Με αφορμή τα 31α γενέθλια του Γιουσέιν Μπόλτ, το debut.gr ξετυλίγει την ιστορία του ταχύτερου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη, που πρόσφατα έριξε αυλαία στη μυθική καριέρα του.

Ο Τζαμαϊκανός, γεννημένος και μεγαλωμένος στην επαρχία Τρελόνι της Τζαμάικα, είναι o πρωτότοκος του Γουέλσλι και της Τζένιφερ, οι οποίοι απέκτησαν και την Σερίν, με τον Γιουσέιν να έχει έναν ακόμη αδελφό, 8 μήνες νεότερο από άλλη μητέρα. Στα 15 του, έχοντας φτάσει ήδη τα 1.96μ. ύψος, κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίδων του 2001 στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, παρότι δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά των 200μ. έκανε ατομικό ρεκόρ με 21.73.

Νωρίτερα στη χρονιά, αναδεικνύεται πρωταθλητής στο σχολικό πρωτάθλημα στα 100μ. κατακτώντας το ασημένιο στα 200μ. ενώ στους πρώτους του διεθνείς αγώνες, οι οποίοι αφορούσαν την Καραϊβική CARIFTA Games, εκπροσωπώντας την Τζαμάικα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ. και ένα ακόμη στα 200μ. με 21.21!

Υπό τις οδηγίες του Φιτζ Κόουλμαν ο Μπολτ το 2004 γίνεται επαγγελματίας και λαμβάνει ξανά μέρος στα CARIFTA Games, στις Βερμούδες. Εκεί έγινε ο νεότερος έφηβος που τρέχει τα 200μ. κάτω από 20” σε 19.93. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ένας τραυματισμός δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες του, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα προκριματικά των 200μ. με 21.05.

Στις 31 Μαΐου του 2008, λίγους μήνες μετά το ρεκόρ του συμπατριώτη του Ασάφα Πάουελ στο Ριέτι, ο Γιουσέιν Μπολτ θα καταρρίψει το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ με 9.72 στο  Reebok Grand Prix, της Νέα Υόρκης.  Μόλις 2,5 μήνες αργότερα στη «Φωλιά του Πουλιού» θα κάνει τον φίλαθλο κόσμο να παραμιλά, κατακτώντας τρία  χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου σε 100, 200μ. και 4×100μ. συντρίβοντας παράλληλα, δύο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Μπολτ έτρεξε τα 100μ. σε 9.69 και τα 200μ. σε 19.30 καταρρίπτοντας το 12 ετών ρεκόρ του Αμερικανού Μάικλ Τζόνσον (19.32), ενώ στην 4×100μ. με τους Κάρτερ, Φρέιτερ και Πάουλ πέτυχαν ολυμπιακό ρεκόρ τερματίζοντας σε 31.10. Το τελευταίο ολυμπιακό μετάλλιο έμελλε να χάλασει το triple-triple του Τζαμαϊκανού, καθώς αφαιρέθηκε νωρίτερα φέτος όταν ο Κάρτερ βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες.

Επόμενη παράσταση του Τζαμαϊκανού, που προκαλεί ντελίριο στο φίλαθλο κοινό με κάθε του εμφάνιση, είναι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009. Εκεί θα κατακτήσει τρία ακόμη χρυσά μετάλλια, βελτιώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. σε 9.58 και αυτό στα 200μ. σε 19.19! Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στο Νταεγκού έκανε το στάδιο να παγώσει, όταν έφαγε κόκκινη κάρτα και αποβλήθηκε από τον τελικό των 100μ. έχοντας άκυρη εκκίνηση. Ωστόσο, αντάμειψε τους θεατές κατακτώντας το χρυσό στα 200μ. με 19.40 και στην σκυταλοδρομία 4×100μ. με 37.04.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ο Γιουσέιν Μπολτ πήγε με μοναδικό σκοπό το double-triple και το πέτυχε χωρίς δυσκολία. Ήταν πια ξεκάθαρο ότι δεν είχε αντίπαλο, «Ξέρω ότι είμαι θρύλος. Είμαι επίσης ο κορυφαίος εν ζωή αθλητής», ήταν η ατάκα του μετά την 7η συνεχόμενη νίκη του σε 100 (9.75) και 200μ. (19.32). Μάλιστα, μετά τον τερματισμό στον τελικό των 200μ. και το επίτευγμα να γίνει ο μόνος αθλητής στην ιστορία που καταφέρνει να υπερασπιστεί τους τίτλους στα δύο αυτά αγωνίσματα, ο Μπολτ έβαλε τα δάκτυλά του μπροστά από το στόμα, απαιτώντας από τους επικριτές τους να σωπάσουν.

Το 2013 ο Γιουσέιν Μπολτ γνωρίζει αναπάντεχη ήττα στα 100μ. από τον νυν παγκόσμιο πρωταθλητή, Τζάστιν Γκάτλιν στο Golden Gala, τον Ιούνιο. Ωστόσο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας κάνει ξεκάθαρο ότι ήταν μία κακή παρένθεση κατακτώντας τρία ακόμη χρυσά. Την επόμενη σεζόν λόγω τραυματισμό στο δικέφαλο μηριαίο θα χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης για 9 εβδομάδες, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Πρώτη εμφάνιση μετά τον τραυματισμό είναι στους Αγώνες Κοινοπολιτείας στην Γλασκώβη όπου αγωνίζεται στην σκυταλοδρομία 4×100μ. κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο η χρονιά ολοκληρώνεται με τον Γκάτλιν να παίρνει το διαμάντι του Diamond League και να έχει την κορυφαία επίδοση της χρονιάς.

Επιστρέφοντας στον τόπο που δοξαστηκε, το Πεκίνο, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015, ο Μπολτ ανακοινώνει ότι το Λονδίνο θα είναι η τελευταία του διοργάνωση. Έχοντας ανακάμψει από τον τραυματισμό του, θα πανηγυρίσει ακόμη τρία χρυσά, φτάνοντας τα 11 στη διοργάνωση, τα οποία έμελλε να είναι και τα τελευταία του.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο Μπολτ, κάνει σαφείς τους στόχους του: «Θέλω να βρίσκομαι ανάμεσα στους κορυφαίους Μοχάμεντ Αλί και Πελέ». Το triple-triple είναι γεγονός (θυμίζουμε ακυρώθηκε φέτος το μετάλλιο στην 4×100μ. από τους Αγώνες του 2008), ο Τζαμαϊκανός είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία με τρία χρυσά μετάλλια στα σπριντ σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένας κύκλος κλείνει, με τον Μπολτ να βγαίνει στον τελευταίο σταθμό της καριέρας του, το Λονδίνο όπου θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ., γνωρίζοντας την ήττα για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μεγάλη διοργάνωση από τον Αμερικανό Τζάστιν Γκάτλιν (δεύτερο τον Kρίστιαν Κόουλμαν) και δεν θα καταφέρει να τερματίσει στον τελικό των 4×100μ…

Στη ζωή όλα έχουν ένα τέλος, μόνο που στην περίπτωση του Γιουσέιν Μπολτ δεν ήταν σίγουρα έτσι όπως το είχε φανταστεί. Ακόμη κι έτσι όμως, το μεγαλείο του συνοψίστηκε τη στιγμή που ο Τζάστιν Γκάτλιν μετά την νίκη του, με μάτια δακρυσμένα, γονάτισε για να υποκλιθεί στον κορυφαίο…