Το debut.gr, γυρνάει τον χρόνο 26 χρόνια πίσω και θυμάται την ημέρα που ο Αθηναϊκός τέθηκε αντιμέτωπος με την Manchester United για την πρώτη φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Σαν σήμερα, 26 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991, ο Αθηναϊκός γράφει την πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας του και παράλληλα δημιουργεί μια πολύ όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία. Ποια είναι αυτή? Μα φυσικά τα διπλά παιχνίδια εναντίον της πανίσχυρης Manchester United στο Κύπελλο Κυπελλούχων(σημερινό Europa League).

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με την σειρά για να καταλάβουμε πως μια συνοικιακή ομάδα κατάφερε να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η σεζόν 1990-1991 ήταν ονειρική για την ομάδα του Βύρωνα αφού πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, καταφέρνοντας να τερματίσει στην έκτη θέση της βαθμολογίας ενώ ταυτόχρονα έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όπου σε διπλά παιχνίδια αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό.

Οι «Λόρδοι» μπορεί να μην κατάφεραν να κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδας όμως η συμμετοχή τους στον τελικό τους άφησε ως «προίκα» ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και την δυνατότητα της συμμετοχής στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Όντας άτυχοι στην κλήρωση, η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους με την θρυλική ομάδα της Αγγλίας, Manchester United, στον δεύτερο μόλις χρόνο του Sir Alex Ferguson στο τιμόνι της ομάδας.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου μπροστά σε 5.400 θεατές. μιας και το Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα, πάρα την σχετικά μεγάλη του χωρητικότητα κρίθηκε ως ακατάλληλο για να φιλοξενήσει παιχνίδι τέτοιου επιπέδου.

Η εικόνα του παιχνιδιού μη αναμενόμενη. Η Manchester United φάνηκε αιφνιδιασμένη από το πάθος και την αποφασιστικότητα των παικτών του Αθηναϊκού, δεν απείλησε ιδιαίτερα την αντίπαλη της ομάδα ενώ αντιθέτως θα μπορούσε να φύγει και ηττημένη από την Αθήνα εάν οι «λόρδοι» είχαν σταθεί λίγο πιο τυχεροί στην τελική προσπάθεια.

To 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα ενώ ακολουθούσε ο επαναληπτικός στο Θέατρο των Ονείρων.

Οι ενδεκάδες των ομάδων ήταν οι εξής:

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γκέρντ Πρόκοπ): Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Χατζηαγγελής, Καπουράνης, Σπηλιώτης, Θεοδωράκος, Χατζηράπτης(72′ Δημόπουλος Χρ.), Κόλεφ (83′ Τάπραντζης), Σπίτσα, Τζαλακώστας, Μπόνγκ.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Φίλαν, Εργουιν, Μπρούς, Γουέμπ, Πάλιστερ, Ρόμπινς, Ίνς, Μακ Κλερ, Χιούζ, Μπίρντσμορ (63′ Γουάλας).

Για την ιστορία, η Manchester United, κατάφερε να πάρει την πρόκριση δια πυρός και σιδήρου στην παράταση, αφού o Hughes στο 109΄ και ο MacClair στο 111΄, κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του Νίκου Σαργκάνη.

Σίγουρα μια πολύ όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία για την ομάδα της ιστορική συνοικίας των Αθηνών, η οποία μνημονεύεται ακόμα και σήμερα τόσο από τους φιλάθλους της όσο και από οπαδούς άλλων ομάδων.