Το πρωτάθλημα της Serie A ολοκληρώθηκε και το Debut.gr συνοψίζει τη σεζόν διαλέγοντας τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν.

Η σεζόν στο Καμπιονάτο ολοκληρώθηκε με τη Γιουβέντους να κατακτά ακόμα ένα πρωτάθλημα και να γράφει ιστορία επεκτείνοντας την κυριαρχία της εντός των συνόρων της Ιταλίας. Ρόμα και Νάπολι μονομάχησαν για τη δεύτερη θέση, η οποία εν τέλει κατέληξε στους «τζιαλορόσι», που αποχαιρέτησαν φέτος τον παίκτη-θρύλο της ομάδας, Φραντσέσκο Τότι. Η εξαιρετική αυτή τη σεζόν, Λάτσιο περιορίστηκε στην πέμπτη θέση αφού δεν μπόρεσε να προσπεράσει την έκπληξη της φετινής χρονιάς, την Αταλάντα που κατέκτησε την τέταρτη. Την ευρωπαϊκή εξάδα συμπλήρωσε η Μίλαν, η οποία και επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια μετά από μία χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα.

Το Debut.gr, λοιπόν, ανέτρεξε σε όλη τη φετινή χρονιά και κατέγραψε τους δικούς του «εκλεκτούς» και την ενδεκάδα που ξεχώρισαν δύο από τους συντάκτες του, οι Στέλιος Σαϊπάς και Γιώργος Ψύχας.

Τερματοφύλακας:

Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν)

Ο μικρός στο μάτι πορτιέρε της Μίλαν, ήταν αυτός που ξεχώρισε σε άλλη μία κακή σεζόν για τους “Ροσονέρι”. Ο Ντοναρούμα, ήταν θετικός καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και ήταν αυτός που σε πολλές περιπτώσεις “έσωσε” τη Μίλαν. Χαρακτηριστικότερες αυτών, η απόκρουση στο σουτ του Κεντίρα στο τελευταίο λεπτό στη νίκη της ομάδας του επί της Γιουβέντους με 1-0  στο Σαν Σίρο και το πέναλτι που απέκρουσε στο τελευταίο λεπτό της πρώτης αγωνιστικής στη νίκη επί της Τορίνο. Εύλογα λοιπόν είναι στο στόχαστρο πολλών “μεγάλων” με τη Μίλαν να “τρέχει” να του ανανεώσει το συμβόλαιο. Σ.Σ.

Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους)

Τι να πρωτογράψει κανείς για τον «Τζίτζι» της Γιουβέντους; Τον «κέρβερο» που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι στο πάνθεον των τερματοφυλάκων όλου του κόσμου;

Δικαιωματικά και φυσικά λόγω σεβασμού, ο Μπουφόν ανήκει στην κορυφαία ενδεκάδα της φετινής σεζόν, καθώς ακόμα και αυτή τη χρονιά κατάφερε να σώσει αρκετές φορές την ομάδα του και να συντελέσει στον μέγιστο βαθμό στην πορεία της προς την κατάκτηση ακόμα ενός πρωταθλήματος. Γ.Ψ.

Δεξί Μπακ:

Αντρέα Κόντι (Αταλάντα)

H καλύτερη σεζόν της καριέρας του συνοδεύτηκε με την καλύτερη σεζόν της ομάδας του. Ο Κόντι βοήθησε τα μέγιστα ώστε η Αταλάντα από ομάδα που πάλευε για την παραμονή της να γίνει μέσα σε μία σεζόν η τέταρτη δύναμη της Ιταλίας και να προκριθεί χωρίς προκριματικά στους ομίλους του Europa League. Η ποιότητα του Ντάνι Άλβες αδιαμφισβήτητη αλλά η διάρκεια που είχε ο Κόντι τον φέρνει επάξια σε αυτή τη θέση. Σ.Σ.

Μακράν ο πιο εντυπωσιακός στη θέση του. Ο πιτσιρικάς της Αταλάντα έκανε πράματα και θαύματα τη φετινή σεζόν και δίκαια κέρδισε μία θέση στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς.

