Με αφορμή την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Warriors, γεγονός που σήμανε και το πρώτο δαχτυλίδι του Kevin Durant, ο Μανώλης Μακρόπουλος μιλάει για τον -πλέον- πρωταθλητή, τη συμβολή του στους τελικούς, -προσπαθεί να αναλύσει- το μπάσκετ των <<Πολεμιστών>> εξηγεί το όλο στόρι με τη μητέρα του 27χρονου σούπερ-σταρ, και..γελάει με τους haters του KD. […]

Με αφορμή την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Warriors, γεγονός που σήμανε και το πρώτο δαχτυλίδι του Kevin Durant, ο Μανώλης Μακρόπουλος μιλάει για τον -πλέον- πρωταθλητή, τη συμβολή του στους τελικούς, -προσπαθεί να αναλύσει- το μπάσκετ των <<Πολεμιστών>> εξηγεί το όλο στόρι με τη μητέρα του 27χρονου σούπερ-σταρ, και..γελάει με τους haters του KD.

Και μόνο που διαβάζω τον τίτλο που έβαλα, γελάω! Αλλά -δυστυχώς- στις ημέρες μας, πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτό που <<τραβάει>> το κοινό, ώστε να σε διαβάσει (αν δεν είσαι ακόμη <<φτασμένος>> στο χώρο). Και στην προκειμένη περίπτωση, κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον η ειρωνεία και το ”μίσος” προς τον Ντουράντ, σε σχέση με την αναγνώριση (και καθόλου δε το μπορώ αυτό, όχι μόνο επειδή αποτελεί έναν εκ’των αγαπημένων μου αθλητών, αλλά κυρίως επειδή η όλη <<φάση>> είναι άδικη).

Το καλοκαίρι που όλα άλλαξαν.

 Το περασμένο καλοκαίρι, στις 4 Ιουλίου για την ακρίβεια, ο KD ανακοίνωνε με επιστολή του, πως παίρνει το ταλέντο του, και μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο, για χάρη των Golden State Warriors. Ο επί 8 χρόνια παίκτης της Οκλαχόμα, η σημαία της πόλης, γινόταν προδότης. Έφευγε από ένα σύλλογο (μια ολόκληρη πόλη βασικά), όπου ήταν ο απόλυτος σταρ, στο φόντο του δαχτυλιδιού. Πήγαινε σε μια ομάδα με -ήδη- 3 σούπερ-σταρ, από την οποία μάλιστα έχασε στους τελικούς της περιφέρειας, έχοντας….3 match point (το 3-1 υπέρ της OKC μετατράπηκε σε 3-4). Η απόφαση μόνο εύκολη δεν ήταν. Έμεινε -και επισήμως- ελεύθερος τις τελευταίες μέρες του Ιούνη. Και ύστερα, το χάος. Η διοίκηση της Οκλαχόμα έκανε ύστατη προσπάθεια να τον πείσει να παραμείνει, ποντάροντας στο γεγονός πως ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας τόσο της ομάδας, όσο και της πόλης. Ο <<Ντουράντουλα>> πήρε το χρόνο του, συζήτησε και με τους διοικούντες των <<Πολεμιστών>>(παρουσία μάλιστα των Κάρι, Τόμσον, Ιγκουοντάλα) και μαζί, πήρε και την απόφασή του. ”Έπρεπε να πάρω μια πολύ δύσκολη απόφαση,αφού κατάλαβα πως ήμουν μπροστά σε ένα σταυροδρόμι.” δήλωνε ο Ντουράντ, την ίδια ώρα που ενημέρωνε πως η τελική απάντησή του, θα δινόταν την 4η Ιουλίου. Και εγένετο. Η μετακόμιση στην <<Oracle Arena>> ήταν επίσημη, με τον ιδιοκτήτη των ”Πολεμιστών”, Τζο Λάκομπ να αποκαλύπτει πως σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 27ρη φόργουορντ, ο ίδιος ξεκίνησε μια πρόταση λέγοντας ”Όταν έρθω..” Αυτό ήταν. Οι οπαδοί της Οκλαχόμα, που μέχρι και την τελευταία στιγμή δε πίστευαν πως ο ήρωάς τους θα τους αφήσει, τον μίσησαν όσο κανέναν άλλο. Έκαψαν φανέλες, έβγαλαν συνθήματα και παρατσούκλια (του τύπου ”cupcake”, ”soft player”), ενώ το τι συνέβη στην πρώτη <<επίσκεψή>> του στην <<Chesapeake Energy Arena>>, δεν περιγράφεται…

Πρωταθλητές από…διάστημα!

