Το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ ολοκληρώθηκε και το Debut.gr συνοψίζει τη σεζόν διαλέγοντας τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, με την Τσέλσι να επιστρέφει στην κορυφή κατακτώντας το πρωτάθλημα, την Τότεναμ να φτάνει για ακόμα μία χρονιά στην πρώτη τριάδα αλλά να μην καταφέρνει να πιει στο τέλος… νερό και από εκεί και πέρα το «χάος». Η Μάντσεστερ Σίτι του πολλά υποσχόμενου Πεπ Γκουαρντιόλα έμεινε τρίτη, δύο μόλις βαθμούς από την Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία και κατέλαβε την τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Πέμπτη και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ μετά από δεκαέξι χρόνια έμεινε η Άρσεναλ, που σήκωσε, ωστόσο, το F.A. Cup ενώ την εξάδα έκλεισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των Πογκμπά και Ιμπραΐμοβιτς που επέστρεψε στο «Τσου Λου» χάρη στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.

Το Debut.gr, λοιπόν, ανέτρεξε σε όλη τη φετινή χρονιά και κατέγραψε τους δικούς του «εκλεκτούς» και την ενδεκάδα που ξεχώρισαν τρεις από τους συντάκτες του, οι Μανώλης Μακρόπουλος, Τόλης Βασιλειάδης και Γιώργος Παπαϊωάννου.

Τερματοφύλακας:

Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι)

Εκτός από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και του βραβείου «Χρυσό γάντι», ο Βέλγος υψηλόσωμος κίπερ, ήταν καθοριστικός για την Τσέλσι. Ήταν εκεί -στις σπάνιες στιγμές που δεν ήταν η άμυνα- για να αποσοβήσει τους κινδύνους. Δέχθηκε μόλις δύο γκολ στο απίστευτο σερί 13 νικών της ομάδας του, και συνολικά 28. Κράτησε το μηδέν 16 φορές, ενώ αρκετές επεμβάσεις του μπήκαν σε βίντεο με τις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς. Μ.Μ.

Ουγκό Γιορίς (Τότεναμ)

Ντε Χέα και Κουρτουά είναι καλύτεροι σε προσόντα και κατά γενική ομολογία συγκαταλέγονται στους καλύτερους πέντε όλων των πρωταθλημάτων, ωστόσο φέτος ο Ισπανός δεν έκανε τις περσινές εμφανίσεις και ευθύνεται για τρία-τέσσερα τέρματα που δέχτηκε η ομάδα του, ενώ ο Βέλγος είχε λιγότερες επεμβάσεις αλλά και λιγότερη απειλή σε σχέση με τον Γάλλο.

Ο Γιορίς έκανε ένα φανταστικό πρωτάθλημα, ανεβάζοντας κι άλλο τις μετοχές του παρά τα 30 του χρόνια. Έδινε την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του και είχε μερικές φοβερές επεμβάσεις, βοηθώντας την ομάδα του. Τ.Β.

Νταβίντ Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Ο Ισπανός γκολκίπερ αποτέλεσε για μία ακόμη φορά το φύλακα άγγελο των “κόκκινων διαβόλων” διατηρώντας ανέπαφη την εστία του 14 φορές. Παράλληλα, ο 26χρονος τερματοφύλακας είδε την εστία να παραβιάζεται μόλις 29 φορές σε 35 αναμετρήσεις της Πρέμιερ Λιγκ κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερο από 0,8 γκολ ανά αγώνα παθητικό. Το σημαντικότερο για τον Ντε Χέα είναι ότι κατόρθωνε στις λίγες περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβει, να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο αποφεύγοντας παράλληλα τις γκάφες, δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν κορυφαίας κλάσης τερματοφύλακες. Γ.Π.

Δεξί μπακ:

Κάιλ Γουόκερ (Τότεναμ)

Συνολικά αγωνίστηκε 33 φορές (2.704) με τα ”σπιρούνια”, ενώ είχε και 6 ασίστ. Η Τότεναμ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα από τα δεξιά, μιας και τα τρεξίματα του ήταν εντυπωσιακά.  Ο Άγγλος άσος πραγματοποίησε την -ίσως- καλύτερη χρονιά της καριέρας του, με τη συμβολή του στο παιχνίδι της ομάδας να είναι άκρως σημαντική, τόσο ανασταλτικά, όσο και επιθετικά. Σωστά ανεβάσματα, γρήγορες επιστροφές, τελικές πάσες στους συμπαίκτες του, δύναμη και σιγουριά στο παιχνίδι του. Μ.Μ.

