σημεία της 5ετους θητεία του.

Ήταν Μάιος του 2012, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της ομάδας, με όραμα ένα σύγχρονο κλαμπ στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων λαϊκής βάσης.  Στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών που είχε στην κατοχή του (54,27%) στην Παναθηναϊκή Συμμαχία.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι διατήρησαν το ποσοστό τους. Το διοικητικό συμβούλιο της Παναθηναϊκής Συμμαχίας αντιπροσωπεύει το σωματείο στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Για την αγωνιστική χρονιά 2012-13, το σωματείο αρίθμησε 8.606 μέλη και η ολική συνεισφορά αυτών ανήλθε στα 2.325.608 ευρώ. Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές από τα μέλη της Παναθηναϊκής Συμμαχίας για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου. Στις 30 Νοεμβρίου 2012 το εκλεγμένο 9μελές διοικητικό συμβούλιο όρισε ομόφωνα τον Γιάννη Αλαφούζο πρόεδρο της ομάδας.Ο Έλληνας εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας έμελλε να αναλάβει το έργο ανασυγκρότησης και διατήρησης της ομάδος προκειμένου να μην διαλυθεί.

Μόλις 5 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2017 αποχώρησε από την προεδρία της ομάδας, παραμένοντας μέλος του Δ.Σ της ΠΑΕ. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια παρόμοια κατάσταση όπως και το 2012 (ίσως και χειρότερη) και χρειάζεται για ακόμη μια φορά μια σανίδα σωτηρίας.Ωστόσο εκτός από τα χρέη και τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα η «εποχή Αλαφούζου» άφησε πίσω της και θετικά στοιχεία.

1. Η επιστροφή στο σπίτι του

Μετά από απουσία 4 χρόνων (2009-2013) το «τριφύλλι» επέστρεψε στο σπίτι του, το «Απόστολος Νικολαΐδης». Όπως είναι γνωστό, πολλές ομάδες έχουν ως βασικό όπλο το γήπεδό τους. Το ΟΑΚΑ μπορεί να αποτελεί ένα υπερσύγχρονο γήπεδο και να είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα,ωστόσο δεν εξυπηρετούσε τον βασικό σκοπό του Παναθηναϊκού, την EΔΡΑ.Ο Γιάννης Αλαφούζος στην γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης του συλλόγου έβαλε πλώρη για επιστροφή της ομάδος στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας».

Αφού έβαλε σε λειτουργία (μέσω των φιλάθλων) ένα πρόγραμμα μικρής ανάπλασης του γηπέδου με την χορήγηση επιπλέον καθισμάτων (έφτασαν τα 22.000), αφαιρέθηκαν οι κολώνες που «πατούσαν» επάνω στο πεζοδρόμιο, τα υπάρχοντα στέγαστρα και οι κολώνες φωτισμού και προστέθηκαν πρόβολος επάνω στον οποίο θα κατασκευαστούν οι πρόσθετες κερκίδες και με τον οποίο «ελευθερώνεται» ο δημόσιος χώρος.

Στις 19 Αυγούστου 2013 λοιπόν και συγκεκριμένα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στον Παναιτωλικό ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-0 και η νίκη αυτή έμελλε να σημάνει την πράσινη αντεπίθεση. Ο Παναθηναϊκός με τον κόσμο στον πλευρό του είναι ικανός να πετύχει πολλά πράγματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε πως από το 2014 – μέχρι σήμερα- ο Παναθηναϊκός έχει το καλύτερο ποσοστό νίκης στην έδρα του σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

2. Βρήκε τον δικό του καπετάνιο

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 2016 όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με την κάτωθι λιτή ανακοίνωση καλωσόριζε εκ νέου τον Μαρίνο Ουζουνίδη , αυτή τη φορά όχι ως ποδοσφαιριστή, αλλά ως προπονητή.

«Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον 48χρονο Έλληνα προπονητή, Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους».

