Το Debut.gr θυμάται το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησε η μπασκετική ΑΕΚ, το μακρινό 2002.

Μπορεί να ονομαστεί και ανατροπή του αιώνα. Πριν από 15 χρόνια η ΑΕΚ έφτασε προς έκπληξη όλων στη κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τη σεζόν 2001-2002 λοιπόν ο Ντράγκαν Σάκοτα αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Ένωσης. Ο κορμός των Ελλήνων παιχτών παραμένει στην ομάδα η οποία ενισχύεται με το Τζει Αρ Χόλντεν. Η ΑΕΚ τερματίζει πρώτη στη κανονική περίοδο με ρεκόρ 23 νίκες και μόλις 3 ήττες. Πέρασε εύκολα τον Ηρακλή στα ημιτελικά των play offs και κλήθηκε να υπερασπιστεί την έδρα της στους τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό ο οποίος προερχόταν από το 2-0 του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά.

Στη μεγάλη σειρά των τελικών αυτών η ομάδα του Πειραιά προηγήθηκε με 2-0 και ενώ όλα έδειχναν τελειωμένα για την ΑΕΚ τα πάντα ανατράπηκαν στο τρίτο ματς. Η Ένωση μπροστά σε μόλις τρεις χιλιάδες οπαδούς της, κέρδισε τους υπνωτισμένους Πειραιώτες, μείωσε σε 2-1, επανέλαβε το θαύμα της στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς στο ΣΕΦ και τα πάντα ήταν πια τυπική διαδικασία για την τρομερή ομάδα που αποτέλεσε τη βάση της μελλοντικής Εθνικής, αλλά διαλύθηκε σταδιακά τα επόμενα χρόνια πριν προλάβει να κατακτήσει και άλλους τίτλους.

Ήταν 5 Ιουνίου του 2002, το ΟΑΚΑ είχε φορέσει τα καλά του και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την παρέα του Κακιούζη, του Ντικούδη και των άλλων κιτρινόμαυρων να κατακτήσουν αυτό το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ, παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ κατά διαστήματα, κινδύνεψε κυρίως από τα δικά της λάθη σε κάποιες στιγμές. Έχοντας και την ψυχολογία με το μέρος της ήταν πολύ πιο γρήγορη, πολύ πιο αποτελεσματική από τον Ολυμπιακό, είχε τελικά τα στοιχεία που έπρεπε και ήταν εκείνη που πανηγύρισε τελικά τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός έκανε την αντεπίθεση του στο δεύτερο ημίχρονο, με σκοπό την ανατροπή. Εκεί που η ΑΕΚ έμοιαζε να «αγκαλιάζει» την νίκη και τον τίτλο ο Ολυμπιακός έκανε την τελευταία του προσπάθεια να μείνει στο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν εντυπωσιακή τρίτη περίοδο κατάφεραν να μαζέψουν την διαφορά και να πλησιάσουν την ΑΕΚ στους πέντε πόντους.

Στην τελευταία περίοδο, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε το παιχνίδι και το ντέρμπι ήταν γεγονός. Ο Τόμιτς ήταν καυτός και ένα λεπτό μετά την έναρξη μείωσε στους έξι, κάνοντας το 4 στα 4 τρίποντα, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Ρισασέ, ο οποίος με δύο εύστοχα τρίποντα από την περιφέρεια ισοφάρισε (59-59, στο 33). Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε όταν ο Ντε Μιγκέλ, έκανε το 61-59 υπέρ του Ολυμπιακού.

Τα 32 χρόνια μακρυά από τον τίτλο, όμως ήταν πολλά. Η ΑΕΚ πείσμωσε και με πρωταγωνιστή των Χατζή και με σερί 20-9, ισοπέδωσε την προσπάθεια του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ συνήλθε έχτισε πάλι διαφορά και έφτασε στο τελικό 79-70. Αυτά που ακολούθησαν αποτελούν «χρυσή» ιστορία.

Αυτή η ”χρυσή” ομάδα του Τζει Αρ Χόλντεν, του Δήμου Ντικούδη, του Νίκου Ζήση,του Μιχάλη Κακιούζη, του Γιάννη Μπουρούση και πολλών ακόμα απέδειξε για μία ακόμη φορά ίσως πως το άθλημα αυτό με την πορτοκαλί θέα είναι ανατρεπτικό και απρόσμενο. Μία με όλη την έννοια της λέξης παρέα κατάφερε να ξεπεράσει τις παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις της Ελλάδας και να πανηγυρίσει έναν αξέχαστο τίτλο με το κόσμο της.2002 λοιπόν η μαγική χρονιά της μπασκετικής ΑΕΚ.