Σαν σήμερα, το 2002, ο Ζινεντίν Ζιντάν χάρισε στην Ρεάλ Μαδρίτης το ένατο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της με ένα από τα πιο διάσημα σουτ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η απόδοση του χαρακτηρισμού “σπουδαίου” σε ένα γκολ σχετίζεται με το βαθμό δυσκολίας επίτευξης του τέρματος, την οπτική ικανοποίηση που λαμβάνει ο θεατής καθώς και το βαθμός κρισιμότητάς του. Αυτά τα χαρακτηριστικά πληρεί στον υπερθετικό βαθμό το πιο διάσημο γυριστό στην ιστορία του αθλήματος που έχει καταλήξει στα δίχτυα ποδοσφαιρικής εστίας.

Ειδικότερα, πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο ακριβώς 15 χρόνια πίσω για να μνημονεύσουμε το ιστορικό γκολ που είχε σημειώσει ο Ζινεντίν Ζιντάν με εξωπραγματικό βολέ στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2002. Σαν σήμερα, στο “Χαμπτεν Παρκ” της Γλασκώβης, ο Γάλλος μαέστρος φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης διαμόρωσε το τελικό 2-1 κόντρα στη Μπάγερ Λεβερκούζεν με ένα απίθανο γυριστό, χαρίζοντας την ένατη “κούπα με τα μεγάλα αυτιά” στη “βασίλισσα”.

Πριν φτάσουμε, όμως σε αυτό το σημείο, είχε προηγηθεί το άνοιγμα του σκορ από τον Ραούλ  με υπέροχο τελείωμα, μόλις στο 9ο λεπτό. Την απάντηση για τις “ασπιρίνες” είχε δώσει ο Λούσιο με κεφαλιά πέντε λεπτά αργότερα ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Αυτό το γκολ έριξε το ρυθμό της αναμέτρησης μέχρι να φτάσουμε στο 45ο λεπτό και τη στιγμή ευφυίας του Ζινεντίν Ζιντάν. Συγκεκριμένα, η φάση ξεκίνησε από τα πόδια του Σολάρι, ο οποίος χάρη στη διορατικότητα του είδε την κίνηση του ταχύτατου Ρομπέρτο Κάρλος και με μια μπαλιά στην πλάτη του Σεμπέσκεν τροφοδότησε τον “γκαλάκτικο” Βραζιλιάνο μπακ. Ο Κάρλος παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε πίσω από τον αντίπαλό του έφτασε πρώτος στη μπάλα και υπό δύσκολη γωνία και με κακή τοποθέτηση σώματος επιχείρησε μία φαινομενικά κακή σέντρα, καθώς η μπάλα πήρε πολύ ύψος προτού αρχίσει το δρόμο της προς το παπούτσι του Ζιζού.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που η μπάλα κατευθυνόταν προς το ύψος της μεγάλης περιοχής, οι κεντρικοί αμυντικοί της Λεβερκούζεν μάρκαραν σωστά τους Μοριέντες και Ραούλ ενώ ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε μείνει κακώς ξεχασμένος από τον 25χρονο τότε, Μίκαελ Μπάλακ. Οποιοσδήποτε άλλος ποδοσφαιριστής ήταν στη θέση του Ζιντάν το πιθανότερο θα ήταν να είχε κάνει χαρούμενο ένα οπαδό της εξέδρας. Όχι, όμως και ο Γάλλος διεθνής, ο οποίος μέχρι εκείνη την περίοδο της καριέρας του είχε ήδη κατακτήσει ένα Μουντιάλ, ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μία χρυσή μπάλα και δύο ιταλικά πρωταθλήματα.

Έτσι, στο 45ο λεπτό γράφτηκε το απόλυτο έπος, όταν ο Ζινεντίν Ζιντάν με τη γνωστό στυλ και τη φινέτσα που διαθέτει άφησε το κορμί του να οδηγήσει τη μπάλα στα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 με το πιο σπουδαίο γκολ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ίδιος μετά τη λήξη της αναμέτρησης παρουσιάστηκε ταπεινός και λιγομίλητος, όπως εξάλλου ήταν πάντα στην καριέρα του: “Το τέρμα που σημείωσα ήταν πολύ ωραίο αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι νικήσαμε. ‘Εδωσε σε μένα και στην ομάδα μου τεράστια ικανοποίηση.

Στην αντίπερα όχθη ο τεχνικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν σχολίασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια το τέρμα των τερμάτων του Ζινεντίν Ζιντάν: “Μπορούμε να ξοδέψουμε όλο το χρόνο μας στην προπόνηση μελετώντας τις τακτικές της Ρεάλ αλλά μετά κάτι ξεχωριστό συμβαίνει που δε μπορείς να έχεις σχεδιάσει και σε αυτήν την περίπτωση ήταν το γκολ του Ζιντάν”.

Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώθηκε μία χρονιά γεμάτο πικρίες για τις “ασπιρίνες”, οι οποίες έφτασαν πολλάκις στην πηγή αλλά δεν ήπιαν ουδεμία φορά νερό. Ειδικότερα, ενώ είχαν την ευκαιρία για το τρεμπλ, εφυγαν με άδεια τα χέρια τόσο από τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας και τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όσο και από το γερμανικό πρωτάθλημα στο οποίο τερμάτισαν δεύτεροι, ένα βαθμό πίσω από την Ντόρτμουντ. Από την άλλη πλευρά, η “βασίλισσα” αν και δεν κατέκτησε κάποιο εγχώριο τίτλο κατάφερε να μετατρέψει μία χαμένη χρονιά σε επιτυχημένη χάρη στο ένατο Τσάμπιονς Λιγκ, που πανηγύρισε στη Γλασκώβη.