Η μέρα που ο Ρέινα τα είδε διπλά
Στις 18 Οκτωβρίου του 2009 ο τότε γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Πέπε Ρέινα, ήταν το πρωταγωνιστικό θύμα σε ένα από τα πιο περίεργα τέρματα που έχουν σημειωθεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο Πέπε Ρέινα αποτελεί μία καλτ φυσιογνωμία των ποδοσφαιρικών γηπέδων, διχάζοντας τον φίλαθλο κοινό για τις ικανότητες του κάτω από τα γκολπόστ όσο λίγοι συνάδελφοί του. Οι γκάφες του Ισπανού τερματοφύλακα ήταν μέσα στο αίμα του αλλά ο αθεόφοβος κατάφερε να παραμείνει για 9 χρόνια στη Λίβερπουλ. Αυτό το στατιστικό από μόνο του φανερώνει ότι μπορούσε να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο ακόμα και αν πολλές φορές λοιδορήθηκε για ορισμένα λάθη του, τα οποία σπανίως βλέπουμε ακόμα και στα ερασιτεχνικά γήπεδα του Πειραιά.
Την μέρα, όμως, που ο μύθος του αμφιλεγόμενου 34χρονου πια πορτιέρο απογειώθηκε με αποτέλεσμα ο Πέπε Ρέινα να αποκτήσει τη δική του θέση στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το ημερολόγιο έγραφε 18 Οκτωβρίου του 2009. Η Λίβερπουλ προερχόταν από δύο συνεχόμενες ήττες σε Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς καν να “ματώσει” τα δίχτυα και υποδεχόταν στο “‘Ανφιλντ” την Σάντερλαντ με σκοπό να γυρίσει “τούμπα” το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε και να επαναφέρει την αισιοδοξία στις τάξεις των φιλάθλων του συλλόγου.
Ωστόσο, το σενάριο ήταν εντελώς διαφορετικά γραμμένο και σε καμία περίπτωση δεν είχε χαρούμενο τέλος. Αν θα μπορούσαμε να το εντάξουμε σε κάποιο είδος αυτό θα ήταν η φαρσοκωμωδία.
Ειδικότερα, λίγα δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθεί το 5ο λεπτό της αναμέτρησης οι “μαύρες γάτες” επέλεξαν να “χτυπήσουν” από την δεξιά πτέρυγα και μετά από ένα γύρισμα στην καρδιά της μεγάλης περιοχής, ο Ντάρεν Μπεντ βρέθηκε σε θέση βολής. O Άγγλος στράικερ χωρίς να χάσει χρόνο εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ για να δει μετά από δύο δευτερόλεπτα μία μπάλα ποδοσφαίρου στο βάθος της εστίας του Ρέινα και μία μπάλα θαλάσσης να περνάει λίγο άουτ. Ναι, καλά διαβάσατε. Στο αγωνιστικό χώρο βρισκόταν μία μπάλα θαλάσσης, η οποία βρέθηκε στην πορεία του σουτ του Μπεντ με αποτέλεσμα να αλλάξει την κατεύθυνση της μπάλας, να αιφνιδιάσει τον γκολκίπερ των “κόκκινων” και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα από τα πιο αξιοπερίεργα τέρματα που έχουν επιτευχθεί στο άθλημα. Τραγική ειρωνεία για τη Λίβερπουλ αποτελεί το γεγονός ότι όχι μόνο στη μπάλα θαλάσσης ήταν σχεδιασμένο το έμβλημα του συλλόγου αλλά και το ότι η πέτρα του σκανδάλου βρέθηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τα χέρια ενός φιλάθλου της ομάδας.
Αυτό το τέρμα ήταν καθοριστικό για την έκβαση του αγώνα καθώς χάρισε τη νίκη με 1-0 στη Σάντερλαντ και ανάγκασε τη Λίβερπουλ στην τρίτη διαδοχική της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και την τέταρτη μέσα στη σεζόν, με αποτέλεσμα το σύνολο του Ράφα Μπενίτεζ να βρεθεί στην όγδοη θέση, 7 βαθμούς μακριά από την τότε πρωτοπόρο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ο πιο άτυχος, φυσικά, στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ο Πέπε Ρέινα, ο οποίος φαινόταν να ελέγχει την πορεία της μπάλας αλλά μετά από ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας αντίκρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προστίθεται ένα ακόμη ντροπιαστικό βίντεο με τον ίδιο πρωταγωνιστή, χωρίς βέβαια ο ίδιος να φέρει την παραμικρή ευθύνη για το συγκεκριμένο γκολ. O νυν τερματοφύλακας της Νάπολι επιχείρησε αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ να βρει το δίκιο του αλλά μάταια. Κανείς από τους τέσσερις διαιτητές της αναμέτρησης δεν ακύρωσαν το τέρμα, έχοντας ίσο μερίδιο ευθύνης σε ένα από μεγαλύτερα διαιτητικά λάθη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο κανονισμός είναι σαφής και το γκολ δεν έπρεπε να κατακυρωθεί από τη στιγμή που ένα άψυχο αντικείμενο βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Πολλοί βετεράνοι διαιτητές, μάλιστα, έσπευσαν εκείνη την περίοδο να χλευάσουν την διαιτητική τετράδα που προέβη σε ένα τόσο μεγάλο διαιτητικό σφάλμα: “Είναι ένα εξόφθαλμο λάθος και πραγματικά δεν το χωράει το μυαλό μου. Ακόμα και οι διαιτητές σε τοπικά πάρκα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν βρίσκεται στο χορτάρι ένας εξωτερικός παράγοντας τότε πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι και να το ξεκινήσεις ξανά με τζάμπολ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκάλαχερ.
