Στα πλαίσια μιας νέας σειράς αφιερωμάτων σε ζευγάρια που στιγμάτισαν τα πλέι οφ του NBA, αυτή τη βδομάδα θα ασχοληθούμε με μία από τις σειρές του πρώτου γύρου το 2009, που έμεινε στην ιστορία ίσως ως η καλύτερη σειρά πρώτου γύρου όλων των εποχών.

Το πρωτάθλημα του NBA ξεκίνησε για εβδομηκοστή δεύτερη φορά. Τι καλύτερο για να μας ανοίξει η όρεξη, από το να θυμηθούμε μία σειρά των πλέι οφ που κρίθηκε σε επτά παιχνίδια, από τα οποία τα πέντε κρίθηκαν στη παράταση. Ας πάμε λοιπόν πίσω στο 2009, δύο μήνες πριν οι Λέικερς κατακτήσουν το δέκατο πέμπτο πρωτάθλημα τους. Οι πρωταθλητές Σέλτικς τερμάτισαν δεύτεροι στην κανονική περίοδο (62-20) και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, τους έβδομους Μπουλς (41-41).

Ο σοβαρός τραυματισμός του Γκαρνέτ στο γόνατο στα μέσα της χρονιάς αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τους Σέλτικς. Ωστόσο η ομάδα της Βοστόνης δεν είχε κανέναν σκοπό να κάνειδιακοπές από τόσο νωρίς.  Παρά την απουσία του “Μπιγκ Τίκετ”, ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να επικρατήσουν. Μάλιστα οι προβλέψεις έδειχναν περίπατο γι’ αυτούς. Από την άλλη το Σικάγο κινούταν στους ρυθμούς ενός ανερχόμενου αστέρα που βρισκόταν στην ρούκι σεζόν του, ονόματι Ντέρικ Ρόουζ. Μετά από μία μέτρια χρονιά κυνηγούσε να πετύχει το ακατόρθωτο.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

18/4/2009| Πρώτο παιχνίδι: Σέλτικς – Μπουλς 103-105

Στη πρεμιέρα της σειράς, ο Ρόουζ πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις -παίχτη σε ρούκι χρονιά- όλων των εποχών. Σημείωσε 36 πόντους με 12/19 σουτ εντός παιδιάς και 12/12 βολές. Ενώ μοίρασε και έντεκα ασίστ. Η μάχες του με τον Ρόντο καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν άκρως εντυπωσιακές. Ο πλέι μέικερ των Σέλτικς να έχει 29 πόντους, 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Το παιχνίδι κρίθηκε στη παράταση με καλάθι του  Τάιρους Τόμας 50.5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Η ήττα για τους Σέλτικς θα είχε αποφευχθεί αν ο Πιρς δεν αστοχούσε στην δεύτερη βολή, 2.6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής περιόδου. Το σκορ σε εκείνο το σημείο ήταν ισόπαλο στους 97 πόντους.

*Άξιο Αναφοράς: Τα 17 ριμπάουντ του Τζοακίμ Νόα.

20/4/2009| Δεύτερο παιχνίδι: Σέλτικς – Μπουλς 118-115

Οι Σέλτικς ήξεραν ότι όφειλαν να κερδίσουν το δεύτερο παιχνίδι μπροστά στον κόσμο τους και το κατάφεραν, αν και με δυσκολία. Ο Ρέι Άλεν μετά από την κάκιστη εμφάνιση με 4 πόντους στον πρώτο αγώνα, σταμάτησε στους 30 πόντους μεταξύ των οποίων το νικητήριο τρίποντο 2 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Ενώ ο Ρόντο σημείωσε ένα εντυπωσιακό τριπλ νταμπλ με 19 πόντους, 16 ασίστ και 12 ριμπάουντ. Αυτός που κράτησε τους Μπουλς ψηλά σε όλο το παιχνίδι ήταν ο Μπεν Γκόρντον, ο οποίος στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του σε αγώνα πλέι οφ, σημείωσε 42 πόντους με 6/11 τρίποντα. Αντάλλαζε καλάθια με τον Ρέι Άλεν στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, μέχρι ο δεύτερος να πετύχει το νικητήριο.

