Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα φεύγει από την Μίλαν δείχνοντας πως είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Του χρήματος.

Πριν από μερικές εβδομάδες όλη η Ιταλία, όλη η Ευρώπη και όλος ο πλανήτης δάκρυσε στο αντίο του Φραντσέσκο Τότι από την ενεργό δράση. Δεν ανατρίχιασε γιατί υποστηρίζει τη Ρόμα ή έχει κάποια σχέση με την ιταλική πρωτεύουσα. Ο λόγος ήταν η αφοσίωση του “καπιτάνο” προς την ομάδα που τον μεγάλωσε, τον στήριξε και τον έκανε… άντρα επί 25 συναπτά έτη. Το αντίθετο με την περίπτωση του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα.

Ο Ιταλός γκολκίπερ μπορεί να είναι μόλις 18 ετών, όμως, από τώρα δείχνει ότι είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Άλλωστε σε αυτό δεν βοήθησε μόνο το ταλέντο και τα απίθανα φυσικά του χαρίσματα, αλλά και η Μίλαν.

Οι “ροσονέρι” τον είχαν ξεχωρίσει προ πολλού και δεν άργησαν να του δώσουν χρόνο συμμετοχής. Τη φανέλα βασικού να τη πάρει στο σπίτι του. Να γίνει ηγέτης. Να γίνει πρώτο… όνομα στο “Σαν Σίρο”.

Μέχρι που φτάνουμε στο τώρα. Οι δύο πλευρές θέλουν να τα βρουν και να ανανεώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για αρκετά χρόνια. Και το δείχνουν. Τουλάχιστον η Μίλαν. Για τον Ντοναρούμα κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο με σιγουριά. Να βάλει το χέρι στη φωτιά, όπως πραγματοποιεί ο ίδιος στα ματς των Μιλανέζων.

Και αυτό όχι γιατί δεν αγαπάει τη Μίλαν ή δεν του αρέσει το κλίμα ή έπαψε να πιστεύει στις υποσχέσεις των νέων αφεντικών του συλλόγου. Κάθε άλλο. Το έκανε γιατί ο βασικός του λόγος -τα χρήματα- φαίνεται πως δεν εκπληρώθηκαν από το νέο συμβόλαιο, παρά τη καλύτερη οικονομική πρόταση που του έγινε.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μπορεί να είναι πλούσιοι σε ταλέντο και θέλουν να γίνουν πλούσιοι και σε αγαθά και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σημαντικό ρόλο για να μην “χάσουν” την μπάλα ή να καβαλήσουν το καλάμι παίζει κάποιος άνθρωπος που είναι μεγαλύτερος από αυτούς και ο οποίος ξέρει μερικά πράγματα από τον χώρο. Όμως με μάνατζερ τον Μίνο Ραϊόλα ποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Ντοναρούμα είχε έναν τέτοιο άνθρωπο στο πλευρό του με τον Ιταλό μάνατζερ να “φουσκώνει” από πολύ νωρίς τόσο τα μυαλά όσο και τις… χρηματικές ορέξεις του πιτσιρικά πορτιέρο.

Πάολο Μαλντίνι, Φραντσέσκο Τότι, Χαβιέρ Ζανέτι, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Τζιανλουίτζι Μπουφόν έδειξαν και δείχνουν πως στη ζωή το χρήμα δεν είναι το πιο σημαντικό πράγματα για τον άνθρωπο στον κόσμο. Ωστόσο, αυτοί ήταν άνθρωποι- ποδοσφαιριστές μιας άλλης γενιάς. Η νέα γενιά που απαρτίζεται από παίκτες σαν τον Ντοναρούμα δείχνει πως το ποδόσφαιρο όχι μόνο έχει αλλάζει ριζικά ως άθλημα, αλλά και ότι πολλοί το βλέπουν καθαρά σαν… μπίζνα και όχι ρομαντικά.

Σε μία εποχή, όπου η Ιταλία μαστίζεται από ανεργία και μειώσεις μισθών μοιάζει από τρελό και οξύμωρο μέχρι και… προκλητικό ένας παίκτης σαν τον Ντοναρούμα με μόλις δύο χρόνια ως πρωταγωνιστής στο ιταλικό πρωτάθλημα να ζητάει όσα άλλοι δεν θα δουν ούτε σε δύο… ζωές. Και μπορεί να είναι μικρός σε ηλικία και να μην έχει “πήξει” ακόμη το μυαλό του, όμως, θα έπρεπε να του τραβήξει κάποιος το αυτί για να… ντραπεί λιγάκι.