Το Debut.gr αφιερώνει χρόνο σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου, τον Πετρ Τσεχ.

Ο Πέτρ Τσέχ κλείνει 35 χρόνια ζωής σήμερα, και το debut.gr σας θυμίζει ορισμένα..πραγματάκια για την απίστευτη πορεία του Τσέχου πορτιέρε, από το ξεκίνημά του, μέχρι το σήμερα και την απόλυτη καταξίωση.

Το ξεκίνημα

Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια (20/5/1982), στο Πλζεν, 90 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα. Ο ύψους 196 εκατοστών διεθνής τερματοφύλακας, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, στα παιδικά τμήματα της Skoda Πλζεν (αργότερα γνωστή Βικτόρια Πλζεν), σε ηλικία επτά ετών. Το παράδοξο; Ξεκίνησε να παίζει στην επίθεση! Γρήγορα όμως κατάλαβε, πως η θέση κάτω από τα γκολποστ ήταν η ιδανική γι’αυτόν. Στα 17 του χρόνια, έκανε το ντεμπούτο του, με την ομάδα της Χμελ Μπλσάνι (ήττα με 3-1 από τη Σπάρτα Πράγας, Οκτώβρης του 1999). Η πρώτη του αντίπαλος, έμελλε να είναι και ο επόμενος σταθμός του! Δύο χρόνια αργότερα λοιπόν, ο 19χρονος -τότε- Πέτρ, μετεγγράφηκε έναντι 600.000 λιρών, στη Σπάρτα Πράγας. Υπέργαψε συμβόλαιο 5,5 ετών, όμως γρήγορα έγινε γνωστός στην Ευρώπη, γεγονός που δε λειτούργησε υπέρ της παραμονής του ”εντός συνόρων”.

Ρενέ, Τσέλσι και…Δέλλας!

Καλοκαίρι 2002. Η Γαλλική Σταντ Ρενέ, κερδίζει την κούρσα για την απόκτηση του υψηλόσωμου κίπερ, πληρώνοντας 4.000.000 λίρες τη Σπάρτα Πράγας, για να τον ”φέρει” στη Γαλλία. Παράλληλα, έλαμπε με τις ελπίδες της Τσεχίας, καθώς της οδηγούσε εκ του ασφαλούς, στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μάλιστα, στον τελικό της διοργάνωσης, ήταν ο ήρωας για την ομάδα του, αποκρούοντας δύο πέναλτι στη ”ρώσικη ρουλέτα” και χαρίζοντας την κούπα στη χώρα του. Δύο χρόνια αργότερα, – και ενώ οι εμφανίσεις του στο γαλλικό πρωτάθλημα ήταν ολοένα και καλύτερες-, ο Τσεχ έφτασε ένα βήμα πριν τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αυτή τη φορά σε επίπεδο ανδρών. Όμως, ο Τραϊανός Δέλλας είχε άλλα σχέδια, σκότωσε τα όνειρα του 21χρονου πορτιέρο, και με κεφαλιά-χρυσό γκολ, έστειλε την Ελλάδα στο μεγάλο τελικό (όπου όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια…). Η πίκρα του, δεν κράτησε πολύ, καθώς λίγους μήνες αργότερα, έκανε το μεγάλο άλμα της καριέρας του. Η Τσέλσι του Κλαούντιο Ρανιέρι, αναζητούσε τον άνθρωπο που θα ήταν ”πίσω” από τον Κάρλο Κουντιτσίνι, και τον βρήκε, στο πρόσωπο του Τσέχ. Οι ”μπλε” έβγαλαν από τα ταμεία τους 7.000.000 λίρες, με προορισμό τη Ρενέ, γεγονός που συνιστούσε την ακριβότερη μεταγραφή γκολκίπερ, στην ιστορία του συλλόγου!

