Το Debut.gr παρακολουθώντας τις μεταγραφικές κινήσεις της Μπαρτσελόνα αυτό το καλοκαίρι, επιχειρεί να κρίνει την επιλογή Ντεμπελέ αλλά και να προβλέψει τη διαχείριση του κενού που άφησε ο Νεϊμάρ.

Το Debut.gr, αφού περίμενε ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου για πιθανό «μπαμ» της Μπαρτσελόνα, αναλύει το φαινόμενο «Ουσμάν Ντεμπελέ», που καλείται να καλύψει το..μεγάλο κενό που άφησε πίσω του ο Νεϊμάρ.

    Το «who is who».

Ο -μόλις- 20 ετών Ουσμάν Ντεμπελέ, γεννήθηκε στο Βερνόν της Γαλλίας, στις 15 Μαϊου του 1997, με πατέρα από το Μάλι. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, στην Εβρέ, της Νορμανδίας. Οι σκάουτερς της Ρεν δεν άργησαν να αντιληφθούν τις αρετές του μικρού, πείθοντάς τον να «μετακομίσει» στην ομάδα τους. Ύστερα από εξαιρετικές παρουσίες στα τμήματα υποδομής, είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Δεν πάμε πολύ πίσω. Ήταν 6 Νοεμβρίου του 2016, όταν ο 18 ετών και 5 μηνών Ντεμπελέ, πραγματοποιούσε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στη Ligue 1. Στο παιχνίδι ενάντια στην Ανζέρ, ο Φιλιπ Μοντανιέ αντικατέστησε τον Γκροσίκι, βάζοντας τον Ντεμπελέ, για τα τελευταία πέντε (5) λεπτά του αγώνα.

Λίγο αργότερα, στις 22 του ίδιου μήνα, ο «Dembouzz» άνοιξε λογαριασμό στο γαλλικό πρωτάθλημα, ανοίγοντας το σκορ, στο ισόπαλο 2-2 εναντίον της Μπορντό, ενώ στις 6 Μαρτίου του περασμένου έτους (2016) πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ, στο νικηφόρο 4-1 της Ρεν επί της Ναντ. Ο νέος… Κριστιάνο, όπως τον «βάφτισαν» στη Γαλλία, άρχισε να τραβά τα βλέμματα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ να τον αποκτά με συνοπτικές διαδικασίες (15 εκατ. λέγεται ότι ήταν το συνολικό κόστος της μεταγραφής), το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ντεμπελέ δεν άργησε να προσαρμοστεί στο σύνολο του Τόμας Τούχελ, με το οποίο εντυπωσίασε τη σεζόν που μας πέρασε, και εν τέλει οδήγησε στο να γίνει η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του αθλήματος, με τη Μπαρτσελόνα να καταβάλει 105 εκατ. ευρώ (+45 εκατ. σε μπόνους) για να κάνει δικό της τον νεαρό εξτρέμ. Συνολικά, με Ρεν και Ντόρτμουντ, ο Ντεμπελέ σε 79 συμμετοχές, μετράει 22 γκολ και 27 ασσίστ, ενώ έχει κατακτήσει και το κύπελλο Γερμανίας με τη Μπορούσια. Επιπλέον, έχει 7 συμμετοχές 1 γκολ και 1 ασσίστ με την εθνική ομάδα της Γαλλίας.

Η σύγκριση με Νεϊμάρ.

  Στο δια ταύτα. Αν και θεωρώ πως κάθε είδους σύγκριση μεταξύ του νεαρού Γάλλου και του Νεϊμάρ είναι… αστεία, πάμε να τους βάλουμε «απέναντι».

Στην παραπάνω φωτογραφία, απεικονίζονται τα στατιστικά των δύο παικτών, για τη σεζόν 2016-2017. Ο Βραζιλιάνος έχει σκοράρει τα διπλάσια τέρματα, ωστόσο ο Ντεμπελέ υπολείπεται μιας μόλις ασίστ του «Νέι», με τους δύο τους να έχουν σχεδόν παρόμοια ποσοστά σε επιτυχημένες τρίπλες και ακρίβεια στις σέντρες. Ο οποιοσδήποτε, κοιτώντας απλά τα νούμερα, θα έλεγε πως η διοίκηση της Μπαρτσελόνα έπιασε… λαβράκι, πουλώντας 222 εκατ. ευρώ τον 25αρη Νεϊμάρ, και αποκτώντας με σχεδόν 70 εκατ. ευρώ λιγότερα τον μικρό αλλά έτοιμο, Ουσμάν Ντεμπελέ. Ωστόσο, οι δύο τους αν και μοιάζουν, διαφέρουν αρκετά.