  Η 13η Ιουνίου του 2017, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του θηριώδους σμολ φόργουορντ. Οι Warriors επικράτησαν με 129-120 των Cavaliers, στο Game 5 της σειράς, έκαναν το 4-1 και κατέκτησαν το 5ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, 2ο τα τρία τελευταία έτη. Το παιδικό όνειρο του γεννημένου στην Ουάσινγκτον KD, εκπληρώθηκε. Και ο ίδιος συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό. Ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά, αποδεικνύοντας παιχνίδι-παιχνίδι πως δεν πήγε στους Warriors απλά για να πάρει το δαχτυλίδι. Και φυσικά ούτε για να μείνει δεύτερος ή τρίτος. Έγινε πρώτος. Πήρε αρκετές φορές την ομάδα στις πλάτες του, έδωσε μεγάλες νίκες, πέτυχε σημαντικά καλάθια, έδωσε ασίστ. Ήταν -σε μεγάλο βαθμό- καθοριστικός, ενώ το στυλ του, ταίριαξε απόλυτα με τη φιλοσοφία της ομάδας του Κερ. Πολλοί πίστευαν, πως η συνύπαρξή του με τους <<Splash Brothers>>και τον Γκρίν, θα δημιουργούσε θέματα. Κάτι τέτοιο όχι απλώς δε συνέβη, αλλά αντίθετα, ήταν η αρχή της δημιουργίας μιας…διαστημικής ομάδας. Το γρήγορο παιχνίδι του Golden State, που -συνήθως- εκδηλώνει επίθεση στα 8-10”, ο καταιγισμός σουτ έξω από τα 7,25μ. , το απίθανο επιθετικό τρανζίσιον γκέιμ, και η βελτιωμένη έκδοση της άμυνας, ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας. Φυσικά, η δυνατότητα να βρίσκουν σκορ με 3 (ορισμένες φορές και με 4) παίκτες, αποτέλεσε μεγάλο όπλο στη φετινή επιτυχία. <<Κλείδωνε>> ο Κάρι; <<Πυροβολούσε>>  ο Τόμσον. <<Μπούκωνε>> ο Τόμσον;<<Σκότωνε>> ο Ντουράντ.<<Κολλούσε>>  ο KD;Εκεί ήταν ο Ιγκουοντάλα. Πέραν όμως και αυτού, οι πρωταθλητές έπαιρναν μεγάλη βοήθεια και από τον πάγκο. Όλα αυτά τα στοιχεία, έδωσαν το -κατά πολλούς- πιο εύκολο πρωτάθλημα, στους καλαθοσφαιριστές του Στίβ Κερ.

Σαν έτοιμος από καιρό.

  Ο Κέβιν Ντουράντ, μετά την -εύκολη όπως εξελίχθηκε- πρόκριση στους τελικούς του NBA, ήξερε πως είχε έρθει η ώρα του. Και ήταν απόλυτα προετοιμασμένος. Μαζί λοιπόν με το πρωτάθλημα, ο KD πήρε και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών (MVP). Δικαίως άλλωστε, αν δει κανείς τόσο τα νούμερα, όσο και τη γενικότερη παρουσία του.

