Ο Φίλιπ Λαμ είναι εδώ και λίγες μέρες παλαίμαχος και τo Debut.gr σας θυμίζει την μεγάλη καριέρα του Γερμανού μπακ.

Χαραγμένη θα μείνει για πάντα στα μυαλά των οπαδών της Μπάγερν η 20η Μαΐου του 2017 καθώς ήταν η μέρα που ο Φίλιπ Λαμ φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα του συλλόγου.

Το Debut.gr δε θα μπορούσε να μη πει το δικό του «αντίο» σε έναν τόσο μεγάλο ποδοσφαιριστή που άφησε το στίγμα του στη Μπάγερν Μονάχου και φυσικά την Εθνική Γερμανίας.

Το ξεκίνημα ενός θρύλου

Στις 11 Νοεμβρίου του 1983 είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας και από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική Γκέρν του Μονάχου. Ο πρώτος άνθρωπος που ανακάλυψε τον νεαρό Φίλιπ Λαμ ήταν ο Γιαν Πιέντα που σε ηλικία 11 ετών τον πήρε στην ομάδα νέων της Μπάγερν.

Αφού πήρε πρωταθλήματα σαν αρχηγός στα τμήματα υποδομής, στα 17 του έγινε μέλος της δεύτερης ομάδας των Βαυαρών. Το 2002 ο Λαμ έκανε την πρώτη του ολιγόλεπτη συμμετοχή σε ένα παιχνίδι για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Λανς. Εκείνη την περίοδο στην ομάδα υπήρχαν οι Σανιόλ και Λιζαραζού με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για τον Γερμανό να πάρει χρόνο συμμετοχής.

Υπήρχε ένας άνθρωπος που δε σταμάτησε να πιστεύει στο ταλέντο του Λαμ και ήταν ο προπονητής του στους νέους, Χέρμαν Γκέρλαντ. Ο έμπειρος τεχνικός σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον παίκτη του είχε πει στον Φέλιξ Μάγκατ «Σου έχω έναν παίκτη. Μπορεί να μοιάζει με 15, όμως παίζει σαν 30. Μπορεί να παίξει στα δεξιά της άμυνας, στα αριστερά, ως εξάρι, μπορεί να παίξει παντού».

Η Στουτγκάρδη που τον έκανε άνδρα

Το 2003 οι άνθρωποι της Μπάγερν πήραν την απόφαση να τον παραχωρήσουν κάπου με τη μορφή δανεισμού προκειμένου να επιστρέψει έτοιμος να γίνει πρωταγωνιστής. Ο Φέλιξ Μάγκατ άκουσε τον Γκέρλαντ και εισηγήθηκε στη Στουτγκάρδη να κινηθεί για τον διετή δανεισμό του.

Τον πρώτο καιρό αγωνίστηκε περισσότερο σαν αλλαγή και σταδιακά άρχισε να παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχές φτάνοντας τις 40 εμφανίσεις πετυχαίνοντας και ένα τέρμα. Την ίδια χρονιά έκανε και τις πρώτες του συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αναδείχτηκε δεύτερος στη ψηφοφορία για τον καλύτερο Γερμανό ποδοσφαιριστή.

Το καλοκαίρι του 2004 ήταν μέλος της Εθνικής Γερμανίας αγωνιζόμενος σε όλα τα παιχνίδια των ομίλων αλλά τα «πάντσερ» δεν μπόρεσαν να περάσουν τον όμιλο. Στη συνέχεια αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τον νέο προπονητή της Στουτγκάρδης, Ματίας Σάμερ και μέσα στη σεζόν είχε και δυο τραυματισμούς που τον ανάγκασαν να τελειώσει άδοξα την καριέρα του στην ομάδα.

Επιστροφή στη Μπάγερν και… απογείωση

Το καλοκαίρι του 2005 επέστρεψε στη Μπάγερν αλλά δεν αγωνίστηκε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και τελείωσε τη πρώτη του σεζόν μετρώντας 27 συμμετοχές. Η σεζόν 2005-06 ήταν μια από τις πιο μέτριες στην Ιστορία της ομάδας του Μονάχου αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Λαμ να παίξει και στα 33 παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα και όλα έδειχναν να έχουν πάρει το δρόμο τους.

Ακολούθησε μια πολύ καλή σεζόν που στο τέλος της έφερε και το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και παρά το γεγονός πως βρέθηκε πολύ κοντά στους Καταλανούς, επέλεξε τελικά να μείνει στην ομάδα της καρδιάς του. Υπέγραψε νέο συμβόλαιο και δεν έφυγε ποτέ από το σύλλογο.

Ακολούθησαν εννέα σεζόν στις οποίες ο Λαμ ήταν βασικός και αναντικατάστατος όσοι προπονητές και αν πέρασαν από τον πάγκο των Βαυαρών.  Σε συνολικά 12 σεζόν μετά την επιστροφή του, κατέκτησε 9 φορές το πρωτάθλημα,6 φορές το Κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Ντόρτμουντ, ενώ έγραψε συνολικά περισσότερες από 500 συμμετοχές και 16 γκολ.

Το κεφάλαιο Εθνική

Όσα χρόνια πρωταγωνιστούσε με τη Μπάγερν, ο Φίλιπ Λαμ ήταν και αναντικατάστατο μέλος της Εθνικής Γερμανίας από το το 2004 ως το 2014 και το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Βραζιλίας όταν και μετά την κατάκτηση του τροπαίου, ανακοίνωσε την απόσυρση του από τα «πάντσερ».

Το φινάλε και το μέλλον

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Λαμ ανακοίνωσε πως μετά το τέλος της σεζόν θα σταματήσει οριστικά το ποδόσφαιρο και στο τελευταίο παιχνίδι με αντίπαλο τη Φράιμπουργκ χαιρέτησε την ομάδα που έζησε μια ολόκληρη ζωή και του χάρισε αμέτρητες συγκινήσεις και πολλά τρόπαια.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο αλλά Γερμανός δεν αποκλείεται να πάρει θέση στο σύλλογο όπως και άλλοι θρύλοι της ομάδας όταν σταμάτησαν την καριέρα τους.