Αξιόπιστος, αποτελεσματικός και πολυτάλαντος, ο Κόντι υπήρξε ένας από τους βασικούς λόγους που η Αταλάντα κατέκτησε την τέταρτη θέση της βαθμολογίας και μάλιστα αποτέλεσε μία από τις μόνιμες πηγές κινδύνου για κάθε αντίπαλο στεκόταν απέναντι του. Γ.Ψ.

Κεντρικοί Αμυντικοί:

Τζόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους)-Ματία Καλντάρα (Αταλάντα)

Προσωπικά τον θεωρώ φέτος τον καλύτερο της τριάδας των “βράχων” της πρωταθλήτριας Γιουβέντους. Για ακόμη μία σεζόν ο Κιελίνι έδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους σκληρότερους αντιπάλους για να αντιμετωπίσει κανείς και γιατί η ομάδα του – παίζοντας υποδειγματική άμυνα – έφτασε στο νταμπλ διεκδικώντας μάλιστα και την κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και όπως έχει πει και ένας πολύ σοφός άνθρωπος, “Έχω δει πιο πολλές φορές το αίμα του Κιελίνι παρά το δικό μου”. Σ.Σ.

Ογκόλιθος. Μία λέξη -ίσως η μοναδική- που ταιριάζει «γάντι» στον Τζόρτζιο Κιελίνι. Και πως να μην του ταιριάζει; Φέτος, για ακόμα μία χρονιά, έχασε ελάχιστες μονομαχίες, πρωταγωνίστησε στα μεγάλα και σημαντικά παιχνίδια της ομάδας του και φυσικά την οδήγησε εκ του ασφαλούς σε ένα ακόμα νταμπλ Ιταλίας με την ικανότητα που επέδειξε στην οργάνωση της ανασταλτικής λειτουργίας της «Μεγάλης Κυρίας». Γ.Ψ.

Ο νεαρός αμυντικός της Αταλάντα ήταν το “αστέρι” που έλαμψε στην τρομερή σεζόν της “Μπεργκαμάσκα”. Πραγματικός “ογκόλιθος” με τρομερές εμφανίσεις σε όλη τη σεζόν κέρδισε επάξια τη μεταγραφή του στην καλύτερη αμυντική ομάδα του κόσμου –  Γιουβέντους. Η ελπίδα για αυτόν τεράστια τόσο στους “μπιανκονέρι” όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Σ.Σ.

Αλίμονο αν δεν συμπεριλαμβανόταν στην καλύτερη ενδεκάδα της φετινής Serie A. Νέος, ωραίος και worth of money. Λεφτά τα οποία έβγαλε από τα ταμεία της η Γιουβέντους και τον έκανε δικό της. Ο δανεισμός του στην Αταλάντα, του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στην άμυνα των πρωταθλητών, ενώ φυσικά κερδισμένη βγήκε και η Αταλάντα, που εκμεταλλεύθηκε το πάθος του νεαρού αμυντικού, μετατρέποντάς τον σε πρωταγωνιστή της ομάδας στο γήπεδο.

Αριστερό Μπακ:

Στέφαν Ντε Φράι (Λάτσιο)

Αν και αγωνίζεται κυρίως ως στόπερ, ο Ολλανδός αμυντικός μπορεί να παίξει και σε αυτή τη θέση. Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την επιλογή καθώς ήταν καθοριστικός στην πολύ καλή σεζόν της ομάδας του που την έφερε στην 5η θέση και τους ομίλους του Europa League. Μάλιστα, “κέντρισε” το ενδιαφέρον πολλών κορυφαίων συλλόγων παγκοσμίως με την Λάτσιο να κοστολογεί τον Ντε Φράι με 40 εκατομμύρια ευρώ. Σ.Σ.

Άλεξ Σάντρο (Γιουβέντους)

Ποιοτικός, πηγή λύσεων αλλά και απειλών, ο Άλεξ Σάντρο ξεχώρισε για τη Γιουβέντους τη φετινή σεζόν και ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Εξαιρετικός τεχνίτης, υπομονετικός και δραστήριος, ο ταλαντούχος Βραζιλιάνος κάλυπτε με πλήρη επιτυχία την αριστερή πλευρά της «Μεγάλης Κυρίας» και δίκαια βρίσκεται στους κορυφαίους της σεζόν. Γ.Ψ.