Παρά το γεγονός πως ο Ντεμπελέ δεν υστερεί σε ταχύτητα του Βραζιλιάνου σταρ, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητα του Νεϊμάρ στο «ένας εναντίον ενός», στοιχείο πάντως που δείχνει να διαθέτει και το νέο απόκτημα των Καταλανών. Σίγουρα πάντως, από τον Γάλλο λείπουν οι παραστάσεις, η εμπειρία που λέμε. Είναι πέντε χρόνια νεότερος του προκατόχου του, με πολύ λιγότερες συμμετοχές σε μεγάλα τουρνουά. Πάντως, στα αμυντικά του καθήκοντα, -τουλάχιστον στη Ντόρτμουντ- ήταν πολύ πιο συνεπής από τον σταρ της Παρί, καθώς εκτός από την απαιτούμενη πίεση στην αντίπαλη άμυνα, ήταν χρήσιμος και ανασταλτικά, μαρκάροντας -με αρκετή επιτυχία- τους αντίπαλους πλάγιους μπακ. Ο αέρας δεν είναι το δυνατό του στοιχείο (όπως δεν ήταν και του Νεϊμάρ), ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιεί καλά και τα δύο του πόδια, με το αριστερό βέβαια να αποτελεί το μεγάλο του ”όπλο”. Παράλληλα, η τεχνική του, σε συνδυασμό με τη δύναμη στο κορμί, αφήνουν τεράστιες προσδοκίες για την εξέλιξή του.

Το μέλλον..

Όπως είπαμε και πιο πάνω, ο Ντεμπελέ είναι μόλις 20 ετών. Και σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για ένα τόσο μικρό αθλητή, να έχει μέσα στο μυαλό του πως είναι η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας. Γιατί σίγουρα θα το σκέφτεται. Και η όλη διαχείριση στο θέμα αυτό, θα καθορίσει κατά πολύ το μέλλον του. Όπως και το βασικό (για τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα) ζήτημα. Θα μπορέσει άραγε να καλύψει το κενό του Νεϊμάρ; Θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Σίγουρα, η «κληρονομιά» που άφησε φεύγοντας για την ”πόλη του φωτός” ο βιρτουόζος Βραζιλιάνος, είναι βαριά, αλλά κανείς δε λέει πως ο «Dembouzz» δεν είναι ικανός να τον «πιάσει» ή ακόμη και να τον ξεπεράσει. Τόσο σε ατομικά στατιστικά, όσο και σε τίτλους.

Προσωπικά, δε μπορώ με βεβαιότητα να πω αν θα πιάσει ή όχι στους «μπλαουγκράνα», διότι όπως προανέφερα, το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας ή της αποτυχίας του, θα εξαρτηθεί από καθαρά ψυχολογικούς-πνευματικούς παράγοντες. Διαχείριση της όλης κατάστασης. Με λίγα λόγια, συνειδητοποίηση. Αν ο νεαρός εξτρέμ μείνει ταπεινός (όπως δείχνει), χωρίς να πάρουν αέρα τα μυαλά, σε συνδυασμό με πολλή δουλεία, πίστη και φυσικά κατάλληλη βοήθεια και προετοιμασία από προπονητικό τιμ και συμπαίκτες, σίγουρα θα βοηθήσει -και με το παραπάνω- την ισπανική ομάδα. Δε γνωρίζω αν θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σταρ της ομάδας, μετά τον Μέσι, αλλά σίγουρα το να είσαι ένα παιδί 20 ετών, να έχεις ήδη γίνει μέρος της ιστορίας (τουλάχιστον όσο αφορά τον τομέα χρήμα), και να έχεις μια ολόκληρη Μπαρτσελόνα να πιστεύει πως θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα, λέει πάρα πολλά για αυτά που -ήδη- έχεις καταφέρει….