To Eurobasket ξεκινά σε λίγες μέρες και το Debut.gr σας παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό για όσα θέλετε να μάθετε σχετικά με τους παρόντες και τους απόντες της διοργάνωσης.

Λίγες μέρες απομένουν ακόμα πριν την έναρξη του Eurobasket που θα διεξαχθεί σε Φινλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία και Τουρκία με την πλειοψηφία των ομάδων να σβήνει ένα-ένα τα ονόματα των παικτών από τα ρόστερ. Οι ηχηρές απουσίες είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά καθώς από τους 32 απόντες οι 21 είναι NBAers, στοιχείο που αποδεικνύει ξεκάθαρα πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ως προς τη μεταχείριση των παικτών τον έχει το ΝΒΑ και όχι οι εθνικές ομοσπονδίες.

Στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος συνολικά 24 ομάδες, 6 σε κάθε όμιλο από τις οποίες προκρίνονται οι 4. Στην πρώτη φάση, η Εθνική μας ομάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Σλοβενία, με το πρώτο ματς να διεξάγεται 31 Αυγούστου με αντίπαλους τους Ισλανδούς.

Στο σημείο αυτό, ας δούμε ποιοι γνώριμοί μας παίκτες θα εκπροσωπήσουν κάθε χώρα στο φετινό Eurobasket αλλά κυρίως ποιοι είναι εκείνοι που λόγω τραυματισμών και πιέσεων δεν θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

GROUP A

Πολωνία

Με την εθνική ομάδα της Πολωνίας, δεν θα πάρουν μέρος οι «Δίδυμοι Πύργοι» της, Marcin Gortat και Maciej Lampe αφού εδώ και δύο χρόνια, έχουν αποφασίσει να μην ξαναφορέσουν το εθνόσημο για τους δικούς τους λόγους. Από ‘κει και πέρα, στο ρόστερ της υπάρχουν ο γνωστός από το πέρασμά του στον Παναθηναϊκό, AJ Slaughter, και ο Damien Kulig, ο ψηλός των 2.06 που τον γνωρίσαμε το 2014 στο πετυχημένο πέρασμά του στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της πολωνικής Τούροφ.

ΕΛΛΑΔΑ

Η πιο ηχηρή απουσία του Eurobasket έχει χρώμα ελληνικό καθώς μετά το σήριαλ που προέκυψε μεταξύ της ΕΟΚ και των Milwaukee Bucks, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα ενισχύσει την προσπάθεια της Εθνικής μας για ένα μετάλλιο. Απών θα είναι και ο σέντερ των Sacramento Kings, Κώστας Κουφός. Με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αγωνιστούν οι Καλάθης, Μπουρούσης, Σλούκας, Παππάς, Παπαγιάννης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Μπόγρης και Θ. Αντετοκούνμπο.

Γαλλία

Με τέσσερις σημαντικές απουσίες θα παραταχθεί η εθνική ομάδα της Γαλλίας (Nicolas Batum, Rudy Gobert, Ian Mahinmi και Fabien Causeur). Παρόλ’ αυτά, το ρόστερ της είναι και πάλι αρκετά δυνατό για να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο αφού θα είναι παρόντες παίκτες όπως ο Nando De Colo, o Boris Diaw, o Evan Fournier, o Thomas Heurtel και o Leo Westermann.

Φινλανδία

Με σχεδόν πανομοιότυπο ρόστερ θα αγωνιστεί και φέτος η εθνική ομάδα της Φινλανδίας. Βασικό της γρανάζι θα είναι για άλλη μια φορά ο Petteri Koponen ενώ με τα χρώματα των Suomi θα αγωνιστεί και ο γνωστός από τη θητεία του σε Μαρούσι και Καβάλα, Shawn Huff.

Ισλανδία

Με την εθνική Ισλανδίας, η οποία δεν έχει ιδιαίτερα ψηλές προσδοκίες στη φετινή διοργάνωση, θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο πρώην παίκτης της Μάλαγα και νυν της Βαλένθια, Jón Arnór Stefánsson, καθώς και ο πρώην παίκτης των Τρικάλων, Hörður Vilhjálmsson.

Σλοβενία

Χωρίς τον αδερφό του Goran Dragić, Zoran, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο θα παραταχθεί φέτος η εθνική ομάδα της Σλοβενίας. Άξιοι συμπαραστάτες του σούπερσταρ των Miami Heat ωστόσο θα είναι επίσης ο νεαρός άσος της Ρεάλ, Luka Dončić, ο επίσης συμπαίκτης του στη «Βασίλισσα» Anthony Randolph και ο εξαιρετικός σουτέρ 3πόντων, Jaka Blažič.

GROUP B

Ουκρανία

Σαφώς αποδυναμωμένο θα είναι φέτος το συγκρότημα της Ουκρανίας που μετρά δύο ηχηρές απουσίες ψηλών, του Kyrylo Fesenko και του Alex Len.

Ισραήλ

Χωρίς απουσίες και με ένα αρκετά αξιόμαχο ρόστερ θα παραταχθεί η εθνική ομάδα του Ισραήλ. Βασικοί παίκτες που θα κάνουν και φέτος τη διαφορά είναι οι Omri Casspi, Lior Eliyahu, Guy Pnini, Yotam Halperin και Yogev Ohayon.

Λιθουανία

Έτοιμη για ακόμα ένα μετάλλιο θα είναι η εθνική ομάδα της Λιθουανίας που μετρά μόνο την απουσία του NBAer, Domantas Sabonis. Από ‘κει και πέρα, το ρόστερ στελεχώνουν ονόματα όπως ο Jonas Valančiūnas, o Jonas Mačiulis, o Mindaugas Kuzminskas, o Lukas Lekavičius, o Donatas Motiejūnas και ο Artūras Milaknis.

