Τον τελευταίο καιρό με αφορμή την παντοδυναμία των Cavaliers και των Warriors έχει αναδυθεί η άποψη ότι το ΝΒΑ έχει χάσει τον ανταγωνισμό και την παλιά του αίγλη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή όσοι το υποστηρίζουν λένε τη μισή αλήθεια; Περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ομάδες που δεσπόζουν σε Ανατολική και Δυτική Περιφέρεια είναι δύο: οι Cleveland Cavaliers και οι Golden State Warriors. Αυτή η κυριαρχία τους έχει κάνει τους οπαδούς των υπόλοιπων ομάδων αλλά και αρκετούς από τους απλούς φιλάθλους του πρωταθλήματος να απεύχονται μία τρίτη σερί μονομαχία τους στους τελικούς του ΝΒΑ. Εδώ που τα λέμε έχουν και ένα δίκιο.

Το να βλέπεις από τον πρώτο γύρο μέχρι και τα ημιτελικά τους Warriors και τους Cavaliers να προκρίνονται με “sweep” χωρίς να δεχτούν ούτε μια ήττα ώστε να κρατήσουν τουλάχιστον τα προσχήματα, δημιουργεί την αίσθηση πως έχει χαθεί ο ανταγωνισμός στην κορυφαία λίγκα. Οι εποχές που κάποτε ο πρώτος αποκλειόταν από τον όγδοο στα playoffs όπως το 2007 όταν το Golden State του Baron Davis και του Monta Ellis απέκλεισε το Dallas ή το 2011 όταν το Memphis έστειλε νωρίς στο σπίτι το San Antonio (με 4-2 και οι δύο ομάδες), θα αργήσουν να ξανάρθουν. Βεβαίως, για να έχουμε ένα repeat των προηγούμενων τελικών θα πρέπει οι δύο εφάμιλλοι διεκδικητές του τίτλου να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Spurs και των Celtics.

Γιατί όμως δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε που μόνο δύο ομάδες κάνουν ουσιαστικά «κουμάντο» στο ΝΒΑ; Πρώτα απ’ όλα, προσφέρουν τέτοια αγωνία στο κοινό για το ποιος θα γίνει κάτοχος του δαχτυλιδιού που οι όροι φαβορί και αουτσάιντερ καταργούνται αυτομάτως. Το 2015, στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση σε τελικούς, το πλεονέκτημα έδρας το είχαν οι Warriors και με ένα σχετικά εύκολο 4-2 σήκωσαν το τρόπαιο. Το 2016 όμως, ενώ όλοι περίμεναν το Golden State να κερδίσει ξανά το πρωτάθλημα εφόσον η σειρά ήταν στο 3-1, οι Cavaliers με τον LeBron James να δείχνει αφηνιασμένος και αποφασισμένος για τον πρώτο του τίτλο με τους «ιππότες», έκαναν την ολική ανατροπή επικρατώντας με 4-3.

Το ίδιο δήλωσε και ο τεχνικός των Cavaliers, Tyronn Lue, τονίζοντας ότι αφού και οι δύο παίζουν πολύ χορταστικό μπάσκετ, γιατί να μην θέλει ο κόσμος να τους ξαναδεί στους τελικούς. Άλλωστε και κατά τη δεκαετία του ’80, πολύς κόσμος ήθελε να δει τους Celtics και τους Lakers να παλεύουν για τον τίτλο ή μια επιπλέον μονομαχία ανάμεσα στους Bulls και τους Jazz του ’90. Αλλά ακόμα και πιο πρόσφατα, όταν Heat και Spurs ήταν τα αφεντικά στις Περιφέρειές τους και τα ακλόνητα φαβορί για την κατάκτηση του ΝΒΑ, δεν πρέπει να υπήρχε τέτοια συζήτηση. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι περίμεναν μια ρεβάνς της παρέας του LeBron και του Wade. Τέλος, εάν όλα πάνε καλά και για τους δυο, φέτος θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η σειρά δεδομένου ότι θα υπάρχει και ο Kevin Durant που «διψά» για το πρώτο του τρόπαιο.

Φανταστείτε μόνο το matchups. Curry-Irving, K.Thompson-Smith, Durant-James, Green-Love και Pachulia-T.Thompson. Τι άλλο να θέλει ο φίλαθλος οπαδός;