Αν υπάρχει ένας παίκτης που κάθε χρόνο παρουσιάζεται βελτιωμένος , αυτός είναι ο δεξιός μπακ των “σπιρουνιών”, Κάιλ Γουόκερ, ο οποίος μετά από 33 εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ συνέβαλε σε 14 ανέπαφες εστίες της Τότεναμ ενώ υπήρξε ο κορυφαίος σε ασίστ αμυντικός με 6 τελικές πάσες. Ο Άγγλος διεθνής κάλυψε με εξαιρετικό τρόπο τη δεξιά πλευρά της οπισθοφυλακής της Τότεναμ ενώ χάρη στις αμέτρητες κούρσες τους προς την επίθεση απασχολούσε συνεχώς τα αντίπαλα εξτρέμ. Γ.Π.

Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι)

Δεν αγωνιζόταν ως δεξιός μπακ, όμως δεν μπορεί, δε γίνεται να μην βρίσκεται στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς. Άλλωστε η φυσική του θέση είναι εκεί, άλλο που έχει να αγωνιστεί από τότε που ήταν στη γενέτειρά του. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ως βασικός σε όλες τις αγωνιστικές του πρωταθλήματος, πέτυχε ένα γκολ κι έδωσε τέσσερις ασίστ, όντας δεξιός κεντρικός αμυντικός στους τρεις του Κόντε. Κοντά ο Γουόκερ, που έκανε άλλη μία πολύ καλή σεζόν, έχοντας πέντε ασίστ σε 35 παιχνίδια. Φιλότιμοι και αξιοθαύμαστοι και οι Βαλέντσια-Κλάιν, όχι τόσο εντυπωσιακός ο Μπεγιερίν. Τ.Β.

Κεντρικοί αμυντικοί:

Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι)-Φίρχιλ Φαν Ντάικ (Σαουθάμπτον)

Ο Κόντε τον μετέτρεψε από δεξί μπακ, σε δεξιό στόπερ. Και δικαιώθηκε. Ο Ισπανός δεν έχασε λεπτό (!!) στο εφετινό πρωτάθλημα, πέτυχε 1 γκολ (και τι γκολ) ενώ είχε και 5 ”τελικές πάσες”. Με μέσο όρο 2 επιτυχημένα τάκλιν και 2 κλεψίματα, ο 27χρονος γεννημένος στην Παμπλόνα ”Άθπι”, συνέβαλλε τα μέγιστα στη φετινή πορεία των ”μπλε” του Λονδίνου. Σωστές πάσες, καλές τοποθετήσεις, δύναμη και σιγουριά. Άξια λοιπόν η θέση του στους καλύτερους έντεκα. Μ.Μ.

Ο στόπερ της Σαουθάμπτον, μέτρησε 21 συμμετοχές και 1 γκολ στη φετινή Premier League. Αποτέλεσε βασικό γρανάζι στην άμυνα των ”Αγίων”, εμπνέοντας σιγουριά, τόσο στις μεταβιβάσεις, όσο και στις τοποθετήσεις του. Ο ύψους 1,93 Ολλανδός, αποτελεί ένα από τα πιο ”hot” ονόματα για το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, με τα μέσα στο Νησί να λένε πως έχει ήδη συμφωνήσει με την Τσέλσι, η οποία θα πληρώσει περί τα 60 εκατ. λίρες. Αυτό από μόνο του δικαιολογεί τη θέση του στους «κορυφαίους». Μ.Μ.

Τόμπι Αλντερβάιρελντ (Τότεναμ)-Νταβίντ Λουίζ (Τσέλσι)

Άλλη μία φανταστική σεζόν για τον Βέλγο. Μαζί με τους Φερτόνχεν και Ντάιερ, σύνθεσαν μια πολύ δυνατή τριάδα που εκτός από μαρκάρισμα ξέρουν να παίζουν και με τη μπάλα στα πόδια. Τ.Β.