*Άξιο αναφοράς: Οι 26 πόντοι του Γκλεν Ντέιβις.

23/4/2009| Τρίτο παιχνίδι: Μπουλς – Σέλτικς 86-107

Τη μέρα που ο Ρόουζ βραβεύθηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίχτης για τη σεζόν 08-09′, είχαμε το ένα από τα δύο παιχνίδια της σειράς που δεν αποτέλεσαν ντέρμπι. Καλύτερη εμφάνιση αυτή του Ρόντο που σημείωσε 20 πόντους μαζί με 11 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 5 κλεψίματα. Ο Ρόντο “έσβησε” τον Ρόουζ από το γήπεδο. Πέντε ακόμα παίχτες των Σέλτικς τελείωσαν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων. Κανείς δεν ξεχώρισε από τους Μπουλς. Ο Μπεν Γκόρντον ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα του, με μόλις 15 πόντους.

*Άξιο Αναφοράς: Τα 7 λάθη του Ντέρικ Ρόουζ.

26/4/2009| Τέταρτο Παιχνίδι: Μπουλς – Σέλτικς 121- 118

Για τους Μπουλς θα μπορούσε να είναι το τελευταίο παιχνίδι στο Γιουνάιτεντ Σέντερ εκείνη τη χρονιά. Έτσο έδειξαν ότι ήθελαν να επιστρέψουν. Εκτός από τον Ρόουζ που έκανε μεγάλη εμφάνιση με 23 πόντους,11 ριμπάουντ και 9 ασίστ, επτά από τους οκτώ παίχτες των Μπουλς σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων. Από την άλλη μεριά όμως η αρχική πεντάδα των Σέλτικς έκανε τα πάντα για να πάρει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της στο Σικάγο. Ο Ρόντο σταμάτησε στους 25 πόντους, με 11 ριμπάουντ και 11 ασίστ, ενώ Πιρς και Άλεν είχαν 29 και 28 πόντους αντίστοιχα. Το παιχνίδι κρίθηκε έπειτα από δύο παρατάσεις, με τον Τζον Σάλμονς να είναι καθοριστικός, πετυχαίνοντας 6 πόντους στη δεύτερη παράταση. Μάλιστα μπλόκαρε και το τρίποντο ισοφάρισης του Πιρς στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα.

*Άξιο αναφοράς: Οι 18 πόντοι του Κερκ Χάινριχ από τον πάγκο.

28/4/2009| Πέμπτο Παιχνίδι: Σέλτικς – Μπουλς 106-104

Ο άπειρος Ρόουζ δεν κατάφερε να περιορίσει τον Ρόντο ούτε στο τρίτο παιχνίδι στη Βοστόνη. Ο πλέι μέικερ από το Κεντάκι πραγματοποίησε άλλη μια ασυναγώνιστη εμφάνιση με 29 πόντους και 11 ασίστ. Από κοντά του και ο Πιρς με 26 πόντους συνολικά και 6 συνεχόμενους στο τέλος της παράτασης, συμπεριλαμβανομένου και του νικητήριου καλαθιού 3.6 δευτερόλεπτα πριν από τη  λήξη. Οι 26 πόντοι του Μπεν Γκόρντον δεν ήταν αρκετοί για το Σικάγο. Οι Μπουλς βέβαια είχαν σοβαρά παράπονα όσον αφορά το σκληρό φάουλ του Ρόντο πάνω στον Μπραντ Μίλερ στην τελευταία φάση του ματς. Ένα φάουλ που θα μπορούσε να δοθεί και αντιαθλητικό. Ο Μίλερ έχασε τελικά και τις δύο βολές αλλά κέρδισε επτά ράμματα στο στόμα από το χτύπημα του Ρόντο.

*Άξιο αναφοράς: Τα 19 ριμπάουντ του Κέντρικ Πέρκινς και τα 17 του Τζοακίμ Νόα.