  Με μέσο όρο 35,2 πόντους στους πέντε τελικούς, ποσοστό ευστοχίας της τάξης του 47% από το σημείο του τριπόντου και 56% συνολικά, κανείς δεν αμφισβητεί πως το βραβείο του ανήκει. Παρόλο που και ο συμπαίκτης του, Στεφ Κάρι, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο <<Ντουράντουλα>> είχε επίσης 8,4 ριμπάουντ, 5,4 ασίστ και 1,6 κοψίματα. Ο στόχος του, ήταν πέρα για πέρα φανερός, και ο ίδιος επιβεβαίωσε γιατί θεωρείται ως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της λίγκας. Σε κάθε ένα από τα 5 παιχνίδια, ήταν <<μέτοχος>> παντού. Ο σούπερ-σκόρερ των Warriors, εκτός από…ερωτική επαφή με το καλάθι, κατέβαζε τη μπάλα – όταν χρειαζόταν- και τη μοίραζε υποδειγματικά στους συμπαίκτες του, έπαιζε τρομερές άμυνες πάνω στον Λεμπρόν,μάζευε <<σκουπίδια>>, <<έδινε παστέλια>>. Με λίγα λόγια, ήταν πανταχού παρών. Επιπλέον, μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ μαζί με τους Μάικλ Τζόρνταν και Σακίλ Ονίλ. Και ο λόγος; Είχε συνολικά τουλάχιστον 30 πόντους, και στα πέντε ματς της σειράς. Ο ίδιος, αρέσκεται στο να παίζει βιντεοπαιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο του, μα, ήταν ο ίδιος σα βγαλμένος από αυτά..

 Κάτι παραπάνω από μητέρα..

 Ποτέ δε θα μάθουμε, αλλά ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο του KD για το δαχτυλίδι, να είναι η μητέρα του. Θα εξηγήσω αμέσως.  Όταν ακόμη ήταν στην κούνια, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια. Επομένως, όλο το βάρος έπεσε στη Γουάντα Πρατ. ” Προτιμούσες να πεινάς εσύ και να κοιμηθείς χωρίς να φας, ώστε να έχουμε εμείς (εκείνος και ο αδερφός του) φαγητό να φάμε και ρούχα να φορέσουμε”. Συνεχώς, λόγω οικονομικών δυσκολιών, η οικογένειά του, μεταφερόταν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα. ” Μια από τις ωραιότερες αναμνήσεις που έχω, είναι όταν μπήκαμε σε ένα διαμέρισμα που δεν είχε κρεβάτια και έπιπλα, αλλά εμείς μέναμε κάθε νύχτα αγκαλιασμένοι, γιατί νομίζαμε πως τα καταφέραμε”. ”Εσύ μου δίδαξες να μη τα βάζω ποτέ κάτω, εσύ με έβαζες να τρέχω, να κάνω κάμψεις και με υποστήριζες από την κερκίδα, ακόμη και όταν ήμουν μόλις 8 ετών!” Λόγια αληθινά, λόγια καρδιάς, με περίσσια συγκίνηση, που ”έβγαλε” από μέσα του, όταν παραλάμβανε το βραβείο του MVP (Regular Season), πίσω, στο 2014. Η ίδια η Γουάντα, στο -ομολογουμένως- μεγαλύτερο βράδυ της καριέρας του (μέχρι το επόμενο), εμφανώς συγκινημένη, αρκέστηκε απλά σε μια φράση: ”Τα κατάφερες!”. Και ναι, ο Ντουράντ τα κατάφερε. Πήρε τίτλο σαν <<Πολεμιστης>>, έχοντας έναν αληθινό μαχητή στήριγμά του σε όλες τις δυσκολίες!

https://youtu.be/dWpszV-Gg1k

Το ρισπέκτ και η ”κόντρα”.