Ήρθε τέλη Αυγούστου, μπήκε αμέσως στη τριάδα και έστρωσε τα πράγματα. Έχοντας σταματήσει τα…τρελά του, ο Λουίζ παρουσιάστηκε πιο έμπειρος από ποτέ, δίνοντας τα πάντα για τη νίκη. Πιο “καθαρός” από άλλες χρονιές και με αρκετή πείρα, έγινε ο Μπονούτσι του Κόντε στη Τσέλσι.

Πολύ κοντά στους δύο, ο Φαν Ντάικ της Σαουθάμπτον που απασχολεί όλη την Αγγλία με τις εμφανίσεις του, ενώ Οταμέντι και Mπαϊγί ήταν καθοριστικοί για τις ομάδες τους. Τ.Β.

Έρικ Μπαγί (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)-Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι)

Αν και ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς πρόλαβε να κάνει αισθητό το αντίκτυπό του στην αμυντική γραμμή των “κόκκινων διαβόλων”. Έτσι, η άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε το δυναμισμό που της έλειπε με τον Ιβοριανό αθόρυβα να καταφέρνει χάρη στην αθλητικότητα και την ταχύτητά του να βγαίνει πρώτος στη μπάλα και να μοιάζει απροσπέλαστος στις ένας εναντίον ενός καταστάσεις. Έτσι, μετά από 25 εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ βοήθησε την ομάδα του να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της 12 φορές. Γ.Π.

Αποτελεί έναν από τους πιο υποτιμημένους ποδοσφαιριστές στο νησί την ώρα που η παρουσία του ως τρίτος στόπερ στην άμυνα των “μπλε’ λειτούργησε καταλυτικά στη δημιουργία ενός αμυντικού τοίχους μπροστά από τον Τιμπό Κουρτουά. Ο Ισπανός αμυντικός όχι μόνο βοήθησε την ομάδα του να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της 16 φορές αλλά ήταν ο μοναδικός παίκτης του πρωταθλήματος που δεν έχασε ούτε λεπτό συμμετοχής στην Πρέμιερ Λιγκ συμπληρώνοντας τον απίστευτο αριθμό των 3420 λεπτών. Παράλληλα, η μοναδική του ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια τον βοηθούσε να λειτουργήσει ως ένας επιπρόσθετος playmaker, βοηθώντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Τσέλσι από πίσω με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη χρονιά με 1 γκολ και 5 ασίστ σε 38 συμμετοχές. Γ.Π.

Αριστερό μπακ:

Μάρκος Αλόνσο (Τσέλσι)

Ήρθε το καλοκαίρι από τη Φιορεντίνα, με σκοπό να δώσει λύσεις στην αριστερή πλευρά, εκεί όπου «πονούσε» η Τσέλσι. Ορισμένοι κάνουν λόγο για προσωπική επιλογή του Αντόνιο Κόντε. Και αν είναι έτσι, δικαιώθηκε, και με το παραπάνω! Ο Ισπανός πλάγιος μπακ, αγωνίστηκε 31 φορές φέτος, σκόραρε 6 (κάποια από αυτά, απευθείας φάουλ), και έδωσε και 3 ασίστ. Αν και οι επιστροφές του δημιουργούσαν..θέματα ορισμένες φορές, ο 26χρονος έδινε λύσεις και στην επίθεση. Σίγουρα σε παρόμοια κατάσταση βρισκόταν και ο Ντάνι Ρόουζ της Τότεναμ, ωστόσο ο Αλόνσο, εκτός από πρωταθλητής, ήταν καθοριστικός για την ομάδα του, σε ορισμένα ματς. Μ.Μ.

Ο Ιταλός μπακ στην πρώτη του χρονιά στο “Στάμφορντ Μπριτζ” μετά την αναμέτρηση του πρώτου γύρου με την Χαλ άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και κατόρθωσε να εκπληρώσει με την ίδια συνέπεια τόσο τα αμυντικά του καθήκοντα όσο και τα επιθετικά του. Έτσι, ολοκλήρωσε τη χρονιά μετρώντας 6 γκολ και 3 ασίστ σε 31 συμμετοχές όντας ο πρώτος σκόρερ όσον αφορά τους αμυντικούς της φετινής Πρέμιερ Λιγκ. Γ.Π.

