Πέρασαν σχεδόν 16 χρόνια από τη μέρα που ο Ζιοβάνι έδωσε μία ακόμη ποδοσφαιρική παράσταση αναγκάζοντας τον Ηρακλή να υποκλιθεί στην Βραζιλιάνικη κλάση του.

Ένας από τους παίκτες που πέρασαν από το “λιμάνι” και αγαπήθηκαν όσο ελάχιστοι ήταν ο Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα. Ο Βραζιλιάνος μάγος από την πρώτη στιγμή που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας, καθώς έτερπε το κοινό με τη πρωτόγνωρη για τα ελληνικά γήπεδα τεχνική του κατάρτιση.

Ήταν τόσο αβίαστος ο τρόπος με τον οποίο ντρίμπλαρε τους αντιπάλους του έτσι ώστε να κάνει μία εξεζητημένη ντρίμπλα να μοιάζει με ένα απλό άγγιγμα της μπάλας. Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει ταυτίσει το όνομα του με το σύλλογο είναι ότι έχει συνδεθεί στη μνήμη των φίλων της ομάδας με πολλά αξιομνημόνευτα τέρματα τα οποία άφησαν άπαντες με το στόμα ανοιχτό. Η λόμπα στον Μοντραγκόν, τα δύο γκολ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, η λόμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ είναι μόνο λίγα από τα γκολ που έχουν αποτελέσει έργα τέχνης στη φτωχή συλλογή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ωστόσο, στο παρόν άρθρο θα ανασύρουμε στη μνήμη σας την ποδοσφαιρική παράσταση που είχε δώσει ο Βραζιλιάνος μάγος στις 11 Απριλίου του 2001 στο πλάισιο της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ηρακλή. Ειδικότερα, με τον πρώτο αγώνα της Θεσσαλόνικης να έχει βρει νικητή τον Ολυμπιακό με 1-0, η ρεβάνς του ΟΑΚΑ προμηνυόταν άκρως ενδιαφέρουσα την ώρα που ο ΠΑΟΚ περίμενε στον τελικό της διοργάνωσης τον νικητή του ζευγαριού.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους ουδέτερους που το παρακολουθούσαν καθώς μόλις στο 1ο λεπτό ο Χάτζι άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Η απάντηση των “ερυθρολεύκων” ήταν άμεση, καθώς στο 11ο λεπτό μετά από κερδισμένο πέναλτι του Γιαννακόπουλου, ο Τζόρτζεβιτς ευστόχησε από τα 11 βήματα ισοφαρίζοντας σε 1-1. Ο “Γηραιός ” δεν έμεινε άπραγος και πήρε πρόβαδισμα πρόκρισης στο 37ο λεπτό με τον Κωνσταντίνου να γράφει το 2-1. Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι με ένα πανέμορφο γκολ του Ζε Ηλίας στο 55΄ισοφάρισαν σε 2-2 για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα η επίτευξη ενός από τα πιο εντυπωσιακά τέρματα του Ζιοβάνι στην καριέρα του στους Πειραιώτες.

Ειδικότερα, στο 56ο λεπτό ο Ζιοβάνι βρέθηκε με τη μπάλα λίγα μέτρα μπροστά από τη μεσαία γραμμή και σήκωσε το κεφάλι του για να αντικρίσει τον γκολκίπερ του Ηρακλή να βρίσκεται εκτός θέσης. Οποιοσδήποτε άλλος παίκτης στη θέση του Βραζιλιάνου θα δίσταζε να επιχειρήσει μία λόμπα ή ακόμα και αν το έκανε το πιθανότερο θα ήταν να αστοχούσε οικτρά. Ωστόσο, ο Ζιοβάνι δεν ήταν οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής. Έτσι, με το μαγικό του δεξί πόδι “χάιδεψε” τη μπάλα και “κρεμώντας” τον Ράινκε, έστειλε τη μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 3-2. Το γεγονός ότι προτού σουτάρει, έλεγξε τη θέση του αντίπαλου γκολκίπερ αποδεικνύει την πρόθεση του Βραζιλιάνου, του οποίου η εκτέλεση ακολούθησε επακριβώς το πλάνο που είχε στο μυαλό του.

Το σύνολο του Άγγελου Αναστασιάδη δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και μπήκε ξανά στο κόλπο της πρόκρισης στο 61ο λεπτό με το γκολ του Γκοίκοβιτς, Ο Ηρακλής, μάλιστα, πήρε ξανά την τύχη στα χέρια του στο 76ο λεπτό χάρη στο απευθείας χτύπημα φάουλ του Κωνσταντίνου, με τον Κύπριο να σημειώνει το 4-3.

Ωστόσο, η τελευταία κουβέντα άνηκε στους Πειραιώτες οι οποίοι ανέκτησαν το προβάδισμα πρόκρισης στο 80ο λεπτό, όταν ο Χούτος με κοντινή προβολή ισοφάρισε σε 4-4. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο πολυτιμότερος του Ολυμπιακού στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, Ζιοβάνι, με ένα ακόμη γκολ χάρμα ιδέσθαι. Συγκεκριμένα, με μία αέρινη κίνηση πέρασε σαν σταματημένους δύο αντιπάλους για να πλασάρει ιδανικά με το εξωτερικό μέρος του παπουτσιού διαμορφώνοντας το τελικό 5-4.

Χαρακτηριστικό της αναγνώρισης και του σεβασμού που έτρεφαν για τον ποδοσφαιριστή και άνθρωπο Ζιοβάνι οι αντίπαλοί του, αποτελεί η χειρονομία του προπονητή του Ηρακλή, Άγγελου Αναστασιάδη μετά την επίτευξη του πέμπτου τέρματος από τον Βραζιλιάνο. Ειδικότερα, ο μετέπειτα τεχνικός του ΠΑΟΚ, έδωσε το χέρι του στο Ζιοβάνι, απονέμοντας του τα εύσημα για την εξαιρετική εμφάνιση που μόλις είχε αντικρίσει μπροστά στα μάτια του για 90 λεπτά.

Για την ιστορία, στον τελικό της διοργάνωσης, οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν από τον ΠΑΟΚ με 4-2 με το Δικέφαλο να πανηγυρίζει το τρίτο από τα 5 συνολικά Κύπελλα Ελλάδος στην ιστορία του.