Το μακρινό 1992 φόρεσε τα πράσινα ερχόμενος από την Ξάνθη.Με το Τριφύλλι κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα (1995, 1996), τρία Κύπελλα (1993, 1994, 1995), δύο Σούπερ Καπ (1993, 1994) ενώ έφτασε έως τα ημιτελικά του Champions League το 1996. Το καλοκαίρι του 1997 μετά από 132 συμμετοχές και έξι γκολ στο πρωτάθλημα έφυγε από τον Παναθηναϊκό για τη γαλλική Χάβρη.

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε στο πρόσωπο του Μαρίνου Ουζουνίδη απλώς τον αντικαταστάτη του Αντρέα Στραματσιόνι. Αυτό, καθώς με την έλευσή του άμεσα άλλαξε το κλίμα της ομάδος και πραγματοποιήθηκε μια βαθμολογική άνοδος που ξεπερνούσε τις φιλοδοξίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου φιλάθλου. Ο Ουζουνίδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βρίσκεται στο τιμόνι του «τριφυλλιού» όχι μόνο γιατί έχει φορέσει την φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος και… πονάει την ομάδα, αλλά γιατί γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που υπάρχουν τόσο στο ρόστερ , όσο και στα εξωαγωνιστικά ζητήματα.

Η ικανότητα να ελίσσεται με τέτοιον τρόπο ώστε ο Παναθηναϊκός να παράγει καλό ποδόσφαιρο -ακόμα και όταν χάνει- είναι μοναδική. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο (αν όχι όλοι) η πλειοψηφία των οπαδών του τριφυλλιού βρίσκονται στο πλευρό του. Με τα υπάρχοντα δεδομένα ο Έλληνας τεχνικός έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη αλλαγή στην ομάδα και έχει φέρει τον κόσμο ξανά στο γήπεδο.Αναρωτιέμαι, θα γινόταν κάτι παρόμοιο με κάποιον ξένο προπονητή; Ίσως. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής μας το ρίσκο της ολοκληρωτικής καταστροφής που «αχνοφαινόταν» σε περίπτωση αποτυχίας και το συνακόλουθο ρίσκο που πήρε ο 48χρονος προπονητής.

3. Η μοναδική του κούπα

Κάτι η βατή κλήρωση, κάτι η επιστροφή στο σπίτι του, κάτι οι μεγάλες (;) προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την έλευση ονομάτων (Μπεργκ, Πράνιτς, Σίλντενφελντ) ο δρόμος για την επιστροφή στα τρόπαια είχε ανοίξει. Όπως και έγινε. Μετά από απουσία 4 χρόνων ο Παναθηναϊκός σήκωσε το 18ο κύπελλο της  ιστορίας του. Αποκλείοντας Εργοτέλη και Ηρακλή Ψαχνών στην 2η και 3η φάση του κυπέλλου αντίστοιχα έφτασε στα προημιτελικά του θεσμού όπου τον περίμενε μια ομάδα «εφιάλτης» από το παρελθόν, ο Ολυμπιακός Βόλου.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 4-0 στην Λεωφόρο και ουσιαστικά πήρε από το πρώτο ματς την πρόκριση για τα ημιτελικά, εξού και ήττα με 1-0 στον Βόλο. Φτάνοντας στον ημιτελικό,ταξίδεψε στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα σε ένα εκρηκτικό «Γεντί Κουλέ» αντιμετωπίζοντας τον ΟΦΗ που επικράτησε με 1-0. Στον επαναληπτικό, σε μια κατάμεστη «Λεωφόρο» ο Παναθηναϊκός επικράτησε και αυτός με την σειρά του 1-0 και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Δείχνοντας χαρακτήρα κατάφερε να επικρατήσει 3-0 και να πάρει το «χρυσό» εισιτήριο για τον τελικό του ΟΑΚΑ κόντρα στον ΠΑΟΚ. Εκεί, με την συμπαράσταση 18.000 οπαδών του κατατρόπωσε τον «δικέφαλο του Βορρά» με 4-1 και πανηγυρικά ο Ζοσέ Κάρλος Ζέκα ύψωσε στον ουρανό της Αθήνας το τρόπαιο που τόσο επιθυμούσε και ο ίδιος πλέον ως αρχηγός της ομάδας.