Τζέιμς Μίλνερ (Λίβερπουλ)

Υπόκλιση! Όσο πιο βαθιά γίνεται! Ο Μάρκος Αλόνσο έκανε μαγική χρονιά έχοντας σε 31 παιχνίδια, έξι τέρματα και τρεις ασίστ, ωστόσο ο Μίλνερ κερδίζει τη θέση λόγω σεβασμού. Έγινε αριστερός μπακ για το χατίρι της ομάδας του και κυρίως του Κλοπ, αγωνίστηκε σε 36 παιχνίδια, πετυχαίνοντας εφτά τέρματα(όλα από το σημείο του πέναλτι) και έδωσε τρεις ασίστ. Για να μην παρεξηγούμαστε, ο Αλόνσο ίσως αξίζει περισσότερο τη θέση εδώ, όμως δεν μπορούμε να μην τη χαρίσουμε στον υπερβολικά τίμιο Μίλνερ. Τ.Β.

Αμυντικό χαφ:

Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι)

Αν κάποιος πει τη φράση «μια ομάδα μόνος του», δε θα είναι υπερβολή να μπει δίπλα, η φωτογραφία του Γάλλου μέσου της Τσέλσι. Πρωταθλητής πέρσι με τη Λέστερ, πρωταθλητής και φέτος με την Τσέλσι. Καλύτερος παίκτης της περσινής σεζόν, κορυφαίος και φέτος. Πρώτος σε κλεψίματα πέρσι, το ίδιο και φέτος. Με αυτά τα δεδομένα, τα λόγια περισσεύουν. Η δουλειά του Γάλλου με καταγωγή από το Μάλι, ήταν φανερή ακόμη και για κάποιον… αδιάβαστο στο άθλημα. Φόρεσε 35 φορές τη ”μπλε” φανέλα, σκόραρε μια φορά, ενώ έδωσε και μια ασίστ. Απίστευτη βοήθεια ανασταλτικά από τον «εξολοθρευτή», που σε κάθε παιχνίδι έβγαζε ένταση, πάθος και αποφασιστικότητα. (Ίσως) ο MVP των… «κορυφαίων». Μ.Μ.

Χωρίς πολλά-πολλά, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Αγγλία. Για την ακρίβεια, ο πολυτιμότερος! Κατάπιε χιλιόμετρα και αντιπάλους και ήταν καθοριστικός στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και το δικό του back to back με διαφορετικές ομάδες. Τ.Β.

Ο Γάλλος μέσος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε επί δύο διαδοχικές χρονιές την Πρέμιερ Λιγκ με διαφορετική ομάδα με αποτέλεσμα να κατακτήσει δίκαια το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της φετινής Πρέμιερ Λιγκ τόσο από την ένωση ποδοσφαιριστών όσο και από την ένωση δημοσιογράφων. Το αντίκτυπο του Καντέ στη Τσέλσι ήταν αισθητό από την πρώτη μέρα του στο Λονδίνο, καθώς χάρη στα κοψίματα και τα ατελείωτα χιλιόμετρα που διένυε στον αγωνιστικό χώρο έδινε την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να ασχοληθούν περισσότερο με τις επιθετικές τους αρμοδιότητες. Παράλληλα, ο ίδιος συχνά ξεκινούσε τις αντεπιθέσεις της Τσέλσι με τις γρήγορες πάσες κλειδιά μετά από δικά του κλεψίματα. Γ.Π.

Κεντρικός μέσος:

Ντέλε Άλι (Τότεναμ)

Το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει να επιδείξει το αγγλικό ποδόσφαιρο. Μόλις 21 ετών, ο Άλι παρουσίαζε σε κάθε ευκαιρία, το πλούσιο ταλέντο που διαθέτει. Μεγάλη ευστοχία στις πάσες, ταχύτατος, με το ένστικτο του σκόρερ, καθοριστικός όταν χρειάστηκε. Και, επειδή οι αριθμοί -αρκετές φορές- λένε την αλήθεια, ο ταλαντούχος μέσος των «σπερς» αγωνίστηκε σε 37 ματς, σκόραρε 18(!) φορές, και έδωσε 9 ασίστ. Ορισμένες φορές, νόμιζες πως πετάει, πως έχει χρόνια εμπειρίας στα πόδια του. Κι όμως, είναι μόλις 21! Μ.Μ.

Εντυπωσιακός. Ξεκαθάρισε με τις εμφανίσεις του πως δεν πρόκειται για…πυροτέχνημα και πως μπορεί να κρατήσει στις πλάτες του τη Τότεναμ. Σε 37 αγωνιστικές μέτρησε 18 τέρματα και εφτά ασίστ, κάνοντας την καλύτερη σεζόν του μέχρι την επόμενη.