Αμυντικό Χαφ:

Ράτζα Ναϊνγκολάν (Ρόμα)

Η ψυχή του κέντρου των “τζιαλορόσι”, ο παίκτης που ένωνε την αμυντική γραμμή της ομάδας με την επιθετική. Ο πιο σκληροτράχηλος παίκτης της Serie A, εκτόξευσε τις μετοχές του και απασχολεί ιδιαίτερα ομάδες από την Αγγλία και αν έρθει μία καλή πρόταση στην Ρόμα, δύσκολα θα συνεχίσει στην “Αιώνια Πόλη”. Σ.Σ.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ράτζα και ξερό ψωμί. Ήταν εκεί όλες τις φορές που η ομάδα του τον χρειάστηκε. Είχε τα σκαμπανεβάσματά του, αλλά το πάθος και ο τσαμπουκάς του τον έχει μετατρέψει σε κάτι περισσότερο από αναγκαίο για τους Ρωμαίους. Γ.Ψ.

Κεντρικός Μέσος:

Λούκας Μπίλια (Λάτσιο)

Άλλος ένας κομβικός παίκτης στην φετινή πορεία των “γαλάζιων”. Ο Αργεντινός χαφ ήταν ο “μαέστρος” στην πολύ καλή φετινή παρουσία της ομάδας του Σιμόνε Ιντζάκι και βοήθησε τα μέγιστα ώστε να αλλάξει ριζικά η εικόνα της Λάτσιο μέσα σε μόλις μία σεζόν. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, έχει ήδη βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με την Μίλαν να του δίνει συμβόλαιο που “αγγίζει” τα 2.5 εκατομμύρια ετησίως. Σ.Σ.

Ένας από τους παίκτες που κράτησαν όρθια φέτος τη Λάτσιο. Μετά από αντικειμενικά μέτριες χρονιές, ήρθε η φετινή σεζόν για να «σοβαρέψει» τον Μπίλια, ο οποίος στα χέρια του Ιντζάκι κατάφερε να μετατραπεί σε κεντρικό γρανάζι της μηχανής που ακούει στο όνομα Λάτσιο.

Το κόστος του ανέβηκε αρκετά και όχι άδικα, αφού ο Μπίλια κατάφερε να αφήσει πίσω του θηρία όπως ο Πιάνιτς και με την απόδοσή του να αποδείξει πως μπορεί να μετατραπεί σε ηγέτη της Λάτσιο. Γ.Ψ.

Δεξί Χαφ:

Ντρις Μέρτενς (Νάπολι)

Μετά την αποχώρηση του Γκονζάλο Ιγκουαΐν για τη Γιουβέντους κάποιος έπρεπε να “μπει” στη φανέλα του Αργεντινού. Μέχρι ενός σημείου αυτός ήταν ο Αρκάντιους Μίλικ που μάλιστα τα κατάφερνε περίφημα, όμως, όταν ο Πολωνός τραυματίστηκε ο Μέρτενς βγήκε μπροστά. Με 28 γκολ, βγήκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, οδήγησε την ομάδα του στο Τσάμπιονς Λιγκ και έδειξε πως μπορεί να γίνει ηγέτης στα δύσκολα. Σ.Σ.

Ο άσος από το μανίκι της Νάπολι. Κανείς δεν πίστευε ότι θα είχε αυτή την θεαματική εξέλιξη και, κυρίως, ότι θα αναγκάσει τον προπονητή του να «χτίσει» την ομάδα γύρω του. Ειδικά μετά τον τραυματισμό του Αρκάντιους Μίλικ, που κόστισε αρκετούς βαθμούς στη Νάπολι, ο Μέρτενς μετατράπηκε σε έναν από τους πυλώνες των «παρτενοπέι», οι οποίοι παρά τα όσα ο ίδιος άφηνε να εννοηθούν, έσπευσαν να του ανανεώσουν το συμβόλαιο. Γ.Ψ.

