Με αφορμή τα 24α γενέθλια του Romelu Lukaku, το Debut.gr "σκιαγραφεί" το αγωνιστικό προφίλ και την εξέλιξη του Βέλγου επιθετικού∙ ενός από τους πλέον ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυτήν την περίοδο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Από τις τοπικές ομάδες στα πέριξ του Βελγίου (Rupel Boom, Wintam, Lier S.K.) στην Anderlecht και από την Chelsea στη West Brom κι, έκτοτε, στην Everton. Κάπως έτσι συνοπτικά θα μπορούσε να παρουσιαστεί  η μέχρι τώρα ποδοσφαιρική καριέρα του Βέλγου striker, Romelu Lukaku.

Έχοντας ως «προϋπηρεσία» δύο εξαιρετικές σεζόν (2009-2011) με την Anderlecht (39 goals και 18 assists συνολικά), ο Lukaku μεταγράφηκε στην Chelsea το καλοκαίρι του 2011, χωρίς, ωστόσο, να πάρει τις ευκαιρίες που θα προσδοκούσε (κανένα goal σε μόλις 8 εμφανίσεις στην Premier League). Αναπόφευκτα, λοιπόν, ο διεθνής επιθετικός μετακόμισε το 2012 στα West Midlands και, συγκεκριμένα, στη West Bromwich Albion υπό μορφή δανεισμού από την Chelsea. Με τους “Baggies” πέτυχε 17 goals και μοίρασε 7 assists σε 35 εμφανίσεις.

OI XΡΟΝΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ EVERTON

Η σεζόν 2013-2014 βρίσκει τον Lukaku εκ νέου δανεικό, αλλά αυτή τη φορά στην Everton, στην οποία και παραμένει μέχρι σήμερα. Στην πρώτη του χρονιά με τα «ζαχαρωτά» σκόραρε 16 φορές και έδωσε 8 assists. Μάλιστα, το Γενάρη του 2014 η βρετανική εφημερίδα “The Guardianτον συμπεριέλαβε ανάμεσα στους 10 πιο υποσχόμενους νέους παίκτες στην Ευρώπη.

Την επόμενη χρονιά (2014-2015) ο Βέλγος CF θα παραμείνει στην ομάδα του Merseyside με κανονική, πλέον, μεταγραφή από την Chelsea, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο. Πρόκειται για μία ακόμη παραγωγική χρονιά για το Lukaku, καθώς, σε όλες τις διοργανώσεις, σημειώνει 20 goals και 7 assists σε 48 εμφανίσεις.

Η σεζόν 2015-2016 αποδεικνύεται ακόμη καλύτερη για το νεαρό επιθετικό. Συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις» (25 goals και 7 assists σε 46 εμφανίσεις) και εδραιώνεται, πλέον, μεταξύ των καλύτερων επιθετικών στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αν και νεαρός ακόμα, ο Lukaku ήδη έχει πετύχει ένα αξιοπρόσεκτο επίτευγμα: γίνεται ο 5ος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Premier League που κατορθώνει να πετύχει 50 (!) goals πριν «κλείσει» τα 23 του χρόνια (η λίστα των 5 περιλαμβάνει τους: Robbie Fowler, Michael Owen, Cristiano Ronaldo και Wayne Rooney).

Κι ερχόμαστε, αισίως, στη φετινή ποδοσφαιρική χρονιά (16/17), η οποία, προς στιγμήν, δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Lukaku (μέχρι τη στιγμή που γράφονταν τούτες οι γραμμές) έχει σημειώσει 24 goals και έχει δώσει 6 assists στη φετινή Premier League, όντας ο βασικός καταλύτης στην πορεία της Everton και ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (τίτλο που, εκτός απροόπτου, θα κατακτήσει). Πέραν τούτου, ο Βέλγος striker ήδη ψηφίστηκε στην κορυφαία 11άδα της χρονιάς στην Premier League.