  Ο 5ος τελικός είχε μόλις τελειώσει, ο Γουόριορς πανηγύριζαν, και ο Λεμπρόν Τζέιμς, σαν αληθινός βασιλιάς, έτρεξε να δώσει τα <<συγχαρητήρια>> στον Ντουράντ. Η φωτογραφία με τους δυό τους αγκαλιά, έχει ήδη γίνει viral. Η αναγνώριση του χαμένου προς το νικητή. Η παράδοση του στέμματος. Η ”υπόκλιση” στον πρωταθλητή. Ο <<βασιλιάς>>  έκανε ένα από τα ρισπέκτ της χρονιάς, και ο Ντουράντ έμελλε να δώσει συνέχεια σε αυτή την ιστορία. Πνιγμένος από χαρά, ευχάριστα συναισθήματα, ο Αμερικανός φόργουορντ, αναφέρθηκε στον Τζέιμς. ” Είναι ο μόνος που είχα στο μυαλό μου από το 2012 (σ.σ. του στέρησε το δαχτυλίδι). Είναι ο μόνος που πίστευα πως μπορεί να με κοιτάξει στα μάτια. Γνώριζα από την αρχή πως η μάχη μαζί του θα ήταν σκληρή, και προσπάθησα να ανταποκριθώ στην πρόκληση. Είναι ασταμάτητος. Παλέψαμε όμως και του είπα ότι πλέον είμαστε στα ίσα. Θα το επαναλάβουμε και στο μέλλον.” τόνισε. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί με το ”είμαστε στα ίσα”, διότι προσωπικά θεωρώ (και ας διαλέγω Ντουράντ στο ”δίπολο” KD-KJ) πως είναι λίγο..αστείο να πιστεύει ότι είναι ισάξιός του. Ναι οκ, είναι καλύτερος στο σκοράρισμα, αλλά ο Λεμπρόν έχει ήδη μπει στην ιστορία, κυνηγάει πλέον να ξεπεράσει (αν και για κάποιος το έχει ήδη πράξει) τον τιτάνα MJ. κάνει άλλα πράγματα μέσα στο γήπεδο, είναι ηγέτης. Το γεγονός πως τελείωσε τους τελικούς με μ.ο. triple-double, σε συνδυασμό με την 7η συνεχόμενη παρουσία του σε τελικούς (αν και μόνο οι 3 ήταν επιτυχείς) αναδεικνύουν το μεγαλείο αυτό του μπασκετμπολίστα. Η συμπεριφορά των δύο πάντως, δείχνει να μοιάζει με την αντίστοιχη περίπτωση τον Μέσι-Κριστιάνο. Κόντρα από τα Lidl. Αντιπαλότητα που έχουν πλάσει οι δημοσιογράφοι και τα media…μιας και αυτή πουλάει! Από την άλλη, ίσως να έχει μια βάση όλο αυτό. Το σίγουρο είναι πως οι εναπομείναντες (μιας και ο ”King” πατάει τα 33 χρόνια ζωής) <<μάχες>> μεταξύ τους, αναμένονται συναρπαστικές!

Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ;

   Το να επιλέγεις έναν εκ’των δύο (Ντουράντ- Λεμπρόν) είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το να <<κράζεις>> τον <<απέναντι>> – αν και λάθος- το δέχομαι. Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση (και νεύρα) είναι η αντιμετώπιση που δέχθηκε ο KD, κυρίως από φιλάθλους άλλων ομάδων, ακόμη και άσχετων από μπάσκετ, και όχι υποστηρικτών της Οκλαχόμα! Αδιανόητο μεν, κυριαρχεί δε. Πλέον, η φράση ”Αν δε μπορείς να τους κερδίσεις, πήγαινε μαζί τους.” για την πλειοψηφία, αποτελεί συνώνυμο αυτού του χαρισματικού σκόρερ. Αδυνατώ να καταλάβω την αιτία αυτής της συμπεριφοράς, για έναν παίκτη που έχει προσφέρει τόσα στο σπορ, που δεν έχει προκαλέσει ποτέ! Δεν είδα όμως την ίδια αντιμετώπιση, σε ανάλογες περιπτώσεις. Όπως και να έχει, δε θέλω να επεκταθώ. Ο καθένας ας πιστεύει ότι επιθυμεί. Προδότης; Μοναδικός; Η ιστορία πάντως <<έγραψε>>. Και ο Κέβιν Ντουράντ, μαζί με το προσωνύμιο του <<προδότη>>  κουβαλάει -προς το παρόν- ένα δαχτυλίδι, και ένα βραβέιο Finals MVP.