Εδώ είχαμε ξεκάθαρες επιλογές. Ο Πογκμπά, αν εξαιρέσεις τα λεφτά που δαπανήθηκαν για να αποκτηθεί, ήταν κοντά τους, όντας ο πλέον άτυχος με εννιά δοκάρια σε 30 αγωνιστικές αλλά και πέντε τέρματα και τέσσερις ασίστ. Ο Οζίλ απογοήτευσε, ο Ερέρα ήταν η έκπληξη αλλά μακριά από τα στατιστικά των νικητών, ενώ Φάμπρεγκας και Μάτιτς μοιράστηκαν το χρόνο συμμετοχής. Τσαν και Λαλλάνα άφησαν υποσχέσεις για την επόμενη σεζόν, με τον Άγγλο να είναι απίθανος στο πρώτο μισό της σεζόν και το Γερμανό στο υπόλοιπο. Σταθεροί και πολύ καλοί οι Γουαϊνάλντουμ-Σίλβα. Τ.Β.

Νταβίντ Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι)

Ο Ισπανός μέσος αποτέλεσε ένα από τους βασικούς λόγους απόδοσης θεαματικού ποδοσφαίρου από τη Μάντσεστερ Σίτι σε μεγάλα διαστήματα της χρονιάς, καθώς χάρη στην άψογη συνεργασία του με τον Κέβιν Ντε Μπρούιν κατόρθωνε μέσω κάθετων πασών να ξεκλειδώσει χωρίς καν να μοιάζει να προσπαθεί, τις αντίπαλες άμυνες. Η διορατικότητα και η ευφυΐα του τον βοηθούσαν να ξεδιπλώνει άριστα τις αντεπιθέσεις των “πολιτών” με συνέπεια να ολοκληρώσει τη φετινή Πρέμιερ Λιγκ με 4 γκολ και 8 ασίστ σε 34 συμμετοχές. Γ.Π.

Δεξί εξτρέμ:

Σάντιο Μανέ (Λίβερπουλ)

Το περασμένο καλοκαίρι, η Λίβερπουλ έψαχνε έναν παίκτη που θα είναι άξιος να πλαισιώσει τον Κουτίνιο, και ταυτόχρονα θα είναι οικονομικός. Και τον βρήκε. Παρά τον τραυματισμό αλλά και την απουσία του για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ο Σενεγαλέζος πρόλαβε να γίνει καθοριστικός για τους «ρεντς». Χρησιμοποιήθηκε 27 φορές, πέτυχε 13 γκολ, έδωσε 6 ασίστ. Πολύ καλά νούμερα, για έναν παίκτη που ήρθε το περασμένο καλοκαίρι (’16), και απουσίασε αρκετά. Η συνεισφορά του ήταν σπουδαία, κυρίως από τη μέση και μπροστά. Έκανε τη διείσδυση που δε περίμενε ο αντίπαλος, την πάσα «ξυράφι», αλλά ήταν και ”εκτελεστής”. Παράλληλα, είχε -όσο άντεχε- επιστροφές, και ένα μέρος της επιτυχίας (πρόκριση Τσάμπιονς Λίγκ), του πιστώνεται. Μ.Μ.

Αλέξις Σάντσεζ (Άρσεναλ)

Ο Χιλιανός άσος ήταν ο πιο παραγωγικός ποδοσφαιριστής της φετινής Πρέμιερ Λιγκ ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 24 γκολ και 11 ασίστ σε 38 εμφανίσεις. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και ως “ψευτοεννιάρι” με απόλυτη επιτυχία έμοιαζε να είναι μία ομάδα μόνος του και χωρίς δεύτερη σκέψη αποτελεί το λόγο για τον οποίο η Άρσεναλ κέρδισε έναν τίτλο και τερμάτισε στην 5η θέση του πρωταθλήματος. Αν και συχνά ο υπερβολικός του ζήλος τον έκανε να φέρεται ατομιστικά, η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος, καθώς χάρη στις ατομικές του προσπάθειες “ξελάσπωσε” τους “κανονιέρηδες” ουκ ολίγες φορές. Γ.Π.

Γουίλφριντ Ζάχα (Κρίσταλ Πάλας)

Έγινε διεθνής με την Ακτή Ελεφαντοστού, έσωσε ουσιαστικά μόνος του την Πάλας και με εφτά τέρματα και εννιά ασίστ έδειξε σε όλους πως αξίζει άλλη μία ευκαιρία σε μεγαλύτερη ομάδα. Κοντά του οι Γουίλιαν, Πέδρο που μοιράστηκαν χρόνο, ενώ και ο Στέρλινγκ που ανέβηκε επίπεδο με την έλευση του Γκουαρντιόλα. Τ.Β.

Αριστερό εξτρέμ:

Εντέν Αζάρ (Τσέλσι)

Ο μόνος -μεταξύ των 11- που μπορεί να συγκριθεί με τον Καντέ. Ο Βέλγος σούπερσταρ ήταν καθοριστικός για την Τσέλσι, και κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα. Τριάντα-έξι εμφανίσεις, 16 γκολ και 5 ασίστ, ο απολογισμός -σε νούμερα- του βιρτουόζου σταρ. Όμως πέραν των αριθμών, οι απρόσμενες κινήσεις του, οι πάσες και διεισδύσεις που έκοβαν στα δύο τις αντίπαλες άμυνες, οι «φαντεζί» τρίπλες αλλά κυρίως ο..τρόμος που προκαλούσε σε όποιον τον αντιμετώπιζε, αναδεικνύουν τη σημασία του 26χρονου στη φετινή επιτυχία των «μπλε». Και για να ενισχύσω τη θέση μου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις 3 τελευταίες σεζόν του. Θεαματικός το ’15, πρωτάθλημα η Τσέλσι, «σκιά του εαυτού του» πέρσι, 10η η Τσέλσι, φανταστικός φέτος, ξανά «μπλε» το πρωτάθλημα. Μ.Μ.

Σε 36 αγωνιστικές πέτυχε 16 τέρματα, έδωσε πέντε ασίστ και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης σε 13 αγώνες. Ξεκάθαρος νικητής στη θέση του, με τους Φιρμίνο-Σανέ να θέλουν ακόμα το κάτι παραπάνω για να τον φτάσουν. Τ.Β.

Μετά από μία περσινή καταστροφική σεζόν, ο Βέλγος “δαίμονας’ έκανε την επανεμφάνισή του στο “Στάμφορντ Μπριτζ” ολοκληρώνοντας τη σεζόν μετρώντας 16 γκολ και 5 ασίστ σε 36 συμμετοχές. Ο 26χρονος εξτρέμ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την εκρηκτικότητα του για να μετουσιώσει σε γκολ τις κόντρα επιθέσεις της ομάδας του ενώ συχνά δημιουργούσε χώρο για τους συμπαίκτες του με τις συνεχείς κινήσεις του με τη μπάλα στα πόδια που ανάγκαζε ένα και δύο ποδοσφαιριστές να κλείνουν προς τα πάνω του για να τον μαρκάρουν. Γ.Π.

Επιτελικός μέσος:

Αλέξις Σάντσες (Άρσεναλ)

Από τους ελάχιστους διασωθέντες της φετινής Άρσεναλ. Ο Χιλιανός αγωνιζόταν κυρίως σαν «ψευτό-εννιάρι», με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικός. Σκόραρε 24 φορές, ενώ σέρβιρε 11 γκολ στους συμπαίκτες του, αγωνιζόμενος σε όλα τα ματς του πρωταθλήματος. Με τη γνωστή επιτάχυνση που τον διακρίνει, σε συνδυασμό με τον πιο..δημιουργικό ρόλο που του ανατέθηκε φέτος, αλλά και την επαφή με τα δίχτυα, ο Σάντσες κερδίζει στο «νήμα» τον -εξίσου θεαματικό- Κέβιν Ντε Μπρούιν, για μια θέση στην κορυφαία εντεκάδα. Μ.Μ.

Κέβιν Ντε Μπρούιν (Μάντσεστερ Σίτι)

Δε γίνεται να λείπει από την ενδεκάδα μας ο μαέστρος της φετινής σεζόν. Μοίρασε 18(!) ασίστ σε 36 αγώνες, πέτυχε έξι τέρματα και ήταν, μαζί με τους Σίλβα και Οταμέντι, οι λόγοι που βρέθηκε η Σίτι απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μανέ άξιζε επίσης τη θέση, όμως έπαιξε λιγότερο από οποιονδήποτε βρίσκεται στη συγκεκριμένη ενδεκάδα(27 συμμετοχές), ενώ ο Στέρλινγκ ανέβηκε επίπεδο με την έλευση του Γκουαρντιόλα. Γουίλιαν και Πέδρο μοιράστηκαν το χρόνο, ενώ ο Ζαχα της Πάλας εντυπωσίασε στο δεύτερο μισό. Τ.Β.

Φελίπε Κουτίνιο (Λίβερπουλ)

Αν και σε αυτή τη θέση αγωνίστηκε στα δύο τελευταία παιχνίδια της σεζόν, δε θα μπορούσε να μη βρεθεί ένας τρόπος να χωρέσει στη συγκεκριμένη ενδεκάδα, καθώς χωρίς αυτόν η Λίβερπουλ θα είχε τερματίσει εκτός τετράδας. Ο Βραζιλιάνος μάγος παρά τους τραυματισμούς του που συνοδεύτηκαν με ένα δίμηνο ντεφορμάρισμα πραγματοποίησε τη καλύτερη χρονιά του στο Μερσεϊσάιντ μετρώντας 13 γκολ και 7 ασίστ σε 31 εμφανίσεις. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός για μία ακόμη χρονιά ξεκλείδωνε τις αντίπαλες κλειστές άμυνες με το δεξί του σουτ λίγο έξω από την περιοχή ενώ χάρη στην τεχνική του κατάρτιση έκανε τη Λίβερπουλ πιο απρόβλεπτη σκοράροντας κάποια πολύ σημαντικά γκολ χάρη σε ατομικές του ενέργειες. Γ.Π.

Επιθετικός:

Χάρι Κέιν (Τότεναμ)

Επιτέλους, η Αγγλία μπορεί να περηφανεύεται πως έχει -ξανά- ικανότατο επιθετικό. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Χάρι Κέιν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Premier League, με 29 τέρματα σε 30 συμμετοχές. Επιπλέον, είχε και 7 ασίστ. Η -συνεχιζόμενη- παραγωγικότητά του, που αναδείχθηκε ολόκληρη τη σεζόν, με αποκορύφωμα τα 7 γκολ στα 2 (!!) τελευταία παιχνίδια της σεζόν, η ικανότητα του να «ξεμπλοκάρει» την ομάδα, να ”σερβίρει” στους συμπαίκτες του, αλλά και να πασάρει, τον κατατάσσει μια…”κλάση” πάνω από τον ανταγωνιστή του, Ρομέλου Λουκάκου. Φήμες λένε ότι ο 23χρονος σκοράρει ακόμα. Μ.Μ.

Ρομέλου Λουκάκου (Έβερτον)

Τέρας, θηρίο, οδοστρωτήρας. Όλα αυτά κι άλλα τόσα προσωνύμια ακούστηκαν για τον Βέλγο τη φετινή σεζόν. Με 25 γκολ σε 37 αγωνιστικές, είναι βέβαιο πως θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα και το φετινό καλοκαίρι για το μέλλον του.

Κοντά φυσικά ο πρωταθλητής Ντιέγκο Κόστα που εμφανίστηκε πιο ώριμος και ήρεμος από κάθε άλλη σεζόν, μετρώντας 20 γκολ και εφτά ασίστ. Αυτός και ο Ιμπραΐμοβιτς θα μπορούσαν άνετα να συνθέτουν το δίδυμο της επίθεσής μας, ωστόσο οι αριθμοί και οι εμφανίσεις των Κέιν-Λουκάκου, έβαλαν δύσκολα. Τ.Β.

Ο Άγγλος επιθετικός παρά το γεγονός ότι απουσίασε από τους αγωνιστικούς χώρους για δύο μήνες λόγω τραυματισμού, κατάφερε να σημειώσει νέο προσωπικό ρεκόρ τερμάτων κλείνοντας ιδανικά τη σεζόν με 29 τέρματα, 7 εκ των οποίων ήρθαν τις τελευταίες 2 αγωνιστικές. Ο Άγγλος διεθνής έχει βελτιώσει συνολικά το παιχνίδι του και όταν βρίσκεται στα καλύτερά του είναι ασταμάτητος τόσο μέσα όσο και έξω από την περιοχή. Το μόνο που του απομένει είναι να αρχίσει να σκοράρει και στα παιχνίδια με τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες για να καθιερωθεί ως ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Γ.Π.