Το back to back και τα ρεκόρ

Ύστερα από 71 συμμετοχές με το γαλλικό κλαμπ, εμπειρία Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών (όπου και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία εντεκάδα της διοργάνωσης), ο Τσέχ ήταν πανέτοιμος για το μεγάλο βήμα. Με την απομάκρυνση του Ρανιέρι, και τον ερχομό του Μουρίνιο, τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα για τον Τσέχο. Ωστόσο,” η τύχη του έκλεισε το μάτι”, καθώς ο Κουντιτσίνι τραυματίστηκε, και ο Τσέχ πήρε τα ”γάντια βασικού”. Κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, το δεκαπενταύγουστο του 2004, σε ηλικία 22 ετών, 2 μηνών και 26 ημερών, ο Πετρ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους ”μπλε” του Λονδίνου. Το τέλος της σεζόν 2004/2005, βρήκε την Τσέλσι πρωταθλήτρια -μετά από 50 χρόνια- και τον Τσέχ να δέχεται -μόλις- 15 γκολ σε 38 αγώνες, ρεκόρ που κρατάει μέχρι και σήμερα! Με 21 ”clean sheets” , όπως αναμενόταν, κατέκτησε το ”Χρυσό γάντι”, σε μια σεζόν όνειρο. Δεύτερη χρονιά στο Λονδίνο, ξανά πρωταθλητής, ξανά κορυφαίος κάτω από τα γκολποστ. Εκείνη τη σεζόν δέχθηκε 22 τέρματα, αλλά οι εμφανίσεις του ήταν άκρως ”φανταχτερές”, κάτι που οδήγησε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη στο να τον κατατάσσει εκ’των κορυφαίων στη θέση του! Μάλιστα, το Γενάρη του 2006. αναδείχθηκε νούμερο 1 τερματοφύλακας στον κόσμο, από το IFFHS. Η ανανέωση συνεργασίας με την Τσέλσι; Αυτονόητη.

14 Οκτωβρίου του 2006…

Η τρίτη σεζόν του στην Τσέλσι, δεν ξεκίνησε όπως οι προηγούμενες δύο. Στο εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο τη Ρέντινγκ, στις 14 Οκτωβρίου του 2006,το κεφάλι του συγκρούστηκε άσχημα με το δεξί γόνατο του Στίβεν Χαντ, μέσου των ”royals”. Οδηγήθηκε εκτός γηπέδου, με το ιατρικό τιμ να διαπιστώνει πως η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή, καθώς ο Τσέχος έλεγε ”ακαταλαβίστικα” πράγματα, ενώ δε θυμόταν βασικές λεπτομέρειες. Κάταγμα στο κρανίο, εγχείριση και ένα σωρό ανατριχιαστικές – που καλύτερα να μην αναφερθούν- λεπτομέρειες. Ο ίδιος είχε δηλώσει -μετά το χειρουργείο- πως ”Αδυνατούσα να παρακολουθήσω τηλεόραση για πάνω από πέντε λεπτά”. Ύστερα από εισήγηση του γιατρού του, ο Τσέχ ”έκανε κτήμα του” το ευρέως γνωστό και σήμα κατατεθέν του πλέον, προστατευτικό για το κεφάλι. Πάντως, μετά από τη συγκεκριμένη περιπέτεια, επέστρεψε στα γήπεδα ακόμη πιο δυνατός και αποφασισμένος για νέες περιπέτειες.

Ο Μουρίνιο και..άλλο ένα ρεκόρ!

 Στα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη τη σημαδιακή -τόσο για τη ζωή, όσο και για την καριέρα του- ημέρα, ο Τσέχ κατέκτησε τα πάντα! Το Φεβρουάριο του 2007, κατέκτησε το League Cup (2-1 κόντρα στην Άρσεναλ), ενώ 3 μήνες μετά, ήταν καθοριστικός με τις επεμβάσεις του, στο νικηφόρο 1-0 της Τσέλσι επί της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, στα πλαίσια του τελικού του FA Cup. Ο -αγαπημένος του- Μουρίνιο, αποχώρησε στο τέλος της σεζόν, με τον Τσέχ να δηλώνει πως ”Ήρθα στην Τσέλσι ως νούμερο 2, ο Ζοσέ με εμπιστεύτηκε, με στήριξε, και του χρωστάω πολλά γι’αυτό. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα μου!”.  Πάντως εκείνη τη σεζόν, ο Πετρ ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς, αγωνιζόμενος μόλις σε 12 ματς πρωταθλήματος. Μάλιστα, ήταν και η πρώτη του χρονιά χωρίς τίτλο με τους ”μπλέ” (αφού ηττήθηκαν σε δύο τελικούς, League Cup από Τότεναμ και Champions League από Γιουνάϊτεντ, τελικός που έμεινε στην ιστορία για το γλύστριμα του Τέρι στη διαδικασία των πέναλτι). Ένας τίτλος την επόμενη χρονιά, έβδομος συνολικά ως παίκτης της Τσέλσι, εκείνος του FA Cup, 2-1 κόντρα στην Έβερτον. Παράλληλα, στον αγώνα του ”Stamford Bridge” με τη Σάντερλαντ (5-0), το Νοέμβριο του 2008, ο Τσέχ έγραψε ιστορία, φτάνοντας τα 100 παιχνίδια χωρίς να δεχθεί γκολ, σε -μόλις- 180 συμμετοχές!