Αριστερό Χαφ:

Κεϊτά Μπαλντέ (Λάτσιο)

Η μεγαλύτερη “εκτόξευση” ποδοσφαιριστή ήταν αυτή του Σενεγαλέζου επιθετικού της Λάτσιο, Κεϊτά Μπαλντέ. Ο νεαρός εξτρέμ των “Λατσιάλι”, “έλαμψε” τη φετινή σεζόν με 16 γκολ και 3 ασίστ και δίκαια θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου. Ήδη, Μίλαν και Γιουβέντους έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον ίδιο με την ομάδα του να αξιώνει 35 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον παραχωρήσει. Σ.Σ.

Αλεχάντρο «Παπού» Γκόμεζ (Αταλάντα)

Ο «παππούς» της Αταλάντα ήταν μακράν ο πιο επιτυχημένος στη θέση του αυτή τη σεζόν. Ακούραστος, σχεδόν μανιακός με το… τόπι, ο Γκόμεζ ήταν ξανά ο ηγέτης της ομάδας του, την οποία και οδήγησε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

Παρά τα 29 του χρόνια, ο Γκόμεζ διανύει την πλέον παραγωγική του χρονιά και έχει ανεβάσει κατά πολύ τις μετοχές του, με την Αταλάντα να κάνει τον… σταυρό της όταν αναλογίζεται ότι ξόδεψε μόλις τέσσερα εκατομμύρια για να τον φέρει από τη Μέταλιστ. Γ.Ψ.

Επιτελικός μέσος:

Αντρέα Μπελότι (Τορίνο)

Ο Ιταλός επιθετικός ήταν μια όαση στην μέτρια σεζόν της “Γκρανάτα”. Με 26 και 7 ασίστ, στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ κράτησε ουσιαστικά μόνος του την Τορίνο στην 9η θέση και έδειξε σε όλους πως η Ιταλία απέκτησε ένα δεινό σκόρερ. Πολλοί σύλλογοι ενδιαφέρονται για την περίπτωσή του και το μόνο που μένει να δείξει, είναι συνέπεια και διάρκεια ώστε να γίνει ένας top-class επιθετικός. Σ.Σ.

Πράγματι, ο Μπελότι έκανε πράγματα και θαύματα φέτος, που ωστόσο δεν βοήθησαν την Τορίνο να «κυνηγήσει» το μεγάλο της όνειρο που δεν είναι άλλο από την πρόκρισή της σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Αντίθετα, ο ταλαντούχος στράικερ βρέθηκε πολλές φορές να παλεύει κυριολεκτικά μόνος του για την Τορίνο, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο τον δέσμευσε με μία εξαιρετικά υψηλή ρήτρα αποδέσμευσης, ούτως ώστε να εξασφαλίσει πως ακόμα και αν τον χάσει, θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να τον αναπληρώσει αλλά και να αποκτήσει κι άλλους ποδοσφαιριστές. Γ.Ψ.

Επιθετικός:

Έντιν Τζέκο (Ρόμα)

Πέρυσι, δεν κατάφερε να δείξει όλες τις πτυχές του ταλέντου του στην Ρώμη και πολλοί απαίτησαν την αποχώρησή του. Φέτος όμως, ο Βόσνιος επιθετικός τους διέψευσε όλους και με 29 γκολ και 9 ασίστ χρίστηκε πρώτος σκόρερ της Ιταλίας οδηγώντας παράλληλα την Ρόμα στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι άνθρωποι των “τζιαλορόσι” σίγουρα δεν θα ανησυχούν για την επιθετική τους γραμμή το φετινό καλοκαίρι. Σ.Σ.

Τα χρόνια περνούν, τα πόδια βαραίνουν. Αυτή η φράση σίγουρα δεν υπάρχει στο λεξικό του Έντιν Τζέκο. Ο Βόσνιος αστέρας της Ρόμα αποτέλεσε φέτος έναν από τους θεμέλιους λίθους των «τζιαλορόσι», με τον Σπαλέτι να τον μετατρέπει σε ένα όπλο παραγωγής γκολ.

Ο Τζέκο αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της χρονιάς, με τα γκολ που σημείωσε να βοηθούν τη Ρόμα να περάσει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας τρίτη -και στα προκριματικά- την εξίσου δυνατή, Νάπολι. Γ.Ψ.