Γεωργία

Πολύ δυνατό αναμένεται να εμφανιστεί και το εθνικό συγκρότημα της Γεωργίας που μετρά μόνο την απώλεια του παίκτη του Άρη, Victor Sanikidze. Όσο για τα υπόλοιπα ονόματα που απαρτίζουν το ρόστερ, είναι ο φετινός πρωταθλητής με τους Golden State Warriors, Zaza Pachulia, ο δικός μας Giorgi Shermadini, o Tornike Shengelia, o Manuchar Markoishvili και ο πολιτογραφημένος Γεωργιανός πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Michael Dixon.

Ιταλία

Άλλη μια ομάδα που διεκδικεί με αξιώσεις μια αξιόλογη πορεία στο Eurobasket είναι η Ιταλία. Με μοναδική απώλεια αυτή του Danilo Gallinari, θα παραταχθεί με τους Gigi Datome, Nicolo Melli, Marco Belinelli και Daniel Hackett.

Γερμανία

Χωρίς τον NBAer, Paul Zipser, θα εκπροσωπηθεί το συγκρότημα της Γερμανίας η οποία θα έχει όμως στο ρόστερ της τον σέντερ των Boston Celtics, Daniel Theis, τον point guard των Atlanta Hawks, Dennis Schröder και τον σέντερ της Baskonia, Johannes Voigtmann.

GROUP C

Κροατία

Τρεις απουσίες, αυτές των NBAers Ante Žižić, Mario Hezonja και Ivica Zubac μετρά η Κροατία. Παρόλ’ αυτά, πιστοί σε ένα ακόμα μεγάλο ραντεβού θα είναι οι βετεράνοι Marko Popovic, Roko Leni Ukic αλλά και οι Dario Saric και Bojan Bogdanovic.

Tσεχία

Ηχηρές απουσίες θα έχει και το συγκρότημα της Τσεχίας με τον άσο της Φενέρ, Jan Veselý και τον πολιτογραφημένο Τσέχο, Blake Schilb να απουσιάζουν. Παρών θα είναι ο Tomáš Satoranský.

Ισπανία

Αρκετά λαβωμένοι αλλά πάντα υπολογίσιμοι θα είναι και οι «Φούριας Ρόχας». Εκτός θα είναι οι Rudy Fernandez και Felipe Reyes που ζήτησαν ξεκούραση καθώς και οι Sergio Llull, Serge Ibaka και Nikola Mirotic. Από την άλλη, το παρόν θα δώσουν οι Pau και Marc Gasol, Juan Carlos Navarro, Sergio Rodriguez, Ricky Rubio, Willy Hernangomez και Alex Abrines.

Μαυροβούνιο

Η εθνική ομάδα του Μαυροβουνίου θα παραταχθεί χωρίς κάποια απουσία με τους Nikola Vučević, Tyrese Rice και Bojan Dubljević να είναι από τα βασικά γρανάζια της μηχανής του Bogdan Tanjevic.

Ρουμανία

Χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει, η εθνική ομάδα της Ρουμανίας πάει στο Eurobasket για μια όσο γίνεται αξιοπρεπή πορεία. Σταρ της ομάδας ο Vlad Moldoveanu, γνωστός από τη θητεία του σε Τούροφ και Ζιελόνα Γκόρα.

Ουγγαρία

Κάτι ανάλογο θα έχει να επιδείξει και η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας η οποία θα έχει μπροστάρη της τον σταρ της Baskonia, Ádám Hanga.

GROUP D

Μεγάλη Βρετανία

Με μοναδικό οδηγό το κρυφό πάθος της για το μπάσκετ ταξιδεύει η εθνική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας που δεν θα έχει στη σύνθεσή της τον πολύπειρο ΝΒΑer, Ben Gordon, ο οποίος δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις προπονήσεις των Βρετανών.

Ρωσία

Με ένα ρόστερ χωρίς πολλές αλλαγές θα παραταχθεί και η εθνική Ρωσίας. Μερικά από τα αστέρια της, οι Aleksei Shved, Vitaly Fridzon, Timofey Mozgov και Andrey Vorontsevich.

Σερβία

Με πολλές ηχηρές απουσίες θα κατέβει και η τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη, Σερβία. Απόντες θα είναι οι Milos Teodosic, Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica και Nikola Jokic ενώ το παρόν θα δώσουν μεταξύ άλλων οι Bogdan Bogdanovic, Milan Macvan, Nikola Kalinic, Ognjen Kuzmic και Boban Marjanovic.

Λετονία

Ιδιαίτερα δυνατό ρόστερ εμφανίζει και η εθνική ομάδα της Λετονίας με παίκτες όπως ο NBAer, Kristaps Porzingis, o νυν παίκτης του Ολυμπιακού, Janis Strelnieks, ο πρώην «πράσινος», Janis Blums, και οι Davis και Dairis Bertans.

Τουρκία

Με δύο απουσίες στο ρόστερ, αυτές του Ersan Ilyasova και του Omer Asik θα εμφανιστεί το συγκρότημα της Τουρκίας που θα έχει στη σύνθεσή της παίκτες όπως ο Sinan Guler, o Semih Erden και o Cedi Osman.

Βέλγιο

Χωρίς τον Ματ Λοτζέσκι που ζήτησε ξεκούραση μετά το περιπετειώδες καλοκαίρι θα παραταχθεί η ομάδα του Βελγίου. Στη σύνθεση του ρόστερ θα είναι για ακόμα μια φορά ο Alex Hervelle και ο Sam Van Rossom.