Το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στη Μαρία Σαράποβα, μία από τις πλέον κορυφαίες τενίστριες του κόσμου.

Γεννημένη στο Nyagan της Ρωσίας στις 19 Απριλίου του 1987, η Μαρία Σαράποβα έδειξε από μικρή την κλίση της στο τέννις, αφού σε ηλικία μόλις 4 χρόνων κράτησε για πρώτη φορά τη ρακέτα και στα 14 της ξεκίνησε να παίζει σε επαγγελματικό επίπεδο, κατακτώντας αργότερα πολυάριθμα βραβεία.

Βρέθηκε στην λίστα με τις 5 καλύτερες αθλήτριες παγκοσμίως και  φυσικά με τις πιο ελκυστικές αθλήτριες  με τους πιο «τρανούς» χορηγούς στο πλευρό της -όπως η Nike- και πολλά εξώφυλλα σε γνωστά περιοδικά.

Το 2007, ένας σοβαρός τραυματισμός στον ώμο -που προερχόταν από χρόνια πάθηση λόγω της φύσης του αθλήματος – την αναγκάζει να αποσυρθεί για ένα μακροχρόνιο  διάστημα από το γήπεδο και όλους τους αγώνες που έπονταν. Μέχρι και το 2011, η Σαράποβα κατέβαλε πολλαπλές προσπάθειες να λαμβάνει μέρος ανά διαστήματα στα τουρνουά αλλά χωρίς να αποδίδουν οι κόποι της αφού έχανε συνεχώς αγώνες , πέφτοντας σιγά σιγά στην 18η θέση  στη λίστα του Women’s Tennis Association (WTA).

Επανέρχεται δυναμικά το 2012 στους Καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς αγώνες, όπου και κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο χάνοντας  το χρυσό από την Αμερικανίδα κορυφαία τενίστρια Serena Williams.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα ενός αθλητή, θέλω να δω όλους τους αθλητές να ανεβάζουν το παιχνίδι σε πιο δύσκολο επίπεδο. Ανυπομονώ για το επόμενο τουρνουά να ξεκινήσει και εύχομαι σε όλους τους Ρώσους αθλητές, καλή επιτυχία. Τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε στον κόσμο πως παίζουν οι Ρώσοι», είχε δηλώσει διόλου απογοητευμένοι

Τον Ιούνιο του 2016 στο Open της Αυστραλίας, η Μαρία Σαράποβα αποκλείεται για δύο χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τέννις (ITF) καθώς βρέθηκε «θετική» στην απαγορευμένη ουσία “meldonium”. Πρόκειται για ένα συστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μειωμένης ροής του αίματος στα αγγεία). Η ίδια ανέλαβε την ευθύνη για το «σφάλμα» της, αλλά διευκρίνισε ότι έπαιρνε τη συγκεκριμένη ουσία  για δέκα χρόνια λόγω έλλειψης μαγνησίου και βαρύ οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Το συγκεκριμένο σκεύασμα όμως εντάχθηκε στη λίστα απαγορευμένων ουσιών για αθλητές τον Ιανουάριο του 2016, ενώ τόσα χρόνια δεν περιλαμβανόταν. Έτσι, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) μειώνει την ποινή της Σαράποβα σε 15 μήνες .

Η Σαράποβα έπεστρεψε στο γήπεδο στις 26 Απριλίου-πρίν ένα μήνα σχεδόν- στο Open της Στουτγκάρδης με στόχο και πάλι την κορυφή.