Και εγένετο «Mr clean sheet»

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες δεν είχαν φτάσει ακόμη για τον Τσέχο. Τη σεζόν 2009-2010 πανηγύρισε 3 τίτλους, και οι 3 εγχώριοι. Η Τσέλσι πήρε το 3ο της πρωτάθλημα επί Αμπράμοβιτς, κατέκτησε το -δεύτερο σερί-  FA Cup (1-0 την Πόρτσμουθ) με τον Τσέχο κίπερ να αποκρούει πέναλτι, ενώ στην αρχή της σεζόν είχε επικρατήσει και της Γιουνάϊτεντ, για το Community Shield, με τον Τσέχ να αποκρούει τα πέναλτι των Γκίγκς και Εβρά, στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Η επόμενη σεζόν (2010-2011) πέρασε, χωρίς κάποια κούπα, ωστόσο ο Τσέχ δε θα ξεχάσει ποτέ την 14η Απριλίου του 2011, όπου στο ματς κόντρα στη Μπόλτον κράτησε για 100η φορά στην Premier League ανέπαφη την εστία του, ενώ πήρε και το δεύτερο ”Χρυσό γάντι” της καριέρας του. Έπειτα από τη συγκεκριμένη διάκριση, του αποδόθηκε το παρατσούκλι ”Mr clean sheet”. Τέλος, η χρονιά εφιάλτης της Τσέλσι, άφησε άλλη μια γλύκα στον τερματοφύλακά της, καθώς ψηφίστηκε ”Παίκτης της χρονιάς” στο σύλλογο του Λονδίνου.

Και Champions League έχω και Europa έχω!

Νέα σεζόν, εκείνη του 2011-2012, η καλύτερη, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος, παρόλο που η ομάδα του δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα. Κατέκτησε όμως κάτι σημαντικότερο. Το Champions League που…γλύστρισε από τα χέρια του το 2008, ήρθε 4 χρόνια αργότερα, χάρης τον ίδιο και τον…άλλο θρύλο της ομάδας, Ντιντιέ Ντρογκμπά. Στον τελικό του Μονάχου (19/5/2012), απέναντι στην οικοδέσποινα Μπάγερν, ο Ιβοριανός έστειλε το ματς στην παράταση με κεφαλιά στο 88′, και έπειτα ανέλαβε δράση ο Τσέχος. Απέκρουσε πέναλτι του Ρόμπεν, στην αρχή της παράτασης, ενώ στη ”ρώσικη ρουλέτα” είπε ”όχι” στο 4ο και 5ο πέναλτι των Βαυαρών, με τον Ντρογκμπά να πετυχαίνει το καθοριστικό, και να στέλνει την ομάδα του στον 7ο ουρανό! Η ιστορική επέμβασή του, στο νικηφόρο τελικό του FA Cup ενάντια στη Λίβερπουλ (2-1), σε κεφαλιά του Κάρολ, αποτέλεσε τον τελευταίο λίθο του τείχους, με τη διοίκηση των ”μπλε” να του προσφέρει νέο τετραετές συμβόλαιο. Την ημέρα που ”έπεσαν” οι υπογραφές, δήλωνε ”Ελπίζω να επόμενα τέσσερα, να είναι πιο επιτυχημένα από τα προηγούμενα οκτώ”. Κάτι έλειπε από την…πλούσια συλλογή του. Μέχρι τις 15 Μάη του 2013, όταν χάρης σε γκολ-buzzer beater του Ιβάνοβιτς στο 93′, η Τσέλσι κατακτούσε τον τίτλο της έτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Europa League, επικρατώντας 2-1 της Μπενφίκα, στην ”Amsterdam Arena”.

Όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν..

