Το Debut.gr υμνεί έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Τον Πάου Γκασόλ.

Ισπανός γίγαντας. Ποιος άλλος; Ο Πάου Γκασόλ. Η «σημαία» ολόκληρης της μπασκετικής Ισπανίας που με τα ασύλληπτα ρεκόρ του παγκοσμίως επιβεβαιώνει συνεχώς την τεράστια αξία του. Οφείλω όμως να υμνήσω όπως και όλος ο υγιής μπασκετικός κόσμος το τελευταίο κατόρθωμά του.

Λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα στο Eurobasket που ολοκληρώθηκε με τροπαιούχο την πολυτάλαντη Σλοβενία ο τεράστιος Πάου σε ένα παιχνίδι των ομίλων με την Ουγγαρία με τους 20 πόντους που πέτυχε στη νίκη των «φούριας ρόχας» με 87-64 έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Eurobasket καθώς ξεπέρασε τον Γάλλο πλέι μακερ Τόνι Πάρκερ ο οποίος έχει αποσυρθεί από την Εθνική Γαλλίας.  Ο φυσικός ηγέτης της εθνικής Ισπανίας κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ στην μεγάλη καριέρα του. Με τους 20 πόντους που σημείωσε έφτασε συνολικά τους 1.111 με την φανέλα της εθνικής Ισπανίας σε συνολικά 56 ματς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Έτσι ξεπέρασε κατά 7 πόντους το συμπαίκτη του στο Σαν Αντόνιο, Τόνι Πάρκερ, που έχει 1.104. Όσον αφορά τους μέσους όρους του στο σκοράρισμα, μέχρι τώρα είναι 19.7 ανά αγώνα, ωστόσο, απέχει πολύ από τον πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο πίνακα, Νίκο Γκάλη, ο οποίος έβαλε 31.2 πόντους κατά μέσο όρο στα 33 παιχνίδια που αγωνίστηκε.

Μετρά συνολικά 6 μετάλλια σε διοργανώσεις Ευρωμπάσκετ (2001,2003,2007,2009,2011,2015,2017) χωρίς να υπολογίσουμε τα μετάλλια σε Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακούς αγώνες γιατί εκεί ίσως χάσουμε το μέτρημα. Τιμά τη φανέλα της εθνικής Ισπανίας από το Ευρωμπάσκετ του 2001. Φορώντας πάντα το νούμερο 4. Νωρίτερα είχε περάσει από τις «μικρές» εθνικές, με τις οποίες είχε αρκετές διακρίσεις. Σε αντίθεση με άλλα μεγάλα αστέρια του ΝΒΑ, είναι σταθερά παρών στις διεθνείς διοργανώσεις. Έχει απουσιάσει μόνο δύο φορές, στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το Μουντομπάσκετ 2010. Μάλιστα το 2015 ουσιαστικά οδήγησε όλη την ομάδα στο χρυσό με ορισμένες μυθικές εμφανίσεις ενώ το 2009 είχε στεφθεί mvp της διοργάνωσης.

Δεν είναι εύκολο να πεις πολλά για τον Πάου Γκασόλ. Ποιος δεν ξέρει το μέγεθος, την προσωπικότητα και το ταλέντο 37χρονου σούπερ σταρ; Δεν ξέρουμε ευτυχώς πότε θα σταματήσει να φορά το εθνόσημο. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι τότε δεν θα σταματήσει να μας εντυπωσιάζει!