Το Debut.gr απαριθμεί δέκα λόγους για τους οποίους ο Μάικλ Φέλπς είναι ένας θρύλος της κολύμβησης.

Ο 31χρονός Αμερικανός ,χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης ανακοίνωσε την «συνταξιοδότησή» του από τις πισίνες  μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια καριέρα και πολλούς λόγους για να τον θαυμάζεις ως αθλητή και άνθρωπο.

  1. Έχει κατακτήσει συνολικά 28 μετάλλια  σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 23 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα. Από αυτά μάλιστα, τα 7 στα 8 που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008 είναι όλα χρυσά και πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ!
  2. Είναι ο “Μίδας” των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεπέρασε το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών μεταλλίων της διοργάνωσης. Έχει  συνολικά 22 μετάλλια σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες, αφήνοντας πίσω του τη Σοβιετική γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα ,που κατακτούσε το ρεκόρ μέχρι το 2012, με συνολικά 18 μετάλλια σε 3 Ολυμπιάδες.
  3. Έχει τιμηθεί με το Παγκόσμιο Βραβείο Κολυμβητή της Χρονιάς όχι μία,όχι δύο αλλά έξι συνεχόμενα έτη- από το 2001 έως το 2006.
  4. Κολύμπησε με έναν “λευκό” καρχαρία και έχασε..με διαφορά 2 δευτερολέπτων μόνο! Και μπορεί μεν ο καρχαρίας που αντιμετώπισε να ήταν απλά μια προσομοίωση στην οθόνη, σχεδιασμένος  δε με την ακριβή ταχύτητα που αναπτύσσει για ένα πιο ρεαλιστικό θέαμα. Κι ας απογοητεύτηκαν οι θεατές του Discovery Channel που δεν ήταν αληθινός με σάρκα και οστά. Δείτε το βίντεο εδώ: 
  5. Μιλώντας για την ταχύτητα του, ο Φέλπς κατέχει συνολικά 32 παγκόσμια ρεκόρ στην κολύμβηση- 26 ατομικά και 6 στις σκυταλοδρομίες.
  6. Η απλότητα και ο αυτοσαρκασμός του είναι κάτι που τον διακατέχει. Έχει εμφανιστεί σε λίγες αξιόλογες εκπομπές στην Αμερική αποφεύγοντας να υπερηφανευτεί για τα μετάλλια του και δεν φοβάται να κοροϊδέψει τον παλιό του εαυτό και τις αντιδράσεις του με την κάμερα. 
  7. Η οικογένεια του είναι η μεγάλη του αγάπη και δεν κρύβεται. Ο ίδιος διαχειρίζεται τον λογαριασμό στο Instagram του ενός έτους γιού του “Boomer” ανεβάζοντας φωτογραφίες από την καθημερινότητα τους αλλά και τις προπονήσεις που κάνουν μάζι. Κι όμως, ο μικρός Boomer προετοιμάζεται από τώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2032, σίγουρα άλλωστε πρέπει να κληρονόμησε λίγο από το ταλέντο του μπαμπά του.
  8. Το φιλανθρωπικό του έργο αποτελεί πλέον για τον Φελπς την κύρια ασχολία του. Το ίδρυμα “Michael Phelps Foundation” το οποίο λειτουργεί ο ίδιος μαζί με εθελοντές ,έχει σκοπό την εκμάθηση κολύμβησης σε παιδιά για την πρόληψη πνιγμών, την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής και την εκπλήρωση των στόχων τους στο άθλημα.
  9. Ο Φέλπς είναι είναι η απόδειξη ότι τα εμπόδια στη ζωή μας είναι για να ξεπερνιούνται. Διαγνώστηκε σε νεαρή ηλικία με Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και ξεκίνησε το κολύμπι στα 7 του χρόνια με σκοπό να εκτονώνει την ενέργειά του. Όχι μόνο προόδευσε αλλά κατάφερε να σπάσει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ στο άθλημα.
  10. Η φιλοδοξία του τον βοήθησε να φτάσει στην κορυφή βασισμένος στις δυνατότητες και το ταλέντο του και τώρα που την πέτυχε  θέλει να το απολαύσει.

                                              Winners focus on winning, losers focus on winners.