Στις παρακάτω εικόνες, μπορείτε να δείτε τα επιτεύγματα του Lukaku στις 4 σεζόν του με την Everton σε συγκριτική διάσταση (Πηγή: Squawka Comparison Matrix):

  

Επίσης, μπορείτε να συγκρίνετε τις επιδόσεις του Lukaku με εκείνες των υπόλοιπων επιθετικών της PL τη φετινή σεζόν (Πηγή: Squawka Comparison Matrix):

  

TO ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Κατά τη γνώμη μου, ο Romelu Lukaku αποτελεί, δίχως υπερβολή, τον «ορισμό του σύγχρονου και ολοκληρωμένου επιθετικού». Ειδικότερα, διακρίνεται τόσο για τα φυσικά του χαρακτηριστικά (ύψος, δύναμη, αντοχή, σωματότυπο) όσο και για την τεχνική του κατάρτιση (τελείωμα, πάσα, ντρίμπλα). Αν και αριστεροπόδαρος, το δεξί του πόδι «δεν το έχει μόνο για να περπατάει»∙ αν και ογκώδης, διαθέτει ευκινησία και δεν παραμένει στατικός∙ αν και ψηλός, είναι ταυτόχρονα αρκετά γρήγορος. Προφανώς, ο Βέλγος είναι ικανότατος στο ψηλό παιχνίδι, ξέρει να μοιράζει την μπάλα στα εξτρέμ, χρησιμοποιεί έξυπνα το σώμα του στις εναέριες μονομαχίες ή στην άμυνα «1 με 1» και έχει ένα πολύ μεγάλο «συγκριτικό πλεονέκτημα»: μπορεί, με την ίδια ευκολία, να παίξει και με πλάτη και με πρόσωπο, κάτι που δύσκολα το βρίσκεις σε επιθετικό. Επομένως, ο Lukaku δεν αποτελεί τον «κανόνα» του κλασικού άτεχνου και ράθυμου CF που θα περιμένει την μπάλα για να σκοράρει, αλλά μία ολοφάνερη «εξαίρεση». Μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα και, σίγουρα, δεν έχουν άδικο όσοι τον θεωρούν ως τον «πιο ολοκληρωμένο νέο striker», ένα «θηρίο» που «ξέρει μπάλα».

Όπως είναι λογικό, τα σενάρια περί μεταγραφής του Lukaku σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό club «δίνουν και παίρνουν» (βλ. ενδεικτικά: Guardian, Bleacher Report). Εξάλλου, είναι ένας ποδοσφαιριστής που κάθε ομάδα θα ήθελε να τον έχει. Θεωρώ, ωστόσο, ότι θα ταίριαζε περισσότερο σε ομάδες που βασίζουν το παιχνίδι τους στην ”τροφοδότηση” του κεντρικού επιθετικού (π.χ. Chelsea, Manchester Utd) και λιγότερο σε ομάδες με πιο «απελευθερωμένους» ρόλους και θέσεις μες στο γήπεδο (π.χ. Liverpool, Dortmund). Ανεξαρτήτως, πάντως, του πότε και πού θα πάρει μεταγραφή, ο Lukaku συγκαταλέγεται, αναμφίβολα, ανάμεσα στους πλέον εξελίξιμους επιθετικούς και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Εφόσον συνεχίσει να αξιοποιεί το δεδομένο ταλέντο του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική του αξία στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ίδωμεν…

Η φετινή πορεία του Romelu Lukaku με την Everton (και την Εθνική Βελγίου) (μέχρι 6-5-2017) – Πηγή: WhoScored

Τα στατιστικά στοιχεία του κειμένου αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

Παρακολουθήστε, επιπρόσθετα, ορισμένα videos με τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του Lukaku:

https://www.youtube.com/watch?v=fB5GssmjSJo

https://www.youtube.com/watch?v=WVyrCIJ3XLY