Για την ιστορία ο άρχοντας του αγώνα, Μάικ Τζόουνς, τιμωρήθηκε με ποινή απουσίας από τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ για μόλις μία αγωνιστική.
Στο άλλο άκρο, βέβαια, μπορούμε να τοποθετήσουμε την υπερβολικά ψύχραιμη αντιμετώπιση που είχε ένας από τους θιγόμενους της υπόθεσης, ο τεχνικός της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεζ, ο οποίος θέλησε να εστιάσει περισσότερο στην κακή εμφάνιση της ομάδας του: “Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που μπορούν να συμβούν. Ήταν μία ειδική περίσταση αλλά δεν παίξαμε καλά. Κάναμε κάποια λάθη. Είχαμε τις ευκαιρίες μας και δεν τις εκμεταλλευτήκαμε. Αυτά μπορούν να συμβούν σε πολλά παιχνίδια. Η μπάλα βρέθηκε στο κέντρο και επηρέασε τη φάση. Ο Πέπε ίσως να έσωζε το σουτ αν δεν είχε παρεμβληθεί το συγκεκριμένο εμπόδιο αλλά δεν αγωνιστήκαμε καλά. Αυτό είναι το κυριότερο”.
Αν κάποιος, πάντως, έπλεε σε πελάγη ευτυχίας μετά το συγκεκριμένο τέρμα ήταν ο σκόρερ, Ντάρεν Μπεντ, ο οποίος δεν ήθελε κανέναν να αφαιρέσει τίποτα από την προσπάθειά του: “Ήταν ένα παράξενο γκολ. Δεν βλέπεις συχνά την εκτροπή μίας μπάλας από μία αντίστοιχη θαλάσσης. Είχα όμως πολλά σουτ στην καριέρα μου, τα οποία κόντραραν και κατέληξαν άουτ, οπότε είμαι χαρούμενος και θα δεχτώ το συγκεκριμένο γκολ. Απλά θυμάμαι να χτυπάω τη μπάλα, να χτυπάει στην κορυφή της μπάλας θαλάσσης και να μπαίνει στα δίχτυα. Η μπάλα θαλάσσης ήταν στη μέση της εστίας της Λίβερπουλ, οπότε δε γνωρίζω γιατί δεν την μετακίνησαν. Αυτό το γκολ, όμως είναι δικό μου. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι δικό μου. Έχουμε δει πολλά πρόσφατα παραδείγματα με σουτ τα οποία ενώ κατευθύνονταν άουτ, ξαφνικά κόντραραν και κατευθύνονταν προς τα μέσα. Τουλάχιστον το δικό μου γκολ κατευθυνόταν από την αρχή προς την εστία.
Την ίδια ώρα ο τεχνικός της Σάντερλαντ, Στιβ Μπρους, με δηλώσεις του θέλησε να σταθεί στο δίκαιο του αποτελέσματος, το οποίο δεν επηρεάστηκε από το γκολ του Μπεντ: “Είναι ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά που έχω δει στο ποδόσφαιρο αλλά ελπίζω να μην επισκιάσει την εμφάνισή μας. Κατανοώ ότι η μπάλα είχε ένα έμβλημα με το σήμα της Λίβερπουλ πάνω, οπότε πετάχτηκε από οπαδό των κόκκινων. Τι κρίμα. Ό,τι και να συνέβη, νομίζω ότι αξίζαμε απόλυτα τη νίκη. Ο τερματοφύλακας μας πραγματοποίησε μόλις μία απόκρουση στις καθυστερήσεις και θα μπορούσαμε να είχαμε σκοράρει τρία ή τέσσερα τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο”.
Η παραπάνω ιστορία αποτελεί μία από τις κλασσικές στιγμές του αγγλικού ποδοσφαίρου που έχει χαραχτεί στη μνήμη των φιλάθλων περισσότερο ως ένας ακόμη τρόπος που δέχτηκε γκολ ο Πέπε Ρέινα και λιγότερο ως ένα από τα μεγαλύτερα διαιτητικά σφάλματα στην ιστορία του λαοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο.