Ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, πραγματοποίησε τη χειρότερη χρονιά του σε πάγκο συλλόγου και αναμένεται να κριθεί αυστηρά από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα γνώριζε από τη πρώτη μέρα που πάτησε στο νησί ότι η αποστολή του δεν συγκρινόταν σε βαθμό δυσκολίας με τα προηγούμενα εγχειρήματα που είχε αναλάβει ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα και της Μπάγερν Μονάχου. Εξάλλου, για τον ίδιο ήταν ένα στοίχημα από την πρώτη στιγμή που κάθισε στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι να κατορθώσει να διαψεύσει όλους όσους απέδιδαν τους τίτλους του στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού που διέθετε στην προηγούμενες ομάδες του, μειώνοντας έτσι τη συνεισφορά του τόσο στους “μπλαουγκράνα” όσο και στους “βαυαρούς”.

Η λήξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα προκειμένου να αξιολογήσουμε τα πεπραγμένα του Ισπανού τεχνικού στους “πολίτες”. Αρχικά, πρέπει να ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι δίπλα στη φετινή σεζόν της Σίτι μπαίνει αρνητικό πρόσημο, καθώς οι “πολίτες” δε μπόρεσαν να πανηγυρίσουν ούτε ένα τίτλο σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του League Cup. Όσον αφορά τον 46χρονο προπονητή, πραγματοποίησε την χειρότερη προσωπική του σεζόν σε πάγκο συλλόγου, καθώς για πρώτη φορά στην καριέρα του δεν κέρδισε κάποιο τίτλο και αποκλείστηκε στη φάση των “16” του Τσάμπιονς Λιγκ. Η μοναδική βελτίωση με βάση τους αριθμούς σε σχέση με την περσινή χρονιά ήταν η κατάληψη της τρίτης θέσης στην Πρέμιερ Λιγκ που χάρισε ένα εισιτήριο στους “πολίτες” για τη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Θεαματική μπροστά, προβληματική πίσω:

Η φετινή Μάντσεστερ Σίτι παρουσίασε δύο διαφορετικές εικόνες ανάμεσα στη μεσοεπιθετική και την αμυντική της γραμμή. Από τη μέση και μπροστά “πετούσε φωτιές” κυκλοφορώντας με υπομονή υποδειγματικά τη μπάλα και παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο χάρη στο κάθετο ποδόσφαιρο της. Σε αυτόν τον τομέα, συνέβαλαν τα μέγιστα ο Κέβιν Ντε Μπρούιν και ο Νταβίντ Σίλβα, οι οποίοι μετρούν 20 και 8 ασίστ αντίστοιχα στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Εξίσου καταλυτική για την τρίτη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (80 γκολ) ήταν οι ακραίοι επιθετικοί της Σίτι, Ραχίμ Στέρλινγκ και Λιρόι Σανέ, οι οποίοι χάρη στην ταχύτητά τους και την τεχνική τους κατάρτιση προσέφεραν πλουραλισμό ενώ με τα γυρίσματα τους από τις πτέρυγες πρόσφεραν αρκετές ασίστ στον Σέρχιο Αγκουέρο και τον Γκάμπριελ Ζεσούς.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα τη φετινή αγωνιστική περίοδο απέδωσε κατά μεγάλα διαστήματα θεαματικό ποδόσφαιρο με αποκορύφωμα τη εντός έδρας νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 3-1 στην οποία το σύνολο του Ισπανού τεχνικού εξέθεσε την άμυνα των “μπλαουγκράνα” ενώ ανέδειξε τις απεριόριστες δυνατότητές της στην εκδήλωση των κόντρα επιθέσεων. Ωστόσο, τα προβλήματα για τους “πολίτες” ξεκινούσαν από τον παίκτη που βρισκόταν μπροστά από την τετράδα της άμυνας και συνεχιζόταν στην ίδια την άμυνα της ομάδας.

Ειδικότερα, ο 34χρονος πια Γιάγια Τουρέ παρά το γεγονός ότι από τα πόδια του ξεκινάνε όλες οι επιθέσεις της ομάδας του, είναι πιο αργός από ποτέ με συνέπεια στο σχηματισμό 4-1-4-1 να μην προσφέρει τις απαραίτητες αμυντικές βοήθειες στους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην πλάτη του. Φτάνοντας στην πηγή του προβλήματος δεν μπορούμε να μην εστιάσουμε στο πιο αδύναμο κρίκο της αμυντικής τετράδας. Αυτός ο τίτλος ανήκει στο νεαρό διεθνή στόπερ, Τζον Στόουνς, ο οποίος είχε έφεση στη γκάφα τη φετινή σεζόν, καθώς με αυτόν στην ομάδα οι “πολίτες” διατήρησαν ανέπαφη την εστίας τους 11 φορές σε 41 παιχνίδια. Μετά την επιστροφή του Βινσέντ Κομπανί, ο Βέλγος μαζί με τον Νίκλας Οταμέντι συμμάζεψαν την κατάσταση αλλά οι συνεχείς τραυματισμοί του πρώτου καθιστούν αβέβαιο το μέλλον του στην ομάδα.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, όμως, δεν πήρε σχεδόν τίποτα στο επιθετικό σκέλος από τους οπισθοφύλακες του, κάτι που υπήρξε σήμα κατατεθέν του, όταν αποτελούσε προπονητή της “Μπάρτσα” και της Μπάγερν Μονάχου. Συγκεκριμένα, τόσο ο Κλισί και ο Ζαμπαλέτα όσο και ο Νάβας και ο Κολάροφ δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικοί ενώ σε καμία περίπτωση δεν ενέπνεαν ασφάλεια στα μετόπισθεν. Ο πρώην τεχνικός των “βαυαρών”, μάλιστα, αναγκάστηκε προς το τέλος της χρονιάς να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον Φερναντίνιο ως δεξιό μπακ, με τον Βραζιλιάνο να συγκλίνει συχνά προς τον άξονα για “φτιάξει” παιχνίδι με αποτέλεσμα να εκτίθεται ανασταλτικά, καθώς δε γνωρίζει τη θέση. Όλα τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με την αποτυχημένη μεταγραφή του Κλαούντιο Μπράβο, ο οποίος ουδέποτε έπεισε ότι είναι ικανός με τη μπάλα στα πόδια την ίδια ώρα που ότι όδευε προς την εστία “έγραφε”, συντέλεσε στο να δεχτεί η Σίτι 39 τέρματα, κάτι που την καθιστά την τέταρτη καλύτερη άμυνα στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ.

Σκληρή κριτική μεν δίκαια δε:

Παρά το γεγονός, όμως, πως ο Γκουαρντιόλα έχει το ελαφρυντικό της πρώτης τους χρονιάς στην πάντα απαιτητική Πρέμιερ Λιγκ, η κριτική που ασκήθηκε προς το πρόσωπό του από τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης που “διψάνε για αίμα” αξιολογείται ως δίκαιη. Ειδικότερα, ο πρώην τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου ήθελε, όπως ήταν αναμενόμενο η ομάδα του να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι μέσω της συντριπτικής κατοχής της μπάλας αλλά έμοιαζε να προσεγγίζει όλες τις αναμετρήσεις με τον ίδιο τρόπο χαρακτηριζόμενος από τη γνωστή δογματικότητα του. Παραδείγματος χάρη, κόντρα στην πυραυλοκίνητη Μονακό δε θωράκισε την άμυνά του αφήνοντας την εκτεθειμένη στο μανιασμένο πρέσινγκ των παικτών των Μονεγάσκων, κάτι το οποίο πλήρωσε με τον αποκλεισμό του από τη φάση των “16” του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επιπλέον, ο Γκουαρντιόλα αν και είναι από τους προπονητές που δουλεύουν πολύ ένα παιχνίδι κατά τη διάρκειά του, δοκιμάζοντας διαφορετικά πράγματα μέσα στην αναμέτρηση, δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του προς όφελος της ομάδας. Έτσι, η συνεχής αλλαγή διατάξεων και προσώπων από παιχνίδι σε παιχνίδι έμοιαζε να αποσυντονίζει τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι δεν προλάβαιναν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου τους ρόλου προτού αλλάξουν ξανά θέση μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ριζικές αλλαγές ενόψει της νέας σεζόν: 

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι το φετινό έμψυχο δυναμικό της Σίτι σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό που ονειρευόταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα, καθώς αποτελούσε το τρίτο γηραιότερο στο πρωτάθλημα. Τα συμβόλαια πολλών έμπειρων παικτών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους στο Μάντσεστερ, λήγουν το φετινό καλοκαίρι και ο Ισπανός τεχνικός έχει αποφασίσει να μην τα ανανεώσει με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά του Σανιά, του Κλισί, του Ζαμπαλέτα και του Νάβας. Σε αυτή τη λίστα είναι πολύ πιθανό να βρεθούν, ο Γιάγια Τουρέ, ο Αλεξάνταρ Κολάροφ και ο Γουίλι Καμπαγιέρο.

Έτσι, το φετινό καλοκαίρι ο “δογματικός” κατά πολλούς Γκουαρντιόλα, αναμένεται να ενισχύσει το νεαρό στοιχείο στην ομάδα, μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει με την έλευση των Λιρόι Σανέ και Γκαμπριέλ Ζεσούς και την χρησιμοποίηση του Ραχίμ Στέρλιγνκ. Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι η Σίτι θα κινηθεί για την απόκτηση δύο φουλ μπακ, οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν με την ίδια συνέπεια τόσο στα ανασταλτικά όσο και στα επιθετικά τους καθήκοντα. Όσον αφορά τον άσο, θεωρείται επιβεβλημένη η απόκτηση ενός κορυφαίας κλάσης τερματοφύλακα που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά στις λίγες φάσεις που χρειάζεται, όπως πράττουν υποδειγματικά ο Ντε Χέα, ο Κουρτουά και ο Γιορίς.

Η περίοδος χάριτος έληξε:

Ο ίδιος ο Πεπ αναγνώρισε το βαθμό που πήρε τη φετινή σεζόν δηλώνοντας πρόσφατα ότι σε μία άλλη ομάδα το πιθανότερο θα ήταν να είχε απολυθεί μετά τη μη κατάκτηση κάποιου τίτλου: “Εδώ μου έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία και γι’ αυτό θα βάλω τα δυνατά μου για να τα καταφέρω. Σε οποιαδήποτε άλλη από τις μεγάλες ομάδες που έχω δουλέψει, θα με είχαν διώξει. Δεν θα ήταν παράλογο αν με είχαν απολύσει. Στόχος ήταν η κατάκτηση τίτλων. Ορίστε, σας έδωσα και τους τίτλους για τα αυριανά πρωτοσέλιδα”.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι οι δικαιολογίες τέλειωσαν για τον Ισπανό τεχνικό, ο οποίος ετοιμάζεται για τη δεύτερη του χρονιά στο τιμόνι της Μάντσεστερ Σίτι και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η πίεση για τα αποτελέσματα είναι τέτοια που μία ενδεχόμενη επανάληψη της φετινής χρονιάς, το πιθανότερο είναι να τον οδηγήσει στο λογιστήριο. Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει ότι μέρα με τη μέρα προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στο νησί μαθαίνοντας να διαχειρίζεται καλύτερα τόσο τις αναμετρήσεις όσο και τις επαφές του με τους εκπρόσωπους των μέσω μαζικής ενημέρωσης.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Γκουαρντιόλα λόγω και της προπονητικής του ευφυίας θα κατορθώσει την επόμενη αγωνιστική περίοδο να βελτιώσει τις αγωνιστικές αδυναμίες που προαναφέραμε και θα φτάσει στην κατάκτηση κάποιου τίτλου ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται τη θυσία κάποιων εκ των προπονητικών του αξιών.