Ζοσέ Μουρίνιο και Τιμπό Κουρτουά επέστρεψαν στο Λονδίνο, για τη σεζόν 2014-2015, με τον Πορτογάλο τεχνικό να επιλέγει πλέον στο νούμερο 1 το Βέλγο, με μπακ-απ του τον, κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερο, Τσέχ. Ο κόουτς της Τσέλσι παρομοίασε την κατάσταση με παλαιότερα, τότε που ο Τσέχ είχε έρθει ως νούμερο 2, ενώ δήλωσε πως ”Δεν θέλω να πληγωθεί ο Πέτρ, θέλω να έχω στην ομάδα μου δύο κορυφαίους τερματοφύλακες, αλλά ίσως μερικές φορές οι παίκτες να στεναχωριούνται από τους προπονητές”. Η Τσέλσι εκείνη τη χρονιά πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή στην Αγγλία (4ο σε 10 χρόνια), ο Τσέχ όμως είχε μόλις 7 συμμετοχές. Ολοκλήρωσε με 16 σε όλες τις διοργανώσεις, με πιο σπουδαία εκείνη που του χάρισε τον 15ο τίτλο του με τους ”μπλε”, στον τελικό του League Cup εναντίον της Τότεναμ (2-0), 1η Μαρτίου του 2015. Το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από 11 χρόνια γάμου, ήρθε το διαζύγιο. Ρεκόρ περισσότερων συμμετοχών στην ιστορία της ομάδας, 494 στον αριθμό, 228 ”clean sheets” και 15 κούπες. Ο Τσέχ αποτελούσε και επίσημα παρελθόν από την Τσέλσι, που τον ευχαρίστησε για την τεράστια συμβολή του στη χρυσή δεκαετία της ομάδας. Ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει, μη αντέχοντας να βρίσκεται στη ”σκιά” του Κουρτουά. Επόμενη στάση: Άρσεναλ.

 Το παιχνίδι της μοίρας και… το μέλλον!

 Έχει αποδειχθεί περίτρανα πως η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Έτσι και στην περίπτωση του Τσέχου τερματοφύλακα. Το πρώτο του παιχνίδι ως ”κανονιέρης”, έμελλε να είναι κόντρα στην πρώην του, τη μεγάλη του αγάπη, τον έρωτά του, την Τσέλσι. Στα πλαίσια του Community Shield της σεζόν 2015-2016, οι δύο συμπολίτισσες τέθηκαν αντιμέτωπες, με τον Πετρ να ”προδίδει” την πρώην του, και να κατακτά τον 16ο του τίτλο στο Νησί, πρώτο με τη νέα του ομάδα. Η αγάπη του έγινε πέρα για πέρα αποδεκτή, όταν στο ματς του ”Stamford Bridge” ως αντίπαλος πλέον, μπερδεύτηκε και βάδισε προς τα αποδυτήρια της Τσέλσι. Το χειροκρότημα και η συγκίνηση στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έμειναν στην ιστορία. Τελείωσε την περασμένη σεζόν με 34 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα οι 16 ”ανέπαφες εστίες” του, έφεραν το τέταρτο ”Χρυσό γάντι” στην τροπαιοθήκη του. Φέτος, μέχρι στιγμής, έχει αγωνιστεί σε 36 παιχνίδια (34 πρωτάθλημα, 2 FA), με 13 ”clean sheets”.

Το debut.gr και…όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης του εύχεται χρόνια πολλά, και μακάρι η συνέχεια να του επιφυλάσσει αρκετές ακόμη, ”δυνατές” στιγμές!

ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΣΕΛΣΙ : 4 πρωταθλήματα Αγγλίας (2004-2005,2005-2006,2009-2010,2014-2015), 4 FA Cup (2006-2007,2008-2009,2009-2010,2011-2012), 3 League Cup (2004-2005,2006-2007,2014-2015), 2 Community Shield (2005,2009), 1 UEFA Champions League (2012), 1 UEFA Europa League (2013).

 ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΣΕΧΙΑ : 1 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελπίδων (2002)

ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΑΡΣΕΝΑΛ : 1 Community Shield (2015)

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ : Καλύτερος παίκτης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελπίδων (2002), Καλύτερος τερματοφύλακας Γαλλικού πρωταθλήματος (2003-2004), Μέλος της καλύτερης εντεκάδας του Euro (2004), ”Χρυσό γάντι” Premier League (2004-2005,2009-2010,2013-2014,2015-2016), Μέλος της καλύτερης εντεκάδας της Premier League (2004-2005,2013-2014), Καλύτερος Τσέχος ποδοσφαιριστής (2005,2008,2009,2010,2011,2012,2013,2015),  Τερματοφύλακας της χρονιάς στην Ευρώπη (2005,2007,2008), Πρώτος σε ”clean sheet” στην ιστορία της Τσέλσι 228 σε 494 εμφανίσεις).