30/4/2009| Έκτο Παιχνίδι: Μπουλς – Σέλτικς 128-127

Ή αλλιώς Το Παιχνίδι! Στη σχεδόν εβδομηντάχρονη ιστορία της λίγκας μόλις έξι παιχνίδια πλέι οφ έχουν κριθεί έπειτα από τρεις παρατάσεις και αυτό ήταν ένα από αυτά. Οι Σάλμονς και Άλεν με 35 και 51 πόντους αντίστοιχα έκαναν τα πάντα στην επίθεση για τις ομάδες τους, Αυτό όμως που κέρδισε τις εντυπώσεις εκείνο το βράδυ ήταν το μετέπειτα αγαπημένο παιδί του Σικάγο.

Δεν ήταν τόσο οι 28 πόντοι που πέτυχε ο Ρόουζ (μαζί με 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ) αλλά η απίστευτη άμυνα που έπαιξε στον Ρόντο καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ειδικά η άμυνα του στο τελευταίο σουτ ήταν εντυπωσιακή. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο άσος των Σέλτικς να τελειώσει τον αγώνα με μόλις 8 πόντους σε 58 λεπτά συμμετοχής, έχοντας ωστόσο 19 ασίστ. Χαρακτηριστική φάση του αγώνα: το κάρφωμα και το κερδισμένο φάουλ του Νόα πάνω στον Πιρς που έδωσε προβάδισμα στους Μπουλς 35.5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ένα φάουλ που έβγαλε τον φόργουορντ των Σέλτικς εκτός αγώνα.

*Άξιο Αναφοράς: Οι 23 πόντοι του Μπραντ Μίλερ από τον πάγκο.

2/5/2009| Έβδομο Παιχνίδι: Σέλτικς – Μπουλς 109-99

Ένας αγώνας που δεν ενδιέφερε πλέον μόνο τους οπαδούς των δύο ομάδων αλλά όλους τους φαν του αθλήματος. Τελικά όμως δεν αποτέλεσε αξιόλογο “προϊόν” της σειράς καθώς οι Μπουλς παρουσιάστηκαν ανάξιοι των περιστάσεων. Έπειτα από ένα σερί 22-2 των Σέλτικς πριν το ημίχρονο, οι παίκτες του Σικάγο δεν κατάφεραν ποτέ να αντιδράσουν. Έτσι κατέληξαν να αποχαιρετούν τα πλέι οφ με μια ήττα 10 πόντων που σε καμία περίπτωση όμως δεν αντιπροσώπευε την έως τότε πορεία τους. Στα στατιστικά του παιχνιδιού, ο Ρέι Άλεν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 23 πόντους. Ο Μπέν Γκόρντον αποτέλεσε τη μοναδική αξιόλογη παρουσία των Μπουλς στο γήπεδο εκείνο το βράδυ, τελειώνοντας τον αγώνα με 33 πόντους.

*Άξιο Αναφοράς: Οι 16 πόντοι του Έντι Χάουζ από τον πάγκο με 4/4 τρίποντα.

Σέλτικς - Μπουλς

Μπεν Γκόρντον και Κέβιν Γκαρνέτ στο έβδομο παιχνίδι της σειράς

Ο Ρόντο ήταν ο πολυτιμότερος παίχτης της σειράς καθώς σε επτά παιχνίδια είχε με μέσο όρο 19.4 πόντους, 11.6 ασίστ και 9.3 ριμπάουντ. Από την άλλη ο Μπεν Γκόρντον ήταν ο πολυτιμότερος για τους Μπουλς, στην τελευταία χρονιά του στο Σικάγο πριν μετακομίσει στο Ντιτρόιτ και τους Πίστονς, με 24.3 πόντους μ.ο. Οι Σέλτικς προχώρησαν στους ημιτελικούς της Ανατολής όπου τελικά αποκλείστηκαν από τους Μάτζικ του Ντουάιτ Χάουαρντ (16.3 πόντοι, 17.1 ριμπάουντ μ.ο) με σκορ 4-3. Ενώ μετά τη σειρά ο Μπράιαν Σκαλαμπρίνι δήλωσε ότι ο αποκλεισμός από τους Μάτζικ οφειλόταν στα εξαντλητικά παιχνίδια των πολλαπλών παρατάσεων με τους Μπουλς.